Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który z nich jest najlepszy?

Shogun
    1 (1.3%)
    Medieval
    0 (0%)
    Rome
    23 (30.3%)
    Medieval II
    31 (40.8%)
    Empire
    6 (7.9%)
    Napoleon
    9 (11.8%)
    Shogun II
    6 (7.9%)

Głosów w sumie: 76

Autor Wątek: Który "Total War" jest najlepszy?  (Przeczytany 25175 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Który "Total War" jest najlepszy?
    « dnia: Września 05, 2011, 17:21:21 »
    Zastanawiam się nad kupnem jakiejkolwiek gry z serii Total War, a ponieważ chciałbym zagrać w najlepszą proszę was o dosyć obszerne recenzje, ze strony graczy, konsumenta. Być może miło by było gdybyście drodzy użytkownicy dodali oceni w skali 1-10, do poszczególnych aspektów gry: Ścieżka dźwiękowa, opcje dyplomatyczne, opcje ekonomiczne, walka itd. Byłbym wdzięczny, a przy okazji poznalibyśmy prawdopodobnie ulubioną grę z serii Total War użytkowników Tawerny.

Zatem zapraszam!
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: Który "Total War" jest najlepszy?
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 05, 2011, 17:51:49 »
    Zagłosowałem na Medieval'a dwójeczkę, ja polecam dwie gry: Shoguna dwójkę, i wcześniej wymienionego Medka. Ewentualnie poczekaj z kupnem na następną część TW Średniowiecznego.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2011, 19:42:07 »
    Ja najlepiej wspominam Romka. Mapa w MII jest tak tragiczna, że po prostu nie warto o niej mówić. Dla Mnie jest po prostu niegrywalna. Po raptem tygodniu wgrałem moda, bo nie mogłem już tej szmiry znieść.
    Rome za to ma przyjemną mapę(nie tak dobrą, jak mody, ale ujdzie) fajne jednostki, które nie powtarzają się w połowie frakcji(jak np. rycerz w zbroi albo spieszony rycerz, milicja miejska i milicja włócznicza) oraz jest mniej zabugowany podczas oblężeń. W MII nigdy nie używałem drabin, ponieważ na nich prawie zawsze jakaś jednostka się blokowała i przez to cały oddział był do niczego przy próbie zejścia z murów.

Tak więc jeśli nie przeszkadza Ci starość tej gry, zdecydowanie polecam Rome TW wraz z dodatkami, a później bardzo fajne mody jak RTR lub DTW.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 05, 2011, 20:00:15 »
    Ja lubię wszystkie TW, ale Rome i Medieval 2 najlepsze, a zaraz po nich Napoleon. Ja rzadko gram na mapie świata, głównie bitwy toczę ;)
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2011, 16:12:09 »
    Ja polecam Empire. Ale tylko z modami :p
    Alea iacta est

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2011, 19:55:04 »
    Oj tam, To zelży jaki masz gust. Jedni lubią np medka inni romka. W rome grałem rok zdobyłem cala mapę, ale jak dla Mnie lepszy jest medek. Ale co tu pisać o gustach się nie dyskutuje.
    Alea iacta est

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2011, 21:19:28 »
    Ja polecam MedkaII. Mam z nim najcieplejsze uczucia.
    Tuż po nim jest Empire z rozszerzeniem Napoleon.

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 07, 2011, 21:46:17 »
    Pierwszy Medieval jak dotąd nie do pobicia. Dla prawdziwych fanów strategii (i tego okresu historycznego) - czysta przyjemność z gry, bez zbędnych bajerów i efektów.
    (Cholera, przez pomyłkę zaznaczyłem Med II zamiast I, więc jest 0 głosów...).

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2011, 19:09:25 »
    Moim zdaniem najlepszy mediaval 2 i dodatek krolestwa zarombisty poprostu:))))

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2011, 21:14:23 »
    Pierwszy Medieval jak dotąd nie do pobicia. Dla prawdziwych fanów strategii (i tego okresu historycznego) - czysta przyjemność z gry, bez zbędnych bajerów i efektów.

Popieram. Mam zresztą wrażenie, że z każdą kolejną odsłoną serii AI staje się coraz głupsze. Rome miał sporo "plusów", ale grywalny stawał się dopiero z modem Total Realism. Drugi Medieval bardzo mnie rozczarował, a pozostałe odsłony nie interesowały ze względu na okres rozgrywki.

Offline Sir Luiz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 11, 2011, 20:43:15 »
    Mi najbardziej podoba się rome total war.

1.Jednostki.
    2.Okres w jakim dzieje się gra.
    3.Państwa.

Offline Akame

• Użytkownik
    • Nie wylewaj waćpan wina...
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 12, 2011, 17:42:21 »
    Mialem okazje zagrac w Rome TW, Medieval II TW i Empire TW, i z tych 3 wybralbym Empire za bitwy na morzu, fajne jednostki oprocz Husarii ktora zamiast kopii ma jakies dzidy ktorymi kluje przeciwnikow...PORAZKA, fajne jest tez to, ze podczas bitwy/kampanii kazda frakcja mowi w swoim jezyku, a nie tak jak w poprzednich wersjach mowili po Angielsku z marnymi akcentami. Niestety Empire TW nie pojdzie mi na moim laptopie, ale moze niedlugo zaopatrze sie w jakiegos dobrego PC'ta i nabede gre to wtedy bede mucil!! :D Oprocz tego podoba mi sie tez osadzenie w czasie i tryb kampani (nie pamietam nazwy) w ktorej gramy USA jesli sie nie myle i musimy zdobywac terytoria indianskie.

Medieval II tez jest spoko, a co do Rome TW to niestety mi nie przypadlo do gustu. Zupelnie nie podoba mi sie klimat tej gry, chociaz wygodnie sie prowadzi bitwy. Jak juz bede miec tego nowego PC'ta to chcialbym tez sprobowac Napoleon Total War z modem ktory dodaje Ksiestwo Warszawskie (grywalne) w kampanii i w bitwach.

Offline ghost888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 12, 2011, 20:48:51 »
    Zdecydowanie Medieval II, głównie ze względu na niesamowitą grywalność średniowiecza-jacyś chłopcy w rajtuzach z napoleona do pięt nie dorastają duńskim huskarlom z medka, a ścieżka dźwiękowa po prostu epicka. Zastanawiałem się też nad wyborem Rome'a, ale nie lubię zbytnio starożytności.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 13, 2011, 14:41:37 »
    Z serii Total War grałem jedynie w pierwszego Medievala (z dodatkiem Viking Invasion) oraz w Rome Antologię (podstawka, Barbarian Invasion i Alexander). Polecam obie te gry, gdyż każda oferowała mi zupełnie odmienna rozgrywkę (i rozrywkę).

EDIT:
    Póki co w rankingu najwyżej z wszystkich Total Warów stoi Rome, więc coś to znaczy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 16:31:00 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 15, 2011, 11:58:14 »
    Ja polecam MedkaII. Mam z nim najcieplejsze uczucia.
    Tuż po nim jest Empire z rozszerzeniem Napoleon.

Napoleon Total War nie jest rozszerzeniem ETW, tylko samodzielną grą.