Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który z nich jest najlepszy?

Shogun
    1 (1.3%)
    Medieval
    0 (0%)
    Rome
    23 (30.3%)
    Medieval II
    31 (40.8%)
    Empire
    6 (7.9%)
    Napoleon
    9 (11.8%)
    Shogun II
    6 (7.9%)

Głosów w sumie: 76

Autor Wątek: Który "Total War" jest najlepszy?  (Przeczytany 25174 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dulov

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Który "Total War" jest najlepszy?
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 15, 2011, 22:30:07 »
    Wszystko zależy pod jakim względem, ale według mnie raking total warów wygląda następujące:
    1. Medival II total war
    2. Shogun II total war
    3. Napoleon total war
    4. Rome total war
    5. Empire total war

W medivala i shoguna nie grałem.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2011, 12:19:23 »
    Grałem już we wszystkie Total Wary i nie ma lepszego niż Napoleon. Jestem pasjonatem epoki i w swojej karierze gracza nie spotkałem gry do której odczuwałbym tyle sentymentu, co prawda jest to dość młody tytuł ale jestem przekonany, że jeszcze przez dobre parę lat będę do niego wracał.

Medival II jest po prostu mdły, może to też kwestia przesycenia rynku gier tematyka średniowiecza a Shogun II jak dla mnie jest po prostu słabą produkcją. Grafika ładna ale czy to tylko o grafikę chodzi? Od nowej części oczekiwałem czegoś więcej, jakiś rewolucyjny zmian. Ale już w momencie opublikowania tytułu wiedziałem, że się zawiodę.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 16, 2011, 16:25:04 »
    M2 było słabą grą ponieważ zostało zrobione na odwal, co widać po mapie, która jest po prostu TRAGICZNA i zupełnie nie do zaakceptowania. Do tego historyczność leży i kwiczy... Łucznicy z sherwood, assasyni, nazwy miast (Toruń? Budapeszt? Bukareszt?!). Gdyby CA bardziej się do tej gry przyłożyło, to byłaby znacznie bardziej grywalna, co widać patrząc na fanowskie mody jak Bellum Crucis 6.2.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 16, 2011, 16:46:36 »
    Hmm... mnie żaden Total War nie przypadł do gustu, ale.... najlepsza część wg mnie to Rome ;)

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 20, 2011, 22:35:18 »
    Ja grałem tylko w Rome total war i mi się podoba bardzo tylko i tak wolę w mount and blade pograć:D no cóż wolę sam zabijać niż kierować tymi co zabijają:D
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 21, 2011, 13:36:58 »
    M2 było słabą grą ponieważ zostało zrobione na odwal, co widać po mapie, która jest po prostu TRAGICZNA i zupełnie nie do zaakceptowania. Do tego historyczność leży i kwiczy... Łucznicy z sherwood, assasyni, nazwy miast (Toruń? Budapeszt? Bukareszt?!). Gdyby CA bardziej się do tej gry przyłożyło, to byłaby znacznie bardziej grywalna, co widać patrząc na fanowskie mody jak Bellum Crucis 6.2.

Wlasnei tu sek to mody.Widać to po MB,Total Warach,PESie ,że producenci wiedza ,że wypuszcza mega okrojona grę ,praktycznie sam silnik ludzie to kupią za duże pieniądze w dniu premiery(ci co nie poczekają ze chcicy) i będą modowac i grac na modach ciesząc mordy:P
    Wiec po co maja męczyć się ,wkładać prace i pieniądze w innowacyjności jak fani serii zrobią to za nich a oni za takie same pieniądze zrobią bubla.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 21, 2011, 14:25:16 »
    Stracą kupców? Nie wszyscy ludzie lubią grac w mody, niektórzy oczekują, że kupią porządny produkt. Jeśli raz, drugi się zawiodą, no to nie kupią kolejnego gry z serii przewidując kolejnego bubla.

Offline ByakuyaKuchiki

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 11, 2013, 17:54:05 »
    Co do najlepszego total war to trochę trudno wybrać bo w każdym jest coś innego i w każdym robią jakiś krok do przodu ale też niestety do tyłu (co jest dziwne i smutne :( ).
    Najlepszy total war to Shogun 2 razem z Medieval 2.

Shogun 2:
    -AI jest lepsze
    -gra jest trudniejsza
    -wrogowie wykorzystują statki do transportu wojska( miałem już pół Japoni a tu nagle jeden klan przypłynął sobie na wyspę Kiusiu i prawie całą zajął -mój błąd prawie żadnego garnizonu tam nie trzymałem.
    -klimatyczna muzyczka ;)
    -ładna grafika
    -i drugi jak dla mnie najważniejszy aspekt gry ( pierwsza jest ekonomia :D) dyplomacja nareszcie jakoś działa.
    -bitwy mało gram ale wydają się trudniejsze
    -dużo frakcji.
    Medieval 2:
    -duża mapa Europa,Azja (jej część),Ameryka( też malutki kawałek ale jest :D).
    -nowa jednostka kupcy, dobrze rozwinięci i ulokowani w odpowiednich miejscach mogą zarobić naprawdę dużo ;).
    -bardzo dużo frakcji.
    -Bardzo bardzo bardzo dużo jednostek na pudełku od gry pisze że jest ich 250.
    -dyplomacja nawet fajnie działa tylko szkoda że jest zależna od naszej reputacji. Głupotą jest to że frakcja która przegrywa przychodzi do mnie i chce za pokój 9000k albo i więcej czasami chce miast albo ja im proponuje pokój bo zostało im jedno miasto to odrzucają go :(, ale jak bawiłem się że nie będę podbijał nic i będę miał dobrą reputacje to w czasie wojny którą ktoś mi wypowiedział za pokój żądałem 10k i czasami się zgadzali ;) oczywiście jak ich trochę pobiłem.
    -papież ,teraz nie możesz tak sobie atakować każdego katolika ;D.
    -religie

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 11, 2013, 18:30:25 »

Najlepszy total war to Shogun 2 razem z Medieval 2.

-wrogowie wykorzystują statki do transportu wojska( miałem już pół Japoni a tu nagle jeden klan przypłynął sobie na wyspę Kiusiu i prawie całą zajął -mój błąd prawie żadnego garnizonu tam nie trzymałem.

Kiedy czytałem te fragmenty twojego posta, to nie wiedziałem czy brać Cię na poważnie, czy nie.

-wrogowie wykorzystują statki do transportu wojska

Wow, zapomniałem, że dopiero w Shogunie 2 to wprowadzono ...

Napoleon Total War - 320 ...

Zacznijmy od tego, że poziom trudności bitew zależy od tego, jaki sobie ustawisz w opcjach ... Wierzę, że miałeś na myśli AI, które na najniższym poziomie trudności, jest tak głupie jak w innych częściach.

https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 11, 2013, 18:58:52 »
    Napoleon ze względu na Napoleonic Total War 3. Lepszego moda pod multi jeszcze nikt nie wymyślił.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 14, 2013, 20:23:47 »
    Medieval II, głównie ze względu na mnogość modów które wyszły/wychodzą.

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 15, 2013, 10:31:13 »
    Generalnie mom największym problemem z serią Total War jest to jak trakrują oni naszą część Europy. Nie wiem jakim cudem ludzie CA zdali geografie w szkołach.
    Niestety brytole mają swoją jedyną słuszną i porawną wizję świata.
    Cóż jeśli chodzi o to która część jest najlepsza to powiedział bym że Medek I jeśli ktoś lubi stare gry, zaś z późniejszych części Medek II z dodatkiem Kingdoms, ale tylko i wyłącznie z uwagi na mnogość różnych modów które potrafią zrobić z tej gry niezłe cacuszko.
    A Empire'a zaś nie polecam nikomu wrażliwemu na zgodność z realiami. Jedyna rzecz która warta jest w tej grze uwagi to miodne bitwy morskie, ale tak czy siak już lepiej kupić Napoleona gdzie również one występują.

P.S. Czy tylko mnie się wydaje że od czasów medka II CA bez cienia wstydu serwuje nam wojny klonów?
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 15, 2013, 18:48:06 »
    Opiszę części total war, w które grałem:
    Shogun - klimat Sengoku Jidai oraz niesamowity sentyment do tej gry podwyższają ocenę, ale mała ilość jednostek ( w końcu to pierwszy total war ), kilka grywalnych nacji ( chociaż jest to w pełni uzasadnione ), parę niedopracowań. Ogólnie ocena 8/10.

Medieval 1 Total War - dla mnie jedna z najwspanialszych gier jaka kiedykolwiek powstała. Grałem w to przez całe dzieciństwo, cała moja najbliższa rodzina także.
    Plusy:
    - Ogromny sentyment
    - Duża mapa
    - Zróżnicowanie i ilość jednostek oraz ich wykonanie ( czarno białe rysunki wpasowują się w klimat średniowiecza )
    - Muzyka! Genialne utwory! Taki klimat ma służyć za wzór dla dzisiejszych gier!
    - Sporo nowych opcji, wydarzenia historyczne
    Minusów jest niewiele, naprawdę kto w to nie grał musi to natychmiast nadrobić. Ocena - 10/10!

Rome Total War
    Czasy starożytności zawsze mnie interesowały. Historyczna dokładność, nowa grafika, całkowicie zmieniony system. Do minusów można zaliczyć skopaną gospodarkę, nadmierna siła Rzymu. Mimo tego ta gra nadal cieszy - 8.5/10.

Medieval Total War II
    Ta gra nie pobudziła mego serca jak Medieval 1. Gospodarka lepsza niż w Rome, ale klimat nie podszedł mi do gustu, a przesadzona potęga Mongołów i Tatarów zniechęcała mnie. Nie lubię tej gry, ale dodatek Królestwa wnosił cztery nowe światy i nowe jednostki, co podwyższyło ocenę - 7.5/10.
    Niektórych graczy może oburzać fakt, że stawiam Shoguna 1 wyżej, ale takie jest moje zdanie.

Empire
    Steam i nowy system całkowicie mnie odrzucił. Miałem na tą część wielką chętkę, ale okazała się totalnym niewypałem - 6/10.

Shogun II
    Jeszcze groszy od poprzedniczki, Kraj Kwitnącej Wiśni w 2-ce jest o wiele słabszy od 1. Ocena - 5/10.

Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 15, 2013, 20:10:24 »
    Shogun - jako pierwszy totalwar(wtedy to było coś) posiadający właściwie prawie wszystko co późniejszy medieval(tylko jakością dostosowane do wcześniejszych kompów oczywiście, bo med jest nawet całkiem grywalny nadal, a shogun to już naprawdę pikseloza), klimatem, filmikami, gameplayem robi wrażenie gry kompletnej, jest to właściwie jedyny totalwar, w którego można grać bez modów i nie czuć, że czegoś brakuje/jest nie tak.
    Biorąc pod uwagę mody, to trudno powiedzieć, chyba Rome z Europa Barbarorum, bo mimo że Med2 z Deus lo Vult też jest fajny, to mechanika bitew(nawet zmodowana) jakoś mi nie pasuje w tej grze, zbyt duży nacisk na masę. Med1 też ma super mody, które maksymalnie wzbogacają grę, ale nawet z modami gameplay jest w sumie zawsze taki sam
    Empire jest słabe, w inne nie grałem, bo to co widziałem, mnie nie zachęciło, czyli głównie za duży nacisk na masę, dziwne podejście jeśli chodzi o tryb strategiczny i dyplomację(od tego to mam strategie Paradoxu), nie tak dobra modowalność gry(choć nie wiem jak tam Great War się prezentuje...) i ta ciągła arcade'owość bitew
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2013, 20:31:33 wysłana przez HUtH »

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 15, 2013, 20:42:47 »
    Medieval 1... to była świetna klimatyczna gra, dostarczał nam świetnej rozgrywki jakiej próżno szukać w następnych podstawkach Total Warów.
    Ale biorąc pod uwagę mody, to uważam że najlepszy jest Medieval 2. Mody takie jak Bellum Crucis (+ megasubmod polskiej roboty), Third Age czy Broken Crescent są niesamowite! Mnóstwo czasu się w nie nagrałem, teraz nie wyobrażam sobie powrotu do podstawki.