Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: DirectX 10  (Przeczytany 2496 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    DirectX 10
    « dnia: Lutego 19, 2008, 14:15:23 »
    Powstaly juz jakies emulacje DX10 na win XP? Przez chwile googlowalem, i znalazlem info ze w kwietniu poprzedniego roku Alky Project wypuscil wersje alpha... ale od kwietnia slad sie urwal, moze zle szukalem ale czy wypuscili od tego czasu cos nowego? No i czy ta wersja alpha moze sie do czegos przydac?

pare linkow:
    http://www.technospot.net/blogs/download-directx-10-for-windows-xp-from-alky-project/
    http://www.techmixer.com/download-directx-10-for-windows-xp/
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6396&DirectX+10+dla+XP

PS: nakrecil mnie ten screen z FSX dx10... ale obawiam sie ze ktos sie przy nim bawil szopem... na razie gram na srednio-wysokich detalach i mam grafe jak na gornym obrazku...

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: DirectX 10
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2008, 19:52:17 »
    Sprawa podstawowa: wszystko co można zrobić w Dirext 10 można również zrobić w Directx 9. Wersja 10 jest jedynie ułatwieniem dla programistów, teoretycznie też zapewnia wyższą wydajność, ale jakoś nikt jeszcze tego nie dowiódł. Wszystkie gry jak dotąd wykorzystujące 10 miały zaimplementowane te same efekty w wersji dla 9. Twórcy zapewne korzystali z nich w czasie developingu, gdy nowa biblioteka Microsoftu nie była jeszcze gotowa. Potem tylko to poukrywali. Zazwyczaj wystarczy zmienić kilka linijek w pliku konfiguracyjnym aby cieszyć sie maksymalnymi detalami vide Crysis, który pod XP wygląda tak samo jak na Viście, a chodzi szybciej. Była też jakaś gra, która podobno w ogóle nie wspierała 9, a na XP śmigała że hej. Założę się, że z FSX jest tak samo. Wystarczy poszukać. A te screeny już widziałem i wielka ściema to jest. Poza tym FS mają to do siebie, że starsze wersje wyglądają często lepiej niż ich młodsze rodzeństwo w chwili premiery (dzięki moderom oczywiście) i chodzą podobno troszkę lepiej. Może więc spraw sobie starszą wersję, jeśli to grafika cię kręci.
    I jeszcze co do emulacji, to zawsze jest ona sporo wolniejsza od oryginału. Już lepiej Vistę zainstalować. A ten projekt jeśli dobrze kojarzę to zawieszono, ale nie jestem pewien.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2008, 23:44:48 »
    Dzieki, napisales chyba wszystko co bylo do napisania... cóz nie ma wyjscia - pozostaje tylko czekac az vista stanie sie bardziej user-friendly, a moze do tego czasu zdarzy wyjsc kolejny windows.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2008, 10:05:01 wysłana przez Puzonix »

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2008, 23:00:07 »
    pozostaje tylko czekac az vista stanie sie bardziej user-friendly

Herezja. W tym momencie sprawiasz wrażenie naiwnego człowieka. Vista to kolejny z serii niewypał.
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2008, 06:40:02 »
    Herezja. W tym momencie sprawiasz wrażenie naiwnego człowieka. Vista to kolejny z serii niewypał.

A masz Viste ? Jak nie to po co się wypowiadasz, a jak masz to gadasz bzdury. Ja jestem zadowolony z Visty, jak większość ludzi, którzy posiadają. A to, że ludzie skarżą sie na ten system , bo jakaś tam gierka nie chce odpalić (co i tak jest nieprawdą, bo wszystko działa) jest po prostu głupie i dość żałosne. Vista jako niewypał chyba utarło się już jako taki stereotyp, a tylko bezmyślni ludzie kierują sie stereotypami.
    « Ostatnia zmiana: Października 02, 2008, 13:57:20 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2008, 09:12:50 »
    ja mam win JG 2008, zainstalowałem go kumplowi który ma odpowiednią pod dx10 kartę i działa, wszystko ok

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2008, 17:16:46 »
    Ja jestem zadowolony z Visty, jak większość ludzi, którzy posiadają. A to, że ludzie skarżą sie na ten system , bo jakaś tam gierka nie chce odpalić (co i tak jest nieprawdą, bo wszystko działa) jest po prostu głupie i dość żałosne. Vista jako niewypał chyba utarło się już jako taki stereotyp, a tylko bezmyślni ludzie kierują sie stereotypami.
    Wybacz, ale ja mogę zareagować tylko tak - LOL. Znam wielu komputerowców którzy mają Vistę, ale jeszcze ani jeden nie powiedział, że jest z tego systemu zadowolony. Wszyscy mówią tylko coś w stylu "Muszę sobie skombinować XP, bo to cholerstwo mnie już do szału doprowadza". Vista jest jednym wielkim niewypałem i Microsoft doskonale o tym wie, co pokazuje chociażby umożliwiając downgrade Visty do XP. Wiśta zżera zasoby systemowe niczym Amerykanie hamburgery i trzeba mieć niezły sprzęt, by w ogóle w miarę komfortowo na niej pracować (a co dopiero uruchomić na niej osobny, wymagający program). No a z grami może akurat Ty nie miałeś problemów, ale fakt jest faktem - Vista gier nie lubi. Producenci gier też nieraz mają nie lada kłopot, by ich dzieła jako tako pod Vistą działały. Jak do tej pory najbardziej udanym systemem operacyjnym Microsoftu był XP, oby zapowiadany Windows 7 to zmienił i okazał się jeszcze lepszy.

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2008, 17:40:54 »
    Vistę mam na laptopie. Co do zżerania zasobów to święta racja. Totalny syf do kwadratu. Dziesiątki włączonych zadań w tle, które do niczego są nie potrzebne, a gubienie RAM'u jest kolosalne. Próbowałem powyłączać ile się da, ale większości boję się nawet dotykać. Wychodzi na to, że od groma to OBOWIĄZKOWE procesy, choć i tak z d%py wzięte.

Będę do upadłego bronił pomysłu publicznych egzekucji na płytach z tym systemem. Mogę nawet załatwić walec drogowy.

Stereotypem może być to, że wszystkie blond dupcie to tępe łanie. A przekonanie, że Vista to dno, to fakt.
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 03, 2008, 21:30:36 »
    Tez się zgodze że "Vista gier nie lubi"!
    Od Kwietnia w pracy zainstalowali nam właśnie tą marną imitacje windowsa ,od tej pory nie moge grać w pracy :[
    Fakt iż mój komp w  pracy do mega maszyn nie należy ,ale na XP pykałem w Max Payna 2 na full detalach i resol. 1600.
    Teraz mam tylko mario.Wniosek z tego taki że Vista (przez swą "chciwość") zamienia słabsze kompy w przeglądarki internetu połączone z Pegazusem.
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2008, 21:47:55 »
    Gdyby nie to, ze mialem fajny tydzien to urazilbym sie za stwierdzenie "naiwny", ja po prostu nie mam szacunku do systemu, ktory ma problemy ze starszymi gierkami w ktore gram wlasciwie czesciej niz w te nowe, niewiele warte produkcje tasmowe. Dodac do tego problemy ze sterownikami (starszy sprzet), wolniejsze dzialanie (tak, sprawdzalem) i pewnie dziwne dla mnie rozwiazania estetyczno - menusowe daja w sumie system na ktory cale szczescie nie jestem skazany, a dla DX10 nie bede sie poswiecal, XP chodzi mi jak zyleta i zmodowany wyglada lepiej niz defautowa vista.

Pomijajac juz to, ze w momencie kiedy pisalem post, nie bylo jeszcze service packa 1 do visty... ciekawe czemu nikt wtedy sie nie madrzyl.

edit: sorry troche bardziej na trzezwo doszedlem do wniosku ze nie do konca zrozumialem cytowana wypowiedz;) w kazdym razie zdanie swoje wyrazile, a co!
    « Ostatnia zmiana: Października 03, 2008, 23:37:53 wysłana przez Józef Sztacheta »