Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kozacy  (Przeczytany 28359 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Kozacy
    « Odpowiedź #45 dnia: Lipca 19, 2010, 09:25:22 »
    jak bym miał . set dział wielolufowych, to bym wszystkich nie upilnował pozatym ukraina ich chyba nie ma

wielolufówka to też armata więc jak bez nich grasz
    (click to show/hide)

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #46 dnia: Lipca 19, 2010, 09:53:39 »
    Mnie ostatnio gościu rozwalił tak, że stwierdziłem, że jednak noobkiem jestem. On grał Polską, ja chyba Bawarią. Rozbudowa armii trwa(graliśmy na ustawieniach, gdzie surowce trzeba było sobie samemu zdobyć. Ja całe wojsko w jedno miejsce wysyłam, jako punkt zbiórki. Punktów miałem dużo więcej niż on, lecz nagle dźwięk alarmu, i widzę jak mi przejmuje chłopów. Przekradł się jednym pikiem przy krańcu mapy, przejął chłopów i spalił akademię. Nie zdążyłem mojej armii chłopów odbudować, ponieważ zaczął panować głód. ;/

@DOWN

Miałem wojsko we wiosce, tylko troszkę wyżej. A palisady nie zdążyłem jeszcze zbudować- nie miałem dosyć surowców.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 17:23:34 wysłana przez Gedbard »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #47 dnia: Lipca 19, 2010, 10:30:06 »
    Zawsze zostaw troche woja albo sie palisadą obuduj
    (click to show/hide)

Offline Reger26

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #48 dnia: Lipca 19, 2010, 19:39:16 »
    jak bym miał . set dział wielolufowych, to bym wszystkich nie upilnował pozatym ukraina ich chyba nie ma

wielolufówka to też armata więc jak bez nich grasz

Niestety, haubice, moździerze i welolufowe mozna dalej budowac.

Mnie ostatnio gościu rozwalił tak, że stwierdziłem, że jednak noobkiem jestem. On grał Polską, ja chyba Bawarią. Rozbudowa armii trwa(graliśmy na ustawieniach, gdzie surowce trzeba było sobie samemu zdobyć. Ja całe wojsko w jedno miejsce wysyłam, jako punkt zbiórki. Punktów miałem dużo więcej niż on, lecz nagle dźwięk alarmu, i widzę jak mi przejmuje chłopów. Przekradł się jednym pikiem przy krańcu mapy, przejął chłopów i spalił akademię. Nie zdążyłem mojej armii chłopów odbudować, ponieważ zaczął panować głód. ;/

@DOWN

Miałem wojsko we wiosce, tylko troszkę wyżej. A palisady nie zdążyłem jeszcze zbudować- nie miałem dosyć surowców.

To ten pan sie zle zachowal. Ja zawsze gralem na zasadach ze najpierw trzeba rozwalic wojsko, a potem miasto.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Lipca 20, 2010, 10:48:10 »
    No właśnie też chciałbym, żeby doszło do walki między armiami- miałem trochę więcej i miałem już dużo ulepszeń.

A tak btw. nigdy nikt nie chce grać w bitwy historyczne ;/ Zawsze tylko rozbudowa wiochy i dawaj w wojsko.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2010, 10:50:59 wysłana przez Gedbard »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #50 dnia: Lipca 20, 2010, 12:57:07 »
    Aby historycznie zagrać, z kolegami się zmówić musisz.
    (click to show/hide)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #51 dnia: Lipca 21, 2010, 11:04:46 »
    No właśnie też chciałbym, żeby doszło do walki między armiami- miałem trochę więcej i miałem już dużo ulepszeń.

A tak btw. nigdy nikt nie chce grać w bitwy historyczne ;/ Zawsze tylko rozbudowa wiochy i dawaj w wojsko.
    W Sztuce wojny z kolegą tak graliśmy, że np. przez pół godziny lub godzinę od rozpoczęcia gry miało się czas na rozbudowę wojska (pakt o nieagresji się włączało, czy coś takiego). Nie było armat, ani balonów, trzeba było jak najszybciej rozpocząć rozwój gospodarki, poulepszać kopalnie węgla i żelaza jak najmocniej (e tam, jak mi się skończy złoto to najemnicy będą przeciw wszystkim), ulepszyć ważne technologie i żołnierzy... A potem była wielka bitwa,tempo gry było zawsze niskie, żeby walka dwóch oddziałów po 120 ludzi każdy nie trwała 20 sekund, tylko więcej... To była adrenalina, nie wiesz co wróg ma w zapasie, czy gdzieś poza moim polem widzenia nie ma pół tysiąca jeźdźców, a jego rozpadające się wojsko nie jest tylko przynętą, która ma mnie skłonić do wysłania swoich odwodów, aby zakończyć bitwę, a on wtedy mnie zmiecie kirasjerami? Ogólnie wygrywałem, bo kolega ciągle przechodził w XVIII wiek. A godzina (plus około pół godziny bitwy, w czasie której można było tworzyć jeszcze jednostki) to za mało, aby zrobić tylu żołnierzy osiemnastowiecznych, żeby mogli mi zagrozić. Strata czasu i surowców.

EDIT:
     Jednostki XVIII-wieczne mają gorszy pancerz, ale za to większą siłę. I koszt. Przejście do tego wieku wymaga ogromnych ilości surowców, potem koszary są budowane dłużej od stoczni (czyli baaardzo długo)... Więc jeśli ma się godzinę na niespiesznym tempie gry to lepiej za te środki zrobić kilkuset wojaków XVII i ich ulepszyć, niż wejść do następnej ery, zbudować koszary i, co najwyżej kilkudziesięciu żołnierzy. Ale za to można przecież rozpocząć grę z XVIII wiekiem...

Zawsze grałem w SW, gra w EB nawet nie wchodziła w rachubę (brak Victorii, gorsze AI jednostek, brak wskaźnika, gdzie pójdą żołnierze), a PNW nawet nie znajdowało nas (mnie i kolegi znaczy) w multi. A szkoda, bo był dołączony oficjalny mod (miodzio, unikalne jednostki XVIII dla każdej frakcji) i były nowe kraje. Cholernie chciałbym poprowadzić do boju szwajcarskich mieczników, halabardników i arkebuzerów, węgierskich huzarów i piechotę...

Grałem w Kozaków 2 (w multi nawet nie próbowałem) i ta gra nie zdobyła mojej sympatii. Łatwiutkie bitwy (na hardzie, w czasie walki z Egipcjanami, wróg stał gdzieś z 50 metrów od moich formacji i... stał. Strzelałem do niego cały czas, aż pouciekali i bitwa się skończyła. Gdyby wszyscy ci kolesie od walki wręcz się na mnie rzucili, to nie było by czego zbierać...), w czasie podboju europy (czy jak się ten tryb nazywał) bez problemu niszczyłem każdego, a jak została tylko Francja, to się poddała. Mimo, że nie było wojny, ani nic, a oni mieli jeszcze kilka prowincji i dosyć silne wojsko. I Napoleon miał lepszy stopień ode mnie.

W czerwcu, za dwie dychy kupiłem w kiosku American Conquest (wydawnictwa City Interactive, ale co tam ;p). Super gra, tak właśnie powinni wyglądać Kozacy 2. No, może z pewnymi ulepszeniami i poprawkami, ale ta gra wymiata. Tzn. gry, bo są trzy na płytce. Trzy wieki wojen, Odwet i Północ-Południe. Na moim szmelcaku to ostatnie nie poszło, ale z lagami popatrzyłem w edytorze map. Pełno jednostek i nowych rzeczy, w menu pełno kampanii... Każdy fan Kozaków powinien zagrać!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 15:35:36 wysłana przez nizyn »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #52 dnia: Lipca 21, 2010, 12:20:48 »
    No nie wiem 17 wieczny muszkieter się długo szkolą a 18 wieczni pikinierzy wychodzą jeden za drugim
    (click to show/hide)

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lipca 21, 2010, 15:13:38 »
    XVIII w. pikinierzy nadają się tylko do osłony reszty wojska...A co do XVIII w. , to jeżeli zaczynasz grę z dużą ilością surowców to warto.

@Nizyn Też grałem (gram) czasami ze szwagrem w ten sposób. http://kozacy.in4.pl/ Przepraszam, że umieszczam linka, lecz w żaden sposób nie reklamuję tej strony, ponieważ jest ona nieaktualizowana od 2004r(a szkoda :/). W galerii masz kilka wolnych bitew, ze ustalonymi zasadami i określoną ilością czasu bez walki. Jest też kilka map-bitew w wykonaniu fanów. Polecam !

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 21, 2010, 16:25:52 »
    "miodzio, unikalne jednostki XVIII dla każdej frakcji"

A austriaccy tarczownicy, tureccy janczarzy,czy chociażby polska husaria :D?

W eb też było glupie to, że jak brałeś więcej niż1 wroga to było każdy na Ciebie :P

PS Victoria ten zaje*iscie wielki statek?
    PS2 Mimo wszystko muszkieterzy 17 wieku sięnadal długo szkolą
    PS3 z Indiańcami przesrane się gra w AC odwet, śle armie taką że widać ją na mapie i zajmuje jej 1/10 powierzchni :D
    (click to show/hide)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #55 dnia: Lipca 21, 2010, 16:56:43 »
    "miodzio, unikalne jednostki XVIII dla każdej frakcji"

A austriaccy tarczownicy, tureccy janczarzy,czy chociażby polska husaria :D?

W eb też było glupie to, że jak brałeś więcej niż1 wroga to było każdy na Ciebie :P

PS Victoria ten zaje*iscie wielki statek?
    PS2 Mimo wszystko muszkieterzy 17 wieku sięnadal długo szkolą
    PS3 z Indiańcami przesrane się gra w AC odwet, śle armie taką że widać ją na mapie i zajmuje jej 1/10 powierzchni :D

1. Tak, wiem, ze już były. Ale było to na zasadzie "tej frakcji damy 2 jednostki konne, tamtej 1 piechoty", a w tym modzie np. Polska miała nowych grenadierów, dragonów, lisowców i chyba jeszcze muszkieterów XVIII. Każdy kraj w tym modzie ma własnego muszkietera XVIII, grenadiera i konnego. Nie wspominając już np. o tym, że niektóre kraje (np. Szwecja, Anglia) mają wymienioną większość jednostek, także te XVII. No i jeszcze nowe armaty, np. działo okrętowe (wielkie, ładuje się minutę, a i tak często nie trafia, ale jak już huknie...) itp. Ogólnie najfajniej bawi się tym w edytorku.
     2. Tak, to ten wielki statek, który wali z dział jak karabin maszynowy, sam jest ogromny i trwały, ale za to, bez odpowiedniej ilości kopalń, zżera budżet aż (nie)miło.
     3. I tak nie odgrywają zbyt dużej roli. Grając Polską nigdy ich nie używam. Jeśli chodzi o jednostki strzelające to preferuję dragonów. Bo mogą uciec ;p
     4. W AC zasypywanie wroga dużą ilością tanich jednostek to chyba jedyna możliwa taktyka dla Indian. Może i mają tych wszystkich szamanów, wodzów i w ogóle, ale to też pada jak muchy. Ale za to łatwo i tanio wysłać kilkudziesięciu szybkich (jedyna zaleta) wojowników koło formacji wroga, bo może przeżyją, a potem zdołają zająć (i od razu spalić) jakiś budynek nieprzyjaciół. I tak w kółko. Ale w walce bezpośredniej nie mają najmniejszych szans z Europejczykami. Kilkunastu konkwistadorów może rozpędzić setkę Indian (słabsze jednostki oczywiście)

EDIT:

DOWN:
     Zależnie od statku. Trzeba mieć ich kilka, wtedy jest 70% pewności, że trafi. I nie używaj wulgaryzmów, bo to się źle kończy. Ja wiem najlepiej ;p
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 17:13:38 wysłana przez nizyn »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 21, 2010, 17:05:00 »
    Te działo okrętowe działa na zasadzie armagedonu w diablo? "rzadko trafia ale jak pier*olnie to zabije"
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 18:19:27 wysłana przez Gregoriian »
    (click to show/hide)

Offline Staszko

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Kozacy- Europejskie Boje
    « Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 21, 2014, 19:23:04 »
    Siema! Mam jedną prośbę. Wiem , ze to jest piractwo, ale czy mógłby ktoś dać linka do pobrania gry Kozacy Europejskie Boje. Obeszłem wszystkie sklepy w mojej miejscowości, ale nigdzie jej już nie mają, a płytę kolega tak zrysował, że nie chce jej odtworzyć. Jak ktoś ma taki link to niech go tu podeśle. Bardzo proszę:D

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Kozacy- Europejskie Boje
    « Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 21, 2014, 19:58:59 »
    Siema! Mam jedną prośbę. Wiem , ze to jest piractwo, ale czy mógłby ktoś dać linka do pobrania gry Kozacy Europejskie Boje. Obeszłem wszystkie sklepy w mojej miejscowości, ale nigdzie jej już nie mają, a płytę kolega tak zrysował, że nie chce jej odtworzyć. Jak ktoś ma taki link to niech go tu podeśle. Bardzo proszę:D

Serio?

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk