Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kozacy  (Przeczytany 28353 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kozacy
    « dnia: Lutego 18, 2008, 10:23:17 »
    Słuchajcie, mam pewien problem z Kozakami - powrót na wojnę. Otóż kupiłem sobie tę grę ponad rok temu. Na płycie znajduje się mod do powrotu na wojnę, dodający parę fajnych jednostek, urozmaicający stroje wielu wojsk i zmieniający trochę opcji w grze. Mod jest do wersji 1.35 i taka wersja gry się instaluje. W istrukcji napisano, że aby włączyć moda należy kliknąć dwukrotnie na plik mod.exe i mod zaistaluje się, a w menu start zostanie utworzona odpowiednia dodatkowa opcja. Sęk w tym, że mod się niby poprawnie istaluje, dostaję komunikat, że instalacja moda zakończyła się powodzeniem, ale w menu start nie pojawia sie dodatkowa opcja, co więcej kliknięcie na plik "clancher.exe" też nic nie daje. Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać to proszę o pomoc.

Offline zkajo

• Użytkownik
    Odp: Kozacy
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2008, 18:40:04 »
    Męczę się z tym od miesiąca! No robię co trzeba tak jak jest w instrukcji, a to nic nie daje! Cieszę się że ktoś to poruszył :D

Ale co do gry!
    Miodzio! Najczęściej gram Anglią i Francją. Tak naprawdę to żadnej kampani jeszcze nie udało mi się przejść :(. Tak czy inaczej, ci co lubią kozaków, polecam też 'American Conquest'

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2008, 14:23:48 »
    Jak dla mnie "Amerikan Conqest" nie dorównuje w żadnym stopniu "Kozakom". Brak jakiegokolwiek samouczka, czy choćby porad w czasie gry. Sporo bugów. Niezbyt ciekawa kampania. Kozacy to przy tym cudeńko, które swoją drogą dość długo mnie bawiło.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2008, 17:41:27 »
    Jak dla mnie "Amerikan Conqest" nie dorównuje w żadnym stopniu "Kozakom". Brak jakiegokolwiek samouczka, czy choćby porad w czasie gry. Sporo bugów. Niezbyt ciekawa kampania. Kozacy to przy tym cudeńko, które swoją drogą dość długo mnie bawiło.

Samouczek? Porady? Ktoś, kto grał w wiele strategii nie zna takich pojęć. Ja nie jestem wytrawnym strategiem, ale wyłączam zawsze wszelkie podpowiedzi, bo to tylko niepotrzebne, wkurzające okienka. To raczej nie decyduje o jakości gry :)

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2008, 07:52:55 »
    A ja już sobie poradziłem z tym problemem i teraz i wam pomogę. Odkryłem to parę dni temu. Otóż do wykonania tej operacji trzeba normalnie zainstalować moda, a potem zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze trzeba zmienić nazwę pliku clancher.exe na mod.exe, po drugie trzeba zmienić rozszerzenia plików mods1 i mods czy jakoś tak z gs2 na gs1, ponieważ rozszerzenie gs1 jest używane przez grę, a gs2 jest chyba niezgodne z grą.
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 10:59:45 wysłana przez Arcylisz »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 11, 2008, 07:42:50 »
    Pierwsza częśc kozaków to był mój ulubiony RTS
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Loriano

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2008, 17:57:01 »
    Nom dwójka to juz nie to samo
    trochę dziwnie wyglądała nie to co jedynka
    IMO twórcy mogli pozostac przy prostocie pierwowzoru a nie na siłę dodawać niepotrzebnych bajerów przy tym redukując liczbę frakcji do pięciu czy sześciu ;)

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2008, 17:03:51 »
    Zgadzam się z powyższym. Kozacy jedynka był po prostu cudny i miodny, wielką radość mi sprawiało tworzenie oddziałów (bodajże trzeba było dodać np. do pikinierów dowódcę i bębniarza), przyjemny interfejs, no i wygląd jednostek.
    Ostatnio zagrałem w demo Kozaków 2. Po prostu porażka, fatalne sterowanie - prawdopodobnie miało być realistycznie, ale chyba w połowie drogi nie wyszło - grafika 2d  - w dodatku wydawała mi się gorsza od tej z jedynki, a wymagania wzięte z kosmosu. Zdecydowanie NIE polecam, nawet pomimo niskiej ceny (tzn z dodatkiem 40, podstawka 20). Już lepiej za mniejszą kasę kupić jedynkę z dodatkami.

Jako alternatywę do dwójki proponuję Imperial Glory. Dobrze zrobiony interfejs, łatwo się zorientować podczas walki. Może trochę odstraszać grafa, ale nie jest od razu jakaś badziewna. Kupić można za dyszkę. http://sklep.wirtus.pl/produkt/13490

Nie reklamuję wirtusa, po prostu tam są najniższe ceny, nie ma co ukrywać ;]
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 23, 2008, 09:24:39 »
    ALe też ma dość mały wybór państw. Nie wiem dlaczego w nowych kontynuacjach starych gier ogranicza się wybór frakcji. Taka sama jest sytuacja z Age of Empires. W jedynce i dwójce było po kilkanaście państw do wyboru, a w trójce chyba z sześć czy siedem. Moim zdaniem to obniża realizm gier tym bardziej, że do wyboru są same "wypasione" frakcje. W Kozakach jedynce można sobie grać przecież zarówno nienaturalnie podrasowaną Rosją czy silną Austrią czy Francją, ale można też grać słabą Algierią. W dwójkę nie grałem, ale tam do wyboru o ile wiem mamy Anglię, Rosję, Francję, Austrię i jeszcze jakieś dwa czy trzy państwa. A to sprawia przyjemność jak gra ię teoretycznie dużo słabszą frakcją i bije się lepszą. Bo nie sztuka zabić Goliatem Dawida, ale na odwrót.

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 23, 2008, 15:53:52 »
    @UP
     ... Nom, nie ma to jak jedyneczka ( ponadto z dwoma dodatkami mamy następne 4 państwa i kilkanaście nowych jednostek )
     ... Co do dwójki po zainstalowaniu dodatku " Bitwa O Europe " mamy okazje wczuć się w szeregi większego grona frakcji w tym także POPLSKI ( lecz nie oczekujcie, że będziecie siekać polskimi góralami, jedyne co w tej frakcji polskie to nazwa jednostki są innych państw ) ...
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2009, 10:39:36 »
    Nom gra jest exstra.Ja też nie odkryłem jak zrobić z tym modem ale gra naprawdę wypas.2 nie polecam naprawdę bo jest kiepska.Najczęściej gram Polską,Francją,Turcją i Austrią.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2009, 16:51:27 »
    Zauważyłeś, że ostatnia wypowiedź była niecały rok temu?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2009, 22:00:18 »
    Ja też nie odkryłem jak zrobić z tym modem ale gra naprawdę wypas.
    Bodajże w piątym poście wyjaśniłem jak to zrobić ;)
    Zauważyłeś, że ostatnia wypowiedź była niecały rok temu?
    Ale tu tak jakby nie obowiązuje ta zasada necropostingu ;P Jakby założył drugi temat o kozakach to wtedy miałby jazdę, że powiela wątki. ;)

PS: 666 post ^^

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2009, 22:10:03 »
    Buu, a zauważyłeś, że się czepiasz? Skoro jest topic to chyba po to, żeby coś w nim napisać?

Ja tam kozaków mam i szanuję. Fajny system walki, szeregi, formacje i w ogóle. Ale kilka aspektów mnie naprawdę wkurza.

Jak na przykład kartacze w działach. Kładą cały oddział nawet nie wiem kiedy.

Arcylisz: Sam szatan.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 03, 2009, 22:20:34 »
    Ostatnio zagrałem w demo Kozaków 2. Po prostu porażka, fatalne sterowanie - prawdopodobnie miało być realistycznie, ale chyba w połowie drogi nie wyszło - grafika 2d  - w dodatku wydawała mi się gorsza od tej z jedynki, a wymagania wzięte z kosmosu.

Pograj w Supreme Commander, tam to sa dopiero wymagania wziete z kosmosu, ale coz, gra jest ich warta (mowie o SupComie).
    Co do kozakow, gralem i gram nadal, polecam :)