Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jagged Alliance 2  (Przeczytany 5765 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perry

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jagged Alliance 2
    « dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:24:56 »
    Strategia turowa powstała w 1999 roku, najlepsza w swym klimacie, gierka dość stara ale jest to moja najlepsza gra jaka wyszła do tej pory na PC, ciekawa fabuła, nie najlepsza grafa (ale cóz troche lat juz gra ma), lecz da sie pograć.. Mnóstwo modyfikacji, jestem autorem jednej z nich, 4 stopnie trudności, wszystkie dostepne bronie swiata współczesnego.. Krótko mówiąc - miód. Polecam, Jesli macie jakieś pytania zwiazane z tą grą, nie omieszkajcie pytać..
    Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Jagged Alliance 2
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:31:01 »
    Zaraz NIFN tutaj wleci. Czuję to.

Ja sam się wypowiem tak - moją przygodę z JA zacząłem od wersji 2,5. Kiedyś tam, na wakacjach, brat przyuważył w kiosku jakieś pismo, gdzie była dołączona gra "JA 2,5 UB". Stwierdził, że musi być fajna, kupiliśmy, on zarzucił, jak się zagrywałem dniami i nocami.

Ale szybko ukończyłem. Prosta i krótka gierka, dodatkowo mało realistyczny system wynajmowania bohaterów (nielimitowany czas ich pracy za jedną cenę).

Potem w CD-Action wypatrzyłem JA 2. No to co, trudno nie skorzystać, kupiłem. Początkowo mierziły mnie angielskie teksty przy polskich napisach (przyzwyczajenie z JA 2,5) oraz realistyczny system wynajmowania najemników (płacę za określoną ilość czasu). Kolejnym denerwującym mnie aspektem było to, że tak długo musiałem czekać na dobrą broń (w 2,5 posługiwałem się snajperkami).

W końcu jednak się przemogłem, przeszedłem jakoś tam w cuglach i oui.

Ostatnio próbowałem (za sprawą w/w NIFNa) zabrać się za JA 2 jeszcze raz i jakoś nie mogę. Nie wiem, chyba już tej gry nie czuję :P NIFN bardzo poleca mod 1.13, ale zawsze miałem słabość do "czystych" wersji ^^

Offline Perry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:44:51 »
    Zaraz NIFN tutaj wleci. Czuję to.

Ja sam się wypowiem tak - moją przygodę z JA zacząłem od wersji 2,5. Kiedyś tam, na wakacjach, brat przyuważył w kiosku jakieś pismo, gdzie była dołączona gra "JA 2,5 UB". Stwierdził, że musi być fajna, kupiliśmy, on zarzucił, jak się zagrywałem dniami i nocami.

Ale szybko ukończyłem. Prosta i krótka gierka, dodatkowo mało realistyczny system wynajmowania bohaterów (nielimitowany czas ich pracy za jedną cenę).

Potem w CD-Action wypatrzyłem JA 2. No to co, trudno nie skorzystać, kupiłem. Początkowo mierziły mnie angielskie teksty przy polskich napisach (przyzwyczajenie z JA 2,5) oraz realistyczny system wynajmowania najemników (płacę za określoną ilość czasu). Kolejnym denerwującym mnie aspektem było to, że tak długo musiałem czekać na dobrą broń (w 2,5 posługiwałem się snajperkami).

W końcu jednak się przemogłem, przeszedłem jakoś tam w cuglach i oui.

Ostatnio próbowałem (za sprawą w/w NIFNa) zabrać się za JA 2 jeszcze raz i jakoś nie mogę. Nie wiem, chyba już tej gry nie czuję :P NIFN bardzo poleca mod 1.13, ale zawsze miałem słabość do "czystych" wersji ^^
    Wersja 1.13 jest dobrze zrobiona i jest sporym ułatwieniem dla moderów... Ma tylko jedna wadę, pole widzenia najemników jest bardziej ograniczone niz w podstawowych wersjach (czyli poprostu wróg moze zajść nas od tyłu)..Do UB włałsnie zrobiłem moda, 100 dodatkowych map, oraz pare modyfikacji z RPC i NPC.. ale juz jest dostepna równiez w wersji 1.13 na zwykłym JA2, polecam...

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2011, 19:36:40 »
    Ja sam się wypowiem tak - moją przygodę z JA zacząłem od wersji 2,5. Kiedyś tam, na wakacjach, brat przyuważył w kiosku jakieś pismo, gdzie była dołącona gra "JA 2,5 UB". Stwierdził, że musi być fajna, kupiliśmy, on zarzucił, jak się zagrywałem dniami i nocami.

A to nie było przypadkiem cd-action z hmm... 2002 roku? Recka DC2(a chrząszcze niech kombinują o jaką grę mi chodzi :D) na okładce był chyba jakiś raptor. Mam gdzieś ten nr.

W każdym wypadku gra dobra, sam 2 nie próbowałem, grałem w Wildfire(fan mod do 2 wydawany jak zwykła gra) który wg. maniaków jest sporo lepszy. Jak ktoś dotąd nie grał - TUROWA (ważne, ludzie boją się tego słowa jak nie wiem czego, zabawne to troszkę) strategia, można ją porównać do Silent Storma z prostszą, imo. nieco bardziej czytelną grafiką 2d i z mniej spektakularnymi zniszczeniami terenu.

I mały offtop, poza wspomnianym (7 letnim?) silent stormem gatunek praktycznie nie jest rozwijany(Hired guns czy jakoś tak i jakieś tam bąknięcia o JA3, i mody, mody, mody, może z jedna "niezależna" gra), najwyraźniej shootery na szynach z 'epickimi' wybuchami są dla ludzi bardziej atrakcyjne niż coś wymagająca strategia. No cóż...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:26:09 »
    Niesamowita gra, wg mnie ideał w swoim gatunku. Za każdym razem można do niej wracać i kompletować nową drużynę najemników, czasem robiłem to tylko po to aby posłuchać nowych dialogów: Lynx i Buzz to "cięty" duet ;) Pamiętam że usiadłem do tej gry akurat pewien czas po obejrzeniu "Psów wojny" - Świetny film, a sama gra idealnie oddawała jego klimat: Garstka najemników,  tworzenie armii i z tubylców i obłąkany cadyk. Jednak gra zapewniała dużo dłuższą rozrywkę niż film. Pamiętam że na pierwszy rzut oka wydawała mi się przesadnie skomplikowana: Mnogość statystyk, drodzy najemnicy, problem z zapewnieniem im żołdu, nieprzyjaźni mieszkańcy, knująca królowa, ale wystarczyło parę razy zginąć, zrobić coś nie tak i w końcu doświadczenie przychodziło z czasem.

Podobał mi się świat: cywile kryjący się przed kulami, pozbawieni finezji (bo po co?) bandyci, wykorzystujący Arulco jako idealną kryjówkę terroryści i zwyrodnialcy. Taki typowy, zniszczony wojną domową kraj trzeciego świata. Brud, ubóstwo, śmierć - Ciężki, niesamowity klimat.

A kto przynosił uciskanym ludziom iskierkę nadziei? Kto dawał im szansę na przeżycie? Kto wręczał im broń? Rycerze na jasnych koniach? Dzielni inspektorzy ONZ? (zresztą... To niezły materiał na jakąś głupią grę: Wysoki funkcjonariusz ONZ rozwala złych islamistów w Somalii i rozdaje żywność potrzebującym. Call of Duty: UN?) Nie! Bohaterami są najemnicy, mnie lub bardziej źli ale na pewno nie szlachetni. Ludzie których lojalność nie sięga dalej niż kolejna wypłata. Ratują Arulco, bo taki mają rozkaz, a nie bo im na nim zależy. Niektórzy oczywiście przejawiają odruchy litości, ale jeśli nie dostaną pensji opuszczą ten kraj bez żalu. Prawdziwi antybohaterowie.

Szkoda że ta świetna gra jest wydobywana z grobu, aby zbić na niej jeszcze trochę kasy. JA: Online? Ja czuję crapa i to na kilometr - Nic dobrego z tego nie będzie, a tylko zhańbi świetną markę. Zauważ sheep6665 że niestety Silent Storm to także miałki Hammer & Sickle, a wszelkie kontynuacje Jagged Alliance były lekko mówiąc poniżej przeciętnej. Świetny gatunek trochę stracił na marce i teraz nawet Hirołsi są trywializowani. Taki los, co poradzisz... Obecnie bardzo popularne dawniej symulatory mocno podupadły. Niestety to liniowe i powtarzalne FPS rządzą na rynku.

Ale dobrze że są mody: Ja sam niedawno odkryłem Urban Chaos i poczułem jakbym dostał w swoje ręce pełnoprawny dodatek. Co prawda utraciłem w wyniku jakiegoś głupiego błędu savy i się trochę obraziłem na grę, ale z pewnością jeszcze (niejeden) raz do niej wrócę.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:56:38 »
    Mimo kiepskiego Hammer & Sickle podstawka SS+Dodatek jest jak najbardziej dobrą grą imo. ale sam też preferuję JA więc tak czy siak się zgadzam.

Offline Perry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 20, 2011, 17:26:48 »
    Tak dobra marka, a JA Online, zapowiada się bardzo ciekawie, firma BitComposer (która wykupiła prawa autorskie od upadłej Strategy First, naprawdę się przyłożyła,  widziałem testy gry na dużym ekranie, oczywiście wszystkie animacje akcji (wybuchy, upadanie wroga, nawet sztuki walki są zrobione na najwyższym poziomie). Oprawa graficzna zmodernizowana, interfejs także ciekawy. Myślę, że niewypału nie będzie. Naprawdę fajnie to wszystko wyglądało. Premiera JAO początek 2012! Trzymam kciuki za terminy...

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 20, 2011, 17:54:12 »
    Jedno pytanie - JAO będzie strategią turową czy w czasie rzeczywistym?

Offline JohnyMnemonic

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2011, 18:23:15 »
    Będzie z aktywna pauzą, podobnie jak Brigade E5 czy 7.62 High Calibre.

,,Smart Pause Mode. Jego działanie polega na tym, że gra jest przerywana kiedy dochodzi do jakiegoś zdarzenia typu: dostrzeżono przeciwnika, otworzono do naszych ludzi ogień, zraniono jednego z nich itp. Ponadto w odróżnieniu od klasycznych strategii turowych, w których postać aby wykonać jakąś czynność musi poświęcić na to odpowiednią ilość punktów akcji, w Brigade E5: New Jagged Union wykonanie czynności zajmuje określoną ilość czasu. Ilość ta zależy od umiejętności postaci oraz jej atrybutów. Według twórców takie potraktowanie rozgrywki sprawia, iż wygląda ona bardziej naturalnie. Dodatkowo możliwe jest określenie listy czynności, które postać musi wykonać.,, koniec cytatu

coś takiego

http://www.youtube.com/watch?v=nPOAQOOpdvo&feature=related
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2011, 18:40:46 wysłana przez JohnyMnemonic »

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 20, 2011, 20:18:12 »
    Już mi się nie podoba, dziękuję.

JA to gra turowa. Podkreślam - TU-RO-WA.

Żadna aktywna pauza tego nie zastąpi, tu nie chodzi o naturalność czy tego typu bzdety. Tu chodzi o klimat Jagged Alliance i dopasowaniu mechanizmu gry do klimatu.

Amen.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2011, 21:26:21 »
    Już mi się nie podoba, dziękuję.

JA to gra turowa. Podkreślam - TU-RO-WA.

Żadna aktywna pauza tego nie zastąpi, tu nie chodzi o naturalność czy tego typu bzdety. Tu chodzi o klimat Jagged Alliance i dopasowaniu mechanizmu gry do klimatu.

Amen.

Dokładnie.
    JA powinno być turowe :(. Jak to zepsują to katastrofa. Oby jednak zmienili  zdanie, bo ta gra jest fenomenalna. Zawsze z bratem dzieliliśmy się drużyną i on wykonywał swoimi ruchy a ja swoimi. I było klawo  :).

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2011, 08:40:42 »
    Będzie z aktywna pauzą, podobnie jak Brigade E5 czy 7.62 High Calibre.
    Shadow Company, czeskie UFO - Czy to są dobre gry? Wątpię, a sądzę że ogromną ich wadą jest właśnie aktywna pauza. Mógłbym jeszcze długo wymieniać gierki, które podszywają się pod stare strategie turowe za pomocą tej nędznej sztuczki. No i jeszcze online? Już widzę te mikropłatności: Psychotropy dla Fidela za jedyne 2,99 $. To coś w stylu Conana 3D - Skok na kasę, poprzez wygrzebanie trupa.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 22, 2011, 17:49:46 »
    Ja Ci tu dam obrażać Shadow Company! Gra przy której straciłem godziny życia, którą po prostu się kiedyś "jarałem". Na chwilę obecną nie ma lepszej gry od SC i JA. Ba, nawet ostatnio nie zauważyłem czegoś ciekawego z najemnikami w roli głównej. Co do tematu, niestety nie udało mi się jeszcze zagrać w JA i wyobrażam sobie, ile straciłem :D W każdym bądź razie polecam z całego serca Shadow Company.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2011, 10:25:35 »
    Nie strzelaj Don! Pardon, mea culpa i inne takie dziwne słówka ;) Ale jednak nadal uważam że czas rzeczywisty to pasuje do takiego Commandosa, ale w grach typu właśnie JA nie spełnia swojej roli. To nie tylko przyzwyczajenie, to także lepsza w turówkach możliwość planowania, kombinowania ataków. W grze gdzie masz aktywną pauzę (jak w UFO) cała drużyna praży do jednego wroga, ni to fajne, ni skuteczne.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 29, 2011, 06:55:11 »
    Dobra i ja się wypowiem.

Również należę do tego "nielicznego" grona osób posiadających CD-Actionową wersję Jagged Alliance 2. Na samym początku niezbyt ten tytuł przypadł do gustu, więc nie grałem zbyt długo (mało realistyczne obrażenia, system upuszczania ekwipunku przez wrogów, etc.). Z czasem jednak dałem tej grze drugą szansę i spędziłem przy niej wiele godzin. Skopałem Deidriannie dupsko nie raz, ale z biegiem czasu odkrywałem wszystkie sektory z wyjątkiem Meduny - polowałem na patrole, które zazwyczaj napadały na Grumm. Zdarzało się, że reputacja w miastach zaczynała spadać z powodu braku zaangażowania się w misję (who gives a crap? - prawie wszystkie miasta podbite, wyszkolona w nich doświadczona - niebieska - samoobrona, etc.). Z czasem nawet przestałem najmować ludzi z A.I.M., czy też M.E.R.C. (w paru osobach była jeszcze nadzieja ;d ) i tworzyłem tylko IMP-a oraz rekrutowałem rebeliantów (Ira, Dimitri, Carlos, Miguel), czy też zupełnie darmowych ludzi (Maddog). Duży plus należał się twórcom za małe smaczki w grze - Robale (reakcje najemników, muzyka i w ogóle), robot (kto by pomyślał), możliwość spotkania byłych członków A.I.M. z pierwszych części Jagged Alliance (Mike'a z G11, Hamusa z lodziarką), czy nawet rozwścieczenie dyktatorki poprzez wysyłanie wiązanki ze sklepu pogrzebowego (biedny Elliot)...

Po miesiącu, bądź dwu od ukazania się JA2 w CDA, światło dzienne ujrzał Jagged Alliance 2,5: Unfinished Buisness. Produkcja ciekawa, ale jest zdecydowanie zbyt krótka, liniowa (w porównaniu do części pierwszej), przewidywalna (wrogowie praktycznie zawsze znajdowali się w tych samych miejscach w sektorach - co prawda podobne sytuacje miał miejsce w JA2, ale tam przynajmniej postaci się ruszały)  z badziewnym dubbingiem (wolałem oryginalne) oraz opłatami najemników (wg mnie ciekawiej by było najmować na czas ludzi mając ograniczone środki). Cieszył nieco nowy sprzęt (Barrett m82a2 ftw!), nowe, mroźne lore oraz możliwość importu IMP-a z JA2. Dla zapaleńców również został dodany edytor map. Ostatecznie gry się pozbyłem - nie mam nawet ochoty wracać do niej...

Miałem też styczność z Wildfire. Było parę bajerów, które cieszyły - bardziej realistyczne obrażenia, inteligentniejsza SI, zbalansowana broń krótka, oraz większe, bardziej urozmaicone sektory... ale akcja wciąż toczyła się w Arulco, którym znów rządziła Deidrianna (ba... znów spotykamy tych samych ludzi z tymi samymi problemami - dodać do tego, że Miguel miał totalnie skopany głos) - IMO mało przemyślany "sequel". Dodano też niby "nowych" najemników do A.I.M. (a tak naprawdę podmieniono istniejących), którym głosu użyczyło chyba 3 ludzi...

JA2 kurzył się dosyć długo na półce, do czasu, gdy pokazano mi do 1.13. Nie pamiętam, jaki numerek miała pierwsza wersja, w którą grałem, ale był to tylko zwykły (a właściwie ogromny) weapon pack, z prze-konwertowanymi RPC z JA 2,5UB oraz możliwością zmiany rozdzielczości. W kolejnych wersjach dodawano masę urozmaiceń pokroju totalnej zmiany systemu ekwipunku, systemu celowania, montowania dodatków do broni, tych badziewnych najemników z Wildfire (ciekawe, czy sektory też wrzucą), etc. Mod wciąż jest rozwijamy i możliwe, że niedługo ujrzymy na NPC-ach wszelkie zakładane przedmioty (gdzieś widziałem filmik).
    Polecam każdemu ten mod, a jak już się znudzi (kiedyś na pewno :P ), można spróbować zagrać w inne modyfikacje - bazujące na nim.

Co do nowego Jaggeda - przypomina mi nieco Cold Zero. Obawiam się jednak, że przy aktywnej pauzie, nie będziemy mogli w prosty sposób kontrolować wszystkich naszych najemników. Ale jak to będzie - się zobaczy. Parzcież nie trzeba w to grać :P

Pozdrawiam!