Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nowa strona i marketing.  (Przeczytany 7683 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Nowa strona i marketing.
    « dnia: Lipca 31, 2011, 12:25:55 »
    Witajcie, jakiś czas temu zastanawiałem się nad przyszłością WFaS. Może komuś się nie podobać, ze prorokuję i stwarzam czarne scenariusze, ale tak właśnie będzie: Pomimo, że mod wprowadza naprawdę dużo ciekawych zmian, piękne menusy, genialny gameplay, to uważam, że ludzie po prostu po pewnym czasie przestaną grać. Widzieliście co stało się z takimi modami jak Vikingr, Invasion, czy kolejny przykład...ten mod o dzikim zachodzie. Wszystkie były naprawę ciekawe, ale czegoś brakowało i z czasem grało coraz mniej i mniej osób. Nie dopuśćmy do tego aby podobny scenariusz spotkał WFaS, zacznijmy działać już teraz, kiedy mod jest "gorący" i czeka go jeszcze wiele udoskonaleń.

Co jest potrzebne do sukcesu? Odpowiednie zareklamowanie moda, sprowadzenie graczy z całej  Tawerny, TaleWorlds w jeden punkt, gdzie będą mogli dyskutować o modyfikacji, dowiedzieć się o nowościach i możliwościach moda. Uatrakcyjnić grę do takiego stopnia, że zamiast tracenia fanów będzie ich przybywało. Wyobraziłem sobie stronę, na której pierwsze co ujrzy potencjalny gracz to filmik, prezentujący wszystkie nowości, zaczynając od tych najbardziej atrakcyjnych, kończąc na pogodzie i lokacjach. Strona prowadzona w 2 językach- polskim i angielskim robiąca za centrum wszystkich klanów, gdzie bardzo często będą organizowane eventy( nie wspominając nawet o ligach itp). Dlaczego o tym wszystkim piszę? Bo jestem pewny, że mod dojrzał do własnej strony i jest wiele osób, które mi w tym pomogą.

Tak wyobraziłem sobie kategorię menu:

Menu z lewej strony:

Menu główne:
    >> Aktualności
    >> Redakcja
    >> Forum dyskusyjne
    With Fire and Sword:
    >> O modyfikacji
    >> Multimedia
    >> FAQ
    Opisy
    >> Frakcji
    >> Jednostek
    >> Uzbrojenia
    >> Konie
    Gra wieloosobowa:
    >> Serwery WFaS
    >> Wstęp do gry
    >> Poradnik
    Download:
    >> WFaS
    >> Dodatki
    >> Tapety
    >> Inne

Prawe menu:

Klany WFaS: ( po kliknięciu na np. Polskie mogłaby się rozwijać lista klanów, potem po kliknięciu na klan- opis, lista członków itp.)
    >> Polskie
    >> Rosyjskie
    >> Portorykańskie
    >> Nowogwinejskie
    >> Niemieckie
    >> ITD...
    Liga WFaS  
    >>Tabela
    >>Wyniki
    >>Uczestnicy
    Wydarzenia:
    >> Zbliżający się event
    >> Turniej

Do zrealizowania tego wszystkiego potrzebujemy:
    Osoby, która zna się na tworzeniu strony. Chciałbym aby strona wyglądem i funkcjami przypominała Tawernę, dlatego można by wykorzystać pracę Sonera( Jeśli oczywiście pozwoli). Strona byłaby powiązana z Tawerna.
    Serwera dla strony i forum. Wydaje mi się, że nie byłoby problemu z hostowaniem strony na serwerach Tawerny, ale...mogę się mylić. Chciałbym żeby Dedal się wypowiedział.  
    Osoby płynnie posługującej się angielskim i która będzie miała wystarczająco dużo czasu aby zasilić szeregi redakcji.
    Osób, które stworzą teksty, poradniki itp- chociaż tutaj baaardzo dużą część biorę na siebie.

« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2011, 12:31:47 wysłana przez Oktawian »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Nowa strona i marketing.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2011, 13:31:34 »
    Hm... pomysł ciekawy, trudno zaprzeczyć.
    Jeśli można coś zasugerować, to dodałbym też "Regulamin serwera" w kategorii "Gra wieloosobowa" - chyba, że regulamin będzie zawarty we "Wstępie do gry", czy też "Poradniku"... Niech ludzie wiedzą co mogą, a czego nie :P

Z tym "proroctwem"... cóż... Każda gra z czasem ludziom brzydnie i jest przez nich porzucana - z modami jest wręcz podobnie (te z kolei nawet częściej są zapominane). Co prawda, częste aktualizacje (nowe mapy, przedmioty, inne dodatki) mogą sztucznie podtrzymać modyfikację/grę przy życiu, o ile twórca(y), bądź fani znajdą czas na jego polepszanie... Ale i tak na samym końcu zawsze pozostaje garść "wiernych i oddanych" ludzi, którzy grają wspólnie (często w zamkniętym gronie) w ustalonym dniu i godzinie... Na dniach, niestety, serwery (o ile są) wieją pustkami...

Pozdrawiam!

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2011, 13:33:26 »
    Proponuję przed tak wielkim przedsięwzięciem:
    1.Stworzyć tematy moda na:
    www.moddb.com
    http://empiretw.ru/board
    http://valkiria.net/index.php?p=showforum&fid=22&area=8
    2. Przygotować w paru językach opis moda i pozwolić fanom na rozprowadzanie go na rożnego typu forach, gdzie jest nawet luźne powiązanie z M&B lub XVII wiekiem.
    3. Stworzyć stronę na Facebooku i kanał na YouTube.
    4. Przygotować parę recenzji i wideo recenzji najlepiej w paru językach.

Sugeruje również dodanie "Teksty" gdzie będą umieszczane recenzje i zapowiedzi.
    With Fire and Sword:
    >> O modyfikacji
    >> Multimedia
    >> Teksty
    >> FAQ

« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2011, 14:06:24 wysłana przez Ensis »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2011, 13:56:18 »
    Widzę, że staracie się wypromować moda. Moim zdaniem pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić to przetłumaczyć wszystko na angielski. Wiem, że kiedyś o tym była mowa ale jeśli chcecie żeby w WFaSa grało wielu graczy musi być on wydany w wersji angielskojęzycznej. Wszystkie opisy (zwłaszcza opisy jednostek i podpisy w menu kołowym) muszą być zrozumiałe dla społeczności międzynarodowej. Nikt nie lubi grać w grę w której połowę opcji wybiera tak naprawdę na czuja...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2011, 19:04:37 »
    Nie mam pojęcia, jak mogłem przeoczyć ten wątek. A zdecydowanie jest to temat, który warto obgadać. Zafascynowanie modem nie trwa wiecznie, i należy znaleźć sposób, by utrzymać przy nim graczy na dłużej.

Idea Oktawiana jest ciekawa, ale wątpię w jej skuteczność. Na TaleWorlds nasz wątek śledzi zaledwie kilka osób, mało kto w nim komentuje. Dlaczego ze stroną miało by być inaczej? Polacy mają tawernę, która wystarcza w zupełności, natomiast zagraniczni wolą grać, zamiast przeglądać fora. Nie tędy droga.

Panowie z ChW/4pp podsunęli mi ten pomysł na wczorajszej bitwie. Dlaczego by nie zorganizować ,,liniówek'' na WFaSie? Oczywiście nie takich jak w mm modzie, byłyby one dostosowane do realiów moda, ale skoro ludzie tak tłumnie odwiedzają liniówki na mm russi, to dlaczego mieliby nie odwiedzać na WFaSie? Można by organizować takie bitwy co tydzień, miałyby one stały regulamin, a mapę wybierano by głosowaniami w ciągu całego tygodnia przed bitwą. Należałoby to dobrze rozreklamować na TW, i tu pojawia się problem. Subforum. Nie wiem czym można by przebłagać/przekupić/zastraszyć administrację, żeby utworzyła forum WFaSa, ale zdecydowanie warto to zrobić. Utorowałoby to drogę organizacji eventów, być może sprowadziło do teamu jakiegoś dobrego moddera. Trzeba tylko wymyślić, jak załatwić subforum. Co o tym myślicie?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2011, 19:49:25 »
    Idea Oktawiana jest ciekawa, ale wątpię w jej skuteczność. Na TaleWorlds nasz wątek śledzi zaledwie kilka osób, mało kto w nim komentuje. Dlaczego ze stroną miało by być inaczej? Polacy mają tawernę, która wystarcza w zupełności, natomiast zagraniczni wolą grać, zamiast przeglądać fora. Nie tędy droga.
    Śledzę sobie scenę Unreala i przyznam, że wiele projektów (nawet tych małych, upadłych) posiada własna stronę internetową, gdzie na forach ogólnych (serwisowych) umieszczane są tylko cząstkowe informacje z odsyłaczami na oficjalną stronę moda. Strony takie są o wiele wygodniejsze i czytelniejsze, od tematów na forach, gdzie nasrane jest 285734503 postów, z czego 80% to wiadomości typu "Wow! Awesome!! <sex>!!!". Potem wchodzi nowy użytkownik i nie może się połapać, bo ma dziesiątki stron do przejrzenia.
    Oczywiście musi być osoba, która prowadziłaby taką stronę i umieszczała różne, ciekawe, aktualne informacje z postępu rozwoju moda, ogłaszała eventy oraz ogarniała wszelkie komentarze, by eliminować spamboty, gówniarzerię... Im więcej newsów, tym strona częściej odwiedzana, a co z tym idzie - mod cieszy się większą popularnością.
    Fakt, faktem... fora dyskusyjne na owych stronach świecą pustkami, ale nic też nie stoi na przeszkodzie, by do portalu podpiąć dział moda WFAS z Tawerny...

BTW - taki portal wcale nie musi ograniczać się tylko do jednego tytułu - Tul, B@rtu$, Dedal i inni współtwórcy moda mogą założyć grupę modderską i tworzyć w przyszłości różne projekty, które umieszczaliby na ich portalu...

Pozdrawiam!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2011, 19:56:41 »
    Masz zupełną słuszność, i byłbym zdecydowanie za założeniem takiej strony, gdyby można to było zrobić od tak, pstryk i jest. Ale zrobienie takiej strony to nie jest spacerek, trzeba by też kilku ludzi do opiekowania się nią. Większość osób (jeśli nie wszyscy, nie wiem w jakim wieku jest Tul, ale nie wygląda mi na to, żeby był w wieku szkolnym) zaangażowanych w tworzenie WFaSa to dorośli ludzie, i niekoniecznie będą mieli czas na zajmowanie się modem na wszystkich stronach, updatowanie newsów itd. Jeżeli powiedzą, że tak, to niech tak będzie, ale na razie w to wątpię. Niemniej jednak, możecie liczyć na moje wsparcie i aktywność, niezależnie od tego, co postanowicie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2011, 23:08:24 »
    Nie mam pojęcia, jak mogłem przeoczyć ten wątek. A zdecydowanie jest to temat, który warto obgadać. Zafascynowanie modem nie trwa wiecznie, i należy znaleźć sposób, by utrzymać przy nim graczy na dłużej.

Panowie z ChW/4pp podsunęli mi ten pomysł na wczorajszej bitwie. Dlaczego by nie zorganizować ,,liniówek'' na WFaSie? Oczywiście nie takich jak w mm modzie, byłyby one dostosowane do realiów moda, ale skoro ludzie tak tłumnie odwiedzają liniówki na mm russi, to dlaczego mieliby nie odwiedzać na WFaSie? Można by organizować takie bitwy co tydzień, miałyby one stały regulamin, a mapę wybierano by głosowaniami w ciągu całego tygodnia przed bitwą. Należałoby to dobrze rozreklamować na TW, i tu pojawia się problem. Subforum. Nie wiem czym można by przebłagać/przekupić/zastraszyć administrację, żeby utworzyła forum WFaSa, ale zdecydowanie warto to zrobić. Utorowałoby to drogę organizacji eventów, być może sprowadziło do teamu jakiegoś dobrego moddera. Trzeba tylko wymyślić, jak załatwić subforum. Co o tym myślicie?

Widzisz, w tym rzecz, że portal/ strona byłaby centrum całej społeczności. Organizowanie "liniówek" czy innych inicjatyw byłaby dużo łatwiejsza i przyjemniejsza. Temat na TaleWorlds to tylko...temat na Taleworld's, tak jak tysiące innych. Rozumiesz już w czym rzecz? 

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 12, 2011, 23:25:14 »
    Grałem chyba we wszystkie mody do multi Warbanda, pod jakie choć przez krótki czas stał serwer, a rozwój niektórych z nich pilnie śledziłem i obserwowałem ich postępy. Mimo to, nigdy nie rejestrowałem się w tym celu na żadnym forum. Gdy poszukiwałem informacji o jakimś modzie, wstukiwałem jego nazwę w wyszukiwarkę na TaleWorlds i przeglądałem jego temat. Najłatwiej było w przypadku modów które mają subforum, można było osobno przyjrzeć się grafice, ficzerom, kolejnym wersjom etc. Może nie wszyscy tak robią, ale jak dla mnie - trochę szkoda zachodu, chyba że czujecie się na siłach.

PS: Wyjeżdżam. Uradźcie coś, szkoda żeby taki mod się zmarnował. :)

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2011, 11:41:03 »
    Należałoby to dobrze rozreklamować na TW, i tu pojawia się problem. Subforum. Nie wiem czym można by przebłagać/przekupić/zastraszyć administrację, żeby utworzyła forum WFaSa, ale zdecydowanie warto to zrobić. Trzeba tylko wymyślić, jak załatwić subforum. Co o tym myślicie?
    Moim zdaniem subforum na TW jest niemożliwe z najprostszego powodu - OiM. Gdyby powstało subforum WFaS, oznaczało by to propagowanie moda, który mógłby sprawić, że niektórzy nie kupili by DP tylko ściągnęli moda, a więc zmniejszyły by się zarobki. Być może nieznacznie, ale jednak strata pieniędzy to wciąż strata pieniędzy, i nie można sobie na nią pozwolić. Ja myślę, że strona to dość dobry pomysł. Wystarczyło by w wątku na TW napisać "For more info go to ..." i walnąć na stronie głównej tej strony (nie wiem, jak to napisać aby było zrozumiałe :P) download.
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2011, 22:39:36 »
    O subforum się ubiegamy. Niestety, trzeba to było zrobić wcześniej, przed tegoroczną premierą gry WFaS. Teraz, ze wspomnianych wyżej przyczyn, szanse na subforum zmalały niemal do zera i administrator TW wprost mi to napisał. Sprawa poszła jeszcze do Armagana i w sumie wszystko od niego zależy. Aczkolwiek pewnie nawet nie będzie mu się chciało zabierać głosu w tej kwestii i wszystko zostanie, jak jest.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 15, 2011, 12:30:54 »
    Dostarczcie mi dobrej jakosci grafik/screenow (wysoka rozdzielczosc, brak huda, dobre ujecie). Materialow na strone, pomyslow, oraz calej struktury menu, to zrobie taka strone. Sam nie mam czasu zajac sie wszystkim, ale ze pracuje jako programista www, to zrobienie takiej strony, to bedzie dla mnie nie bedzie wiekszym problemem.
    Jezeli jednak strona ma byc zauwazona, to musi byc w pelni wykonana po angielsku i w tym jezuku musza byc publikowane materialy.
    Jest tylko jeden problem, ktory skutecznie bedzie blokowal Wfas i o ktorym wspomnial Dedal. Majac  konkurenta, wspieranego przez producenta, ciezko bedzie przebic sie z modem.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 15, 2011, 13:41:38 »
    Ja tam wszędzie gdzie nadarzy się okazja wklejam link do tematu o modzie na TW. Co do strony, sonerze kochany czy nie da się tego zrobić w 2 językach ? Widziałem pełno stron gdzie można wybrać język , jak to funkcjonuje, jakie skrypty za to odpowiadają ?

Dodatkowo można też porobić tematy informacyjne na innych forach M&B, u ruskich itd.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 15, 2011, 15:33:34 »
    Mozna zrobic w dwoch jezykach, ale wtedy trzeba bedzie przygotowywac materialy w dwoch jezykach. Myslisz, ze beda chetni? :)

Jeden po polsku drugi in inglisz :D

Jezeli nie bedzie z tym problemu, to dzialajcie. Ja moge sie zajac stronka, ale do tego potrzeba ludzi bez slomianego zapalu
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2011, 15:34:29 wysłana przez Kalpokor »
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 16, 2011, 00:05:30 »
    Del.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 13:47:06 wysłana przez Oktawian »