Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Potrzebuję Rady odnośnie własnego królestwa.  (Przeczytany 2940 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raga

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Potrzebuję Rady odnośnie własnego królestwa.
    « dnia: Lipca 22, 2011, 12:27:50 »
    Krótka Historia:
    - wyszedł nowy patch, skasowałem poprzednie save'y, żeby mnie nie korciło i zacząłem od nowa (Zimportowałem jednak postać  - wstyd mi)
    - przyłączyłem się do Nordów i dostałem Mechin - masakra, atakowane non stop
    - Udało mi się zdobyć Zamki Ismarilla i Alburg (odbiłem), potem patrzyłem spokojnie jak przybywają posiłki Vaegirów i bronią Rivacheg przed Nordami biorąc połowę z nich do niewoli - wiem, jestem świnia
    - Kilka dni później zdobywam Rivacheg
    - Ragnar chce go dać komuś innemu a ja się buntuję (około 90 dnia gry) i zaczynają się schody....

W poprzedniej grze (przed felernym patchem) gdy się buntowałem miałem 100 right to rule - nie robiłem nic w tym kierunku więc teraz o tym myśląc może to był bug (w chwil obecnej mam 6). Nordowie sami zaproponowali pokój zaraz po moim odejściu, bo byli w trakcie wojny ze Swadią. Nie zauważyłem problemu.

W obecnej grze wojna trwa cały czas, Nordowie jakoś nie chcą pokoju, Pogodzili się z Vaegirami, którzy też mnie nie uznają. Przyłączyło się do mnie 3 lordów ze Swadii. Boję się że zaatakują mnie Vaegirowie i nie podołam.

A teraz moje pytanie:
    Czy w takiej sytuacji lepiej w dalszym ciągu próbować osiągnąć pokój z Nordami, czy uciec pod ochronę np. Vaegirów i przygotować się lepiej do buntu drugim razem?
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: Potrzebuję Rady odnośnie własnego królestwa.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2011, 12:49:17 »
    Ja bym na Twoim miejscu dołączył do Vaegirów, urósł w siłę, został jednoosobową maszyną do zabijania Nordów, zdobył dużo kontaktów u lordów i wtedy utworzył własne państwo. ;)

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2011, 00:07:46 »
    To zależy, jeżeli czujesz sie na siłach, a masz wojne jedynie z nordami, to pilnuj by nie wybuchl jakiś skandal z Veagirami i reszta państw i po drugie ruszaj do ostrej ofensywy, zagarnij kilka punktów renomy podczas oblężeń , a kilku lordów do ciebie dołączy a nordowie dadzą ci pokój. Wysyłaj również swoich towarzyszy na misje by zwiększycie twoje prawo do rzadzenia

A i jeszcze jedno - POWODZENIA...
    (click to show/hide)

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2011, 15:22:08 »
    Ragnar wystąpił o pokój po tym jak trzeci raz go wykupili z moich lochów - udało się.
    Vaegirzy zaczęli dostawać w tyłek od Khanatu więc postanowiłem zaatakować ich od drugiej strony - póki co zamek do przodu.
    Co do wysyłania towarzyszy to wróciła już Matheld, ale Maranid się do mnie nie odzywa... no cóż.
    Prawie każdy towarzysz wspiera mnie treningiem, więc więcej ich wysyłać na razie nie mogę.
    Wszystko zależy co zrobią Vaegirzy, wolał bym żeby polegli, bo zaczyna być problem z morale.

Dzięki za wsparcie.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2011, 22:55:45 »
    Jak masz problem z morale, to dużo walcz i kasę im dawaj, a jak to nie skutkuje to odstaw ludzi do zamku i zgromadź nowa armia
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2011, 23:42:58 »
    Rekrutuj Kchergitów, a Vaegirów trzymaj w zamkach.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 24, 2011, 00:08:22 »
    Khergici są do du^&!^ rekrutuj swadian sarranidów lub vaegirów i rób na konnych
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 24, 2011, 00:16:12 »
    Akurat jest w stanie wojny z Vaegirami i jego vaegirskie jednostki mają dziadowskie morale.

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 24, 2011, 01:09:34 »
    Stan na dzisiaj:

Rivacheg - własny
    Bulugha - Lord Meltor
    Alburg - Lord Regas
    Jeribe - Lord Dirigun
    Slezkh i Ismirala - Lord Cais

Slezkh zdobyłem z dużymi (okolice 50%) stratami sam, a z pomocą wszystkich lordów dostawałem w dupę... trochę to nielogiczne.

Vaegirovie zepchnięci przeze mnie i Khanat do Curav - ostatni bastion z 390 chłopa na razie poza moim zasięgiem - nawet Khanat się oblężenia wycofał.
    Do póki Vaegirowie nie padną będę walczył Nordami.

Swoją drogą, może mi ktoś powiedzieć czy z nowym patchem te wartości to normalka? (To nie jednorazówka - trwa cały czas)

(click to show/hide)

Mam nadzieję że nie dalsze bugi.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2011, 01:17:03 wysłana przez raga »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 24, 2011, 09:43:52 »
    Raz podobnie dostałem, ale sie ciesze z tego :D Był też bug co wieś 10k potrafiła dać, więc pewni ino bug..
    (click to show/hide)

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 24, 2011, 11:47:08 »
    Wiem, że po przejęciu kontroli nad miejscem o które dłuższy czas toczyła się walka lub było niczyje są raz wyższe podatki, ale Rivacheg jest mój od kilkunastu tygodni... zaczęło się od 5k kasy i z tygodnia na tydzień jest coraz więcej.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 24, 2011, 13:35:51 »
    A skąd masz tyle kasy :O? Ja po 4 latach MBowych mam mmax 60k

Może te miasto jest po prostu bogate ;>
    (click to show/hide)

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 24, 2011, 15:35:36 »
    Przed tym ostatnim patchem Rivacheg było strasznie crapiaste, żadnego konkretnego wyrobu, nic taniego, nic drogiego.
    Teraz jedna z wiosek dostarcza tam Raw Silk - chyba nowy patch ekonomię mocno poprawił.
    Jeszcze nie mam poglądu jak inne miasta się zmieniły.

Gregoriian:
    Skąd tyle kasy? Mam 224 dzień, a z takim zyskiem (po 8000) wystarczy z 15 tygodni.

Offline Vivek

• Użytkownik
    • Vivek Skerferyd
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 24, 2011, 18:31:55 »
    Odnośnie urośnięcia w ekonomiczną siłę, na początku gry radzę zaopatrzyć się w oddział złożony z bohaterów, a konkretnie:
    Marnid - handlarz
    Jeremus - medyk
    Oraz jeden z wariantów:

A) Firentis, Bahestur, Lezalit, Alayen, Rolf, Matheld -> Szlachta, b. dobra do walki. W tym wariancie Matheld koliduje z Jeremusem, a Marnid z bodajże Lezalitem lub Alayenem.
    B) inni, nie-szlachetni bohaterowie którzy nie będą ze sobą kolidowali. Ci sprawdzą się gorzej w boju, ale są dobrymi supporterami w inżynierii i nie tylko.

Wariant A polecam osobom chcącym zrobić z kompanów swoich lordów.
    Wariant B, gdy chcemy być wasalami, lub zrobić sobie lordów z już istniejących ludków z innych frakcji:).
    ___
    Należy uzbroić swoich towarzyszy w jakieś wygodnie ciuszki i szybkie koniki. Broń - wskazana jednoręczna z tarczą + ew. lanca. Broń dystansową wywalić.
    ___
    Twoja postać musi mieć dużo pkt wepchniętych głównie w handel, znajdowanie dróg i miejsce w ekwipunku.
    ___
    Należy załatwić sobie 3-4 juczne konie, oraz najszybsze możliwe koniki dla siebie i kompanów.
    ___
    Aby zarabiać, wskażę przykładowe ścieżki handlowe:

w Tihr kupować sól, sprzedawać ją w Sargoth. Kupować sól w Wercheg, sprzedawać w Rivacheg.
    Rozwozić żelazo z Curaw do innych miejscowości. Skupować ryby w nordyckich wioskach i miastach i rozwozić po kraju. handlować aksamitem/jedwabiem. W Suno i Praven opłaca się kupować oliwę i piwo. Można to sprzedać drogo u vaegirów.

Przy garnięciu kasy najpierw zadbać o działalności, jak farbiarnie czy kuźnie. W Jelkali i jeszcze jakiejś miejscowości NIE OPŁACA się budować farbiarni. przynosi duże straty.

Narazie to tyle. :)

EDIT!
    --> Z tego co wiem, nieskuteczne podatki zaczynają się wtedy, gdy liczba posiadanych włości przekracza 4 lenna. Czyli jeśli mamy np. 4 wioski i 1 miasto (razem 5) -> powoduje to nieskuteczne podatki. Nie mam jednak pewności co do tego czy ta liczba rośnie równomiernie do wzrostu ilości wiosek miast i zamków, czy też co tydzień.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2011, 20:21:15 wysłana przez Vivek »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 24, 2011, 21:14:31 »
    Ja przy 2 miastach i 1 wsi mam już ok 2k nieskutecznych..

Hmm. Bohaterowie na początku gry są bardzo słabi i byle grabieżcy mnie rozwalą, a jest większy sens pakować charyzme tylko dla handlu? To już chyba lepiej nam ładować handel razem z przywództwem a marnida na taktyka zrobić, tak?

Mój skład bohaterów obejmuje Bunduka który radzi sobie świetnie w walce.
    (click to show/hide)