Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomoc nowym Moderom  (Przeczytany 4455 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pomoc nowym Moderom
    « dnia: Lipca 15, 2011, 20:42:41 »
    Witam,
    Jestem nowym użytkownikiem forum, jak i moderem zaczynającym tworzyć swego moda. Póki co obmyślam ogólny zarys i wygląd tego moda i mam już na niego dość solidny pomysł. Zwracam się do was o pomoc, konkretnie - zacząłem tworzenie moda od tworzenia mapki i nowych modeli z teksturami, czytałem tutorial Daedalus'a dotyczący dodawania modeli do gry (http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5445.0) jednak pojawiają się problemy, konkretnie - gdy tworzę teksturę do miecza i później muszę ją połączyć z modelem w programie BRFEdit, on nie akceptuje mi jej, mimo iż była robiona pod ten właśnie model. No i podczas wczytywania pliku INI w grze (mam Mount&Blade 1.011) wyskakuje mi błąd - " get_object failed for texture: sword.bmp ". Robię jak w instrukcjach Daedalus'a - zmieniam format tekstury na *.dds, wszystko jak w tutorialu, ale mam ten błąd...     

Pozdrawiam.

P.S. Możliwe że źle tworzę teksturę. Do robienia modeli używam Wings 3D (Blender'a także posiadam, ale jakoś w Wings'ie zacząłem tworzyć). Wymiary miecza, hełmów mają być na mniej więcej kratkę siatki ?     

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    Odp: Pomoc nowym Moderom
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2011, 20:50:15 »
    Zamiast BRFedita używaj nowszego OpenBRFa. Połapiesz się.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2011, 21:10:28 »
    Dochodzę do wniosku że źle robię tekstury i muszę nauczyć się teksturować. Może się połapie może nie, sądzisz że dam radę bez tutków poradzić sobie w OpenBRF? Czy raczej lepiej abym pogrzebał w internecie ?

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2011, 21:28:16 »
    m&b nie ogarnia bmp. Musisz teksturę wrzucić w formacie .dds. Do tego polecam DXTBMP. (:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2011, 23:12:08 »
    Używam właśnie tego programu ale w tutorialu, jeszcze trzeba było użyć BRFEdit lub OpenBRF do scalenia modelu z teksturą :) . Mam prośbę - czy istnieje jakiś stosowny tutorial po polsku/angielsku (lepiej PL, ale ANG też ogarnę) dotyczący teksturowania modelu i wstawiania go do M&B. Najlepiej samo teksturowanie, ten drugi zapasowy jakby INI znów mi nie czytało tekstury. 

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2011, 01:09:04 »

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2011, 15:28:33 »
    To znalazłem, autorstwa Highelf'a. Może i pobiorę jego tutoriale.
    Oglądałem na YouTube dotyczący UV Mapping'u ale u mnie coś nie działało, był to jednak marny 3 - 4 minutowy pokaz.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2011, 18:20:10 »
    Bo UV Mapping nie zajmuje zbyt dużo, chyba, że przy skomplikowanych modelach. Coś w stylu miecza, tarczy, mapuje się nawet krócej.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2011, 20:29:21 »
    Właśnie UV Mapping użyłem by oteksturować tarczę, jednak BRFEdit nie przyjął/zaakceptował tej tekstury, w formacie *.dds, nie widział jej. W Wings 3D też nie pokazało oteksturowanej tarczy, mimo że była po UV Mappingu. Wszystko było zgodnie - tekstura znajdowała się w pliku "Textures" pliku Moun&Blade, jak i w Mount&Blade/Module/Textures. Raz udało się wrzucić (nie oteskturowany, co prawda) model, jednak wtedy nie wiedziałem na jaką wielkość robić modele, więc broń była większa od konia. 

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2011, 21:41:30 »
    Po to się używa OpenBRFa, importuje gotowe modele i robi w wielkości podobnej do nich.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2011, 23:40:34 »
    Mhm, dzięki. Zacznę używać OpenBRF.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2011, 23:49:45 »
    A co do dds: ściągnij odpowiedni plugin do Gimpa, PSa, Paint.NETa czy czego tam używasz.
    Wystarczy w Google wpisać np Gimp 2.5 dds plugin
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2011, 23:50:41 »
    A czemu ma służyć owy program, teksturom ?

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2011, 09:37:52 »
    Nie jest to konieczne. Robisz teksturę, zapisujesz w JPG, uruchamiasz prosty program DXTBMP, otwierasz swoją teksturę w jpgu, zapisujesz ją w ddsie i cała filozofia.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2011, 09:44:39 »
    No i problem polega na tym że tak robię, tylko DDS No Alpha.