Wiec tak, moje wrażenia po dwóch danich gry są wspaniałe. Mod przenosi nas w czasy renesansu, gdzie na polach bitew królował proch, a tradycje rycerskie zeszły na drugi plan. Co za tym idzie, w modzie doświadczymy broni palnej, nowych przedmiotów takich jak zbroję, które są jak żywcem wyjęte z XI w. Zmiany, które zaszły w porównaniu do Zwykłego Nativa są duże. Po pierwsze mapa pozostaje ta sama, ale państwa oraz nazwy miast zostały pozmieniane, a i wschodnia część mapy została odblokowana, ponieważ dodano nową frakcję. Innych różnic nie wyłapałem. Państwa są cudowne i tu musze podkreślić, że każde odwzorowuje jakieś historyczne, co znacznie wpływa na rozgrywkę, pozytywnie oczywiście. Więc teraz uświadczymy starć pomiędzy:
Holy Swadian Empire (Dawniej Swadia)- Państwo z tego co zauważyłem przypomina, hm No właściwie nie miałem bliższych kontaktów, tak na oko mogę stwierdzić, że Anglia.
Tsardom of Vaegirs (Dawniej Vaegirowie)- Między tym caratem, a Rusią ciężko szukać różnic. Jednostki są typowo ruskie, a także lordowie, a w zasadzie Bojarzy mają typowe imiona.
Lion Throne (Dawniej Rhodocy)- Włochy- i wszystko jasne, jednostki typowo włoskie, tak samo jak imiona lordów, a także wzmianki o walce dla papieża (czyżby religijne podziały?).
Laurians (Dawniej Nordowie)- No cóż naszej kochanej ciężkiej piechoty już nie ma, bo zastąpiła ją nowoczesna i jeszcze potężniejsza armia Hiszpańska, a przepraszam Lauriańska. O potędze czworoboku pikinierów świadczą moje spotkania z nim, jestem weteranem tej gry i takich problemów dawno nie miałem. Żeby nigdy nie wygrać z formacją piechoty? Hańba lecz w tym wypadku pozytywna. Oto zdjęcia:
http://img389.imageshack.us/img389/8522/mb2ih0.pnghttp://img258.imageshack.us/img258/9130/mb3vl3.png Konnico strzeż się!
Ormeli Empire (Dawniej Khergit Khanate)- Imperium Osmańskie było potęgą, która podbiła by Europę, gdyby nie nasza dumna Husaria! W grze wartości tureckie zanikły, niestety. Posiadają słabą konnicę, a w zwykłym Native ich kawaleria siała spustoszenie. Posiadają nawet charakterystyczne dla Turków Osmańskich jednostki Janczarów, ale co z tego skoro inni strzelcy są lepiej uzbrojeni? Frakcja ładna i klimatyczna lecz tylko dla hardcore'owców (zaraz wypróbuję).
Imperial States (nowa frakcja)- Yes my Kaiser! W Medieval 2 często słyszymy te słowa i myślę, że nic lepiej nie ukaże niemieckiego klimatu tej frakcji z jej godłem na czele. Jednostki nowoczesne, jednolite, profesjonalne i potężne. Frakcja ciekawa lecz w najbliższym czasie nie będę nią grał. Widać zbytnia niechęć do orzełka.
Każda z tych frakcji posiada zupełnie nowe jednostki, i chyba nie spotkamy w modzie wielu jednostek znanych z Native. Jednak pewien rodzaj jednostek z pewnością umili rozgrywkę wielu graczom, a chodzi mianowicie o chorążych. Czy jest coś piękniejszego niż dzielny chorąży prowadzący ludzi do bitwy? Każda frakcja posiada swoje własne chorągwie z godłem państwa. Tu jest pewien szkopuł, nie wiem czy jest inny sposób na zdobycie chorążego niż odbicie go jako jeńca. Nie znalazłem póki co żadnej jednostki, która może awansować na chorążego, jednak bitwy są tu tak częste, że nigdy nie mogłem narzekać na brak sztandaru. Być może jest sposób, ale jeszcze go nie odkryłem. I skoro jestem przy awansach, to muszę wspomnieć o wspaniałym systemie rekrutacji, który w pewnym stopniu ograniczy dowolność żołnierzy w armii gracza. Otóż niektóre jednostki możemy rekrutować tylko jeżeli jesteśmy wasalem w jakieś frakcji. Jeżeli nie, to możemy rekrutować tylko ludzi z wiosek, którzy zazwyczaj stanowią słabą piechotę, która nie jest w stanie stworzyć dobrego oddziału. Czyli grając np. Vaegirami w wioskach możemy rekrutować ludzi, których możemy awansować na w miarę dobrą piechotę i strzelców, a w miastach wspaniałą konnicę, jeżeli nie należymy do frakcji rekrutacja w mieście odpada. Oczywiście nie ma tylko jednego rodzaju jednostek do rekrutacji, bo grając na przykład jako wasal Lion Throne możemy rekrutować w mieście Ciężką piechotę w postaci Brigadier od The Radiant Cross, która może awansować na oddziały kawalerii i oprócz nich do rekrutacji są dostepne jednostki lekkiej piechoty, strzelców, łuczników pieszych i konnych o mocno arabskim wyglądzie. W wioskach możemy rekrutować Ellisian Infantry, których nazwa pochodzi od stolicy państwa Ellis. Póki co nie wiem co jeszcze napisać. Być może jest w grze opcja przekupstwa lorda, bo widziałem w paru frakcjach lordów o przydomkach typowych dla innych państw, ale póki co będę to musiał sprawdzić. Być może jest także możliwość rekrutacji lordów lub kapitanów, ale to także jest nie sprawdzone. Jedynymi oznakami takiej opcji są częste spotkania z oddziałami, których nie prowadzi lord, a jakiś inny dowódca, jak na przykład Baron Grim, który podróżuje bez sztandaru i z oddziałem 20 rycerzy. Są także oddziały frakcji, które nie posiadają dowódcy w postaci lorda, ani żadnej innej na przykład Vaegir Cossacks. To także jest pewne urozmaicenie, bo już nie musimy koniecznie walczyć z innym lordem lub karawaną, czy też chłopami. Pojawiła się też dla wielu, jak również i dla mnie, wspaniała opcja zmiany herbu w każdym momencie gry, wystarczy tylko rozbić obóz i kliknąć na opcję Take an Action, a następnie Choose New Heraldry. Nie opisze także mocnych i słabych stron państw, bo za krótko gram. Ale wkrótce możecie się spodziewać dokładniejszego opisu. Mod wart polecenia każdemu fanowi Mount & Blade. Zakochałem się w nim od pierwszego wejrzenia, bo jak żywy stanął mi przed oczyma Dukes & Mercenaries z wersji 0.751 (to chyba było kiepskie określenie ;D). Więc ruszajcie po zwycięstwo z imieniem Boga i papieża na ustach lub stańcie po stronie niewiernych kpiących ze Świętej Inkwizycji! Wybór należy do Was.