Przepraszam źle się wyraziłem. Pisząc system miałem na myśli całość zasad i organizację gry. Oczywiście oprzemy się o story-teling.
Teraz przeniesiemy w się w sferę marzeń i zobaczymy, co się tam dzieje.
Każdy gracz, który zostanie dopuszczony do gry (czyli jego podanie w dziale rekrutacji będzie pozytywnie rozpatrzone) uzyska dostęp do działów gdzie będzie toczyć się rozgrywka. Nowi będą zakładać nowy temat o nazwie np. Dom Zenka (do uzgodnienia) gdzie będzie znajdować się ich karta postaci (skille, ekwipunek, opis, historia), którą oczywiście muszą także podać w dziale rekrutacyjnym. Temat będzie do założenia w dziale np. Miasto Zendar – Dzielnica Biedoty.
Będziemy organizować Wyprawy, czyli zwyczajnie robić questy zlecany przez NPC bądź innych graczy. Każdą Wyprawę prowadzi MG na takiej zasadzie: gracz pisze post opisujący jego działania a MG na podstawie jego umiejętności odpisuje mu oznajmiając skutki jego akcji. Czyli np. Bolek pisze:
Złapałem za topór i zaatakowałem Vaegira tnąc od lewej.
MG: Żołnierz sparował uderzenie i kontruje od prawej. Co robisz?
To tylko przykład objaśniający zasadę. Podobny opis nie będzie dopuszczalny inaczej jedna walka będzie zajmowała 50 postów.
Sam dział widzę tak:
M&B – Gra RPG na forum (przykładowo)
Miasto Zendar
Dzielnice (każda to osobne subforum): Biedoty, Targowa, Dla bogaczy itd.
Tematy: Dom Bolka, Dom Lolka, Dom Palikota
To mała część tego co opracowałem do teraz. Jak wspomniałem liczę także na pomoc w organizacji.
System? Nie lepiej zwykły story-teling? Co prawda wymaga to dyscypliny od graczy...ale można się fajnie zabawic
Dyscyplina... Słaba strona każdej gry tego typu :) Zobaczymy czy będą chętni do gry a później można przejmować się takimi sprawami.
Szwejk ma racje. Story-telingu przypadku forumowych sesji najlepiej się sprawuje. Ja jestem za. Co z postaciami, jak z ilością graczy i ogólnie - czy masz przemyślaną organizacje?
Ilość graczy zależy od chętnych. Myślisz, że będzie nas za dużo? :P Pisałem o organizacji - część jest spisana, część siedzi w mojej chorej główce a reszta przyjdzie z czasem (jeżeli będą chętni i zyskamy przychylność administracji).