Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount&Blade - WFR - Gra na forum! Pomysł!  (Przeczytany 6056 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Mount&Blade - WFR - Gra na forum! Pomysł!
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 04, 2008, 10:36:14 »
    I ja też się zarejestrowałem. Jak znajdę chwilkę czasu to napiszę sobie postać.

Offline zkajo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 04, 2008, 10:48:14 »
    narazie piszcie 'na bródno', na forum nie dawajcie. Chyba ze we wszelkich pytaniach jak nie wiecie czy postac jest dobra czy nie. Niedlugo dam mozliwosc rejestracji do gry.

Tak, pomysl wziety z mojej powiesci 'Eredan - Wielka wojna'. Mam nadzieje ze sie spodoba :D

Offline Carrep

• Użytkownik
    • Chodzące zuo.
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 26, 2008, 22:14:13 »
    Witam. Tak wiem, że ten temat zmarł śmiercią naturalną jakiś czas temu. Doszedłem jednak do wniosku (po uprzednim zapoznaniu się z podobnymi przypadkami), że za założenie nowego wątku na temat, który już był poruszany zostanę prawdopodobnie rozszarpany i pożarty :)

Wracając jednak do sprawy chciałbym zaproponować forumową grę RPG w realiach M&B. System stworzę i zaprezentuję w najbliższym czasie (mam sporo pomysłów oraz liczę na pomoc zainteresowanych). Oczywiście o ile będą chętni do gry.

Miejsce, w którym może się toczyć akcja jest do ustalenia. Proponuję, aby gracze byli mieszkańcami wolnego miasta-państwa Zendar lub nowego królestwa sąsiadującego z już istniejącymi. Wybranie państwa z gry raczej odpada (Zenek woli Swadian, bo majom qunie ze zbrojami na pupie a Mietek Vaegirów, bo som fajni i wogule).

Ludu! Co lud na to?

EDIT: Zapomniałem, jak zwykle, dodać że grywałem w forumowe rpg oraz znam systemy panujące i rządzące. Wesołych Świąt.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2008, 22:19:04 wysłana przez Carrep »

Offline Szwejk

• Użytkownik
    • Shinpū tokubetsu kōgekitai
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 26, 2008, 22:32:38 »
    System? Nie lepiej zwykły story-teling? Co prawda wymaga to dyscypliny od graczy...ale można się fajnie zabawic

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 26, 2008, 23:35:07 »
    Szwejk ma racje. Story-telingu przypadku forumowych sesji najlepiej się sprawuje. Ja jestem za. Co z postaciami, jak z ilością graczy i ogólnie - czy masz przemyślaną organizacje?

Offline Carrep

• Użytkownik
    • Chodzące zuo.
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 27, 2008, 00:21:59 »
    Przepraszam źle się wyraziłem. Pisząc system miałem na myśli całość zasad i organizację gry. Oczywiście oprzemy się o story-teling.

Teraz przeniesiemy w się w sferę marzeń i zobaczymy, co się tam dzieje.

Każdy gracz, który zostanie dopuszczony do gry (czyli jego podanie w dziale rekrutacji będzie pozytywnie rozpatrzone) uzyska dostęp do działów gdzie będzie toczyć się rozgrywka. Nowi będą zakładać nowy temat o nazwie np. Dom Zenka (do uzgodnienia) gdzie będzie znajdować się ich karta postaci (skille, ekwipunek, opis, historia), którą oczywiście muszą także podać w dziale rekrutacyjnym. Temat będzie do założenia w dziale np. Miasto Zendar – Dzielnica Biedoty.

Będziemy organizować Wyprawy, czyli zwyczajnie robić questy zlecany przez NPC bądź innych graczy. Każdą Wyprawę prowadzi MG na takiej zasadzie: gracz pisze post opisujący jego działania a MG na podstawie jego umiejętności odpisuje mu oznajmiając skutki jego akcji. Czyli np. Bolek pisze:
    Złapałem za topór i zaatakowałem Vaegira tnąc od lewej.
    MG: Żołnierz sparował uderzenie i kontruje od prawej. Co robisz?

To tylko przykład objaśniający zasadę. Podobny opis nie będzie dopuszczalny inaczej jedna walka będzie zajmowała 50 postów.

Sam dział widzę tak:
    M&B – Gra RPG na forum (przykładowo)

Miasto Zendar

Dzielnice (każda to osobne subforum): Biedoty, Targowa, Dla bogaczy itd.

Tematy: Dom Bolka, Dom Lolka, Dom Palikota

To mała część tego co opracowałem do teraz. Jak wspomniałem liczę także na pomoc w organizacji.

System? Nie lepiej zwykły story-teling? Co prawda wymaga to dyscypliny od graczy...ale można się fajnie zabawic
    Dyscyplina... Słaba strona każdej gry tego typu :) Zobaczymy czy będą chętni do gry a później można przejmować się takimi sprawami.

Szwejk ma racje. Story-telingu przypadku forumowych sesji najlepiej się sprawuje. Ja jestem za. Co z postaciami, jak z ilością graczy i ogólnie - czy masz przemyślaną organizacje?
    Ilość graczy zależy od chętnych. Myślisz, że będzie nas za dużo? :P Pisałem o organizacji - część jest spisana, część siedzi w mojej chorej główce a reszta przyjdzie z czasem (jeżeli będą chętni i zyskamy przychylność administracji).

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 27, 2008, 11:24:41 »
    Sam jestem zdania, że karta postaci należy wyłącznie do gracza i do MG, reszta graczy jej nie musi widzieć (Można wtedy kombinować, coś ukrywać i ogólnie fajne akcje odchodzą. ). Dzielnice: Nie lepiej założyć jeden wątek? będzie mniej bałaganu, wszystko będzie w jednym miejscu, to gdzie się znajdujemy opisywałbyś nam słowami a my byśmy opisywali gdzie idziemy. Na to samo by wyszło.

Ale jak chcesz, ty tu jesteś Mistrzem ;-)

Tak, obawiam się, że może być (zbyt) sporo chętnych.

Offline Carrep

• Użytkownik
    • Chodzące zuo.
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 27, 2008, 12:26:08 »
    Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje. Chcę stworzyć to razem z użytkownikami. Przedstawiłem obecnie pierwszą wersję, którą wspólnie dopracujemy.

Będę potrzebował także czterech do pięciu osób w roli MG (zależnie od ilości graczy).

Offline sHadowPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 27, 2008, 13:09:24 »
    D: Jeżeli o mnie chodzi, to KP nie powinny być jawne - jedynie MG i gracz powinni je znać. Jak inni je znają to jest już gra zrujnowana, nie da się odgrywać, bo wszyscy wszystko wiedzą. A tak pozatym, to mimo wszystko byłbym za Warhammerem, ew. DeenDekami, M&B zupełnie się na to nie nadaje, wielkie bitwy są bezsensowne (i co, będzie 50 osób po kolei atakować? bezsensu, nie sądzicie? W papierówkach chodzi o RP, a nie o H&Slashowanie każdej napotkanej istoty). To tyle, jeżeli chodzi o mnie, i oczywiście będę brać udział, jeżeli powstanie jakaś sesja WFRP bądź D&D. Jestem doświadczonym graczem jak i MG, więc problemów nie będzie, no może jeżeli chodzi o mechanikę młotka, bo w niego okazji za bardzo nie miałem pograć...

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 27, 2008, 13:17:02 »
    Carrep: Na jakiej zasadzie mieli by działać ci dodatkowi MG?

sHadowPL: z Mount&Blade wzięty by był tylko i wyłącznie świat, mapa i bohaterowie, przynajmniej ja tak to widzę. swiat młotka czy D'n'D'ków nie każdy zna. Mechaniki zupełnie bym tu nie widział, nie ma sensu.

Offline Carrep

• Użytkownik
    • Chodzące zuo.
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 27, 2008, 13:40:10 »
    sHadowPL: Jak już napisał slimak78 z M&B bierzemy tylko świat, czyli królestwa, mapę, i bohaterów. Myślę, że historię poszczególnych nacji można napisać na nowo. Gracze powinni być obywatelami nowego państwa, które może zawierać sojusze oraz toczyć wojny itd. z sąsiadami.

slimak78: MG "z poboru" będą odpowiadać w pierwszej kolejności za Wyprawy, ale będą pomagać także głównemu MG w prowadzeniu gry. Jak się domyślasz ich wpływ na rozgrywkę będzie duży. Ogólnie sprawa MG będzie poddana dyskusji, ponieważ jest kilka rozwiązań wartych uwagi.

Co do KP to te z "Domów" nie muszą posiadać historii jednak konieczne będą tam spisane umiejętności i ekwipunek. Dlaczego? Ponieważ podczas wyprawy gracz w pierwszym poście melduje się oraz podaje link do swojego "domostwa”, dzięki czemu MG ma szybki wgląd na jego postać i tym samym szybciej mu odpisze. Moim skromnym zdaniem to lepsze niż np. podawanie całego tego cholerstwa w temacie Wyprawy. Robi się często syf i bałagan.

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 27, 2008, 14:25:46 »
    Jeśli MG jest pomysłowy to wystarczy jeden + dyscyplina graczy. A z ekwipunkiem - Historie postaci, ekwipunek i wszystko wysyłamy na PW głównego MG. On ma wszystko na swojej skrzynce/pliczku txt na dysku. Przychodzi co do czego otwiera i patrzy kto co ma, kto czego nie ma i kto czego zrobić nie może.

Ma to swoje dobre strony np. u nas na sesji kiedyś był sobie włóczęga. Biedak chodził bez broni, w samym płaszczu z workiem z jedzeniem. Mijały sesje a on nic, od walki stronił. Na koniec kampanni, gdy gracze już za nic nie mogli sobie poradzić walnął monolog jaki to świat jest zły, cytat z apokalipsy Św. Jana wyjął spod płaszcza shotguna i odmienił losy drużyny. Zaskakujące jak cholera, wierzcie mi ;-) Takie smaczki mogły by być fajne.

Ale to tak na marginesie, moja mała uwaga. A może inni potencjalni gracze by się wypowiedzieli? ;-)

Pozdrawiam.

Offline Tuiq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 28, 2008, 22:05:21 »
    To na którym forum w końcu toczy się gra?
    endofdays.laa.pl czy http://www.endofdays.jun.pl/ ?!

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 28, 2008, 22:35:37 »
    Jeslibys sie wczytal dokladniej to bys zobaczyl ze druga edycja owej gry jeszcze prowadzona nie jest...

Offline sHadowPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 01, 2009, 17:18:04 »
    Hmm, widzę, że jednak na jakimś forum gracie... A może jednak znajdą się chętni do zagrania w sesję na TYM forum? Jeżeli tak, to mogę w każdym razie poprowadzić, wystarczą jedynie chętni do gry + propozycje systemu. Myślałem o storry-tellingu w świecie fantasy, w którym gracze trudniliby się w... eksterminacji potworów za pieniądze, o ile te potwory miałybybyć "troszkę" większe ;)