Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 80 pytań, po których staniesz się ateistą  (Przeczytany 6333 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: 80 pytań, po których staniesz się ateistą
    « Odpowiedź #30 dnia: Lipca 07, 2011, 01:37:02 »
    Zakładając, że wierzymy tu wszyscy na hurra w istnienie duszy, skąd wiesz, że szympansy duszy nie mają? A psy? Koty? Inne zwierzęta? Nie mają? Dlaczego? Toż to istoty żywe, tak samo jak ludzie. Nie oszukujmy się, człowiek to nadal tylko zwierzę. Rozumne bardziej od pozostałych zwierząt, ale nadal zwierzę (chociaż i tutaj bywają wyjątki). Traktujemy się przez to lepiej, bo takie mamy prawo nadane przez naturę. Ktoś mi powie, że on sobie nie życzy, aby go zwierzęciem nazywać. Nazywaj się jak chcesz, jednak mieszkamy na planecie Ziema i ludzie, jako rasa zajmujemy najwyższe miejsce w piramidzie żywieniowej.
    Wracając do tematu, na czym popierasz swoją tezę, że inne istoty nie mają duszy? (zakładając, że jest coś takiego) Bo nie myślą? Mój pies kiedyś szczekał przez sen albo się głupio uśmiechał. Czy to nie oznaka aktywności mózgu? Duszy? Heh, śmieszne...

@MikiBar przy okazji, podczas snu mózg nie za bardzo odpoczywa. Wręcz przeciwnie, pracuje właśnie najbardziej intensywnie podczas snu. Fale delta i te sprawy. Poza tym z tą świadomością też nie jest do końca tak. Słyszałeś o świadomym śnie? Śnisz o tym, na co masz ochotę, a najlepsze jest to, że masz nad tym pełną kontrolę? Poczytaj sobie, mówię Ci - świetna zabawa :)

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #31 dnia: Lipca 07, 2011, 09:02:55 »
    Trochę jak dla mnie za dużo filozofii, ale ja się tylko gryzę z taką myślą: Kiedyś, jak powstał człowiek (nie wnikajmy jak) to czy stawiał od razu krzyże na cześć Boga? Wydaje mi się, że nie. Czy chrześcijaństwo było pierwszą religią, i czy o zasięgu globalnym? (No bo nie rozumiem, dlaczego sobie chciano tą religię rozprzestrzenić tylko na jednym kawałku ziemi. Co to, wyróżnienie? Czy niewiedza na temat istnienia dalekich krajów, na przykład Ameryki?)
    Przed tą religią były również inne, chociażby Mitologia. I dlaczego była zła? Dlaczego musiała zostać wyparta? Dowody na prawdziwość tej religii są takie same, jak na prawdziwość chrześcijaństwa. Żadne, oprócz ksiąg, ale tutaj to ja sobie mogę zacząć pisać o własnym Bóstwie, za 2 tysiące lat ktoś ją wykopie i zacznie wierzyć! Yeah!

W wierzeniach mitologicznych dawałeś wiarę temu, że idziesz do Tartaru czy tam czegoś, a w katolicyźmie np. do czyśćca. I co, my dziś jesteśmy mądrzejsi? Wątpię. Wobec takiej sytuacji ja straciłem chęć do wiary. Zresztą jaka to wiara, gdzie 90% ministrantów chodzi do kościoła dlatego, że kasę z kolęd zabierają, animatorzy jak i reszta świętoszków z oratorium klnie jak pospolity burak....... Aż się odechciewa.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Lipca 07, 2011, 13:53:06 »
    Mitologia to nie religia.
    Ale rozumiem o co ci chodzi.

Co do duszy: Przecież w Bibli jest tak napisane

A tak serio to mnie właśnie ciekawi po czym poznać żę ma się duszę lub jej się nie posiada.
    Mam nadzieję że nie umiejętność rozróżniania dobra i zła bo to jedynie wpojone nam zasady że to jest bee a coś innego jak najbardziej ok bo jeśli tak to mój pies jest istotą posiadającą dusze bo wie że złe jest atakowanie ludzi ale oszczekiwanie obcych nie jest złe, wie że nie wolno zabijać/atakować dzieci(on dziecka nie ruszy, najwyżej wyliże).

Wkurza mnie też tłumaczenia katoli(należy rozróżniać katolików od katoli!) dzięki któremu wiem że biblia to zmnienna jest bo co inny kawałek okazuje się że albo:
    "Biblie napisano dawno temu, nie należy rozumieć jej tak dosłownie"
    lub
    "Została napisane przez ludzi natchniętych przez Boga"
    To jak z tym jest?

Jeszcze jedno: Z tego co pamiętam to nie Żydzi są "pomysłodawcami" wiary w jednego Boga tylko Egipcjanie. Tak, jeden z faraonów próbował wprowadzić wiarę w jednego Boga koniec końców nieskutecznie.

Co do KK: Nie czujecie hipokryzji? Bo ja czuje się zażenowany gdy przedstawiciel organizacji w samej Polsce dostającej 2 mld zł z podatków samemu ich nie płacąc, otrzymującej ziemie za bezcen i sprzedającej je za grube pieniądze np Biedronce(przykład Mrocza), której świątynie są zdobione złotem i innymi cennymi metalami, obrazami i freskami próbuje mnie pouczać o ubustwie.

Co do szkół utrzymywanych niby z ich pieniędzy: dostają kasę tak samo jak świeckie szkoły

Że aż zacytuję:
    "Bieda materialna to bogactwo duchowe,
    tak materialiści wyprali tobie głowę"

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline isKra_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #33 dnia: Lipca 07, 2011, 15:03:01 »
    Jest wyraźnie napisane, ze zwierzęta nie mają duszy, tylko człowiek jest wlasnie w tym podobny do Boga bo ma duszę nieśmiertelną. I to, że traktuję chrześcijaństwo poważnie nie znaczy, że jestem za glupi na naukę.
    Ja wierzę, że Bóg to prawdziwa JEDNOLITA istota, najpotężniejsza i kochająca bezgranicznie KAŻDEGO człowieka. Nie szukam żadnych bezsensownych interpretacji, zę Bóg to wspólnota.
    Może wy niektórzy nie potraficie z nim rozmawiać i macie takie poglądy a nie inne, ale ja codziennie doświadczam nieprzypadkowe rzeczy i jestem pewien, że to wynik modlitwy.

Ja za fanatyzmem religijnym nie jestem, chociaż możecie mnie fanatykiem postrzegać. Ja po prostu wręcz czuję, że Maryja, Jezus i Bóg Ojciec to prawdziwe istoty. Ślepy nie jestem.

Czemu nie mówicie śmiało o tym obrazie M.B. z Guadelupe o którym wspomniałem?? Poczytajcie o nim. Może powiecie mi że ktoś go sfałszował??  I jaki idiota zadałby sobie tyle trudu by przeszczepić taki mały fragment tkanki sercowej do płatka komunijnego gdy tymbardziej został on znaleziony przypadkowo gdy komus na mszy wypadł na ziemie?!

Może i ludzie się ranią na rękach, nogach, ale jeszcze ta banda idiotów nie skreśla chrześcijaństwa.

Bo wg was (niektórych) wszystko co pochodzi z ust Kościoła to kłamstwo.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #34 dnia: Lipca 07, 2011, 15:39:40 »

Ja za fanatyzmem religijnym nie jestem, chociaż możecie mnie fanatykiem postrzegać. Ja po prostu wręcz czuję, że Maryja, Jezus i Bóg Ojciec to prawdziwe istoty. Ślepy nie jestem.

Jeżeli to miała być trójca święta to raczej się pomyliłeś - nie Maryja a Duch Święty.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #35 dnia: Lipca 07, 2011, 16:04:40 »
    I jaki idiota zadałby sobie tyle trudu by przeszczepić taki mały fragment tkanki sercowej do płatka komunijnego [...]

Na przykład fanatyk religijny, taki sam jaki wbija sobie kołek w rękę a potem idzie z tym do gazet twierdząc, że ma stygmaty. Nie wdaję się w szczegóły, bo tych szczegółów nie znam, ale z chęcią poczytam o tym ,,cudzie''.

Ja za fanatyzmem religijnym nie jestem, chociaż możecie mnie fanatykiem postrzegać. Ja po prostu wręcz czuję, że Maryja, Jezus i Bóg Ojciec to prawdziwe istoty.

No powiem Ci szczerze, że ja jeszcze nie spotkałem się z ateistą (a znam wielu), który by kwestionował istnienie Jezusa albo Maryi.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lipca 07, 2011, 16:08:08 »
    Jest wyraźnie napisane, ze zwierzęta nie mają duszy, tylko człowiek jest wlasnie w tym podobny do Boga bo ma duszę nieśmiertelną. I to, że traktuję chrześcijaństwo poważnie nie znaczy, że jestem za glupi na naukę.
    Dlaczego niby książka napisana przez jakiś pasterzy kilka tysięcy lat temu ma być wyrocznią?

Ja wierzę, że Bóg to prawdziwa JEDNOLITA istota, najpotężniejsza i kochająca bezgranicznie KAŻDEGO człowieka. Nie szukam żadnych bezsensownych interpretacji, zę Bóg to wspólnota.
    Tak, to jednolita istota w trzech osobach. Przynajmniej według ciebie.

bla, bla bla, Ślepy nie jestem.
    Jaki to ma związek?
    To jak:
    " Lubię ciastka, bardzo mi smakują i mógłbym je jeść kilogramami.Głuchy nie jestem."

Chcecie życ na łatwiznę. Również przykazania są dla was za trudne i postrzegacie je za zmyślone.
    Bynajmniej. Prędzej można uznać że wy chcecie żyć na łatwiznę pocieszając się tym że będziecie mieli zajebiście w niebie. Podaj przykład osoby mówiącej że przykazania są zmyślone. Dla mnie to zapisanie po prostu pewnych zasad uniwersalnych i dodanie pewnych zasad związanych z wiarą. Nie uważam że to juaiści byli pierwszymi osobami uważającymi zabijanie ludzi jest złe itp.
    Uprzedzając argument że niby dzisiejsze prawo oparte jest na Dekalogu: Nie jest. Oparte jest za to na prawie jeszcze pogańskiego Rzymu.

I jaki idiota zadałby sobie tyle trudu by przeszczepić taki mały fragment tkanki sercowej do płatka komunijnego gdy tymbardziej został on znaleziony przypadkowo gdy komus na mszy wypadł na ziemie?!
    Katol.(nie katolik!)

Może wy niektórzy nie potraficie z nim rozmawiać i macie takie poglądy a nie inne, ale ja codziennie doświadczam nieprzypadkowe rzeczy i jestem pewien, że to wynik modlitwy.
    Pieprzysz. Ja modlę się by Słońce dzisiaj zaszło a deszcz padał z góry na dół. Trzeba umieć się modlić!

Czemu nie mówicie śmiało o tym obrazie M.B. z Guadelupe o którym wspomniałem??
    Czemu nie odpowiadasz reszcie? Pozatym nie licz że wszyscy będą tobie wierzyć i tylko cb słuchać. Temat jest szeroki i niektóre wątki odpodają. Dobór naturalny.(uznajesz go wogóle?)

Ja za fanatyzmem religijnym nie jestem
    Na moje sam go reprezentujesz. Traktujesz innowierców z agresją.

Słyszałeś o świadomym śnie? Śnisz o tym, na co masz ochotę, a najlepsze jest to, że masz nad tym pełną kontrolę? Poczytaj sobie, mówię Ci - świetna zabawa :)
    Podbijam. Super sprawa. Może założyć o tym temat?

No powiem Ci szczerze, że ja jeszcze nie spotkałem się z ateistą (a znam wielu), który by kwestionował istnienie Jezusa albo Maryi.
    Kwestionowane nie jest ich istnienie tylko to kim byli.
    Z pewnością nie chciał tworzyć odrębnej religi tylko "zreformować" obecną(judaizm).
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #37 dnia: Lipca 07, 2011, 16:48:05 »
    Może wy niektórzy nie potraficie z nim rozmawiać

Gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu...
    Przemówił chociaż raz do Ciebie?
    Bo do mnie nie... przestałem i ja to robić

A jeżeli chodzi jeszcze o ten obraz z Guadelupe i inne cuda... przypomniał mi się pewien odcinek ,,Kiepskich''...

(click to show/hide)

Tak! Zdecydowanie tak! : )
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #38 dnia: Lipca 07, 2011, 17:33:41 »
    Ale aleee, Panowie, ukorzmy się przed wszechwiedzącym wszystko iskrą, przecież on sam doświadczał wielu cudów, był świadkiem zdarzenia gdy opłatek spadł na podłogę, a to, że dostał piątkę z ... biologii oznacza, że Bóg wysłuchuje jego modlitw.
    Uważam, że ciągnięcie dyskusji z kimś, kto jest uparty na jakąkolwiek niewiarę (nie potrafi dyskutować i argumentować) i kto rzuca w swych postach idiotami nie ma sensu.

Według mnie jesteś fanatykiem. Twierdzisz, że nie potrafimy rozmawiać z Bogiem. Mówisz, jakbyś to praktykował od wielu lat! To może nagrasz mi taką konwersację?

Edit: Suprajs! Pierwszy post pana iskry obfitował w wulgaryzmy z byle powodu. Poszedłeś zapewne do spowiedzi i sprawa załatwiona, hm?

@Kuku:
    Powodem nie jest to, że mi się nie podobają, ale to, jak on wyraża te swoje wszystkie prawdy. Jakby zjadł wszystkie rozumy.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2011, 18:23:23 wysłana przez Solejók »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #39 dnia: Lipca 07, 2011, 17:46:14 »
    Zanim stworzycie nowy temat, radzę poszukać starego. Jestem pewien, że był jeden o tematyce OOBE i LD.
    Czemu nie mówicie śmiało o tym obrazie M.B. z Guadelupe o którym wspomniałem??

(click to show/hide)

Chcecie życ na łatwiznę. Również przykazania są dla was za trudne i postrzegacie je za zmyślone.

(click to show/hide)

Jest wyraźnie napisane, ze zwierzęta nie mają duszy, tylko człowiek jest wlasnie w tym podobny do Boga bo ma duszę nieśmiertelną.
    I to, że traktuję chrześcijaństwo poważnie nie znaczy, że jestem za glupi na naukę.
    Naukę można pogodzić z religią. Naukowcy jeszcze nie dowiedli, że Bóg nie istnieje. Przeciwnie - coraz bardziej sprawy im się komplikują bo w nauce natrafiają na "zbiegi okoliczności", które mogą stwierdzać istnienie "wyższej siły".

(click to show/hide)

pees Solejók, taka prośba: nawet, jeśli ktoś ma poglądy ekstremalnie nam się niepodobające, nie należy odnosić się do niego z lekceważeniem. ;-)

pepees Wrzuciłem swoje odpowiedzi do spoilerów, gdyż post był za długi.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #40 dnia: Lipca 07, 2011, 18:40:10 »
    Ale się panowie uparli na chłopaka...Powiedział/napisał co myśli i tyle a tu proszę, szukacie dziury w całym, przypominam że ma dwa ostrzeżenia i łatwo może wylecieć;/
    Taki temat jest że tak powiem...nie do zakończenia, pisałem to już ale przypomnę. Ani jedna oraz druga strona nie wie czy ma racje. Nie ma dowodów na swoją korzyść jak i odwrotnie. Więc nie wiem czy w ogóle jest sens dalszej dysputy.
    Żeby teraz do mnie nie było "ale" jestem katolikiem bardziej więżącym niż praktykującym. Jakoś sama msza mnie nie przyciąga. Wiele zachowań kościoła mnie dziwi, irytuje a nie kiedy przeraża. Ale mimo  to wieżę i tyle. Żaden argument ale przynajmniej nie wykłócam się i nie dążę aby po mnie jeżdżono jak po poprzedniku tak zresztą chętnie cytowanym. To chyba tyle, owszem mógłbym was próbować przekonać czy też obalić wasze tezy ale co to da? To samo się tyczy samego faktu waszego myślenia, tego że "rzekomo" macie super, mega ogólnie zajeb....e tezy. Ok, każdy wieży w co chce, ale chłopakowi odpuśćcie;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lipca 07, 2011, 18:52:36 »
    Wierze się pisze przez rz :P

A co do dysputy: Też wątpie aby doszła do końca ale jak można pogadać, powymieniać argumentami to czemu nie?

Niektórzy mówią żę nie można udowodnić istnienia Boga bo to wiara a wiara wymaga wierzenia bez dowodów. Wiara musiała kiedyś powstać. Bez dowodów by nie powstała(chyba żeby była zmyślona). Coś mi tu nie gra w tym argumencie(bo to nie neguje istnienia Boga, tylko to że nie ma dowodów, jeśli ich nie ma wiara wzieła się z dupy i nie jest "prawdziwa".

Księga Wyjścia 35:2

„Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale
    dzień siódmy (sobota) będzie dla was świętym
    szabatem odpoczynku dla Pana;

ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być
    ukarany śmiercią.

Nie będziecie rozpalać ognia w dniu szabatu w
    waszych mieszkaniach.”
    Trzeba powybijać lekarzy itp :<

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #42 dnia: Lipca 08, 2011, 00:39:02 »
    Bystrzaki, tutaj macie temat o wierze, więc proszę nie robić offtopu http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1105.195

Przypominam, że owy temat był wielokrotnie zamykany, zatem proszę nie zamieniać tej dyskusji w ciągły flame... chociaż rozmawiając o takich pierdołach nie da się tego niestety uniknąć. W każdym razie proszę się grzecznie wymienić poglądami i pogrążyć się w refleksji na ich temat, bo zapewniam, że i tak niczego sensownego ta dyskusja nie wprowadzi.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #43 dnia: Lipca 09, 2011, 12:21:19 »
    W tym temacie powiem jedno:

nie wiem

Ale dodatkowo jestem w 100% pewny że nikt na świecie nie wie więcej w tym temacie niż ja.Jakiś Bóg (w nieokreślonej wg mnei formie) na pewno istnieje - ale podejrzewam że nikt (w 1000 świętych ksiąg , setkach wierzeń i "objawień") nie zbliżył się o krok w dowiedzeniu prawdy.Wszystkie religie stworzyli ludzie, po to żeby kontrolować innych ludzi..

Jednym słowem

Bóg = TAK

Jakakolwiek religia = NIE

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lipca 09, 2011, 14:07:05 »
    Ale dodatkowo jestem w 100% pewny że nikt na świecie nie wie więcej w tym temacie niż ja.

Jesteś zajebisty.

To co ty mówisz to chodzi o agnoscytyzm. Ja sam nie jestem pewien czy Bóg istnieje. Nie przeszkadza mi to jednak starać się być dobrym człowiekiem.