Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak oceniasz dotychczasową wersję moda 0.84?

Świetnie
    71 (45.8%)
    Dobrze
    26 (16.8%)
    Może być
    20 (12.9%)
    Słabo
    4 (2.6%)
    Fatalnie
    34 (21.9%)

Głosów w sumie: 154

Autor Wątek: The Witcher Warband Mod  (Przeczytany 224400 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: The Witcher Warband Mod
    « Odpowiedź #1275 dnia: Października 09, 2011, 23:19:54 »
    Jak zwykle przy nowym modzie bawiłem się balansem jednostek i sprzętu przez co odpalałem go pewnie z 15 razy;]. A muzyki jak nie było tak i nie ma.

Offline Grzyborro

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1276 dnia: Października 09, 2011, 23:23:53 »
    Heh zabawne :) RMB to nie komenda tylko "Right Mouse Button" - prawy przycisk myszy :)
    Zgadza się, jak się zorientowałem że o to chodzi, zaśmiałem się sam do siebie jaki jestem domyślny:P Nie wpadłem na to, jednak zły dzień odbija się na wszystkim.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1277 dnia: Października 10, 2011, 01:22:13 »
    Jak zwykle przy nowym modzie bawiłem się balansem jednostek i sprzętu przez co odpalałem go pewnie z 15 razy;]. A muzyki jak nie było tak i nie ma.
    yyy... w konfiguracji włączona, wszędzie włączona, a nie ma?
    critical error :P

Offline zerohunter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1278 dnia: Października 10, 2011, 09:31:01 »
    Najemników w miastach można brać na kredyt.

A jest w tym w sumie sens, żeby byle chłystek mógł najeżdżać Nilfgaard?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1279 dnia: Października 10, 2011, 11:05:31 »
    1.Sprawdź, czy w folderze z modem masz plik music.txt,
    2.Przerzuć muzykę z fodleru wiedźmin/music/ do Warband/music  (możesz wcześniej zrobić kopię zapasową...)

Offline Jagang

• Użytkownik
    • Sword_of_Valor
      • SwordOfValor
    « Odpowiedź #1280 dnia: Października 10, 2011, 11:31:52 »
    "Linki zostały usunięte przez administrację forum ze względu na naruszenie przez autora modyfikacji regulaminu, Netykiety oraz praw autorskich."

Co znowu nie tak... A Venris od razu dostał bana, czyli rozumiem, że moda koniec..?
    Makaveli tha don thats why they tell me im moving it on

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1281 dnia: Października 10, 2011, 11:36:36 »
    Mam złe wiadomości. Złe dla fanów moda, podwójnie złe dla Venrisa. Z dniem dzisiejszym Venris oraz jego mod znikają z Tawerny i jednocześnie trafiają na naszą czarną listę, bez możliwości powrotu czy jakiegokolwiek odkupienia win.

Venris już wcześniej używał cudzych prac bez pozwolenia, bez pytania, bez najmniejszej wzmianki o twórcach tych prac, co było równoznaczne z przypisaniem sobie autorstwa. To chyba najpodlejsza rzecz, jaką można w świecie modderskim zrobić. Mógł zostać wtedy od razu zbanowany za plagiat lub też za piractwo (nielegalne rozpowszechnianie licencjonowanej muzyki). Zamiast tego dostał drugą szansę. Wystarczyło wysłać do autorów poszczególnych rzeczy prośbę o wykorzystanie ich prac, a potem zrobić gdzieś listę wszystkich tych osób, których prace zawarte są w modzie. Czy to było tak cholernie dużo? Wyszło na to, że tak i że Venris uważa, iż jest ponad to i może sobie brać co tylko chce, nie licząc się z innymi. Zatem administracja TFW oficjalnie pragnie mu pokazać, że tak nie jest.

Venris zrobił listę ksywek, i owszem. Daleko jej jednak do kompletności. Nawet po bardzo pobieżnym przejrzeniu plików moda od razu widać, że brakuje na liście wielu ksyw. Niektóre braki są niezwykle oczywiste, bo nazwy grup modeli i tekstur wręcz zaczynają się od pseudonimów ludzi, którzy je stworzyli i których brak jest na liście "współtwórców". Inne braki są mniej rzucające się w oczy, ale to wcale tłumaczy braku owych ksywek - autor moda powinien wiedzieć, z czyich prac swego moda poskładał i komu powinien podziękować.

Nie te braki w "creditsach" zadecydowały jednak o wyrzuceniu Venrisa i wpisaniu go na niechlubną listę. Nie. Na te luki byliśmy gotowi przymknąć oko i w razie czego przypomnielibyśmy Venrisowi jeszcze raz, by wpisał poszczególne ksywki do swego pierwszego posta. Już w sumie miałem to wczoraj zrobić, gdy zauważyłem parę dziwnych rzeczy i uznałem, że warto je będzie sprawdzić. W efekcie Venris został wywalony za swoją bezczelność i wybitne chamstwo. Najwyraźniej sądził, że wystarczy, iż wypisze kilka ksywek i będzie miał święty spokój, nikt nie będzie się czepiał. Miał jednak pecha, bo jeden z administratorów Tawerny jest modderem i z kilkoma modderami z TW dość dobrze się zna, wymieniając z nimi czasem wiadomości. Temu adminowi chciało się poświęcić kilka minut i skrobnąć te parę PW do twórców PoP, SoD i kilku innych modów...

Na odpowiedzi nie trzeba było długo czekać. Pierwsze wiadomości potwierdzały to, że Venris prosił o pozwolenie i że je otrzymał. To mnie ucieszyło i byłem niemal pewien, że sprawa się dobrze zakończy. Potem dostałem jednak inne wiadomości. Te były już znacznie mniej optymistyczne. Dla przykładu - od Saxondragona z Prophesy of Pendor dowiedziałem się, że Venris pytał o możliwość wykorzystania modeli i tekstur z PoP, jednak dostał kategoryczną odmowę, gdyż rzeczy te robione były specjalnie dla tegoż moda przez profesjonalnego grafika (Archangel2K) i PoP ma wyłączność na ich wykorzystanie. Inne osoby nigdy nie otrzymały żadnej wiadomości od Venrisa czy kogokolwiek z ludzi pracujących dla The Warband Witcher Mod - tak było w przypadku Ibanez i ludzi z zespołu Elven Path. Ibanez bardzo się zdziwiła, gdy zobaczyła prace swoje i swoich kolegów (szkielety postaci, modele krasnoludów...) w "tWwm". Zapewniała mnie, że te prace również są obecnie na wyłączność moda i nikt nie ma prawa ich w inny sposób rozpowszechniać. Wystarczy teraz rzucić okiem na pierwszą stronę tego tematu, by zobaczyć jak Venris szanuje wolę i pracę innych osób. Już z samego PoP znajdziecie w "tWwm" sporo bardzo dobrych jakościowo modeli i tekstur, które Venris sobie wziął, mimo sprzeciwu Saxona. Jak określilibyście sytuację, gdy ktoś wbrew waszej woli, ba, pomimo wyraźnego sprzeciwu, korzystając z waszej nieuwagi przywłaszcza sobie jakąś waszą rzecz? Określenie jest jedno - kradzież.

Ktoś, kto nie ma za grosz szacunku do ludzi, których prace wykorzystuje i kto jawnie olewa te osoby, nie może liczyć na szacunek z naszej strony. Za okradanie modderów z ich własnych dzieł, za wybitną bezczelność i oszukiwanie administracji oraz użytkowników Tawerny, Venris idzie na banicję i nie chcemy mieć z nim, ani z żadną jego pracą nic wspólnego. Tak podłego zachowania nikt tu tolerował nie będzie. Saxondragon i Ibanez ponadto poprosili nas w swoich wiadomościach, abyśmy stanowczo się sprawą zajęli, co niniejszym czynimy.

Niech przykład Venrisa będzie wzorem, jak postępować NIE NALEŻY. Jeśli zajdzie kiedyś podobna sytuacja, nie podejdziemy do niej łagodniej. Ba, za każdym razem ostrzej delikwenta potraktujemy i postaramy się, aby tacy złodzieje cudzych prac byli odpowiednio napiętnowani i skończeni w całym modderskim światku, nie tylko na Tawernie czy w moddingu M&B. Osobiście tego dopilnuję.

Jak zakończy się sprawa Venrisa? To już zależy od tego jak bardzo urażeni poczują się twórcy, którzy zostali przez niego "pokrzywdzeni" i ile tych osób w rzeczywistości jest. Możliwe, że wszystko będzie miało swój dalszy ciąg na forum TW. Czas pokaże. Na tym forum sprawę uznaję za zamkniętą.
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2011, 11:39:43 wysłana przez Daedalus »

Offline szakall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1282 dnia: Października 10, 2011, 12:01:51 »
    Tylko powiedz mi znowu dlaczego ty piszesz a nie ktos kogo nie ma twoim zdaniem wymienionego w tym  gronie skoro  komus to przeszkadza że nie wymienił TO powinien sie  odezwac sam (a watpie w to BY komus to przeszkadzało ) Uważam że  troszkę zzera cię zazdrość i tyle poraz któryś robisz zamęt Dziekuje za uwage .

- jestem jednym z adminów Tawerny i w mojej kwestii leży, by był tu porządek
    - jak poniżej napisano, osoby pokrzywdzone nie znają polskiego, prawdopodobnie nie wiedziały nawet o istnieniu naszego forum. Nie wiedziały też o tym, że ich rzeczy zostały wykorzystane. Gdy się dowiedziały, poprosiły mnie o zareagowanie.
    - oczywiście, że zżera mnie zazdrość jak cholera. Ktoś kradnie czyjeś modele, a ja bidny tak nie potrafię. :(
    - decyzja o zbanowaniu Venrisa nie była decyzją jednej osoby, a całej administracji. W tym wypadku administracja była jednomyślna.

« Ostatnia zmiana: Października 10, 2011, 12:27:09 wysłana przez Daedalus »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1283 dnia: Października 10, 2011, 12:07:43 »
    Dziwne, żeby ktoś nieznający języka polskiego (z tego co wiem, to The Witcher "kradniemy wszystko" Warband Mod nie ma tematu na TaleWorlds) mógł dowiedzieć się o istnieniu takiej modyfikacji pozlepianej z przedmiotów będących pracą innych osób. Chyba nie liczysz, że Ibanez, bądź Saxon wejdą na polską tawernę i napiszą, że autor ukradł ich przedmioty. xD Zresztą już sam brak posiadania tematu na TW mógł o czymś świadczyć i Venris wiedział, że gdy takowy założy to wyleci stamtąd na kopach szybciej niż konto założył. ;)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1284 dnia: Października 10, 2011, 12:16:29 »
    Tylko powiedz mi znowu dlaczego ty piszesz a nie ktos kogo nie ma twoim zdaniem wymienionego w tym  gronie skoro  komus to przeszkadza że nie wymienił TO powinien sie  odezwac sam (a watpie w to BY komus to przeszkadzało ) Uważam że  troszkę zzera cię zazdrość i tyle poraz któryś robisz zamęt Dziekuje za uwage .
    Powinieneś cieszyć się, że na świecie... na tym forum są tacy sprawiedliwi i uczciwi ludzie, jak Helios, w wersji beta, którzy reagują nawet na te "najcichsze" przewinienia.
    No ale lepiej napisać "zuy"... wszak przez Dedala zarówno mod, jak i jego autor wylecieli z Tawerny...

Naprawdę lepiej mieć mod o uniwersum sagi (?) Wiedźmina, który bazuje na kłamstwie i złodziejstwie?

Pozdrawiam!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1285 dnia: Października 10, 2011, 12:27:28 »
    Dziwne, żeby ktoś nieznający języka polskiego (z tego co wiem, to The Witcher "kradniemy wszystko" Warband Mod nie ma tematu na TaleWorlds) mógł dowiedzieć się o istnieniu takiej modyfikacji pozlepianej z przedmiotów będących pracą innych osób. Chyba nie liczysz, że Ibanez, bądź Saxon wejdą na polską tawernę i napiszą, że autor ukradł ich przedmioty. xD Zresztą już sam brak posiadania tematu na TW mógł o czymś świadczyć i Venris wiedział, że gdy takowy założy to wyleci stamtąd na kopach szybciej niż konto założył. ;)

Proud, tak patrząc na poniższy post:

Uważam, że chyba jednak udzielają się tu osoby, które nie znają języka polskiego...

W każdym razie bardzo cieszę się, że Venris i jego mod wyleciał z Tawerny. Nie trzeba nam tu złodziei, a tym bardziej bezczelnych oszustów.

Jeszcze wracając do szakalla... Uwierz nam, że takie rzeczy bardzo ludziom przeszkadzają. Ktoś siedzi po kilka godzin, pracując nad jakimś modelem, czy też spędza wiele dni aby tworzyć swego moda po to, aby bezczelny typ przyszedł i bez pytania mu to zabrał i przywłaszczył? Venris ma szczęście, że skończył tylko z banem i hańbą, bo takie rzeczy nieraz kończą się w sądzie. Znam takie przypadki i nie są one miłe dla takich ludzi jak Venris. Od czasu do czasu też zajmuję się grafiką i osobiście nie wyobrażam sobie aby ktoś bez mojego pozwolenia, ściągał i wykorzystywał moje prace jak mu się żywnie podoba. Mnie by nie obchodziło jak bardzo moje modele są rozchwytywane itp. Że dla dobra sceny modderskiej i inne bajki. Są to moje modele więc zwyczajna przyzwoitość wymaga chociażby prośby o pozwolenie. Wtedy nie byłoby problemu, ale gdyby taki Venris bezczelnie używał moich prac, bez pozwolenia, bez nawet wpisania w głupie creditsy, to gdybym tylko go spotkał, to by szukał swoich zębów w tyłku. Jest to bezczelna kradzież i tyle. Nad geniuszem jego moda też nie ma co się wypowiadać, bo nie ma o czym. Wszystko wziął od inny i poskładał po swojemu, samemu nie starając się nawet wykonać tylu modeli ile się da.

Już pominę kwestię, że według niego najwyraźniej wystarczy samo pytanie o pozwolenie... bo nawet gdy otrzymał odmowę to i tak wykorzystywał te prace...
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1286 dnia: Października 10, 2011, 12:54:42 »
    No i sie mialem pochwalic ze udalo mi sie gre uruchomic(swoja droga co to znaczy wczytaj tekstury na żądanie?) a tu co ja widze.
    1.Jakie to dziwne rzeczy zauwazyles Daedalusie?
    2.Czy nie mozna bylo dac mu jeszcze 1 osta? Albo bana czasowego.Moze by zobaczyl ze to nie przelewki i sie ogarnal?To ze uzywal wczesniej moze nie wiedzial ze to takie wazne? Tak wiem powinnien ale jesli to byl jego 1 mod?
    3.Czy naprawde myslicie ze Venris jesli bedzie chcial to nie wrzuci tego moda gdzies indziej? Na jakas strone gdzie go z pocalowaniem reki przyjma? A Tawerna traci jeden z ciekawszych tematow.
    Dobra to tyle administracja zrobi co uwaza ale cholernie mi szkoda,ze jedyny mod w tym uniwersum i jeden z niewielu ciekawych ostatnio polskich modow tak skonczyl.

PS.
    Czy wy tez macie takie ciemne tablice w miescie i dialogach? Wogole nie mozna odczytac co pisza.Co na to poradzic?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1287 dnia: Października 10, 2011, 13:04:15 »
    No i sie mialem pochwalic ze udalo mi sie gre uruchomic(swoja droga co to znaczy wczytaj tekstury na żądanie?) a tu co ja widze.
    1.Jakie to dziwne rzeczy zauwazyles Daedalusie?
    2.Czy nie mozna bylo dac mu jeszcze 1 osta? Albo bana czasowego.Moze by zobaczyl ze to nie przelewki i sie ogarnal?To ze uzywal wczesniej moze nie wiedzial ze to takie wazne? Tak wiem powinnien ale jesli to byl jego 1 mod?
    3.Czy naprawde myslicie ze Venris jesli bedzie chcial to nie wrzuci tego moda gdzies indziej? Na jakas strone gdzie go z pocalowaniem reki przyjma? A Tawerna traci jeden z ciekawszych tematow.
    Dobra to tyle administracja zrobi co uwaza ale cholernie mi szkoda,ze jedyny mod w tym uniwersum i jeden z niewielu ciekawych ostatnio polskich modow tak skonczyl.

PS.
    Czy wy tez macie takie ciemne tablice w miescie i dialogach? Wogole nie mozna odczytac co pisza.Co na to poradzic?

1. Nie chcę się wypowiadać za Dedala, bo nie czuję się kompetentny, ale według mnie dziwne jest to, że wykorzystuje się cudzą prace bez chociażby najmniejsze wzmianki o tym, niejako przywłaszczając ją sobie.
    2. Nie można było. Banów czasowych na tym forum nie ma, a 1 ostrzeżenie to można tu dostać za brak przecinków, ale nie za kradzież, kłamstwa i bezczelność. Dostał upomnienie słowne, nawet kilka i to olał. Wiec nie ma sensu bawić się w ostrzeżenia. Nawet jeżeli był to jego pierwszy mod, to nie ma to żadnego znaczenia. To że nie należy kraść powinien wiedzieć od dawna.
    3. Będzie chciał to wrzuci, jego sprawa, a nas to tak naprawdę mało interesuje. Jak chce umieszczać moda poza Tawerną to droga wolna, ale tutaj nie ma na to szans. Jak znajdzie portal, gdzie z pocałowaniem ręki przyjmują złodziei, to stwierdzę, że trafił swój na swego. A Tawerna straci ten temat... nie wiem czy jest on taki ciekawy, ale jeżeli faktycznie tak jest, no to trudno, z ciężkim sercem to przebolejemy... *szloch*

Ad. 1 Bolo Chan miał chyba na myśli to, co mnie zdziwiło i skłoniło do dokładniejszego przyjrzenia się sprawie. Było to kilka ksywek na liście, których nijak nie kojarzyłem. Na przykład widziałem w modzie modele z początków Sword of Damocles, ale zamiast spodziewanego vonmistonda, naszego rodaka zresztą, na liście był Computica. Wysłałem więc do niego wiadomość i to on odpisał mi, że modele z SoD są jako OSP, ale twórcy Prophesy of Pendor nie będą zachwyceni, jak zobaczą screeny z "tWwm". Poradził mi, bym do nich zagadał. Tak się w sumie zaczęło...
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2011, 13:13:20 wysłana przez Daedalus »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Premislaus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1288 dnia: Października 10, 2011, 13:57:34 »
    No to lipa. Ciekawe czy gdzieś indziej będą prace kontynuowane?

Myślałem, że już sprawa załatwiona i będzie można cieszyć się modem. Tak po prawdzie byłem nakręcony na tego moda i miałem ochotę tylko w niego grać i chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu( najprawdopodobniej dotyczy on Radeonów i trzeba grać w oknie, ale jeszcze nie sprawdzałem). Na dodatek wiele dużych modów mi muli, a podstawka jest zbyt biedna. Ciężko będzie znaleźć coś ciekawego i lekkiego.

Offline matix1256

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1289 dnia: Października 10, 2011, 14:47:49 »
    No cóż venris stracił w moich oczach. Modzik się fajnie zapowiadał a tu lipa. No ale cóż można skoro on sam myślał że da rade.(co oczywiście było samo w sobie kłamstwem bo gdyby nie dorobek innych moderów to by dzisiaj była by werjsa moda 0.00000001 alfa. )  :(