Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Festung Breslau][KOP] Korpus Ochrony Pogranicza  (Przeczytany 17005 razy)

Opis tematu: Najstarszy i najdłużej działający klan do Festung Breslau

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    [Festung Breslau][KOP] Korpus Ochrony Pogranicza
    « dnia: Czerwca 11, 2011, 19:36:13 »

Witamy i zapraszamy wszystkich skupionych wokół modyfikacji Mount&Blade Warband pod tytułem Festung Breslau do zasilenia naszej organizacji jaką jest grupa Korpus Ochrony Pogranicza. Interesują Cię wszelakiej maści Eventy, Bitwy historyczne czy zasmakowanie wojskowej musztry XX wieku? To właśnie jest coś dla Ciebie.

Pułkownik Peterov

Dowódca Kompani Ułanów - Podpułkownik KocteC

Podpułkownik MatBerserker

Dowódca Kompani Saperów - Porucznik SantaClausPL

(click to show/hide)

KOP_Pułkownik_Peterov
    KOP_Podpułkownik_KoCteC
    KOP_Podpułkownik_MatBerserker
    KOP_Porucznik_SantaClausPL
    KOP_Porucznik_Wizytuj

KOP_Sierżant_Mati
    KOP_Sierżant_Vernon
    KOP_Kapral_Miloszos
    KOP_Kapral_FamFam
    KOP_Kapral_SamijłoKiszka
    KOP_Kapral_Preussen
    KOP_Kapral_Hagen
    KOP_Kapral_Gryzu
    KOP_Kapral_Anonim

KOP_StarszyUłan_Tenshin
    KOP_StarszyUłan_Ogoniasty
    KOP_Ułan_Kevin
    KOP_Ułan_Dastan95
    KOP_Ułan_MegaMrCinek
    KOP_Ułan_Azorek

KOP_StarszySzeregowiec_Szymon
    KOP_StarszySzeregowiec_Ksell
    KOP_StarszySzeregowiec_Roarino
    KOP_StarszySzeregowiec_Stefan
    KOP_StarszySzeregowiec_Skull
    KOP_Szeregowiec_Kokosz
    KOP_Szeregowiec_Jorvan
    KOP_Szeregowiec_Piastun
    KOP_Szeregowiec_Chujerzy
    KOP_Szeregowiec_Quen
    KOP_Szeregowiec_Ioanes
    KOP_Szeregowiec_Pierzu24
    KOP_Szeregowiec_kubas1232
    KOP_Szeregowiec_lysy890
    KOP_Szeregowiec_IndeX

KOP_Saper_Mudin
    KOP_Saper_Owszem
    KOP_Saper_Szpadel

Wkrótce po podpisaniu traktatu ryskiego w marcu 1921 władze sowieckie rozpoczęły kampanię odrzucenia nowo uznanej granicy z Polską, używając argumentu, że nie była ona wytyczona zgodnie z zasadą samostanowienia narodów. Władze radzieckie zaczęły wspierać i inspirować bandy terrorystyczne mniejszości narodowych w Polsce oraz wypady z terytorium ZSRR na wschodnie powiaty RP.
    Specyficzne uwarunkowania społeczno-polityczne na kresach wschodnich II Rzeczypospolitej spowodowały, iż żadna z działających tam do 1924 formacji granicznych nie była w stanie w pełni zrealizować swoich zadań. Różnice w systemach polityczno-gospodarczych Polski i Związku Sowieckiego, katastrofalna sytuacja gospodarcza wschodniego sąsiada i konflikty narodowościowe pogłębiały procesy destabilizacyjne. Zwykły bandytyzm był bardzo rozpowszechniony zarówno na terenach zamieszkanych przez Białorusinów, jak i na zamieszkanym w większości przez Ukraińców Wołyniu, liczba zorganizowanych napadów dywersyjnych z terytorium ZSRR i Litwy sukcesywnie wzrastała. Nie zmieniło sytuacji przejęcie w 1923 ochrony granicy przez Policję Państwową. Była ona bezsilna wobec narastającej fali przestępczości granicznej.
    Apogeum nieoficjalnej agresji sowieckiej nastąpiło w sierpniu 1924, kiedy to z terytorium ZSRR uzbrojony oddział liczący około stu osób pod dowództwem oficera Armii Czerwonej przekroczył granicę i w nocy z 3 na 4 sierpnia zaatakował Stołpce w województwie nowogrodzkim. Miasto zostało opanowane. Splądrowano sklepy i domy, zniszczono posterunek policji oraz stację kolejową. We wrześniu 1924 pod miejscowością Łowcza banda zatrzymała pociąg relacji Pińsk – Łuniniec wiozący wojewodę poleskiego Stanisława Downarowicza i towarzyszących mu senatora RP Bolesława Wysłoucha i biskupa Zygmunta Łozińskiego.
    Ogółem w 1924 w strefie granicy polsko-sowieckiej miało miejsce ponad 200 większych napadów i aktów dywersji, w których wzięło udział ok. 1000 bandytów, a zginęły co najmniej 54 osoby.  Zbrojne napady dywersyjne z terenu ZSRR, za które oficjalnie rząd sowiecki nie przyjmował odpowiedzialności, kompromitowały polską administrację i policję i wspierały propagandę KPZB i KPZU o tymczasowości granicy polsko-sowieckiej ustalonej traktatem ryskim i świeżo wówczas podpisanym protokołem o szczegółowej delimitacji granicy.
    Rząd RP, po próbach doraźnego opanowania sytuacji, w 1924 postanowił stworzyć jako systemowe rozwiązanie problemu specjalną formację wojskową czasu pokoju pod nazwą Korpus Ochrony Pogranicza (KOP).
    Decyzję o jego utworzeniu podjęto podczas specjalnego posiedzenia Rady Ministrów z udziałem prezydenta RP Stanisława Wojciechowskiego w dniach 21-22 sierpnia 1924. 12 września Ministerstwo Spraw Wojskowych pod kierunkiem Władysława Sikorskiego wydało rozkaz o utworzeniu Korpusu Ochrony Pogranicza a 17 września w instrukcji, opracowanej przez Sztab Generalny Wojska Polskiego pod kierunkiem gen. Stanisława Hallera, określono wojskową strukturę formacji.
    W jej skład wchodziły: dowództwo, sztab, służby specjalistyczne, brygady ochrony pogranicza oraz kompanie i strażnice. Zadaniami związanymi z wyszkoleniem kadry zajmowały się szkoły podoficerskie: podoficerów zawodowych piechoty, podoficerów zawodowych kawalerii, tresury psów służbowych, kompanie szkolne podoficerów służby czynnej. W ramach KOP swoje zadania wypełniały: dywizjon żandarmerii oraz szefostwo wywiadu.
    Siedziba dowództwa KOP znajdowała się w budynku przy ul. Chałubińskiego w Warszawie.

Kiedy 17 września 1939 Armia Czerwona przekroczyła w sile 2 Frontów: Białoruskiego i Ukraińskiego (łącznie 750 tys. żołnierzy) granicę wschodnią RP, na jeden batalion KOP przypadał 1 korpus sowiecki. Oddziały i pododdziały KOP stoczyły wiele walk i potyczek z Armią Czerwoną. Brak amunicji i sprzętu oraz wyczerpanie żołnierzy spowodowało, że Rückemann zwolnił żołnierzy z przysięgi i rozwiązał liczące około 3 tys. żołnierzy zgrupowanie. Jednak część z nich przebiła się do Grupy Operacyjnej „Polesie” i brała udział w ostatnich walkach Wojska Polskiego.

Najnowszy Festung Breslau

Nasze Forum

Grupa Steam Korpusu Ochrony Pogranicza

srv2.multigaming.pl:10245

Sparingi
    (click to show/hide)

Sygnatury:

Specjalne Podziękowania dla:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2015, 00:11:34 wysłana przez Rome »

Offline Peterov

• Użytkownik
    Odp: [grupa do Festung Breslau][KOP]Korpus Ochrony Pogranicza
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2012, 16:56:52 »
    Wraz z wyjściem Najnowszego Festung Breslau, Korpus Ochrony Pogranicza wraca do czynnej służby. Wszystkich chętnych proszę o kontakt do mnie lub jednej z osób wchodzących w skład sztabu.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2012, 19:50:56 »
    Poza Mat-em (Lizanie dupy moderatora +1) i Catherine to dobrych ludzi tam nie widać.

Powodzenia.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Bombur

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2012, 20:02:17 »
    Życzę powodzenia :)

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2012, 21:04:10 »
    Poza Mat-em (Lizanie dupy moderatora +1) i Catherine to dobrych ludzi tam nie widać.

Powodzenia.

Baldwin, nie spóźniłeś się na herbatkę na 16?

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2012, 21:08:33 »
    Baldwin, nie spóźniłeś się na herbatkę na 16?

Nie ;)
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2012, 14:39:53 »

Powodzenia.

Wiesz baldwin..... Ja dobieram jak na razie ludzi jak ruscy... na maxa(chodzi o ilość). Potem Się wykruszy część której nie będzie zależało na KOP'ie. Ci którzy się będą angażowali będą mieli u mnie duuże plusy. Powiedzmy taki Tymus_Ahmed....

Offline hakeruss

• Użytkownik
    • Piwa: 30
    • To ja :D:D
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2012, 22:10:30 »

Powodzenia.

ahhhh, Bladwiś specjalista! :D:D <3
    :D:D

Offline Daniel

• Użytkownik
    • Piwa: -11
    • Znany jako Ehmir!!!
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 28, 2012, 20:49:01 »
    Powodzenia.

Offline Luther

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 28, 2012, 20:51:07 »
    [/b][/i][/u][/font][/size][/color][/sub]
    Daniel FAIL
    A co do KOP powiem tylko Powodzenia  !

Offline mateuszmaciejmajor

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 28, 2012, 21:10:04 »
    Z życia KOP:
    Do naszego oddziału dołączyło dwóch szeregowych Hubal313 i Hakeruss. KOP ma za zadanie zrzeszać miłośników Festung Breslau, więc w najbliższym czasie będą organizowane wspólne gry dla członków KOP. Serdecznie zapraszamy oczywiście osoby spoza Korpusu.Informacje dotyczące wspólnej gry będą podane w najbliższym czasie. Póki co zapraszam do Korpusu Ochrony Pogranicza strona: http://www.kop.darmowefora.pl/index.php TS: 188.165.123.211:6340 .

Major Żurowski

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2012, 13:09:12 »
    Z życia KOP(ciąg dalszy):
    Korpus rozrasta się bardzo szybko, ostatnio podania złożyli Piastun, Irgen, Kyle Pl, Rererty, Granda, Mudin Pl, Klin i Ogniomistrz, mimo tak dużej frekwencji bardzo się cieszymy z każdego nowego rekruta. Niem wiem czy wszyscy zauważyli więc piszę tutaj, KOP został podzielony na trzy sekcje: Piechota(dowódca pułkownik Peterov), Kawaleria(dowódca major Żurowski) i saperzy(dowódca ogniomistrz Tymus Ahmed). Każde podanie do kompanii zostanie rozpatrzone. KOP jest ciągle jedynym klanem pod modyfikację FB ale liczymy, że to się szybko zmieni, gdyż nic tak nie pobudza danej sceny jak rywalizacja o tytuł najlepszego.
    Żeby przypomnieć:
    http://www.kop.darmowefora.pl/index.php -nasze forum
    188.165.123.211:6340 -adres naszego ts

Pozdrawiam
    Ogniomistrz Tymus Ahmed

Offline Ogniomistrz

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 02, 2012, 18:00:46 »
    Z życia KOP(ciąg dalszy):
    saperzy(dowódca ogniomistrz Tymus Ahmed).

Pozdrawiam
    Ogniomistrz Tymus Ahmed

Ja ci dam Ogniomistrza zaraz :P nie zasłużyłeś :D
    Ogniomistrz_the_Grey
    ReS_Ogniomistrz_PL
    Ogniomistrz_the_PonyFan
    LN_5pp_szer_Ogniomistrz_PL
    pod takimi tagami można mnie spotkać w świecie M&B

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 02, 2012, 22:33:58 »
    Ja ci dam Ogniomistrza zaraz :P nie zasłużyłeś :D

Zazdrosny? :D

Jak sie wykażesz może dostaniesz ogniomistrza Ogniomistrzu.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 03, 2012, 14:59:32 »
    Z życia KOP.
    Dnia 03-07-2012r. w ramach kompanii saperów KOP powstał pierwszy(i jedyny) oddział lotniczy. Dywizjonowi został nadany numer 333. Chwilowo dywizjon liczy tylko 2 przeszkolonych członków(ja i Peterov) ale liczymy na liczne zgłoszenia do oddziału. Szkolenie na obecnej wersji jest żmudne ale liczymy, że nasi piloci pobiją w statystykach samego "Czerwonego Barona" .
    Dziś i jutro odbędą się spotkania całego Korpusu. Podczas dyskusji na ts zostaną omówione ostatnie sprawy organizacyjne i przyznane awanse. Mamy nadzieję że zostanie nam trochę czasu i nakręcimy kilka krótkich filmików.
    Poza tym znamy już daty stałych treningów w KOP. Oto one:
    Dobra tymczasowe daty treningów:
    dla całego KOP: piątek godz. 19:00 i środa godz. 20:00
    dla saperów: czwartek godz. 20:00
    dla kawlerii : Piątek godz.20:00.

P.S.
    Nie wiem czy zauważyliście ale nasz temat został delikatnie poprawiony.

Pozdrawiam
    Ogniomistrz Tymus Ahmed