Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak wywołać wojne lub zawiązać pokój ?  (Przeczytany 10441 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tykersky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jak wywołać wojne lub zawiązać pokój ?
    « dnia: Czerwca 02, 2011, 20:14:00 »
    Siemka, jestem szlachcicem Rzeczpospolitej ( standard wiem... ) no i mam zadania zwiazane ze szwedami tzn "Potop" i drugie w ktorym mam wziasc do niewoli szwedzkiego lorda plus do tego na poczatku gry szwedzi pare miast i zamków zajeli Rzeczypospolitej i chciałbym je spróbowac odzyskac, ale nie da rady bez wojny z nimi. Wiec pytanie, czy jest mozliwosc wywołania wojny ?

PS: mam jeszcze jedno pytanie, mam u niektórych lordów dosc duzo reputacji u jednego z 20 a u Króla Kazia to 60 ! i jak klikam opcje " czy pojdziesz ze mna " to oni mi caly czas odpowiadaja " A moze ty bys ruszyl za nami " i lipa, nie podążają za mną.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2011, 21:42:43 wysłana przez Tykersky »

Offline Aivar

• Użytkownik
    Odp: Jak wywołać wojne lub zawiązać pokój ?
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2011, 21:55:25 »
    Wojnę, to chyba atakując karawany danego kraju, często jak z Lordami rozmawiasz o zadaniach to właśnie proszą o wywołanie wojny poprzez ataki na karawany.

a Pokój to rozmawiając z zarządcami miast i dostając od nich zadanie zawarcia pokoju między krajami. Rządca podaje ci wtedy z kim trzeba porozmawiać i kogo przekupić aby nastał znowu pokój.

ale tak przede wszystkim, to w samej kampanii Król w końcu zleci ci zebranie Pospolitego Ruszenia i odbicie Warszawy, nie próbowałem ale sądzę że inne zajęte miasta też można atakować.
    Ale jak już Warszawę odbijesz to znowu nastanie pokój i stracisz możliwości ataku na pozostałe miasta zajęte przez Szwedów.

Władcy nigdy za tobą nie pójdą, a aby poszli Lordowie to +20 stosunków to chyba trochę za mało.

Offline Tykersky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2011, 22:51:56 »
    No nie wiem czy 20 repy to za malo, dlatego pytam :D
    Hmm ale napadanie karawan i chłopów to chyba nie spowoduje wojny Rzeczypospolitej ze Szwecja tylko pogorszy u mnie osobiscie stosunek wobec Szwedów.

Offline Aivar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2011, 23:00:36 »
    jak chcesz mieć pewność to rób zadania u Lordów aż trafisz na prośbę o wywołanie wojny.
    wtedy ataki na karawany na 100% wywołają wojnę

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2011, 18:55:50 »
    tylko pogorszy u mnie osobiscie stosunek wobec Szwedów.
    Pogorszy stosunki tylko u ciebie osobiście.
    Musisz dostać zadanie u lorda w którym będziesz musiał ograbić dwie karawany, jeśli ci się uda wojna.
    PS. Tylko mogą ci się pogorszyć stosunki z niektórymi lordami.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Tykersky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 03, 2011, 20:24:19 »
    Ok, a jak wywołac pokój ? U wojewody jest zadanie by przekonac dwoch lordow, zzrobilem, dostalem mnostwo kasy... i nic.

Chociaz po 20 min gry Ksiestwo Moskiewskie z Rzeczapospolita zawarli pokoj.  Czy to bylo powiazane ze soba ? czy po prostu trafilem w moment zawiazania sojuszu ?

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2011, 20:43:51 »
    Bo to chyba nic nie daje. Wydaje mi się, że to po prostu zbieg okoliczności, a pokój da się chyba zrobić, lecz jeżeli jesteś władcą lub nie należysz do żadnej frakcji po prostu idziesz do lorda, dajesz kasę i już.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Tykersky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 03, 2011, 22:39:02 »
    Czyli nie wiadomo, po próbuje.

Mam jeszcze jedno pytanie, nie zwiazane z tematem ale nie bede tworzył nowego, tzn. Czy jak NPC-wi dam granaty, to bedzie ich używał ? Pytam bo to dosc duza inwestycja a niechce nadarmo kupic a pozniej NPC nie bedzie atakował nimi wroga.

Offline Aivar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 03, 2011, 23:25:05 »
    na 100% zawarcie pokoju było powiązane z wykonaniem misji
    to nigdy nie następuje od razy po przekonaniu wskazanych lordów, ale po jakimś krótkim czasie

Offline Tykersky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 04, 2011, 13:16:49 »
    Tego nie wiem, ale spróbuje znów np z Chataem krymskim z ktorym mam wojne, wykonam ta misje od wojewody w miescie i zobaczymy czy znow bedzie pokój.

Offline Taliak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2011, 16:12:59 »
    Co do granatów i NPCków.
    Raz kupiłem granat dla jednego Hiszpana i wydaje mi się, że go użył, bo gdzieś tam widziałem chmurę dymu. Tylko problem jest z AI. Zawsze może go rzucić w jednego wroga, zamiast w kupę (wrogów, ofc.).

A ja mam pytanie co do fabuły. Podążyłem drogą polskiego szlachcica i w misjach mam "Potop". Znalazłem tego szlachcica, co miałem z nim porozmawiać, jest teraz w moim oddziale i nie wiem co robić dalej... Sprawa wygląda krucho, bo Smoleńsk jest Moskali, Kraków przejęli Zaporożcy, Warszawa (i prawie wszystkie miasta na północy) należy do Szwedów i sytuacja wygląda nieciekawie.
    A, jeszcze jedno mi się przypomniało - chcę dać w kieszeń Rosjanom by w końcu mnie nie ścigali (mam z nimi ok. -40), ale nie wiem, czy nie będzie zbyt ryzykowne wyjeżdżanie do Smoleńska i porozmawianie z którymś z szlachciców. Co mam zrobić? Zależy mi na tym pokoju.

Offline Seahawk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 22, 2011, 20:04:09 »
    Żeby zawrzec pokój musisz podejśc do jakiegoś szlachcica (zanim zacznie cie gonic) i powiesz : "chciałbym zawrzec pokój z [tu nazwa nacji]"  a on na to że musisz mu ileśtam zapłacic (to zależy od tego jak wrogie stosunki masz z frakcją). Ale uważaj bo próbowałem tego jak robiłem rebelie chantowi więc... zastnów się lepiej.

Offline Tykersky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 28, 2011, 13:51:57 »
    Juz wiem jak zawszeć pokój, tak jak wczesniej bylo mowione, trzeba zrobic zadanie u wojewody ktory prosi o przekonanie dwóch szlachciców prowokatorów np z RP i Chanatu i albo im płacimy łapówke albo pokonujemy i do niewoli. Po jakims czasie od oddania questa wychodzi ze owe państwa zawarły pokój. Testowałem dwa razy, czyli zrobiłem dwa razy zadanie i za kazdym razem państwa zawiązywały pokój.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 02, 2011, 21:09:20 »
    Mam pytanie.
    Otóż przed zdobyciem Warszawy, czyli nie będąc szlachcicem RP, mam szansę na otrzymanie zadania związanego z wywołaniem wojny, gdyż na razie królestwo Szwecji i RP mają pokój, w związku z tym lordowie nie chcą ruszyć ze mną na Warszawę, zatem czy mogę wówczas otrzymać zadanie związane z rozpętaniem wojny?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline catan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 12, 2011, 12:31:51 »
    Mam zadanie od Króla Kazimierza zeby odyskać od Szwedów Warszawę. No ale jak to zrobić? Sam nie dam rady: próbowałem na raty wykruszać obronę ale nie daję rady: zanim zdołam choć trochę odbudować armię (z obozów najemników plus z oswobodzonych jeńców) to obrona znów ma tyle ze nie daję rady. Dopiero tu wyczytałem przed chwilką o truciu wody... Jakie są rezultaty tego niehonorowego działania?:) Teraz obsada Szwedów w Warszawie to już ponad 340 szwejków....
    W końcu zdobyłem jeden mniejszy zameczek ale zaraz CHmielnicki mi go odebrał:(. I nagle bonus! Znalazłem zamek z 40 wrogami w srodku, podjechałem swoją armią ok 86 ludków i zaproponowałem (tak dla checy) honorowe poddanie! I obrońcy na to poszli. Zaraz potem zacząłem na hura kompletować obrońców: bo wiedziałem ze nie będzie lekko: co prawda z Polakami jestem wieeelki przyjaciel, jedną nację mam ok, ale aż ze trzema jestem śmiertelnym wrogiem więc spodziewałem się nawały ataków. Latałem więc po planszy kasując bandy rabusiów i uwalniajnych jeńców wcielałem do armii: rekordowo za jednym razem dostałem w ten sposób 40 ludków (no ale połowa to słabiutcy "rabusiowie"). Niestety w pwnym momenice dostałem info, że mój zamek jest (Maydzelesk) oblegany i to przez Szwedów (ich rajtarzy są mocni). Podjechałem i smutek: stoi król Gustaf z armijką 250 plus jeszcze ze trzech przydupasów. Myślę nie będę miał szans, a tu nagle przylazł Król Kaziu z całą watahą chyba z 10 lordów i przegnał towarzystwo!!! Może miałem fuksa, ale to było mioooodne! Teraz mam już 340 obrońców i jest nieźle! A teraz czas na pytania:

1) czy jest jakiś limit popularnosci u danego Lorda po którym przyłączy się do mnie żeby razem bić sie o Warszawę ? (mam żelazny list od króla ale na razie wszyscy mi mówią że są baaardzo zajęci swoimi sprawami) a z niektórymi lordami mam relacje +35!! I to muszę ciułać te realcje bo zadań nie dają więc tylko w walce jak ich poratuję to jest progres. Niektórzy by sie bardzo przydali (no oprócz Kmicica który ma armijkę 5 ludków i nic tylko siedzi z Billewiczówną w zamku) bo taki Lanckoronski ma armijkę 250 ludzi! Jak sie nikt nie przyłączy to chyba sprubuję wymiękczać obronę wieloma atakami: zbirę w swoim zamku tak 500 ludków i będę szturmował warszawę aż padnie.

2) w jaki sposób przyrastają ludzie w zamkach? Wydaje mi się że raz na tydzień dostaję na pewno polskich rajtarów (18szt). Ale nie jestem na 100% czy ich dostaję, jeśli w zamku już 18 jest: chyba nie... Sprawdzę teraz bo zostawiłem 10 i zobaczę czy sie pojawią nowi. Mam pełną obsadę stanowisk więc powinno coś się pojawić. A jak jest z piechotą? A z inna kawalerią? Wydaje mi się że dostałem też lekką kawalerię volunteers bo mam ich 40 w zamku ale może mi się wydawało?