Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 861798 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qwestor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #2940 dnia: Maja 23, 2015, 10:04:06 »
    Siema, jestem nowy i od razu mam pytanie: Co mogę zrobić?

Gdy mam misję (pierwszą od kupca) to mam znaleźć kryjówkę bandytów, lecz gdy ją znajduję i próbuję się do niej dostać to gra wywala mnie bez konkretnego powodu
    Też miałem ten problem ale zauważyłem że u mnie występował on tylko jak zaczynałem w Polmarskiej frakcji i to dla kupca z tej frakcji chciałem wykonywać tą misję.

Offline Pablo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2941 dnia: Maja 23, 2015, 18:11:25 »
    Witam, przeszukałem prawie cały temat, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na 2 pytania. Bardzo proszę o pomoc :)

1) Jak zmienić/poprawić liczbę denarów u kupców? Niektóre zbroje np. Mrocznych Rycerzy mają wartość 6-7k, a kupcy mają 2000 czasem 4000. Czasem zastępuje te pieniądze dając sobie np 2k ale uczciwie :) taki dill mam zbroje za 6k sprzedaje za 4k(bo tylko tyle ma kupiec) i dodaje sobie 2k. Chciałbym żeby kupcy mieli minimum 10k przy sobie, bo takie zabawy z cheatami mnie wkurzają ;)

2) Jak zostać królem? (wiem że pełno tego wszędzie, ale i tak nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi)
    Jestem marszałkiem w królestwie Nordów, ale nie powodzi nam się za dobrze, bo król jest bardzo agresywny :(
    Cały czas podbijam nowe zamki, robię kompanie i oczywiście zostawiam część wojska po podbiciu zamku :)
    Król ciągle wypowiada wojny z góry skazane na porażkę np Swadianie, Vaegirzy i kolejne państwa (czasem są nawet 3 albo 4 wojny naraz)
    Wszyscy lordowie mnie lubią i mam żone. Chciałbym zostać królem ale nie wiem jak, chciałbym troszkę zmienić polityke państwa agresorów na bardziej ekonomiczną - jedna wojna wystarczy :)
    Wiem, że w menu oszustw dodana jest możliwość narzucenia każdej frakcji dany styl gry. No ale bycie królem to co innego :D

3) Chciałbym dopytać jeszcze, na czym polega rekrutowanie jednostek 800/dzień w zamku? Wydaje mi się, że trace troche moda nie korzystając z tej opcji.

Chciałbym dodać na koniec, że pomysł na prosty dostęp do rekrutowania korsarzy i łowców jest... no brak mi słów. Tak wspaniały, że gdyby była jeszcze możliwość rekrutowania chłopów w taki sposób, albo gdyby był specjalny "generał" jak kanclerz od zbierania wojska po wioskach, to by przebił wszystko.
    Tak się jaram tym modem jak żadną inną grą :D

Bardzo proszę o odpowiedzi :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 23, 2015, 18:24:30 wysłana przez Pablo »

Offline shark666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2942 dnia: Maja 26, 2015, 11:16:27 »
    Problem mam z tym modem i nie wiem jak go rozwiązać.
    Odpalam moda i ładuje się - wszystko ładnie. Ale jak jest ładowanie "Obrady królów" pojawia się błąd
    Microsoft Virtual C++ Runetime Library
    Runtime Error!
    Program: (lokalizacja do mb_warband.exe)
    This application has requested the Runetime to terminate it in an unusual way.
    Please contact the application's support team for more information

Ktoś coś poradzi...?

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2943 dnia: Maja 26, 2015, 15:30:32 »
    Problem mam z tym modem i nie wiem jak go rozwiązać.
    Odpalam moda i ładuje się - wszystko ładnie. Ale jak jest ładowanie "Obrady królów" pojawia się błąd
    Microsoft Virtual C++ Runetime Library
    Runtime Error!
    Program: (lokalizacja do mb_warband.exe)
    This application has requested the Runetime to terminate it in an unusual way.
    Please contact the application's support team for more information

Ktoś coś poradzi...?

Ten mod jest bardziej wymagający od Native. Inni napisali by ci, że to nieaktualne sterowniki, ale ja nie będę owijał w bawełnę- obniż ustawienia graficzne, bo masz zbyt mało pamięci ram dla tego moda. Jeśli tego nie zrobiłeś, to polecam włączyć opcję "Wczytaj tekstury na żądanie".

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2944 dnia: Maja 31, 2015, 09:09:03 »
    Dlaczego lordowie dezerterują? Masowe dezercje nawet jak mają zamki,miasta to i tak opuszczają królestwo. Czy ktoś może mi to wyjaśnić.A może ja mam coś źle ustawione bo kiedyś tego nie miałem.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2945 dnia: Maja 31, 2015, 10:32:31 »
    Dlaczego lordowie dezerterują? Masowe dezercje nawet jak mają zamki,miasta to i tak opuszczają królestwo. Czy ktoś może mi to wyjaśnić.A może ja mam coś źle ustawione bo kiedyś tego nie miałem.

To jest losowe, ale inne czynniki (takie jak relacje z władcą, renoma) mają na to wpływ. Mówiąc prościej- nic z tym nie zrobisz.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2946 dnia: Maja 31, 2015, 12:57:47 »
    To jest losowe, ale inne czynniki (takie jak relacje z władcą, renoma) mają na to wpływ. Mówiąc prościej- nic z tym nie zrobisz.
    Mi się wydaje że kiedyś tego nie miałem(ale mogę się mylić) a teraz to jest totalny obłęd. Z frakcji Swadii zrobiła się zbieranina Państw( nie tylko Swadii).

Offline KRXKhajiit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2947 dnia: Czerwca 05, 2015, 12:59:03 »
    Hej mam trochę pytań ( mam najnowszą wersję moda)
    1. Czy można u konstabla czy w jakiś inny sposób rekrutować słowiańskie jednostki
    2. Jest jakiś szybszy sposób na werbowanie? Chodzi mi o to że zamiast latać po wioskach i werbować (słowian :) ) mogę to zrobić bardziej sprawnie
    3. Jak skuteczniej prowadzić dyplomację bo wszystkie próby sojuszu i pokoju są odrzucane tylko prezent hetman przyjął :/

Offline paprykarz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2948 dnia: Czerwca 06, 2015, 12:51:53 »
    Można gdzieś pobrać tego moda bez "złego" transferu?

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #2949 dnia: Czerwca 06, 2015, 13:02:38 »
    Panie Paprykarz (szczeciński?) co znaczy "złego"? popsuty? nawiedzony? 666?, chyba że chodzi ci o szybsze pobranie, jeśli tak to niestety tylko posiadacze konta premium tak mogą. Mod nie zajmuje dużo więc myślę że nie jest to duży problem, a jeśli chodzi o te nawiedzenia, dziwne dźwięki podczas pobierania to tutaj niestety tylko egzorcysta!
    (click to show/hide)

Offline kamil1735

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2950 dnia: Czerwca 06, 2015, 17:33:01 »
    Jak ustawić żeby krolowie nie mieli po 800 jednostek a lordowie po 300 tylko okolo 100 jak w native?

Offline Wredny_Kocur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2951 dnia: Czerwca 10, 2015, 23:47:51 »
    Witam. Mod jest dobry i wiele usprawnia, ale mam pytanie. Czy jest wersja z zmienionymi nazwami miast i bez dawki tego "humoru"? Wiem, że się napracowaliście, ale ten "humor" typu miasto, które się nazywa "zadupov" jakoś mnie nie śmieszy i chciałbym zrobić coś z tym by gra była bardziej poważna, wystarczyły by mi normalne nazwy miejscowości i nazwiska dowodzących, które nie odnoszą się do słabego polskiego kina.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2952 dnia: Czerwca 10, 2015, 23:50:00 »
    Wystarczy zmienić je w spolszczeniu. Nic trudnego. Szukasz folderu localisation w folderze moda, folder pl, parties  (miasta), troops (dowódcy), Notepad++ (do edycji plików .csv) i lecisz.

Offline Wredny_Kocur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2953 dnia: Czerwca 10, 2015, 23:59:10 »
    Dziękuje za informacje. Dało rade zmienić za pomocą Open Office :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2954 dnia: Czerwca 11, 2015, 00:05:59 »
    Teoretycznie tak, ale prawdopodobnie będą ci wyskakiwały błędy ze znakami polskimi w grze. Dlatego polecam Notepad++