Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 862008 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #2520 dnia: Stycznia 26, 2014, 09:33:49 »
    mk1, to pytanie to chyba nie tutaj, co do frakcji, Swadia jest podobna do krajów Europy Zachodniej, Rhodokowie do państw na południu Europy, Khergitowie do Mongołów, Sarranidowie do Arabów, a Nordowie do Skandynawów.

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2521 dnia: Stycznia 26, 2014, 09:36:57 »
    Na pewno Swadia do Cesarstwa Niemieckiego :)
    A ja cały czas myślałem że do Anglików

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #2522 dnia: Stycznia 26, 2014, 10:18:39 »
    Z kolei Vaegirowie to taka Ruś... Nordowie wiadomo, Rhodokowie mają coś z Włochów, Khergici to Mongołowie.

EDIT: Ups, nie zauważyłem Twojego posta AdamOr :/

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #2523 dnia: Stycznia 26, 2014, 10:28:11 »
    Z kolei Vaegirowie to taka Ruś... Nordowie wiadomo, Rhodokowie mają coś z Włochów, Khergici to Mongołowie.

EDIT: Ups, nie zauważyłem Twojego posta AdamOr :/

O Vaegirach nie napisałem (zapomniałem o nich) więc nic złego się nie stało :P

Offline mk1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2524 dnia: Stycznia 26, 2014, 12:15:45 »
    A gdzie mogę znaleźć dokładny opis

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #2525 dnia: Stycznia 26, 2014, 12:23:28 »
    Tutaj znajdziesz opis frakcji: http://www.mountblade.info/page/21/frakcje

Offline mk1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2526 dnia: Stycznia 26, 2014, 12:31:23 »

Offline Sarthas

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Odwaga naszą wiarą...
    « Odpowiedź #2527 dnia: Stycznia 27, 2014, 15:01:55 »
    Cze. Mam pewien problem z tym nowym księstwem. Otóż ciągle albo Hetman Bonifacy ( lol ) oskarża jakiegoś lorda o zdradę, albo lordowie sami odłączają się od niego. Do tej pory tylko 1 raz lord odszedł z własnej woli, 5 wywalił król. Więc w ciągu ok. 1 h grania aż 6 lordów opuściło te księtswo. Co zrobić, aby oni nie odchodzili, albo co można zrobić, aby ich przywrócić? Gram już ~65 dzień w grze, chcę  zostać wasalem Hetmana, ale nie będę grać sam z królem, bo reszta została wywalona.... Wg. mnie może to być spowodowane tym, że Księstwo nie prowadziło chyba żadnej wojny od początku gry. Kiedyś czytałem, że żołnierze gdy nie walczą, to mogą zdezerterować, może to samo tyczy się lordów. Wojnę tylko raz prowadzili, ale bardzo szybko ją zakończyli, od tej pory pisze tylko, że Księtswo podpisało kolejny pakt o nieagresji czy inne gówno. A, dodam tylko to, że nie mam wpływu na to, czy lord zostanie wywalony czy też nie, tzn. mam zapis, gram ok. 5s pojawia się info, że spierdzielił do Nordów, wczytuję i znowu za 5 s pojawia się info, że spierdzielił . Często zapisuję, bo jak zauważą mnie mroczni łowcy to przeyebane, więc jak jest jakiś układ na moją niekorzyść, np. jakieś państwa podpisują pakty o nieagresji to wczytuję i układu nie ma, w końcu sami siebie nawzajem zniszczą. Myślałem, że tak samo jest z tym uciekaniem lordów, ale niestety. Wiele razy grałem w m&b, m&b warband czy Ogniem i Mieczem, bardziej OiM, i nigdy czegoś takiego nie było, więc fajna giera, wszystko idzie zajebiście a tu zonk pół królestwa przechodzi do koalicji.
    1.sprawdź czy nie toczą z nikim wojny
    2. przypomnij sobie czy wcześniej nie toczyli z nikim wojny
    3. jeśli toczą wojnę lub jej nie toczą pacz pk.4
    4. Jeśli król jest niegrzeczny dla swoich walali, i boją się że dostaną od niego po dupie, to odłączają się z frakcji i szukają lepszych luksusów.
    jeśli Twoja fakcja ma lepszą populację, po jakimś czasie dojdą nowi. Po każdej kampanii wojennej, odbywa się uczta, po której król zostawia lub wydala lorda z Nowej Ojczyzny. Dlatego tak dużo wiadomości otrzymujesz że opuścili Calderię.
    5. Nie musisz robić zadań dla króla, bo wasalem nie zostajesz tylko dlatego ze ciebie lubi. Od chyba 100 pk. renomy możesz dołączyć do byle jakiejś frakcji, bez zbędnych formalności.

Offline Roden

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2528 dnia: Stycznia 27, 2014, 20:12:51 »
    Mam 200 dzień w grze i nie toczą z nikim wojny, przez 200 dni. Dostawałem zadania na prowokowanie wojny, lecz nic z tego. Teraz problem uciekania mnie nie dotyczy, jakoś się unormowało, lecz "plaga", hehe dotknęła właśnie Nordów i zaczęli masowo spieprzać do Swadii, a ci ze Swadii do innych ( Nordowie dostali ostro po dupie, mają 2 miasta i jakieś 2 zamki, w ostatniej chwili odbili jakieś miasto ). Lecz problem leży teraz w tym, że Księstwo Polmarskie nie ma żadnej wojny. Prowokacje do wojny kończą się tylko tym, że nam wybaczają, i podpisują pakty handlowe, a potem o nieagresji. Próbowałem przekonywać króla do wojny, lecz nic z tego.  Mam dużo dobrego woja, chciałem sobie podbić jakiś zamek, ale jak, skoro nie mam z nikim wojny, samemu  w tym modzie na pewno się nie da wojować na dłuższą metę. Najlepiej byłoby, jakbym miał wojnę z Sarranidami ( ci z pustyni ), bo są chyba najsłabsi, w M&B Warband zawsze od nich zaczynałem podbijanie Calradii, poza tym, toczą małą wojenkę z Templariuszami i zawsze jest to jakieś ułatwienie. Ale znowu, gdzie Sarranidzi a gdzie Polmar.

Offline Xaxa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2529 dnia: Stycznia 29, 2014, 19:25:32 »
    Wersja moda 1.91 Wersja Warbanda najnowsza (steam)
    Mam pytanie. Jak lekko edytować pliki graficzne w grze?

Chciałbym zmienić tło w rozgrywkach turniejowych na jakieś bardziej czytelne oraz naszej drużyny (akurat rysunek zasłania cenę przy sprzedaży niewolników). Jakie pliki trzeba podmienić z native albo usunąć by były te dwa tła domyślne ?(mogą być też wszystkie)

Co do postu:
    mówiłem ci 2 razy. w folderze z modem w dodatkach oprócz fajnych fotek masz alternatywne tekstury. zaznacz te które ci odpowiadają, i podmień je. Masz 2 rodzaje całego interfejsu. a co do muzyki, zależy które. pliki obb to zazwyczaj podmienione archiwum, w którym znajduje się parę innych plików. Nie wszystkie programy zipne pozwalają na wypakowanie ich, ale winrar powinien zadziałać.

W plikach alternatywne tekstury są tylko pliki na pustynie, ocen i flagi.

Offline Woju27

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2530 dnia: Stycznia 29, 2014, 21:03:01 »
    Wersja moda 1.91 Wersja Warbanda najnowsza (steam)
    Mam pytanie. Jak lekko edytować pliki graficzne w grze?

Chciałbym zmienić tło w rozgrywkach turniejowych na jakieś bardziej czytelne oraz naszej drużyny (akurat rysunek zasłania cenę przy sprzedaży niewolników). Jakie pliki trzeba podmienić z native albo usunąć by były te dwa tła domyślne ?(mogą być też wszystkie)

Co do postu:
    W plikach alternatywne tekstury są tylko pliki na pustynie, ocen i flagi.
    tam gdzie jest mod to w textures masz wszystkie textury tam tez jest tło menu turnieju i druzyny,bodajze pod taka nazwą:
    face_gen_window
    musiałem długo tego szukac:)

Offline Xaxa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2531 dnia: Stycznia 29, 2014, 21:27:06 »
    tam gdzie jest mod to w textures masz wszystkie textury tam tez jest tło menu turnieju i druzyny,bodajze pod taka nazwą:
    face_gen_window
    musiałem długo tego szukac:)

Pod tym plikiem kryje się tło menu turnieju.
    Serdecznie dziękuje za pomoc :)

Offline Woju27

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2532 dnia: Stycznia 31, 2014, 16:32:00 »
    jezeli bunduk uzywa kuszy to jezeli dam mu sile naciagu to bedzie mial silniejsze belty?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2533 dnia: Stycznia 31, 2014, 17:03:00 »
    nie

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #2534 dnia: Lutego 01, 2014, 08:41:39 »
    jezeli bunduk uzywa kuszy to jezeli dam mu sile naciagu to bedzie mial silniejsze belty?

Ta umiejętność jest wyłącznie dla łuczników, kusznicy jej nie potrzebują.