Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dla Nowicjusza  (Przeczytany 3112 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shawets

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Dla Nowicjusza
    « dnia: Maja 13, 2011, 15:27:06 »
    Witam, od kilku dni zacząłem przygodę z Mount & Blade. Gra inna niż wszystkie, wciągająca. Jednak nie do końca pojmuje o co w niej chodzi.
    Tak, wiem. zaraz dostanę mase odpowiedzi, że było 1000 podobnych tematów, jednak komu chce sie to wszystko czytać, zwłaszcza, że każdy porusza coś innego.

Moja gra na razie polega na tym, że wykonuję jakieś żałosne zadania dla szejków przeważnie jako poseł, jak trafię to biore udział w turniejach no i walczę z bandytami, o ilę którąś grupę wogole dogonię. -.-

Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób najszybciej wyszkolić garstkę ( 30 ) rekrutów, w jaki sposób założyć swoje Państwo (tak, wiem, że trzeba podbić zamek, ale może istnieje możliwość np. podbicia wsi i rozwijania jej). Oraz ciekawiły by mnie ogólne porady zacikłych graczy, odnośnie początkowej przygody z M & B.
    Pozd.
    Shawi.

Offline asdzxc12

• Użytkownik
    • Swadia 4ever
    Odp: Dla Nowicjusza
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2011, 15:35:10 »
    masz zwykłego m&b czy warbanda
    Nie lubię cziterów i ich nie popieram jeśli myślisz tak samo to wklej to do podpisu

"Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga"

Offline shawets

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 13, 2011, 15:40:31 »
    warband'a

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 13, 2011, 15:48:40 »
    OK, więc tak. Większość graczy robi swoja postać pod to, co będzie robić, czyli wojownicy inwestują w siłę, dowódcy w przywództwo, chciwcy (sorki, chodzi mi o tych wszystkich żądnych kasy) w handel i plądrowanie (najbardziej bezużyteczna umiejętność, po dużej bitwie i bez tego nie sposób zebrać wszystkich łupów).

Moim zdaniem aby osiągnąć jakaś tam podstawę do czegokolwiek, to siłę na poziom 12-ty, zręczność na 9-ty i dalej wciąż inwestować w inteligencje i troszkę charyzmę. Dlaczego? Otóż wraz z 12-tym poziomem siły możesz napakować sobie punktów w żelazna skórę (czy jakoś tak, ta pierwsza umiejętność) na poziom 4-ty, dzięki zręczności wbijasz jazdę konną na 3-ci i dalej sobie jedziesz z inżynierią i perswazją (przydaje się, jeśli chcesz więcej zyskać przy zadaniach oraz w oblężeniach i lennach).

Nabijasz sobie renomy na turniejach, aż masz około 200. Jedziesz do frakcji, która toczy z kimś wojnę i szukasz lorda, za którym jedzie cała czereda innych - to marszałek, tylko on najmuje najemników; zaciągasz się z garstka swoich wieśniaków (bo nikogo lepszego nie zwerbujesz ze wsi, a na najemników z karczm Cienie stać).Służysz tak ze 3 miesiące, dopóki nie masz tego 1000 renomy + honor(setka wystarczy). Potem możesz albo pójść do króla złożyć mu przysięgę i jesteś wasalem (przyda się te +20 do relacji z nim) bądź też (ale tu radzę mieć wysoki poziom inżynierii, aby w połowie oblężenia nie nadjechał jakiś wrogi lord) upatrujesz sobie zamek leżący gdzieś na uboczu, czekasz, aż właściciel wyjdzie w pole, żądasz od niego kapitulacji i toczysz z nim bitwę. Jak wygrasz, oblegasz jego zamek i pędem jedziesz do sąsiedniej neutralnej wobec Twojego nowego wroga, frakcji. Składasz przysięgę lenną i od razu masz własny zamek i relacje na 0 z ograbioną frakcją.

Offline asdzxc12

• Użytkownik
    • Swadia 4ever
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 13, 2011, 15:49:09 »
    podbić samej wsi się nie da można ją zdobyć tyko gdy zaatakujemy zamek któremu jest podległa
    Nie lubię cziterów i ich nie popieram jeśli myślisz tak samo to wklej to do podpisu

"Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga"

Offline shawets

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2011, 15:53:38 »
    Potem możesz albo pójść do króla złożyć mu przysięgę i jesteś wasalem (przyda się te +20 do relacji z nim) bądź też (ale tu radzę mieć wysoki poziom inżynierii, aby w połowie oblężenia nie nadjechał jakiś wrogi lord) upatrujesz sobie zamek leżący gdzieś na uboczu, czekasz, aż właściciel wyjdzie w pole, żądasz od niego kapitulacji i toczysz z nim bitwę. Jak wygrasz, oblegasz jego zamek i pędem jedziesz do sąsiedniej neutralnej wobec Twojego nowego wroga, frakcji. Składasz przysięgę lenną i od razu masz własny zamek i relacje na 0 z ograbioną frakcją.

strasznie to wygląda skomplikowanie, rozumiem, że, aby odbić taki zamek trzeba mieć z setke dobrze wyszkolonych wojaków ?

Ogólnie jest jakiś konkretny zamysł tej gry, czy ona polega tak ooo po prostu, kto co lubi, na handlu, prowadzeniu wojaczek itd.. ?
    « Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 15:56:39 wysłana przez shawets »

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2011, 16:15:03 »
    Zgadza się, aby zdobyć zamek, trzeba mieć 100 dobrze wyszkolonych wojaków + ze 30 średnio na załogę (dlatego pisałem wcześniej, żeby najpierw trochę posłużyć, polubić się z królami itp.).

Ogólnie to ta gra nie ma żadnej fabuły (poza nudnymi misjami od kupca, ale to tylko wstęp), robisz, co chcesz.

Offline shawets

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2011, 16:25:08 »
    dziwne, no ale ok, coś zupełnie innego niż dotychczasowe gry..

.. no nic, zabieram się więc do slużenia Szejkom.

a co z tym wosjkiem , jest jakiś szybki sposób żeby ich wyszkolić ? ...
    .. inaczej, bo szybki wielu osoba sie źle kojarzy, więc jaki jest najskuteczniejszy sposób na wyszkolenie wojska (tak, wiem, że przez walki..tylko, że bandyci przede mną uciekają i nie mam z kim walczyć :/ )

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 13, 2011, 16:28:30 »
    Inwestuj w umiejętność szkolenie, zmniejsz liczbę wojska (skoro wieją ,znaczy, ze masz ich za dużo) i, o ile nie prowadzicie wojny, to wybierz pod Rivaheg, w pobliżu tego miasta są roje korsarzy (a ich pokonanie daje sporo doświadczenia).

Offline shawets

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 13, 2011, 16:32:37 »
    masz rację, chyba będę musiał kilkoro zwolnić, Bo nie da sie ich nigdzie odesłać ?

widzisz, bardzo dziękuje za twoje cenne uwagi :) napewno nie omieszkam sie do nich zastosować

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 13, 2011, 18:32:39 »
    Jak masz jakiś zamek, to w pobliżu niego możesz nawet nająć jeńców, by zaraz potem ich wstawić do obrony zamku

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 14, 2011, 16:10:59 »
    Single player to swoją drogą. Serdecznie zapraszamy do wspólnej gry na multi :)

Ja grałem w single przez kilka dni i odkąd wszedłem na multi, już do single nie wróciłem :)

Wierz mi, to jest główny smaczek tej gry :)

Offline Damonowski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 14, 2011, 17:51:00 »
    No, multi ... hmm ... dla mnie to jest tryb "kto szybciej kliknie kTOO ?" ;P
    Miecz przeznaczenia ma dwa ostrze. Jednym jest człowiek a drugim ... jest śmierć

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 14, 2011, 17:52:36 »
    A grałeś choć raz? Wątpię. Gdybyś grał, wiedziałbyś jak bardzo się mylisz. Idź na jakiś serwer duel lub bitwa i sprawdź, jak szybko musiałbyś klikać, żeby móc tym coś ugrać ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 14, 2011, 20:35:42 »
    No, multi ... hmm ... dla mnie to jest tryb "kto szybciej kliknie kTOO ?" ;P

Śmierć spamerom :P

Zapewniam ze swojej strony Shawets, że to nie jest, jak kolega wyżej określił, "kto szybciej kliknie" :)

Frajda jest naprawdę nieprzeciętna, czasem oderwać się nie można, także polecam :)