Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zawód po Historii?  (Przeczytany 12197 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Odp: Zawód po Historii?
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 06, 2011, 17:57:29 »
    A po LO (profil humanistyczny) da radę się jako tako dostać na aktorstwo ;p? Bo po tym chyba pracę łatwiej, niż po takoweej historii czy archeologii.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 06, 2011, 19:18:26 »
    Po aktorstwie o pracę może i łatwiej, ale dostać się na studia to niesamowity wyczyn. Np. w łódzkiej filmówce na aktorstwo co roku przyjmują 8 osób. Chętnych zawsze jest kilka setek... łatwiej zostać aktorem bez szkoły
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 06, 2011, 23:15:28 »
    A jak jest z profilem Europejskim (rozszerzony WOS, Historia, Angielski). W tym przypadku z mojej klasy najłatwiej dostać się na prawo ale są jeszcze inne ciekawe kierunki?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 07, 2011, 18:27:31 »
    Prawo sensowne, bo jest kasa. Europeistyki, socjologie, politologie to jeden wielki żart i raczej studia dla hobby, nie zawodu. Możesz oczywiście iść na filologię angielską albo jeszcze administrację. WOS sobie odpuść na maturze, bo nigdzie się nie przyda prócz prawa.
    Sława!

Offline Gedeon Jerubaall

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 08, 2011, 16:55:34 »
    Historię możesz studiować dla swojej satysfakcji oraz poznania przeszłości, poza tym możesz się nieco orientować w szeroko pojętym rozwoju cywilizacji na przestrzeni dziejów, mieć wyższe wykształcenie.  Jeśli będziesz wykonywał zawód n-la, nie licz na zrozumienie i szacunek, tym bardziej  nie licz, że będziesz mógł wybrać się na wakacje do "ciepłych krajów" z takiej pensji. Kiedyś po historii brali do policji, ale teraz chyba już nie, innymi słowy, studiuj języki obce, czytaj książki, może będą z Ciebie ludzie. Hm ktoś mi kiedyś powiedział, że demokracji nie będzie w tym kraju, dopóki nauczyciele zarabiają mniej od policjantów, coś w tym jest.
    Ad rem po historii możesz wykonywać zawód archiwisty ( o ile taką specjalizację wybierzesz) lub n-lem, jeśli wybierzesz specjalizację pedagogiczną, hmm no i jeszcze możesz zostać politykiem, jeśli lubisz dymać ludzi i być dymanym przez tłumy, ale pamiętaj mój drogi przyjacielu o sumieniu, ono niezawodnie się odezwie. Tymczasem powtórzę UCZ się obcych języków, jedyna opcja i alternatywa dla młodych nawiązać kontakt z Zachodem.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 08, 2011, 17:02:19 »
    No, najfajniej to opuścić kraj bo jest tak strasznie źle.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 08, 2011, 17:04:49 »
    hmm no i jeszcze możesz zostać politykiem, jeśli lubisz dymać ludzi i być dymanym przez tłumy, ale pamiętaj mój drogi przyjacielu o sumieniu, ono niezawodnie się odezwie.

Już wiem co będę robił po historii! Dzięki!

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Gedeon Jerubaall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 08, 2011, 17:22:50 »
    Solejók po 15 latach pracy w resorcie oświaty, stopień mianowany, pełny etat = 2300 na rękę, fajnie?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 08, 2011, 17:45:48 »
    Hm ktoś mi kiedyś powiedział, że demokracji nie będzie w tym kraju, dopóki nauczyciele zarabiają mniej od policjantów, coś w tym jest.

Solejók po 15 latach pracy w resorcie oświaty, stopień mianowany, pełny etat = 2300 na rękę, fajnie?

Po kilkunastu latach pracy przy zajebistym szczęściu i naprawdę ciężkiej pracy ŚREDNIO 3100 na rękę - detektyw/asystent (5 grupa zaszeregowania), fajnie?

Offline Gedeon Jerubaall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 08, 2011, 22:19:31 »
    zajebiaszczo, West is the best jak to śpiewał Morrison
    p.s  Do tego detektywa to pewnie trzeba mieć wyższe studia nieprawdaż? Czy trochę masy? :P

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 08, 2011, 22:39:27 »
    Cóż i tak warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Szkoła roboty Ci z reguły nie zapewni, szczególnie jeżeli jest to liceum. Zawodówka jeszcze jako tako, technikum też niespecjalnie da Ci zawód, chociaż jak się postarasz to coś z takim papierkiem zrobisz. I przy odrobinie szczęścia zda się nawet więcej niż na rozpałkę do grilla.

Jak ktoś wyżej zauważył- jest teraz pełno różnych szkół wyższych o różnorakich kierunkach, tylko pytanie- na cholerę? Teraz mamy tutaj szkoły wyższe o różnych, kompletnie głupich kierunkach, które nie zapewnią nawet widoków na znalezienie pracy, a co dopiero samą pracę. Jeżeli wybierać to z głową. Trzeba wybrać coś, co się przede wszystkim lubi, ale też coś co ma jakąś przyszłość i co jest potrzebne na rynku, a także jest wystarczająco miejsc.

Po historii mimo, iż jest to ciekawy kierunek, to jednak nie ma co liczyć na dobrze płatną pracę, no bo co? Nauczycielem zostaniesz? Będziesz zarabiać marne grosze za użeranie się z bandą debili.

W tych czasach liczy się przede wszystkim jedna rzecz, a w zasadzie dwie- umiejętność kombinowania, a także znajomości. Jeżeli nie umiesz kombinować, nie potrafisz dobrze wykorzystać swojej głowy, swoich mocnych stron itp. To żadna szkoła nie pomoże Ci myśleć. Szkoła daje Ci warunki do podjęcia działań w danym zakresie/kierunku, ale jak ktoś nie umie kombinować, to nic mu z tego, bo co teraz znaczy fakt ukończenia liceum o takim i takim profilu, czy technikum o takiej specjalizacji? Przyszły pracodawca zapyta się co umiesz, Ty mu dasz papierek takiej i takiej szkoły. Ok, masz papier, ale co umiesz? I to jest problem wielu ludzi i pracodawcy o tym wiedzą. Papierek niekoniecznie oznacza, że dana osoba cokolwiek potrafi.  A szkoły wyższe są w cale nie lepsze. Bardzo wiele takich szkół tylko marnuje pieniądze państwa.

Wszystko zależy tak naprawdę tylko od Ciebie. Jeżeli sam sobie nie znajdziesz pracy, sam sobie nie zagwarantujesz dobrego startu i sam nie ustalisz co lubisz i co chcesz robić, to szkoła nie zrobi tego za Ciebie. Szkoła może jedynie ukierunkować i zapewnić pewne warunki na początek, ale to trzeba też umieć wykorzystać.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 09, 2011, 10:14:49 »
    Jeżeli masz dobry pomysł, to i po podstawówce dasz sobie radę... Liczy się dobry pomysł i, jak już pisał Alkh, umiejętność kombinowania i wkręcenia się w ten "bogatszy świat"

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 17, 2011, 09:57:37 »
    Liczą się przede wszystkim umiejętności. Mój brat skończył liceum i zdał maturę rozszerzoną z matematyki na 78% i nie poszedł dalej na studia. Założył firme wykańczającą wnętrza (meble, kafelki etc.). I daje sobie rade. Potrzeba chcieć :)
    Znajomości to jest druga ważna sprawa. Gdy się ich nie ma to niestety mało się osiągnie. Brat wybił się dzięki pomocy mojej matuli, która pracuje w Powiatowym Urzędzie Pracy i załatwiła mu 40 tyś zł dotacji z UE. Ja sam jestem na profilu humanistycznym w LO, a planuję założyć sklep oraz serwis rowerowy gdyż siedzę w tym temacie kupe czasu. Teraz, żeby rozkręcić firmę nie potrzeba wiele. Firma musi funkcjonować przez rok inaczej dotacje trzeba zwrócić. Brat po 2 miesiącach miał obrót rzędu 20 tyś. Jego narzeczona 6 tyś po miesiącu (ma sklep z ubrankami i wózkami dla dzieci). Umiejętności, znajomości, pomysł i miejsce to klucz do sukcesu.
    Niestety po historii czy prawie nie ma pracy. Dlatego chyba najlepszą alternatywą jest założenie własnej działalności.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 17, 2011, 14:35:18 »
    Liczą się przede wszystkim umiejętności. Mój brat skończył liceum i zdał maturę rozszerzoną z matematyki na 78% i nie poszedł dalej na studia. Założył firme wykańczającą wnętrza (meble, kafelki etc.). I daje sobie rade. Potrzeba chcieć :)
    Znajomości to jest druga ważna sprawa. Gdy się ich nie ma to niestety mało się osiągnie. Brat wybił się dzięki pomocy mojej matuli, która pracuje w Powiatowym Urzędzie Pracy i załatwiła mu 40 tyś zł dotacji z UE. Ja sam jestem na profilu humanistycznym w LO, a planuję założyć sklep oraz serwis rowerowy gdyż siedzę w tym temacie kupe czasu. Teraz, żeby rozkręcić firmę nie potrzeba wiele. Firma musi funkcjonować przez rok inaczej dotacje trzeba zwrócić. Brat po 2 miesiącach miał obrót rzędu 20 tyś. Jego narzeczona 6 tyś po miesiącu (ma sklep z ubrankami i wózkami dla dzieci). Umiejętności, znajomości, pomysł i miejsce to klucz do sukcesu.
    Niestety po historii czy prawie nie ma pracy. Dlatego chyba najlepszą alternatywą jest założenie własnej działalności.
    Nic nie ma do załatwiania, każdy może te dotacje zdobyć ;) Są oczywiście różne dotacje w zależności od działalności. Ja np. prócz dotacji do firmy mam dotację z Unii Europejskiej na działalność drużyny rekonstrukcji historycznej ;)
    Sława!

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #44 dnia: Października 18, 2011, 11:52:57 »
    Co Wy z tymi profilami w Liceum:D Przecież to totalnie g**no znaczy tak naprawde- możesz Pójść na politechnikę po profilu humanistycznym i na pedagogike po jakimś matematycznym- wierzcie że na studiach oni naprawdę mają to TOTALNIE w d*pie ..Nie uda się na dzienne? Praca + zaocznie - papierek ten sam zgarniesz- a i tak oczywistym jest że żeby naprawdę sie w życiu ustawić potrzebujesz :
    1.Własna działalość
    2.Wiedza i umiejętności z zakresu tej działalności
    3.Papierek który pozwala ją wykonywać

Niezleżnie czy jesteś murarzem czy dentystą
    I profil w liceum nic nie znaczy, ja skończyłem L.O o profilu informatycznym, potem z braku innych pomysłów Studium Policealne też z Infy - i ? Zmarnowany czas który nie ma NIC wspólnego z moim aktualnym życiem i drogą zawodową