Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zawód po Historii?  (Przeczytany 12154 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Zawód po Historii?
    « dnia: Kwietnia 30, 2011, 16:53:26 »
    Witaw

Zastanawiam się nad wyborem scieżki życiowej, interesuje się historią chciałbym iść na studia historyczne ale nie wiem czy będe miał po nich dobrze płatną pracę.
    Czy ktoś z was nie mógłby mi podać takich kierunków tudzież zawodów , będe wdzięczny.

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Guts

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Zawód po Historii?
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 30, 2011, 17:47:29 »
    pomocnik budowlany, układacz towarów w sklepie, sprzedawca, sprzątacz, cieć (jak masz grupę inwalidzką), wyjazd na pole do Niemiec albo do Anglii na zlewak. Ogólnie to ja tak widzę pracę po takim kierunku. No chyba że masz znajomości wtedy praca w szkole, IPN, archeologia. Najważniejsze są znajomości i siła przebicia bo bez tego nie wiadomo jakiej szkoły nie skończysz nic nie osiągniesz.

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2011, 17:55:05 »
    Słyszałem też, że po historii można zostać ninja. To już jednak zależy od przygotowania fizycznego.

Niemniej kierunki humanistyczne w Polsce, bez odpowiednich znajomości i iskry, to tania siła robocza pijawek. Tj krajów UE. Już lepiej skończyć jakąś zawodówkę albo technikum zamiast pchać się na takie studia.

W ostateczności możesz zostać przewodnikiem. Ale nie wiem, jak tam u nich stoi z pensją i stabilnością posady.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 30, 2011, 23:57:13 »
    Niestety moi drodzy przedmówcy (a obu bardzo cenię) mają rację. Dziś nawet skończone studia historyczne i pedagogiczne nie gwarantują chociażby posady nauczyciela historii chociażby ma pół etatu w byle technikum czy liceum. Ale naprawdę polecam Ci chociaż trochę popytać w lokalnych oddziałach IPN - moja nauczycielka od historii i WOS-u sama przyznawała się że iż dostała etat po praktyce w Instytucie Pamięci Narodowej.  Czasem można tam znaleźć coś naprawdę coś interesującego i ważnego uwagi.   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2011, 07:59:16 »
    Moim zdaniem studiowanie przedmiotów humanistycznych (np. historia, filozofia...) jest kompletnie bezcelowe. Nigdy nie widziałem ogłoszenia "Zatrudnie historyka/filozofa od zaraz". Jeżeli już trzeba coś studiować, to najlepiej przedmioty techniczne.

Z własnego doświadczenia dodam, że.... każde studia są bez sensu. Taka jest moja opinia.

Dlaczego tak uważam?

Studia robią z Ciebie PRACOWNIKA. Pracownik to osoba, która PRACUJE przez 40 lat po to, by dostać 700 zł emerytury. To ja to pieprzę. Lepiej założyć własny interes a potem żyć z odsetek.

Podrzucam wam linka do ciekawego artykułu na temat studiów i rynku pracy:
    http://pigulka-sukcesu.blogspot.com/2010/12/spuscizna-prl-czyli-wiara-praojcow.html

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 01, 2011, 09:52:04 »
    Teraz to jakaś moda na to studiowanie całe. Jest miliard ludzi z wykształceniem wyższym a potrzeba piekarzy, stolarzy, rzeźników itp. Niestety, ale taka prawda. Lepiej skończyć zawodówkę i mieć pewną robotę, niż studia i nie mieć nic. Pozostaje też opcja wyjechania za granicę.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 01, 2011, 11:00:52 »
    Studia robią z Ciebie PRACOWNIKA. Pracownik to osoba, która PRACUJE przez 40 lat po to, by dostać 700 zł emerytury. To ja to pieprzę. Lepiej założyć własny interes a potem żyć z odsetek.
    Niby tak, ale zauważ, że niektóre profesje WYMAGAJĄ wyższego wykształcenia kierunkowego, np. adwokat, psycholog, lekarz specjalista (ginekolog, dentysta, etc), inżynier, projektant, itp (mowa o własnej działalności gosp.).
    Problem polega na tym, że w dzisiejszych czasach studiować może byle matoł, ćpun, alkoholik, bądź osoba, która chce mieć tylko papier (potem siedzi na tyłku i narzeka na wszystko wokół), bądź studiuje pod presją (zbyt wymagający rodzice/opiekunowie)...
    Studiować owszem, ale takie kierunki, które danego człowieka interesują, w których czułby się usatysfakcjonowany jako pracownik/pracodawca... Nic na siłę.

Jest miliard ludzi z wykształceniem wyższym a potrzeba piekarzy, stolarzy, rzeźników itp. Niestety, ale taka prawda. Lepiej skończyć zawodówkę i mieć pewną robotę, niż studia i nie mieć nic. Pozostaje też opcja wyjechania za granicę.
    Samo ukończenie zawodówki/technikum też niewiele się zda, bez odpowiednich znajomości - niemal we wszystkich ofertach, jakie przeglądam wymagane jest "doświadczenie na w/w stanowisku". Osoba, która ukończyła zawodówkę, czy też technikum (że o liceum nie wspomnę) praktycznie nie ma żadnego doświadczenia w wyuczonym zawodzie - nie każdy pracodawca akceptuje praktykę zawodową ze szkoły - a nawet jeśli, to i tak jest ona za krótka...
    Wyjazd za granicę... Niestety, ale i za granicą wymagają fachowców, a nie osób do przyuczania...

Co do OP - może jakaś praca w muzeum, hm...

Pozdrawiam!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 01, 2011, 13:22:31 »
    Prawdopodobnie jako 15 latek zostanę olany, ale mnie też interesują  historia, polski, WoS itd, i zamierzam iść na radcę prawnego, bo to prawo to chyba właśnie jedyny sensowny kierunek wychodzący z humanistyki. Jak ci dobrze pójdzie, to dostaniesz się na aplikację, a z tego co się orientuję (słabo) to ułatwia dostanie pracy.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 01, 2011, 13:35:31 »
    Po humanie zawsze chyba można isc na dziennikarstwo. Przynajmniej ja bym tak planował (mam jeszcze 2 latka do tego).

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 01, 2011, 15:49:02 »
    Archiwista, muzealnik, archeolog, przewodnik, konsultant, właściciel , lub pracownik antykwariatu, nauczyciel(oczywiście)...Możliwości jest mnóstwo.

prawo to chyba właśnie jedyny sensowny kierunek wychodzący z humanistyki.

Wyobraź sobie że w taki sam sposób myślą setki tysięcy przyszłych studentów...Kandydatów na prawo jest "od groma", więc jeśli nie masz daru przekonywania i "ciętego języka" to zapomnij.
    « Ostatnia zmiana: Maja 01, 2011, 15:55:51 wysłana przez Kąbiner »

Offline Radh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2011, 16:46:10 »
    W Irlandii Polnocnej 46% spoleczenstwa zdolnego do pracy jest bez zadnego przygotowania zawodowego(czyt.skonczona obowiazkowa edukacja podstawowa).Kazdy z wyzszym wyksztalceniem to rodzynek,napewno znajdziesz cos dla siebie:)
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 01, 2011, 16:53:06 »
    No ja w Polsce raczej nie zostanę, mam to szczęście, że chodzę do gimnazjum dwujęzycznego, przy którym jest takie same liceum, z klasą międzynarodową, w której mogę zdać maturę międzynarodową, i studiować gdziekolwiek :)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 01, 2011, 22:43:05 »
    Pytanie moje jest nieco inne ale z grubsza dotyczy podobnego problemu. Czy po Liceum Ogólnokształcącym w klasie Politologiczno-Lingwistycznej istnieje szansa na dobre studia i dobrą pracę?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 01, 2011, 22:57:59 »
    klasie Politologiczno-Lingwistycznej

Co to wogóle jest?

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 01, 2011, 23:04:25 »
    Co to wogóle jest?

No właśnie...bo ja wiem...wydaje mi się że to coś jak Dyplomacja Europejska bo w sumie połączenie nauki języków z polityką...tak czy siak w bliskiej odległości od mojego domu to jedyna dobra szkoła a ta klasa chyba obok humanistycznej najbardziej mi pasuje:D

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012