Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań amatora...  (Przeczytany 14780 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Odp: Kilka pytań amatora...
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 16, 2011, 20:18:27 »
    Ja do zdobywania zawsze używałem Nordów, iż to prawdziwe "czołgi".
    Veagirowie i Rhodocy to był moj garnizon w zamkach do obrony. I spisywali się świetnie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 17, 2011, 11:54:17 »
    Mówiłem o zdobywaniu zamku zbrojni padają jak kawki

Zbrojni to konnica, a ona raczej nie brała się za zamki. najlepsza do takiej roboty zawsze była piechota. Nordyccy Huskarlowie chyba "wymiatają" wszystkich dwunożnych wojaków.

Offline nosveratu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 17, 2011, 12:02:37 »
    Wiesz będąc babą w grze jest o tyle ciężko że mają ciebie w tyłku i zamku nie dostaniesz tak łatwo, więc nie masz gdzie armii zostawić i jej wymienić na inną, atakujesz tym co masz. A już od kilku dziesięciu dni walczę o względy bojarów i klapa.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 17, 2011, 12:22:22 »
    A ilu możesz mieć wojaków w armii ?

JA miałam coś około 160, a w jej skład wchodziło 110 Swadiańskich rycerzy i 50 Nordyckich Huskarli, i też byłam babką i jakoś zamek Knudarr zdobyłam.

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 17, 2011, 12:39:59 »
    nieco ponad 100 tylko wiesz jak to jest czym większa armia tym morale niższe mimo że plusy za jedzenie, ostatnie wydążenia, i od jednostek frakcji z którą się przyjaźnisz.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 17, 2011, 13:16:27 »
    Tak, wiem. Po zdobyciu zamku Knudarr, Nordowie zaczęli masowo dezerterować z mojej armii.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 17, 2011, 14:12:13 »
    Ja posługuję się wyłącznie Swadiańskimi Rycerzami.
    Na otwartym polu, gdy dosiadają wierzchowców, nie mają sobie równych.
    A gdy chcę zdobyć zamek lub miasto, to na pierwszy ogień wystawiam moich towarzyszy, a resztę uzupełniam rycerzami.
    Gdy zdobywam zamek przy użyciu drabin, zwykle nie ponoszę większych strat(1-2 rycerzy zabitych+kilku ogłuszonych+ogłuszeni towarzysze). Zwykle straty są większe, jeśli chodzi o zabitych, gdy potrzebna jest wieża oblężnicza. Co jest trochę dziwne, bo zwykle nim wieża dotrze do muru, to razem ze swoimi towarzyszami - wszyscy uzbrojeni w łuki - wybijamy pierwszą linię obrony - więc po dotarciu wieży do muru i wejściu na mur moich żołnierzy opór jest zazwyczaj znikomy, bo uzupełnienie dopiero wspina się po schodach na mur. Dopiero w tej fazie moi zaczynają padać... blokują się na schodach starając się zejść na dół i pojedynczo walczą :/ Zwykle komendy niewiele pomagają, bo zawsze kilka niedorajd nie zdąży się cofnąć lub po prostu nie chce się cofnąć i walczy dalej, a wrodzy łucznicy i kusznicy wybijają moich.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 17, 2011, 15:10:26 »
    Ja zawsze minimalizuję straty, dlatego do szturmu używam Rhodockich strzelców. Najpierw zdejmuję kuszą kilku wrogich strzelców, później pozwalam swoim strzelać , co masakruje wrogą obronę, choćby to byli Nordyccy Huskarle, czy Sarranidzcy Mamelucy.
    Do bitew otwartych używam kombinacji Rhodoccy kusznicy, Swadiańscy konni. Ustawiam kuszników na wzgórzu, a z kawalerią szukam miejsca na tyłach, lub na flance wroga. Wrog atakuje kuszników, kiedy jest blisko, szarżuję kawalerią.
    Do tego mam wysoko skill chirurgii.
    Taka taktyka powoduje że przy dużym pechy mam straty rzędu 4 ludzi, a zwykle jest to 0 lub 1.

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 17, 2011, 15:39:05 »
    Nie jestem zwolennikiem mieszanych armii bo nie wiem kiedy z kim będę miał wojnę. Więc walczę tylko Vergirami, ale stworzyć armię tymczasową z nordów tylko żeby zdobyć zamek nie jest głupie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 18, 2011, 10:18:49 »
    Nie jestem zwolennikiem mieszanych armii bo nie wiem kiedy z kim będę miał wojnę. Więc walczę tylko Vergirami, ale stworzyć armię tymczasową z nordów tylko żeby zdobyć zamek nie jest głupie.

Nieprawda. Po to tworzy się armie mieszane, bo nigdy nie wiadomo z kim będziesz walczył. Co ci po samej kawalerii jak może zostać wybita w pień przez Rhodockich halabardników ( floris mod)? Co ci po samych piechurach skoro mogą zostać starci w proch przez kawalerię lub kuszników ? Dlatego dobrze jest mieć Kawalerię, piechotę, łuczników i halabardników. To klucz do zwycięstwa.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 18, 2011, 10:38:58 »
    No wiesz Jagoda... Nie wszyscy grają w mody ;] ale bardzo dobrze mówisz i z pewnością jestem tego samego zdania.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 18, 2011, 11:47:57 »
    Z modem czy nie, to zawsze warto mieszać armię. Nawet jak grasz na Native, to warto mieć kawalerię, kuszników/łuczników i piechotę. O Halabardnikach wspomniałam bo są w Floris Mod, i nieźle wyżynają Swadiańską kawalerię :(. I dobrze, bo dzięki temu gra jest bardziej zbalansowana. Nawet fajnie wygląda to z kamery, jak pierwsze szeregi kawalerii legną pod siłą halabard. Przez to, zmuszona jestem atakować tylko z flanki.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 18, 2011, 12:35:38 »
    O tak zawsze lepiej mieć różnorodne jednostki w oddziale bo potem można mieć spore kłopoty ;) Co z tego że miałem 150 ciężkich kawalerzystów skoro do bitwy doszło w lesie gdzie z szarży nici a wróg posiadał głównie ciężką piechotę i wyciął prawie 75 % mojego oddziału (nawet najlepsi rycerze padali jak muchy) :(
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 18, 2011, 13:44:49 »
    Często jest właśnie tak, że mapie bitwy generowane są tereny, których nie ma na mapie :(

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 18, 2011, 15:08:09 »
    Nie chodziło mi o mieszanie jednostek tylko frakcji. Ja też używam mieszanek:)