Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań amatora...  (Przeczytany 14790 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Draghar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kilka pytań amatora...
    « dnia: Lutego 14, 2011, 12:52:18 »
    Bry.

Od razu powiem, że z M&B nie mam pierwszej styczności. Grałem już w podstawke i Warbanda, ale raczej to była gra na zasadzie "CTRL + X", "CTRL + H" więc grą tego nazwać nie można :D

Dla odmiany chciałem zagrać sobie bez ulepszeń, ułatwień, etc. No i mam kilka pytań:

1. Jaki build najlepiej robić? Do tej pory grałem raczej z postacią robioną pod dowodzenie/zarządzanie więźniami. Więc charyzma maksymalnie w górę, a reszta to już tam różnie. Z eq grałem na zasadzie + 2h sword + łuk + 2 kołczany
    2. (pytanie raczej pod build) jak z towarzyszami? których warto brać ze względu na przydatność w walce, a których ze względu na rozwinięte umiejętności, i jak ich dalej rozwijać.
    3. Z którą frakcją najlepiej się zaznajomić?
    4. Mówią, że początki najtrudniejsze i pewnie mają rację - więc na czym najlepiej na początku się skupić? Próba dorobienia się na handlu? Arena? A może zadania od lordów?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Kilka pytań amatora...
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 14, 2011, 13:41:55 »
    1. Nie ma recepty na "najlepszy build", gdyż każdy preferuje coś innego, wiec kieruj się tym, co sprawia Ci przyjemność (po to są gry, czyż nie?). Dla ciekawostki mogę podać link do atrybutów/umiejętności/biegłości otrzymywanych przy tworzeniu postaci: http://www.mountblade.info/page/22 - działa zarówno z M&B i WB.
    2. Generalnie wojownikiem może być każdy. Wystarczy rozwijać bojowe umiejętności, zainwestować w dobry sprzęt, etc. Bardziej natomiast opłaca się rozwijać niektórym bohaterom specjalizacje - np medycynę, zwiad, taktykę, etc. Należy też pamiętac, że nie każdy z NPC-ów ma swoje sympatie i antypatie. Listę bohaterów, ich początkowe statystki oraz przyjaciół i wrogów znajdziesz w tym temacie: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0
    3. Również kwestia gustu...
     -> Rhodocy - potężni kusznicy, mocni sierżanci,
     -> Nordowie - potężna piechota, średni łucznicy
     -> Swadia - potężna konnica, silna piechota, słabi kusznicy
     -> Vaegirowie - silna konnica, silna piechota, mocni łucznicy
     -> Khanat - łucznicy konni, średnia konnica
     -> Sarranidzi - mocni konni, średnia piechota, słabi łucznicy
    * wg mnie
    4. Łapałeś więźniów i ich sprzedawałeś -wg mnie najlepszy interes... Doświadczenie z walki, pieniądze za łupy i jeńców. Możesz też spróbować wybudować parę faktorii w miastach, które będą generować Ci dochody dodatkowe. Arena odpada, chyba, że lubisz brać udział w turniejach - jest taki "wałek", że na czas uczt w miastach można stoczyć nawet do kilku-nastu turniejów (po wygranej/przegranej odczekaj 2 cykle dnia i ponownie wejdź do miasta)...

Pozdrawiam!

Offline skuadak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 14, 2011, 14:08:33 »
    siema

1. Polecam bulit "combat" - czyli w skille związane z walką (power strike/draw/ ironflash/ riding itd), broń tarcza+jednoręczna + łuk - ale to kwestia upodobań, dla mnie to najlepszy zestaw, dla ciebie może być ^$%7wy. Nie dawaj raczej w skille "part skills(drużynowe), od tego są npc,
    2. Dobrze jest mieć jak nawięcej  towarzyszy - zestawy stabilne (czyli nikt nie odejdzie, bo nie lubi kogoś tam) są dwa: Matheld, Marnid, Lezalit, Katrin, Borcha, Artimenner, Rolf, Nizar albo Deshavi, Klethi, Ymira, Jeremus, Firentis, Bunduk, Bachestur, Alayen. Ponoć drugi zestaw jest lepszy. W skille dawaj im jak lubisz, zwróc tylko uwagę, żeby się nie pokrywały ze sobą i rozwijaj skille, które dany npc już ma podniesione (jak leczenie u jeremusa np.)
    3. Tutaj znowu każdy woli inaczej, ale na sam początek polecam Swadian - ssą przy zdobywaniu twierdz, ale na polu (dość płaskim dodajmy) rozjeżdżają wszystkich. ( To pytanie to niezły flejm katalizator ;p). Tak nawiasem, to nie musisz brać jednostek tylko z jednej frakcji.
    4. Jeśli masz zamiar długo grać (jakieś 1000 dni w grze) polecam od 1. Znalezienia 8 npc, podniesienia im lvl w walce pierw z grabieżcami (looterami) potem bandytami (ci z lasu są cieńcy). Potem jak szybko się da dawaj na korsarzy (seariders) - świetny loot , dozbroisz z niego npc, 3. następnie kiedy tylko uzbierasz jako takie uzbrojenie i 10000 denarów kupuj fabryki w każdym mieście wg. schematu Shariz liennen wawery (lniarnia ??), Jelkala tannery (produkcja skór), reszta miast - Farbiarnie (dyeworks). Zajmuje to trochę czasu (jakieś dwa-trzy miesiące gry), ale kiedy skończysz dostajesz 11-12 tys. denarów co tydzień,bez kiwnięcia palcem i w tym momencie znikają jakiekolwiek problemy z kasą. Dołącz też do jakiejś frakcji, żeby łapać prawo do rządzenia. Jak już się dorobisz jako takiej kasy werbuj npc z tej  pozostałej ósemki, wysyłaj ich na misję gdzie zdobywa się prawo do rządzenia, kiedy wrócą czym prędzej wywal, bo sieją ferment. I to tyle.

Aha - jak masz zamiar próbować podbić całą Caladrię - nie najeżdżaj wiosek, a już na pewno nie wszystkich jak leci - z wioski, z którą masz chociaż -1 relacji nie możesz werbować ludzi, a nigdy nie wiesz kiedy będziesz ich potrzebował, także chociaż kasa z grabienia jest bardzo dobra, lepiej odpuścić. Zamiast bić biednych chłopów pomagaj im przy najazdach bandytów ( i nie zabieraj im tej smętnej kiełbasy i bułki, które ci chcą dać w podzięce) - po pierwsze zyskasz honor, po drugie z wioski z dodatnimi relacjami możesz werbować najemników nawet jeśli twoje królestwo jest w czasie wojny z panami tej wiochy, po trzecie gdy już masz b wysokie relacje możesz werbować lepiej wyszkolone oddziały (swadiańska milicja czy piechurzy zamiast rekrutów itd.) i liczniejsze. Dla tego warto mieć jakieś ulubione 2-3 wioski z relacjami 99 z których w razie potrzeby zrekrutujesz np. 37 swadiańskich milicjantów.

Oczywiście to tylko jeden ze sposobów na grę, ale dość dobry imo.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2011, 14:21:16 wysłana przez skuadak »

Offline Draghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2011, 14:13:42 »
    @skuadak -> a co w takim wypadku z przywództwem i zarządzaniem więźniami? Olać i rozmiar oddziału zdobywać czysto poprzez reputację?

No i jak z zestawem pytań na start?

Myślałem nad czymś takim:
    1. Zubożały szlachcic
    2. Paź
    3. Giermek
    4 Zemsta/wyrzucenie z domu.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2011, 14:18:25 wysłana przez Draghar »

Offline skuadak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2011, 14:28:15 »
    Przy zubożałym szlachcicu już masz jakieś 2 przywództwa - osobiście nie dawałbym nic ponadto , i tak rozmiar armii zależy głównie od reputacji. Zarządzania więźniami nie brałbym więcej niż 1. Co do pytań to nie pamiętam, która odpowiedź daje jakie skille, zrób po prostu postać i jak ci nie będzie odpowiadać to zacznij od nowa.

Offline Draghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2011, 14:31:26 »
    Co do pytań to nie pamiętam, która odpowiedź daje jakie skille, zrób po prostu postać i jak ci nie będzie odpowiadać to zacznij od nowa.

http://www.mountblade.info/page/22

Offline skuadak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 14, 2011, 14:46:58 »
    Osobiście wziąłbym facet, doświadczonym wojownikiem, paziem, giermkiem, zemsty. Dodał może jeden do łapania więźniów ( chociaż teraz gram bez tej umiejętności i żyję), resztę w żelazną skórę, mocny cios, potężny naciąg. Sprzedał kuszę, kupił łuk. Tyle, że tobie może to w ogóle nie odpowiadać. Niemniej 2 rzeczy, które polecam każdemu to znaleźć 8 towarzyszy i założyć w miarę szybko fabryki w każdym mieście.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2011, 22:00:25 »
    Ja na początku mojej rozgrywki wybieram Kobietę/Mężczyznę. Następnie wybieram opcje - Ojciec był wędrownym handlarzem - dzięki temu, na początek dostaję więcej denarów, za które mogę zakupić broń drzewcową lub inną lepszą. Najlepiej było by, gdyby lanca, pika, włócznia zadawała rany obuchowe. Dzięki temu sprzedamy jeńców, ze znacznym zyskiem.
    W początkowych etapach gry rozwijam Zręczność, podnosząc sobie najpierw Jazdę konną do poziomu 4 i władanie bronią 4. Następnie inwestuję w siłę - Siła uderzenia i tarcza. gdy rozwinę siłę do 13 i zręczność do 12 zaczynam inwestować w inteligencję 12 i charyzmę ile tylko się da. W między czasie podnoszę sobie jeszcze od czasu do czasu siłę, zręczność i inteligencje. Ale główny nacisk kładę na: przywództwo i zarządzanie więźniami.

(click to show/hide)

Dlaczego rozwijam Charyzmę na samym końcu? W początkowych etapach gry liczy się przetrwanie. A umiejętności Przywództwa raczej nie są mi aż tak przydatne. Tym bardziej, że w pierwszych 120 dniach, będę rozwijała swoich herosów jak i samą siebie.
    Dlatego, nie jestem skoncentrowana na werbowaniu jednostek, do mojej armii.

Jeżeli chodzi o umiejętności, jak Inżynieria, Szukanie ścieżek, Chirurgia, Trening, Taktyka, Handel, to od tego są moi towarzysze, którym rozwijam te zdolności.

Należy pamiętać o tym, że naprawdę warto inwestować w jazdę i tarcze. Mając konia z opancerzeniem 59 i atakiem 49 dosłownie możemy "orać" szeregi wrogiej piechoty, która pod umiejętnością - siłą uderzenia 4 - będzie padała. Broń obuchowa lub miecz idealnie się do tego nadaje. Zwłaszcza, gdy w początkowej fazie rozgrywki walczymy z banitami. 
    Nie polecam również w początkowej fazie gry "budowania" wielkiej armii. Właściwie, to powinna składać się ona jedynie z naszych towarzyszy, którzy w miarę czasu nabiorą cennego doświadczenia. Towarzyszącym mi towarzyszy uzbrajam w kopie/lance, broń obuchową i tarcze. Zawsze staram się pochwycić najwięcej jeńców, jak to jest tylko możliwe, by następnie sprzedać ich z zyskiem. Pieniądze inwestuję w fabryki, bo zbroje i temu podobne zdobywam na moich jeńcach.
    Mając 17 towarzyszy i w każdym mieście fabrykę, zarabiam tygodniowo prawie 12.000 denarów. To w zupełności wystarcza, by powoli uzbrajać moich herosów.

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 15, 2011, 10:48:47 »
    Mam pytanko, dało by się przenieść itemy z jednego modu do drugiego?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 15, 2011, 11:16:57 »
    Mam pytanko, dało by się przenieść itemy z jednego modu do drugiego?
    Pewnie.
    Musisz owe przedmioty zlokalizować w plikach moda, przekopiować/przenieść owy plik z przedmiotami do katalogu moda, do którego chcesz je dodać i wy-edytować plik item_kinds1.txt moda.
    Zapoznaj się z tym poradnikiem: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5445.0

Pozdrawiam!

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2011, 15:22:02 »
    Chciałbym przenieść kilka itemów z modułu Custom Commander do Native można to zrobić a mianowicie broń palną i miesze samurajskie

Offline Michael1205

• Użytkownik
    • Mikel/ Michael1205/ Samborski
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 16, 2011, 16:33:02 »
    Mam pytanie ,
    d0o którego z państw jest najkorzystniej dojść mówię tu o rozbudowanej kampanii?

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 16, 2011, 16:54:50 »
    Każda ma swoje plusy ja jestem u Vergirów wszystko jest ok tylko przy zdobywaniu zamków i miast jest trudniej. To dobrzy berserkerzy ale słabi w obronie.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 16, 2011, 18:53:49 »
    Każda ma swoje plusy ja jestem u Vergirów wszystko jest ok tylko przy zdobywaniu zamków i miast jest trudniej. To dobrzy berserkerzy ale słabi w obronie.

Coś Ci się musiało pomylić z frakcjami. Vaegirzy to bardzo dobrze zbalansowana frakcja, która posiada silną konnicę oraz dobrą piechotę i łuczników (Vaegirscy Mistrzowie Łuków nadają się do obrony zamków).

Offline nosveratu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 16, 2011, 19:05:42 »
    Mówiłem o zdobywaniu zamku zbrojni padają jak kawki