Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131259 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3735 dnia: Maja 25, 2013, 13:51:21 »
    Witam,
    mam 2 pytania.

1. Plądrując wioski praktycznie zawsze kradnę tylko masło i nic poza tym. Czy tak faktycznie powinno być? :D

2. W trakcie walki gdy nie mialem dodatku Floris, to przy użyciu backspace przełączałem się do okienka, w którym mam info, kto gdzie jest, ile zostało przeciwników itd. Jak kliknąłem drugi raz backspace to wracałem do walki. Po zainstalowaniu florisa drugie nacisnięcie backspace nie daje mi powrotu do walki tylko na pustą stronę. Musze dopiero nacisnąć escape i przycisk gotowe, żeby powrócić do walki. Czy da się to jakoś zmienić?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #3736 dnia: Maja 25, 2013, 20:36:12 »
    1. Pewnie to jakiś bug - na ile wiosek to się zdarzyło?
    2. Mam taki sam problem, ale nie sprawia mi to problemu.
    Mam następujący problem - zainstalowałem florisa bez problemu. A tu w rozgrywce niemiła niespodzianka. Moje jednostki jazdy są po prostu... brak mi słów. Rzucają się w środek kupy wojsk wroga ( piechoty ) i dostają ogromny łomot. Konnica jest beznadziejna - próbowałem wszystkiego, ale padają jak muchy. Jakieś porady?
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline kenny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3737 dnia: Maja 25, 2013, 23:03:29 »
    No właśnie ostatnio cały czas, gdzie bym nie rabował, to trafia mi się samo masło...

Co do Twojego pytania, możesz spróbować jakiejś innej formacji, standardowo chyba F4 masz wybór. Ja czasem też szarżuję konnymi a następnie każę im podążać za sobą, odjeżdżam sporo i robię kolejny najazd. Zależy też ile przeciwnik ma strzelców.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3738 dnia: Maja 25, 2013, 23:11:46 »
    Trochę się zdziwiłem widząc takie osłabienie kawalerii. Grałem w native warbanda i tam jazda normalnie rozwalała piechotę. Chodzi mi o to, że kiedy nie uderzą to dostają cięgi. Wpakowują się w środek linii piechoty wroga, a gdy dojdzie moją piesze jednostki to rozwalają nieprzyjaciela bez problemu. A to nie była słaba kawaleria. Czyżby w tym modzie piechota dominuje?
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline kenny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3739 dnia: Maja 25, 2013, 23:19:21 »
    Nie wiem, ja zawsze raczej wybijam piechotę moją kawalerią, a teraz mam praktycznie samą kawalerię. Zależy kogo tam masz, bo caravan guard za wiele nie zdziała :P Jak masz już tą lepszą konnice to nie ma siły. Jeśli mam piechotę i konnych to najpierw czekam sam z konnicą, a strzelców i piechotę puszczam do ataku. Wtedy mniejsza szansa, że stracisz konnych przy ataku.

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #3740 dnia: Maja 26, 2013, 00:59:23 »
    Nie wiem, ja zawsze raczej wybijam piechotę moją kawalerią, a teraz mam praktycznie samą kawalerię. Zależy kogo tam masz, bo caravan guard za wiele nie zdziała :P Jak masz już tą lepszą konnice to nie ma siły. Jeśli mam piechotę i konnych to najpierw czekam sam z konnicą, a strzelców i piechotę puszczam do ataku. Wtedy mniejsza szansa, że stracisz konnych przy ataku.
    Trochę się zdziwiłem widząc takie osłabienie kawalerii. Grałem w native warbanda i tam jazda normalnie rozwalała piechotę. Chodzi mi o to, że kiedy nie uderzą to dostają cięgi. Wpakowują się w środek linii piechoty wroga, a gdy dojdzie moją piesze jednostki to rozwalają nieprzyjaciela bez problemu. A to nie była słaba kawaleria. Czyżby w tym modzie piechota dominuje?

Co wy opowiadacie za bzdury [za przeproszeniem], mod jest tak stworzony aby optymalnie odtworzyć realistyczność walki. Jeśli nie macie "myku" do organizacji taktyki w polu, to słabo wam wyjdzie potyczka.
    Ustawcie sobie kawalerie na flankach, najlepiej jak rozdzielicie osobno strzelców konnych od ciężkich lancerów. Przodem puszczacie piechotę z strzelcami i pikinierami do po łowy pola walki między wami a wrogiem, stosując rozkaz - dziesięć kroków w przód - co kilka komend, uzupełniając komendy dla konnicy aby utrzymywała kroku piechocie, lecz niezależnie od ogólnych komend. Czyli : dajecie sygnał piechocie [mowie tu o trzech zespołach], osobno lewej jak i prawej flance konnicy w zależności od panujących wydarzeń na polu walki. W skrócie podpowiem tak: piechota [strzelcy, pikinierzy itp.] idą przodem do około 1/2, 3/4 pola walki w zależności czy wróg nie zaatakuje szybciej. Konnica ustawiona po oby dwu flankach i poruszacie ich w taki sposób aby wróg odwrócił swoje szeregi do najbliżej ulokowanej konnicy [załóżmy z prawej], a lewą flanką zbliżamy się powoli tak, że wróg w końcu musi sam przeorganizować własne szeregi. Daje nam to czas aby podczas chaosu po stronie przeciwnika, wypuścić do ataku piechotę. Zanim ona dojdzie celu wypuszczamy strzelców konnych a następnie lancerów, którzy zaatakują wroga który wypuści własną konnicę w kierunku naszej piechoty lub najbliższych konnych. Następnie ustawiacie pikinierów przed strzelcami o dziesięć kroków w przód, aby mieli miejsce na wpuszczenie między nimi część konnych wroga w taki sposób, aby walka rozgrywała się na małym dystansie, dzięki temu łucznicy mają łatwiejszy cel do ostrzału z bliskiej odległości. My z razem z kompanierą [NPC] czekamy na rozbicie przez nasz oddział szyku wroga i atakujemy frontalnie. Następnie po kilku chwilach, wzywamy całą naszą konnicę do odwrotu za szeregi pikinierów i strzelców. W ten sposób szybko przeorganizujemy naszą siłę  konnych do tego aby wróg podążył za nami. Dzięki temu przedsięwzięciu, pikinierzy stawiają opór wraz z łucznikami - komenda - atak naszej konnicy i w ten sposób wspomagamy naszym wojskom na małym obszarze pola walki, bez rozbiegania się po całym obszarze.
    Oczywiście jest to z nielicznych taktyk, które stosuję.
    Przepraszam jeśli nastąpiła literówka, ale piszę w nocy po ciężkim dniu.
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3741 dnia: Maja 26, 2013, 08:52:27 »
    Trochę skomplikowana ta taktyka, którą napisałeś. Wolę puścić piechotę przodem, a kawalerią z boku uderzać. Ale dziękuję za konkretnego posta.
    A caravan guard są słabi? Mają chyba porządne zbroje. Miałem też paru innych nieco lepszych, ale niewiele zdziałali.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3742 dnia: Maja 26, 2013, 19:28:39 »
    A caravan guard są słabi? Mają chyba porządne zbroje. Miałem też paru innych nieco lepszych, ale niewiele zdziałali.
    Caravan Guard to dno. Nawet jego ulepszona wersja (Mercenary Cavalry) ssie.
    @BodziuRat
    Komplikujesz sobie życie ;]
    Moją główną siłą (i jedyną) są Hersztowie Łowców Niewolników. Żadna kawaleria nie ma z nimi szans (nawet najlepsi C7). Ciężko jest ich zrekrutować, ale bonus w postaci słonia daje im ogromną przewagę. Sam słoń ma (chyba) 250 ataku, więc wystarczy, że 50 takich jednostek przejedzie po piechocie i już jej nie ma. Z kawalerią też nie ma problemu. Ba, nawet lubię z nią walczyć, bo Hersztowie ogłuszają i potem mogę te jednostki sprzedać lub zwerbować do armii. W ten sposób właśnie zebrałem ok. 200 jednostek C6 i C7. Jak się szykuje większa rozróba, to biorę całą kawalerię i jest z górki. Hersztowie dają jeszcze bonus do zarządzania więźniami, więc stale mam limit 50.
    Prosta taktyka i skuteczna. Może próbowali zrobić coś, by obniżyć siłę konnych, ale im nie wyszło.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3743 dnia: Maja 26, 2013, 20:14:56 »
    Dobra już nieco ogarnąłem jak sprawy stoją w florisie. Dzięki za porady.

Offline troim33

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3744 dnia: Maja 27, 2013, 15:42:39 »
    Witam. Poszukuje chetnych do pomocy przy spolszczaniu pliku item_kinds.csv z moda "Floris expanded mod pack 2.4"

Do spolszczenia pozostalo jakies 2300 linijek od dołu.

Plik moge przeslac na e-mail.

Offline radzio121

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3745 dnia: Maja 27, 2013, 15:48:04 »
    Witam!
    Chciałbym zagrać sobie z tym modem ale nie bardzo ogarniam to wszystko gdyż kiedyś grałem z innym modem ale instalował się automatycznie i mam kilka pytań co do instalacji tego modu:
    1. Które pliki mam pobrać jeśli można to chciałbym dokładne linki do części moda
    2. W jakiej kolejności mam insalować te mody?
    3. Chciałbym grać oczywiście ze spolszczeniem ponieważ z angielskim to cienko u mnie.

Przepraszam może do was to jakieś dziwne i głupie pytania ale ja nie znam się za bardzo na modach i na warbandzie.

Grę mam oczywiście oryginalną, i za każdą odpowiedź wam dziękuje!

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3746 dnia: Maja 27, 2013, 16:52:11 »
    Na pierwszej stronie tego wątku masz link do pobrania florisa. Ewentualnie możesz ściągnąć z chomikuj - ja tak zrobiłem. Najpewniej ściągać instalatora. Wtedy po prostu instalujesz trzy wersje ( czwarta dla modderów ). Instalujesz tak aby pliki z modami były w folderze Modules ( domyślnie steam/steamapps/common/mountblade warband. W przypadku pliku skompresowanego wypakowujesz go do tego samego pliku modules. Później klikasz na ikonę warbanda i zmieniasz tryb na wersję expanded ( najbardziej rozbudowana ). Na końcu cieszysz się grą. Link do spolszczenia masz tam gdzie link download na pierwszej stronie.

Offline troim33

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3747 dnia: Maja 27, 2013, 18:08:17 »
    Poszukuje kogos do pomocy przy spolszczaniu item_kinds na wersje Florisa 2.4.

Aktualnie przetlumaczylem 1200+ linijek tekstu. Do przetlumaczenia zostalo 3000+.

Jesli ktos jest chetny to wysle mu na "mejla" ten plik.

Sory za bledy ale pisze z telefonu.

Offline gumis_001

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3748 dnia: Maja 27, 2013, 19:18:19 »
    Witam panowie pisye bo mam problemy z tym modem amianowicie zaczne od poczatku. Mam windowsa 7 64 bit mount blade wardband 1.153 i sciagnelem mod z chomikuj. niestety ten mod nie dziala poczatkowo chodził przez pare sekund nastepnie teraz gdy włączam go przechodze przez infejs i gdy wybieram plec klikam dalej by wybrAC sztandar mam czarne okienko.... dodam iz instalowalem patcha Patch 1.153 pomozcie bo lubie te gre chcialbym sobie pograc lecz narazie jest bardzo zle

Offline gumis_001

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3749 dnia: Maja 27, 2013, 19:20:18 »
    jak mozecie podajcie mi linka do mount blade wraz ze wszystkimi rzeczami do sciagniecia :) wtedy moze zacznie to dzialac :) dodac iz jest to laptop pavilion dv 6 ale wydaje mi sie ze to nie ma zadnego znaczenia czekam na wasza pomoc panowie :)