Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131268 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GustawPolska

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3615 dnia: Marca 09, 2013, 20:18:35 »
    Mod bardzo fajny, to co ujęło moje serce to możliwość służby u lordów. Mam kilka pytań:
    1. W jaki sposób działają turnieje tzn obstawianie, ponieważ nieważne czy obstawie 200 czy 2 denary wygrywam co rundę wartość stałą dla sejwa tzn na 1 sejwie zawsze 29 na innym 36.
    2. Czy nagrody z turniejów zawsze są takie kiczowate? bo w nowej ojczyźnie wygrywało się zbroje albo broń warte co najmniej 600-1000 denarów a tu wygrałem szmatę gorszą niż zdobywcze po górskich bandytach, wartą 43(!) denary (może to rośnie wraz z czasem/renomą?).
    3. Czy można pojmać bandyckich dowódców? Spotkałem pana imieniem Giuseppe (sic!). Jeżeli tak to kto ich odkupuje, ile są warci?
    4. Czy Floris jest wart swej ceny? Edit: Bohater nie mod :P
    5. kiedy nacisne beckspace wyświetla mi się minimapa i pole do rozkazów ale tło staje się wyglądu ekranu raportów
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2013, 21:00:44 wysłana przez GustawPolska »

Offline matihoda15

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3616 dnia: Marca 09, 2013, 20:46:24 »
    A ja mam inny problem :(. Nie mogę dowodzić żołnierzami, wciskam 1, 2, 3, 4, 5, 6... i nic, nie zaznacza ich, nie mogę wydawać rozkazów. Jest na to rada?

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #3617 dnia: Marca 10, 2013, 00:41:28 »
    Mod bardzo fajny, to co ujęło moje serce to możliwość służby u lordów. Mam kilka pytań:
    1. W jaki sposób działają turnieje tzn obstawianie, ponieważ nieważne czy obstawie 200 czy 2 denary wygrywam co rundę wartość stałą dla sejwa tzn na 1 sejwie zawsze 29 na innym 36.
    2. Czy nagrody z turniejów zawsze są takie kiczowate? bo w nowej ojczyźnie wygrywało się zbroje albo broń warte co najmniej 600-1000 denarów a tu wygrałem szmatę gorszą niż zdobywcze po górskich bandytach, wartą 43(!) denary (może to rośnie wraz z czasem/renomą?).
    3. Czy można pojmać bandyckich dowódców? Spotkałem pana imieniem Giuseppe (sic!). Jeżeli tak to kto ich odkupuje, ile są warci?
    4. Czy Floris jest wart swej ceny? Edit: Bohater nie mod :P
    5. kiedy nacisne beckspace wyświetla mi się minimapa i pole do rozkazów ale tło staje się wyglądu ekranu raportów
    Na kilka twoich pytań odpowiem:
    1. Zakładasz się o pieniądze o to, ilu przeciwników zabijesz w następnej rundzie. Suwak wyżej odpowiada za ilość postawionych pieniędzy, a suwak niżej za to, ilu przeciwników będziesz musiał zabić, by wygrać. Jest to jednak zbudowane(przynajmeniej u mnie) i żeby wygrać, wystarczy po prostu przeżyć całą rundę, niezależnie od tego, o ile punktów się zakładałeś. A może po prostu trzeba być najlepszym w danej rundzie niezależnie od liczby zdobytych punktów? Nie wiem, w moim przypadku przeżycie całej rundy jest równoznaczne z byciem w niej najlepszym. Tak, czy inaczej, jest to trochę zbugowane.
    2. Nie. Potem już będą w miarę dobre nagrody. Ja np. wygrałem bardzo szybkiego konia, który do tej pory używany jest przez Odval szkoloną na łuczniczkę konną. Mam też dobrą Naginatę, którą trzymam sobie w ekwipunku specjalnie do czasu, aż będę musiał bronić jakiegoś miasta lub zamku przy oblężeniu. Ale czasami faktycznie wychodzi jakieś niepotrzebne gówno.
    3. Nie wiem.
    4. Ma kilka dobrze rozwiniętych umiejętności oddziału, więc warto go wziąć. Jak już będziesz w późniejszej fazie gry zarabiał dużo pieniędzy, to 20k szybko odrobisz. A poza tym, bohater ten przyjmowany do oddziału jest na 20-którymś poziomie oraz jest dobrze rozwinięty i wyposażony.
    5. Też mam ten problem. Po prostu nie używam Backspace. Wejdź w menu Obóz, potem w "Mod Options" lub coś w stylu "Opcje Moda"(zależy od wersji językowej), a potem znajdź kwadracik odpowiedzialny za wyświetlanie minimapy w rogu ekranu. Zaznacz go i nie będziesz musiał wciskać backspace by zobaczyć, gdzie są przeciwnicy i twoi ludzie.

Ja też mam pytanie:
    Gdy patrzę na listę wszystkich przedmiotów, widzę tam broń palną. Gdzie i jak można taką zdobyć?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3618 dnia: Marca 10, 2013, 20:55:16 »
    Gdy patrzę na listę wszystkich przedmiotów, widzę tam broń palną. Gdzie i jak można taką zdobyć?
    Nie mam pojęcia niestety. Ale może z łupów w walce z korsarzami morskimi? Trzeba spróbować.

Zaraz, zaraz... Działają Wam turnieje z Florisa? No nieee... Mi wyskakiwał appcrash i musiałem włączyć nativowskie :/

Właśnie zostałem uświadomiony jak dobrym skillem jest Zdobywanie Łupów. Trafił mi się Wspaniały Koń Królewski z Kropierzem (wymaga 6 jazdy konnej) i Żółty Kuyak ze wzmocnienieami (cena kupna ponad 30 000!, chroni 60, 20). Już nie wspomnę o kupie mieczy mistrzowskiego wykonania albo rękawic o dostojnym wyglądzie. Nawet w walce z leśnymi bandytami trafił mi się Dziwny Łuk Mistrzowskiego Wykonania. Dodam, że towarzysz odpowiedzialny za ten atrybut ma go tylko 6. Ciekawe co się będzie trafiać, gdy będzie miał 10 ;]

Książki nie zwiększają atrybutów na więcej niż 10. Niestety.

Hersztowie Łowców Niewolników są przekokszeni, nieśmiertelni i w ogóle... Jeszcze żaden mi nie zginął, chociaż walczyłem z połączoną armią Yarogleka i marszalka Vaegirów. A zabijają (wróć..., ogłuszają) tak szybko, że gra się zmula od zielonych napisów i nic nie widać ;D
    W sumie, to się nie dziwię. Ten słoń ma tyle ataku, że zabija piechura po jednym przejechaniu... Muszę go mieć ;] I chyba mam pomysł. To będzie kosztowne i może nie wyjść. Zwerbuję jakiegoś słabego wasala, dam mu 20 Hersztów i oskarżę o zdradę. A później go zaatakuję. Może się uda...

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3619 dnia: Marca 11, 2013, 13:48:16 »
    Aby kupić słonia czy bron palną trzeba w opcjach włączyć "debug mode" potem znaleźć w zakładce "obóz" coś w stylu "cheat menu" i chyba w pierwszej opcji na górze będzie możliwość obejrzenia wszystkich przedmiotów w grze (trzeba sobie tam listy przesuwać po kolei ) jak znajdziemy to co chcemy to kupujemy tak jak w sklepie (cena też jak w sklepie) tyle że żaden przedmiot nie będzie miał tych modyfikatorów jak mistrzowski, dostojny wygląd itp. Po udanych zakupach wyłączamy "debug mode i gitara ;)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Kanabei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3620 dnia: Marca 11, 2013, 14:15:09 »
    Cześć,

Mógłbym prosić o reupload pliku particle_systems.txt autorstwa Autsajdera? Gdyż ten z FAQ widocznie padł.
    Ewentualnie, czy mógłbym prosić o wyjaśnienie jak w tym pliku przywrócić native'owski kurz? Bo ten z Florisa zbyt mocno obciąża sprzęt

z góry dzieki,

Kanabei

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3621 dnia: Marca 11, 2013, 20:42:20 »
    Rozkminił ktoś tą księgę handlową? ;]
    Czy wiedzieliście, że kupcy zwiększają umiejątności handlu gracza, a biskupi przywództwo? Można ich znaleźć w miastach. Najczęściej stoją w pobliżu kupców (np. kowala) lub mistrza gildii. Biskupa nie można mieć od razu. Trzeba zrekrutować mnicha, którego można awansować na księdza, a potem na biskupa. Jedek kupiec lub biskup, to +1 do danej statystyki. 5-ciu to +2, a dalej nie patrzyłem ;p
    To dobry sposób na zaoszczędzenie punktów dawanych w charyzmę. Niestety tylko chwilowy, ponieważ te jednostki mogą zginąć. No i zajmują miejsce w armii, co mi akurat nie przeszkadza, bo i tak nie chodzę z pełnym oddziałem.

Aby kupić słonia czy bron palną trzeba w opcjach włączyć "debug mode" potem znaleźć w zakładce "obóz" coś w stylu "cheat menu" i chyba w pierwszej opcji na górze będzie możliwość obejrzenia wszystkich przedmiotów w grze (trzeba sobie tam listy przesuwać po kolei ) jak znajdziemy to co chcemy to kupujemy tak jak w sklepie (cena też jak w sklepie) tyle że żaden przedmiot nie będzie miał tych modyfikatorów jak mistrzowski, dostojny wygląd itp. Po udanych zakupach wyłączamy "debug mode i gitara ;)
    A czy to nie jest taki mały... przekręt? ;p
    Btw. Słoń Bojowy Masywnego Wyglądu... albo Wspaniały Słoń Bojowy... to by było coś xD

Offline Lembada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3622 dnia: Marca 11, 2013, 22:54:34 »
    Po zrobieniu 1 punktu nie działa.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3623 dnia: Marca 11, 2013, 23:04:29 »
    Jak nie działa? Możesz opisać szerzej? Dalej wygrywasz wartość stałą? Zrób screena tego, jak masz te suwaki ustawione. Screena się robi w wersji steamowej F12, po czym gdy wyłączysz grę i wyskoczy ci okienko ze zrobionymi screenami, klikasz "pokaż na dysku", kopiujesz screeny gdzieś na pulpit i uploadujesz za pomocą tej strony, a linka wstawiasz na forum. Jeśli masz non-steam, to screena się chyba robi ctrl+insert, a screen pojawia się w Moich Dokumentach albo w katalogu z grą - nie jestem pewien.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3624 dnia: Marca 12, 2013, 13:34:40 »
    Po zrobieniu 1 punktu nie działa.
    Co Ci nie działa?? Cała gra czy zwyczajnie nie ma poprawy. Na marginesie dodam tylko że trzeba wszystkie zmiany robić dokładnie i powoli (jeśli się nie znamy na tym to lepiej nie ruszać) i niestety nie ma 100% gwarancji że to pomoże :/

EditVV
    Nie pomorze. To Calradia!
    Ups człowiek na stare lata już się czasem myli ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2013, 11:54:22 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3625 dnia: Marca 12, 2013, 16:18:33 »
    Nie pomorze. To Calradia!

Offline Lembada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3626 dnia: Marca 14, 2013, 16:59:48 »
    Hmm w takim razie ja się chyba nie znam. Ok chyba odpuszczę sobie Florisa , już was nie męczę . Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy istnieje jakiś patch poprawiający te błędy , lub chociaż część z nich  ? Jeśli tak to prosze o link .

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3627 dnia: Marca 14, 2013, 17:06:38 »
    A jak właściwie wygląda służba u lordów? Zostajemy rekrutem, dostajemy takie wyposażenie jak każdy rekrut, co jakiś czas awansujemy i dostajemy nowe przedmioty i lepszą wypłatę... Podróżujemy z lordem tak, jak to wygląda gdy jesteśmy jeńcem i bierzemy normalnie udział w bitwach. Mam rację?

Czy mamy jakiś wpływ na to, jaki ekwipunek dostaniemy? Czy możemy ustawić go sobie tak, jak ustawiamy w przypadku Freelancerów?
    Co się dzieje z aktualnym ekwipunkiem, gdy się zapisujemy na służbę jako rekrut? Znika on całkowicie, czy zostanie przeniesiony do okna naszego ekwipunku lub odzyskamy go po zakończeniu służby?
    Czy wojsko, które nosiliśmy wraca do nas w stanie niezmienionym, gdy kończymy służbę? Czy w tym czasie płacimy żołd dla swoich ludzi?
    Czy po zakończeniu służby u lorda tracimy ekwipunek, który nam dano gdy byliśmy żołnierzem?
    Czy jeśli mam 30-któryś poziom, to mogę liczyć na to, że w bardzo szybkim czasie zaawansuję na C5 albo C6?
    Jest gdzieś wypisane, jakie warunki muszę spełnić, by móc zaawansować na daną jednostkę?

Offline Ozpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3628 dnia: Marca 14, 2013, 18:55:55 »
    Witam.

Jako, że polska lokalizacja paczki modów zawierała dużą ilość drobnych błędów, postanowiłem je poprawić. Poprawiłem już naprawdę sporo, dlatego postanowiłem wrzucić całość na forum, by inni też mogli skorzystać. Gdzieś na dole postu wstawię link do folderu z lokalizacją.

Zawartość:
    • Nazwy jednostek - 90%
    • Nazwy miast i zamków - 40%
    • Nazwy wiosek - 0 %
    • Poprawki merytoryczne - 40%

Jednostki:

Nazwy jednsotek zmieniłem u 4 królestw, ponieważ ich jednostki miały nazwy adekwatne do pochodzenia królestwa. Toteż zamiast "Khergicki Tsereg" jest "Khergicki Piechur". Wiem, że nie każdemu się to może spodobać, ale to tylko fanowska łatka. :)

Obecne drzewka rozwoju: (14/03/13r.)

Królestwo Nordów
    (click to show/hide)

Sułtanat Sarranidzki
    (click to show/hide)

Księstwo Vaegirów:
    (click to show/hide)

Khanat Khergicki:
    (click to show/hide)

Imperium Swadii:
    (click to show/hide)

Cesarstwo Rhodockie:
    (click to show/hide)

Miasta i zamki:

Tutaj nazwy zmieniłem na nazwy rzeczywistych miast średniowiecznych. Przyjemniej mi się gra Sułtanatem, gdy przejeżdzam koło Bagdadu lub Damaszku. :)

Pełna lista miast, zamków i wiosek: (14/03/13r.)
    (click to show/hide)

Nadal jestem na etapie poprawiania błędów językowych i zmian poszczególnych postaci. Tytuły lordów są dopasowane do poszczególnych królestw, tak więc w Sułtanacie spotkamy Emirów, a w Swadii - Baronów.

Jeśli o czymś zapomniałem, postaram się dodać to szybko. Będę wdzięczny za ewentualne rady i  poprawki błędów w tłumaczeniu. :) Kontakt - pisz w poście lub na PW. :)

Download:
    Link 1

Screenshoty:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3629 dnia: Marca 14, 2013, 22:01:22 »
    Wiele rzeczy mi się nie podoba w tych nazwach jednostek. Wypomnę błędy każdej frakcji:

Królestwo Nordów:
    Kusznicy - Jesteś pewien, że mają oni kusze? Bo nie widziałem nigdy Norda z kuszą. Może się mylę, ale sprawdź.
    Behemot - A jak brzmiałą nazwa oryginalna? Behemot mi nie pasuje - Behemot to stwór z żydowskiej mitologii, nie pasuje w ogóle do Nordów imo.

Sułtanat Sarranidzki: Emir? Wezyr? To są tytuły arystokratów. Emirowie to sarranidzcy lordowie. Nie widzą mi się tacy w żadnej armii na stanowisku jakimkolwiek innym, niż jej dowódca. Nie podoba mi się również asasyn. Asasyn by pasował tylko do skrytobójcy, a nie do żołnierza. Sarranidzki szlachcic? Taki by się na pewno nie poruszał na piechotę, a tym bardziej nie jako jednostka I4. Zrób z tego "Wyszkolonego Piechura".

Chanat Khergicki - Chan? Chanów jest jedynie dwóch w całej grze, jeden ma na imię Sanjar, a drugi Dustum. Jednostka wojskowa nie może nazywać się Chanem. Zmień to na cokolwiek innego. Kwalerzysta? Giermek? Rycerz? Te tytuły na pewno nie występowały w Mongolii. Miecznik? Już na pierwszy rzut oka widać, że żołnierz ma włócznię, a nie miecz. Lepiej dać "Wyszkolony Piechur". Zamiast Łowczego, daj Łowcę. A teraz czas na gwóźdź programu - Khergicki Snajper. Tu masz obrazek przedstawiający prawdziwego snajpera. Znajdź 10 różnic i pomyśl, dlaczego nazwanie łucznika snajperem jest błędne.

Imperium Swadii - Zmień nazwę frakcji na "Królestwo Swadii". Swadia nie jest imperium - imperium to będzie, gdy jakaś frakcja pokona wszystkie inne i zjednoczy Calradię. Poza tym, zmień wszystkich mieczników na piechurów. Doborowego górala zmień na Doborowego Piechura. Wieśniaka Łucznika zmień na Chłopa Łucznika. Szeryfa zmień na Sierżanta, zbrojnego sierżanta zmień na cokolwiek innego, zwiadowcę nazwij harcownikiem, a harcownika zwiadowcą. Jakobitę zmień na cokolwiek innego.

Rhodocy - Cesarstwo? Jakie Cesarstwo? Nie mów, że przetłumaczyłeś "Rhodok Republic" na 'Cesarstwo Rhodockie". Zmień to na "Republikę Rhodocką" albo "Republikę Rhodoków". Obywatela zmień na chłopa. Początkującego kusznika na kusznika, a kusznika na wyszkolonego kusznika. Gwardzistę książęcego zmień na Ciężkiego Gwardzistę. Jeździeckiego kusznika na Kusznika Konnego. Wszystkich pieszych lansjerów po prostu na pikinierów, a pikiniera flamandzkiego zmień na Pikiniera Weterana. Lanjsera po prostu zmień na jeźdźca.

Vaegirów nie chce mi się wypisywać. Pomyśl sam.

Wszystkie jednostki "Oblężeń" pozmieniaj na "zamkowe". Kusznika oblężeń zmień na kusznika zamkowego, kondotiera oblężeń na kondotiera zamkowego itd.

Po kiego wuja zmieniałeś nazwy miast na realistyczne? Rzym? Bagdad? Po prostu całkowicie spiepszyłeś tym cały klimat. To jest CALRADIA, a nie Europa, do jasnej ciasnej. Europy to raczej nie przypomina. Klimat poszedł się @@@@@, za przeproszeniem. Jeśli chcesz przejeżdżać obok naprawdę istniejących miast, zrób całego moda, w którym umieścisz mapę Europy, europejskie państwa i jednostki itd. A po prostu zmieniając nazwy, wszystko zwyczajnie popsułeś.