Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131363 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3585 dnia: Lutego 23, 2013, 22:38:06 »
    Jednostki Łowców Głów są po prostu zajebiste. Bardzo wytrzymałe, mocne i skuteczne w boju. Są po prostu bardzo dobre. Najlepszy z nich jest Slaver Chief(w polskiej wersji językowej będzie to coś w stylu Herszt Łowców Głów czy coś podobnego) na słoniu. Szkoda tylko, że ten słoń jest taki brzydki i wydaje końskie dźwięki. Ten słoń powinien nie mieć tej paskudnej budy na grzbiecie, a jego jeździec powinien być uzbrojony jeszcze w jakąś bardzo długą lancę o zasięgu 500(bo głupio wygląda słonny jeździec z jakimś młotem).

Ideałem byłby minimalnie większy słoń z taką(lub trochę udoskonaloną) budą na grzbiecie, w której stałoby trzech żołnierzy - jeden uzbrojony w bardzo długą lancę o zasięgu 500, drugi byłby dobrze wyszkolonym łucznikiem, a trzeci by prowadził słonia. Wątpię jednak, by to było możliwe na silniku Warbanda. Niech ci ludzie jednak normalnie stoją w tej budzie! Bo ten jeździec wtopiony w słonia tak, że aż jest niewidoczny - to głupio wygląda.
    Powie jakiś specjalista, czy ten słoń ma odpowiedni rozmiar, czy nie powienien być przypadkiem minimalnie większy? Wiem, że słonie indyjskie są mniejsze od ich afrykańskich kuzynów, ale ten słoń na screenie wydaje mi sie naprawdę mały.

Bardzo irytującą mnie rzeczą są bandyci. Popatrzcie sobie na ten screen i wnioski wyciągnijcie sami. To taka potęga, że aż lordowie uciekają! Chyba jednak prędzej czy później zaatakuję taką grupę, bo większość bitew wygrywam bez żadnych strat lub z niewielkimi stratami, więc może tu też by się udało. Byłoby warto chociaż dla samej satysfakcji oraz dla tak dużej ilości doświadczenia.

Oczywiście ci bandyci to nie był jeden oddział, ale kilka w jednej bitwie. Zwykle chodzą w grupach między 50 a 100 ludzi. I zazwyczaj mają przy sobie tyle samo jeńców. Tylko pokonać taką bandę, co moim ludziom przychodzi bez żadnych strat, a potem cieszyć się darmowymi wyszkolonymi żołnierzami. Dzięki temu właśnie mam bardzo dużo Łowców Głów.

Inną głupią rzeczą są przedmioty o nazwach "Turkish Axe", "English Longsword", "Mongol Bow" czy coś podobnego. Gdzie tu do jasnego wuja znajdują się takie państwa jak Turcja, Anglia czy Mongolia? Czy te przedmioty są towarem importowym? W którą stronę i jak daleko od Calradii należy się udać, by zwiedzić te krainy?

A tak poza tym, to mod jest wyśmienity. Te wszystkie dodatki, miodzio! Aż się grać chce, tyle opcji, przedmiotów i jednostek! Zakochałem się w tym modzie! Szczególnie urzekają mnie długie lance o długości powyżej 300 oraz te wszystkie konie i zbroje oraz nowe sztandary. Wreszcie mogę sprzedać wszystkich jeńców za jednym kliknięciem, mierzyć się na arenie ze swoimi ludźmi oraz wiedzieć, na ile dokładnie dni starczy mi pożywienia, kontynuacja bitwy po mojej śmierci, ustalanie taktyki przed bitwą - wszystkie opcje są niezwykle przydatne, urzekające i sprawiające, że nie chce mi się wracać do nativa, choćby mnie mieli tam końmi zaciągać. Brakuje mi jednak opcji "weź wszystko", która by się bardzo przydała podczas plądrowania wiosek.

Poza tym, przydałby się także rozkaz "atakować w szyku", by np. ustawiona w równym szeregu infanteria nacierała przeciwnika nie łamiąc szyku. Można by w ten sposób także szarżować kawalerią w ustawionej formacji. To by było niezwykle przydatne - szkoda, że tego nie ma. Albo jest, a ja jestem ślepy.

Bajdełej, czy tego słonia da się gdzieś kupić, by gracz i jego bohaterowie mogli go posiadać? Zastanawia mnie jeszcze, jaka jest najdłuższa lanca we Florisie. Moja ma zasięg 320. Są dłuższe?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3586 dnia: Lutego 23, 2013, 23:25:23 »
    Dla mnie jedyną zaletą łowców głów jest to, że ogłuszają przeciwników.
    Słonia nie da się kupić. Można dostać z łupów. Możesz sprawdzić jego statystyki wchodząc w raporty-> all items. Z tego co pamiętam ma 250 (albo 200) ataku, więc moc jest ;]
    Z tymi bandytami faktycznie jest dziwnie. U mnie zdarzały się grupki, gdzie przywódca miał ponad 900 woja (to był Trantar, pamiętam ;p). Ale z jeńców można zrobić świetną armię.
    Z tego co wiem 320 to najdłuższa lanca, imo bardzo kiepska, bo wolna i nieporęczna. Zdecydowanie wolę Lekką Lancę, którą zabija się bardzo szybko.

Offline RokoPerejro

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3587 dnia: Lutego 23, 2013, 23:34:25 »
    Bot, a rozgryzłeś jak inwestować pieniądze? Bo kupowanie akrów ziemi w miastach chyba jest mało opłacalne :/ wydałem raz 30,000 i ciekawe kiedy zacznie na siebie zarabiać ta kwota :/ zarabiam na więźniach bo także inwestowałem w łowców głów i mam już 4 Herszty. Jeszcze popróbuję inwestować w manufaktury w miastach i teraz sprawdzę sposób aby samemu przywozić materiały do nich kupione po niższych cenach w innym regionie.

Co do słoni to chyba można zabrać je hersztom ;) ale wymagają 6 jazdy konnej ;)

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3588 dnia: Lutego 23, 2013, 23:50:20 »
    Ja preferuję zasadę, że im dłuższa lanca, tym lepsza. Fajnie jest nabić jakiegoś niemilca na szaszłyk z większej odległości, po prostu lubię długie lance, a ich niewielka szybkość w niczym mi nie przeszkadza. Nie trzeba się też obawiać, że taki przeciwnik ma dłuższą lancę, niż nasz wojak. Moja lanca ma długość 320 i w miarę znośne obrażenia, co mi w zupełności odpowiada. Szybkość 50, ale taka powolność mi nie przeszkadza. Może to takie przyzwyczajenie z multi(chociaż multi to grałem tylko w nativa, gdzie są jedynie 3 lance do wyboru), gdzie lancę zawsze się bierze najdłuższą możliwą, bo ma się niewielkie szanse z przeciwnikiem mającym dłuższą lancę.

Jeszcze dwa pytania:

Jak wygląda hierarchia wszystkich przedrostków przed imionami bohaterów? Na którym poziomie musi być każdy z nich, by przestał być "Palantinusem"? Jakie są wymagania na kolejne przedrostki?

O ile w native każdy lord danej frakcji miał taki sam tytuł, to we Florisie się to bardzo zmieniło. Moja postać jest kobietą na 29 poziomie i służy Chanatowi Khergickiemu. Przysięgę złożyła bardzo niedawno, jak na razie posiada tylko jedną wieś. Nie ma męża. Jaki tytuł powinna mieć przed imieniem? Chodzi mi o anglojęzyczną wersję moda.

A ja zarabiam w sposób bardzo prosty: Mam 9pkt zarządzania ekwipunkiem, dzięki czemu w moim ekwipunku jest bardzo dużo miejsca. Udaję się na wrogie terytorium i plądruję kilka wiosek pod rząd. Po drodze zdarza się jeszcze zapolować na kilku lordów, a łowcy niewolników się świetnie sprawdzają przy ogłuszaniu przeciwników. Potem tylko pojechać do jakiegokolwiek miasta, sprzedać łupy z wiosek, sprzedać niewolników... - jedna taka rundka pozwala na zarobienie kilkunastu tysięcy denarów. A jeśli uda się złapać jakiegoś lorda w niewolę, daje to dodatkowe kilka tysięcy do sakiewki.

Nie chce mi się bawić w żadne kupowanie manufaktur ani pól. Wojenka, wojenka - oto moja pani! Mordować, palić, gwałcić i plądrować!

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3589 dnia: Lutego 24, 2013, 13:38:56 »
    Witam. Gram we Florisa 2.54 i mam problem z handlem. Mam potrzebną umiejętność handlu na 5 i gdy robię oszacowanie cen i wybieram najbardziej korzystną opcję, zakupuję i wiozę do podanej miejscowości to i tak sprzedaję za mniejszą sumę niż zrobiłem zakup :/ o co chodzi czy ktoś może wyjaśnić jak to działa? Na razie zarabiam na niewolnikach bo mogę mieć 30 to wychodzą dwie bitwy i mam 3000-7000 za więźniów. Inwestuję też w produkcję w miastach kupując ziemię od mistrza gildii i produkcja dóbr. Czy ktoś wie co się najbardziej opłaca? I czy warto być wasalem i rozwijać wioskę daną przez króla? Oczywiście z czasem chcę założyć własne państwo, ale na razie mam 70 dzień więc jeszcze czas.

Zakupujesz jedną rzecz, czy wiele? Z każdym zakupem jakiejś rzeczy zwiększa się cena następnej (tej samej).
    Jeśli chodzi o akry, to kupujesz w biednym mieście, bo wtedy są tanie. Wtedy co dwa tygodnie przyjeżdżasz do miasta, odwiedzasz lichwiarzy i zbierasz kasę. Dochody są niewielkie, ale wzrosną wraz z cenami akrów, które zaś wzrosną wraz z rozwojem miasta. Potem, gdy miasto się rozwinie, możesz sprzedać akry po dużo większej cenie.
    Co do faktorii, to najbardziej opłacają się Farbiarnie. Najbardziej w Rivacheg, bo jedwab tam jest tani oraz na pustyni, bo mają tani barwnik. U Rhodoków u mnie przynosiły tylko straty, zapewne z racji taniego produktu końcowego, czyli aksamitu.

Jak wygląda hierarchia wszystkich przedrostków przed imionami bohaterów? Na którym poziomie musi być każdy z nich, by przestał być "Palantinusem"? Jakie są wymagania na kolejne przedrostki?
    Nie wiem jeszcze. Na pewno więcej niż 22 (bo taki chyba ma Floris, a jeszcze jest 'Palantiusem').

O ile w native każdy lord danej frakcji miał taki sam tytuł, to we Florisie się to bardzo zmieniło. Moja postać jest kobietą na 29 poziomie i służy Chanatowi Khergickiemu. Przysięgę złożyła bardzo niedawno, jak na razie posiada tylko jedną wieś. Nie ma męża. Jaki tytuł powinna mieć przed imieniem? Chodzi mi o anglojęzyczną wersję moda.
    Gracz chyba nie ma żadnego tytułu. Tylko imię wybrane na początku.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3590 dnia: Lutego 24, 2013, 14:19:03 »
    Gracz chyba nie ma żadnego tytułu. Tylko imię wybrane na początku.
    Nie zrozumieliśmy się.

Można przecież zmienić imię podczas gry, więc to żaden problem zmienić imię powiedzmy z "Zenek" na "Lord Zenek", a potem na "King Zenek" jeśli się zdobędzie koronę. I dlatego właśnie się zastanawiałem, jaki przedrostek mógłbym dodać do imienia mojej postaci. O to mi chodzi. Ja się wczuwam w grę i skoro kobieta, w którą się wcielam, złożyła przysięgę przed Sanjar Chanem i otrzymała pierwsze lenno, to powinienem jej zmienić imię z X na Y X, gdzie X to jej imię, a Y to tytuł, jaki powinienem jej nadać.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #3591 dnia: Lutego 24, 2013, 15:17:35 »
    Jak zmienić animacje walki ? Te w florisie wyglądają śmiesznie, a ja już jestem przyzwyczajony do "normalnych".
    Jedynie walka łukiem wygląda lepiej.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3592 dnia: Lutego 24, 2013, 16:46:13 »
    Jeśli się nie mylę, to na Gameplay są nativovskie animacje. Grasz na Expanded, mam rację?

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #3593 dnia: Lutego 24, 2013, 16:55:54 »
    Tak.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline voik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3594 dnia: Lutego 24, 2013, 17:29:36 »
    Witam!
    Powiedziałby mi ktoś jak w Expanded zdobyć duże ilości pieniedzy liczone w milionach? Chcęzałożyć własne państwo, a wiem że są potrzebne miliony by je utrzymać. Widziałem w wielu filmach na youtube, że grcze posiadali takie ilości pieniedzy w bankach bo nie chce mi sie wierzyć, że zbierali to łupiąc lub walcząc w truniejach.  Powie mi ktoś jak je zdobyc?

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3595 dnia: Lutego 24, 2013, 20:16:56 »
    Panowie miał ktoś taki problem jak ja? Znikają wszystkie rzeczy i prawie cała kasa - automatycznie co parę dni.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3596 dnia: Lutego 24, 2013, 20:33:54 »
    Witam!
    Powiedziałby mi ktoś jak w Expanded zdobyć duże ilości pieniedzy liczone w milionach? Chcęzałożyć własne państwo, a wiem że są potrzebne miliony by je utrzymać. Widziałem w wielu filmach na youtube, że grcze posiadali takie ilości pieniedzy w bankach bo nie chce mi sie wierzyć, że zbierali to łupiąc lub walcząc w truniejach.  Powie mi ktoś jak je zdobyc?
    Dobre państwo samo się utrzymuje i generuje zyski. Patrząc z Twojego punktu widzenia od razu przepowiadasz, że będziesz musiał pchać kasiorę, żeby je utrzymać. Owszem. Trzeba wydać trochę kasy, żeby utworzyć garnizony, itp., ale nie są to 'miliony'.
    W najnowszej wersji Florisa chyba nie ma już banków. Właściwie, to nie grałem w poprzednie wersje, ale w tej najnowszej raczej nie spotkałem.

Nie zrozumieliśmy się.

Można przecież zmienić imię podczas gry, więc to żaden problem zmienić imię powiedzmy z "Zenek" na "Lord Zenek", a potem na "King Zenek" jeśli się zdobędzie koronę. I dlatego właśnie się zastanawiałem, jaki przedrostek mógłbym dodać do imienia mojej postaci. O to mi chodzi. Ja się wczuwam w grę i skoro kobieta, w którą się wcielam, złożyła przysięgę przed Sanjar Chanem i otrzymała pierwsze lenno, to powinienem jej zmienić imię z X na Y X, gdzie X to jej imię, a Y to tytuł, jaki powinienem jej nadać.

Tak. Nie zrozumiałem Cię. Teraz już ogarniam.
    No nie wiem, poszukaj na necie może o tym, jak nazywano takie kobiety.
    Btw. też kiedyś miałem khergicką damę :] Zwała się Danusia. Miałem nią nawet miasto (Ahmerrad). Ale to w Native i niestety sejw mi się usunął.

Offline RokoPerejro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3597 dnia: Lutego 25, 2013, 00:35:32 »
    Zakupujesz jedną rzecz, czy wiele? Z każdym zakupem jakiejś rzeczy zwiększa się cena następnej (tej samej).
    Jeśli chodzi o akry, to kupujesz w biednym mieście, bo wtedy są tanie. Wtedy co dwa tygodnie przyjeżdżasz do miasta, odwiedzasz lichwiarzy i zbierasz kasę. Dochody są niewielkie, ale wzrosną wraz z cenami akrów, które zaś wzrosną wraz z rozwojem miasta. Potem, gdy miasto się rozwinie, możesz sprzedać akry po dużo większej cenie.
    Co do faktorii, to najbardziej opłacają się Farbiarnie. Najbardziej w Rivacheg, bo jedwab tam jest tani oraz na pustyni, bo mają tani barwnik. U Rhodoków u mnie przynosiły tylko straty, zapewne z racji taniego produktu końcowego, czyli aksamitu.

No oczywiście, że wszystkie, przecież nie opłaca mi się kupić jednej i jechać na drugi koniec mapy, aby zarobić 60-100 denarów ^^. To niby jak inaczej poprzez handel zarabiać? :/ Manufaktury/Faktorie - u Rhodoków opłacają się tłocznie oleju (Jelkala, Veluka) i huta (Yalen). Można przywozić do nich surowce z grabieży i będą lepsze dochody.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3598 dnia: Lutego 25, 2013, 13:06:55 »
    Daj swojej postaci taki tytuł jaki maja babki w Khanacie albo zwyczajnie "Lady"

Jak zmienić animacje walki ? Te w florisie wyglądają śmiesznie, a ja już jestem przyzwyczajony do "normalnych".
    Jedynie walka łukiem wygląda lepiej.
    Podmień plik "actions.txt" i powinno się zmienić.

Panowie miał ktoś taki problem jak ja? Znikają wszystkie rzeczy i prawie cała kasa - automatycznie co parę dni.
    Ja miałem coś podobnego kiedyś + postać zmieniała wygląd (paskudny ryj się robił xD) i nic nie dało rady z tym zrobić, miałem wcześniejszy zapis więc zacząłem od tego momentu inaczej musiał bym zaczynać od nowa.

No oczywiście, że wszystkie, przecież nie opłaca mi się kupić jednej i jechać na drugi koniec mapy, aby zarobić 60-100 denarów ^^. To niby jak inaczej poprzez handel zarabiać? :/
    No i dlatego tracisz. Jeśli jest 10 sztuk czegoś tam i i kosztuje jedna 200 denarów to po zakupie 9 ostatnia będzie kosztować np. 1000. Ja handel olewałem jedynie sprzedawałem przedmioty z łupów.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline voik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3599 dnia: Lutego 25, 2013, 16:03:47 »
    Mógłby mi ktoś dać porady jak stworzyć własne państwo ? Które miasto najlepiej podbić jako 1? Jak zdobyć wasali ? Jak utworzyć garnizon?