Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131305 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Seraffim

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3510 dnia: Stycznia 13, 2013, 12:03:52 »
    Tak to normalne... Mi też się tak dzieje. Chyba z czasem spada Ci renoma, a wraz z nią - liczebność wojska.

Offline SuperTramp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3511 dnia: Stycznia 15, 2013, 15:07:26 »
    Witam,
    Pogrywając sobie ostatnimi czasy w tegoż interesującego moda naszło mnie kilka pytań:
    1.Porty - po zakupie statku i obsadzeniu go moimi wojskami mogę wysłać statek do innego portu, ale opcja: "wypłyń swoim statkiem" jest nieaktywna. Rozumiem, że można wysyłać statki do innych portów, ale już samemu podróżować drogą morska się nie da? Z może to działa gdy założymy swoje państwo?
    2. Bandyci - po dłuższej grze grupy bandytów stały się tak duże, że zaczęło to wypaczać rozgrywkę. Wyczytałem gdzieś, że party bandytów rośnie wraz z lvlem naszej postaci, ale wyobraźcie sobie party 3500+1500 jeńców :) + inne pomniejsze - w wyniku tego nawet królowie ze swoimi "potężnymi" armiami nie mogą się swobodnie poruszać po mapie. Do tego trzeba dołożyć "dezerterów" i tak naprawdę gra staje się już bardzo męcząca. Wiem, że można edytować plik "scripts.txt", ale to tylko szybkość ich respawnowania.
    0. Make a backup of scripts.txt
    1. Open up scripts.txt and find "spawn_bandits"
    2. On the line that follows, find instances of
    Code: [Select]

2147483678 2 1224979098644774912 16

or
    Code: [Select]

2147483678 2 1224979098644774912 18

There should be about 20 of them.
    3. Change the 16s and 18s to smaller numbers of your choosing. New bandit parties get spawned if the number of parties of their type falls below this number.
    4. Save, play.

Ciekawe jak zmienić ilość :)

3.Finanse - po założeniu kilku faktorii zauważyłem ogromne wahania w tygodniowych przychodach - raz moja Farbiarnia przynosiła zysk +560 ,a w następnym tygodniu - 500. Czy chodzi o to, że wojny wpływają niekorzystnie na gospodarkę? (tzn. jeżeli miasto należy do frakcji, która prowadzi wojnę).

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3512 dnia: Stycznia 15, 2013, 22:01:36 »
    1. Nie wiem jak u ciebie ale ja pływałem statkiem ze swoją armią. Wlazłem do portu kupiłem statek za 50k i śmigałem po morzach i lałem korsarzy ;)

2. Ten cytat który podałeś wyjaśnia jak zmienić ilość oddziałów bandytów (3500 tysiąca to faktycznie sporo, ja pamiętam walki z 1000 czy 1500 ale aż tylu nie latało )
     Zrób sobie kopię pliku "scripts.txt i gdzieś go wklej np. na pulpit. W oryginalnym znajdź linię "spawn_bandits" i znajdź potem te podane ciągi liczb i pozmieniaj "16" i"18" na coś mniejszego zapisz zmiany i graj.

3. Tak wojny mają wpływ na gospodarkę. Plądrowane wioski, rabowane karawany czy ogólnie oblężone miasto wpływa na zmiany cen i czasem zysk nam maleje.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline michal317pl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3513 dnia: Stycznia 15, 2013, 22:38:02 »
    (click to show/hide)
    Być może siedzi gdzieś w lochach lub jest na wyprawie wojennej ale najprawdopodobniej to jakiś błąd. Możesz go poszukać ale ja bym rozejrzał się za inną panną ;)

Wrócę jeszcze do tego problemu.:

Miałem taki sam problem, tylko że z inną damą. W moim przypadku pomogła zmiana języka na angielski. Oczywiście jak przyszła wiadomość, że mogę się żenić, zmieniłem na nasz wdzięczny język. :)

Offline SuperTramp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3514 dnia: Stycznia 15, 2013, 23:36:33 »
    No u mnie jest tak - kupuję statek, zmieniam nazwę, przydzielam mu ludzi (między 30 a 90 ), po czym klikam "wypłyń statkiem" i wyświetla się komunikat: "nie posiadasz statku lub przekroczyłeś limit załogi" ( jakoś tak). Sam statek mogę wysłać w do innego portu (chociaż nie zawsze tam dociera - wtedy nie ma żadnych komunikatów, po prostu znika z gry). Dodam, że gram na najnowszej wersji moda.
    Jeszcze małe pytanie odnośnie bitew - jaki rozmiar bitwy ustawiacie? ( ja mam 500 jednostek na mapie- komputer mam dosyć mocny, ale tnie podczas bitew, chyba muszę zmniejszyć do 300 bo wtedy płynnie chodzi). Niby przydzieliłem rozmiar początkowy pamięci wirtualnej - mam 6 gb ramu, ale to chyba mało wydajny procesor, w sumie dosyć "stary" bo AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ 2,61 ghz. Kartę graficzną mam dobrą: ATI Radeon HD 6900. Najgorzej jest przy oblężeniach, a wg mnie bez sensu grać na małym rozmiarze bitew jak co chwila posiłki dochodzą wtedy jest "za łatwo".

Offline Meneva

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3515 dnia: Stycznia 16, 2013, 22:24:03 »
    Witam. Moze ktos z was miał podobny problem otóż: Gdy biorę udział w turnieju obstawiam tez zakłady(tak jak i m&b tak w średniowieczu turnieje byly świetnym źródłem dochodów;). Niestety po wygranej rundzie postawione złoto znika nie mówiąc już o jakiej kolwiek wygranej. Obstawiając np. 200 automatycznie je trace. Czy ktoś może pomóc/spotkał sie z takim problemem?  W informacji przed runda pokazuja mi sie rowniez kosmiczne liczby np. 60druzyn 0 zawodnikow lub 0 druzyn 800 zawodnikow itp. Natomiast podczas samej walki zamiast nazwy npc ktory kogos "pokonal" jest napisane TPE Scaled Troops. Mam najnowsza wersje moda.

Offline jorguś666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3516 dnia: Stycznia 17, 2013, 14:45:45 »
    Po zainstalowaniu najnowszej wersji gdy chce wsiąść udział w turnieju wyskakuje mi taki komunikat

Program Mount&Blade:Warband przestał działać.
    Program przestał działać poprawnie z powodu wystąpienia
    problemu.System Windows zamknie program i powiadomi
    cię,jeśli istnieje dostępne Rozwiązanie.

jak zamknę to okno gra się wyłącza

Offline michal317pl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3517 dnia: Stycznia 17, 2013, 16:34:10 »
    Po zainstalowaniu najnowszej wersji gdy chce wsiąść udział w turnieju wyskakuje mi taki komunikat

jak zamknę to okno gra się wyłącza

Zanim napiszesz, sprawdź FAQ, punkt chyba 12. Ten kto to napisał, zrobił to, żeby nie było w kółko takich samych pytań.

Musisz zmienić w opcjach moda, żeby był turniej native. Wciskasz obóz,potem opcje modyfikacji i gdzieś tam się zmienia. :)

Offline jorguś666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3518 dnia: Stycznia 17, 2013, 22:44:21 »
    Sprawdziłem FAQ, chodziło mi o takie rozwiązanie żebym mógł brać udział w turniejach z moda.

Offline SuperTramp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3519 dnia: Stycznia 17, 2013, 23:41:21 »

Dziwne, a mi chodzi bezproblemowo.

Mam za to pytanie takie czysto teoretyczne, a mianowicie co się stanie jak zaczniemy, np pomagać w potyczkach bandytom nabijając dobre stosunki z nimi. Ma to jakieś przełożenie na to, że zaczną nas wspierać w bitwach lub coś innego? (mam na myśli też te duże "zorganizowane" grupy dowodzone przez lidera bandytów).

Offline Szadols

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3520 dnia: Stycznia 18, 2013, 14:04:48 »
    Mam pytanie: Czy w wersji 2.54 Expanded jest gdzieś (w grze) możliwość sprawdzenia nowych drzewek rozwoju ??

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3521 dnia: Stycznia 18, 2013, 14:07:54 »
    Witam. Moze ktos z was miał podobny problem otóż: Gdy biorę udział w turnieju obstawiam tez zakłady(tak jak i m&b tak w średniowieczu turnieje byly świetnym źródłem dochodów;). Niestety po wygranej rundzie postawione złoto znika nie mówiąc już o jakiej kolwiek wygranej. Obstawiając np. 200 automatycznie je trace. Czy ktoś może pomóc/spotkał sie z takim problemem?  W informacji przed runda pokazuja mi sie rowniez kosmiczne liczby np. 60druzyn 0 zawodnikow lub 0 druzyn 800 zawodnikow itp. Natomiast podczas samej walki zamiast nazwy npc ktory kogos "pokonal" jest napisane TPE Scaled Troops. Mam najnowsza wersje moda.
    Może coś ze spolszczeniem się popierdzieliło. Przestaw język na angielski i zobacz czy problem zniknie.
    Sprawdziłem FAQ, chodziło mi o takie rozwiązanie żebym mógł brać udział w turniejach z moda.
    Niestety na razie nie ma takiego rozwiązania :/

Mam za to pytanie takie czysto teoretyczne, a mianowicie co się stanie jak zaczniemy, np pomagać w potyczkach bandytom nabijając dobre stosunki z nimi. Ma to jakieś przełożenie na to, że zaczną nas wspierać w bitwach lub coś innego? (mam na myśli też te duże "zorganizowane" grupy dowodzone przez lidera bandytów).
    Nigdy nie bratałem się z tą hołotą :) ale myślę że jedynie zaczną Cię ignorować w czasie podróży po mapie. Co do wspierania w walce to nie wiem czy da radę bo w większości przypadków grupki bandytów są małe i wieją przed armiami lordów a te większe są z kolei zbyt powolne. Zapewne gdyby "nagonić" wroga prosto na nich to przy wysokich relacjach mogli by dołączyć do walki po twojej stronie.

Mam pytanie: Czy w wersji 2.54 Expanded jest gdzieś (w grze) możliwość sprawdzenia nowych drzewek rozwoju ??
    Powinna być taka opcja w którejś zakładce (chyba w 2 od lewej)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline VenshiR

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Obsesyjny Gothicowiec i Warbandowiec.
    « Odpowiedź #3522 dnia: Stycznia 18, 2013, 14:23:56 »
    Witam. Ja mam trochę inny problem z teksturami. Otóż drzewa wyglądają jak... Sam nie wiem jak to opisać. Tutaj jest link: http://imageshack.us/photo/my-images/690/tekstury.jpg/ . Po za tym w oddali widać tak jakby jakieś kwadraty szare. Mój sprzęt: Win 7 Ultimate, Procesor AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.21 ghz, Ram 2 gb, System 32 bit, Karta graf. Radeon x1550 Series.
    Wersja Florisa to 2.54 Expanded. Gram na DirectX 7. Wie ktoś co zrobić?

Offline michal9995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3523 dnia: Stycznia 18, 2013, 15:56:26 »
    Piszę w absolutnym akcie desperacji. Już od blisko tygodnia walczę dzień w dzień z tym aby zagrać Floris Expanded Mod Pack 2.54, ale mam coraz to nowsze problemy, na które FAQ nie odpowiada jednoznacznie ...

Zaczęło się od klasycznych crashów po kilkudziesięciu minutach grania. Ni stąd ni zowąd, czarny ekran i wyrzuca do Windowsa, bez żadnego sprecyzowanego błędu. Poza tym że "aplikacja Warband przestała działać". Zgodnie z radami, aktualizowałem sterowniki do karty graficznej ( GeForce 9800 GT 1GB ), zmieniałem wartości pamięci wirtualnej i jakość grafiki ale nic to nie dało. Gra potrafiła również " crashnąć " przed bitwą, albo kiedy wychodziłem bez sejwa i chciałem wczytać stan gry ( tzn. naciskałem na odnośnik i wszystko zamierało ) Wtedy CTRL + ALT + DELETE i na ekranie informacja ....

Microsoft Visual C++ Runtime Library
    Runtime Error !
    Program .... i odniesienie do warband.exe ( przyznam że w FAQ jest coś o aktualizacji bibliotek C++, ale nie mam pojęcia jak to zrobić )

Z kolei wczoraj zauważyłem że gra sypie mi się w momencie kiedy chce wejść pochodzić po wiosce, naciskam i wszystko zamiera ( nie, nie muszę dłużej poczekać ). Poza tym tekstury, chodziłem po mapie świata i nazwy miast były zamazane i zanikały, a kiedy miałem walkę to plansza w ogóle była jakaś rozwalona i oczywiście wyrzuciło do Windy...

Mam Warbanda po patchu 1.153 i Floris Expanded Mod Pack 2.54. Instalacja wg. instrukcji. Dorzuciłem patcha, który miał pozytywnie wpłynąć na stan tekstur ale jak widać nic z tego ...

Czy ten mod w wersji Expanded działa komukolwiek stabilnie i może swobodnie pograć ? czy to taki urok modyfikacji że crashuje bez powodu ?

Bardzo proszę o jakieś sugestię co zrobić, zamienić, ściągnąć - przyznam że trochę się nakręciłem na granie patrząc na ilość innowacji a tu takie coś. Mam Windowsa 7, Procesor Intel 2 x 3,00 GHz, 2 GB RAM, kartę graficzną już podałem.

W razie gdybyście nie mieli żadnego pomysłu, zapytam jak bardzo okrojoną jest wersja Gameplay w stosunku do Expanded ? Może będę musiał się zadowolić tą wersją.

Pozdrawiam!

Offline VenshiR

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Obsesyjny Gothicowiec i Warbandowiec.
    « Odpowiedź #3524 dnia: Stycznia 18, 2013, 16:25:32 »
    Piszę w absolutnym akcie desperacji. Już od blisko tygodnia walczę dzień w dzień z tym aby zagrać Floris Expanded Mod Pack 2.54, ale mam coraz to nowsze problemy, na które FAQ nie odpowiada jednoznacznie ...

Zaczęło się od klasycznych crashów po kilkudziesięciu minutach grania. Ni stąd ni zowąd, czarny ekran i wyrzuca do Windowsa, bez żadnego sprecyzowanego błędu. Poza tym że "aplikacja Warband przestała działać". Zgodnie z radami, aktualizowałem sterowniki do karty graficznej ( GeForce 9800 GT 1GB ), zmieniałem wartości pamięci wirtualnej i jakość grafiki ale nic to nie dało. Gra potrafiła również " crashnąć " przed bitwą, albo kiedy wychodziłem bez sejwa i chciałem wczytać stan gry ( tzn. naciskałem na odnośnik i wszystko zamierało ) Wtedy CTRL + ALT + DELETE i na ekranie informacja ....

Microsoft Visual C++ Runtime Library
    Runtime Error !
    Program .... i odniesienie do warband.exe ( przyznam że w FAQ jest coś o aktualizacji bibliotek C++, ale nie mam pojęcia jak to zrobić )

Z kolei wczoraj zauważyłem że gra sypie mi się w momencie kiedy chce wejść pochodzić po wiosce, naciskam i wszystko zamiera ( nie, nie muszę dłużej poczekać ). Poza tym tekstury, chodziłem po mapie świata i nazwy miast były zamazane i zanikały, a kiedy miałem walkę to plansza w ogóle była jakaś rozwalona i oczywiście wyrzuciło do Windy...

Mam Warbanda po patchu 1.153 i Floris Expanded Mod Pack 2.54. Instalacja wg. instrukcji. Dorzuciłem patcha, który miał pozytywnie wpłynąć na stan tekstur ale jak widać nic z tego ...

Czy ten mod w wersji Expanded działa komukolwiek stabilnie i może swobodnie pograć ? czy to taki urok modyfikacji że crashuje bez powodu ?

Bardzo proszę o jakieś sugestię co zrobić, zamienić, ściągnąć - przyznam że trochę się nakręciłem na granie patrząc na ilość innowacji a tu takie coś. Mam Windowsa 7, Procesor Intel 2 x 3,00 GHz, 2 GB RAM, kartę graficzną już podałem.

W razie gdybyście nie mieli żadnego pomysłu, zapytam jak bardzo okrojoną jest wersja Gameplay w stosunku do Expanded ? Może będę musiał się zadowolić tą wersją.

Pozdrawiam!
    Cóż, z windą 7 mam problemy czasem z grami, a na xp wszystko dobrze chulało. Masz 32 bitową wersje systemu czy 64?