Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131350 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3465 dnia: Grudnia 23, 2012, 15:58:45 »
    Ech próbowałem już chyba wszystkich możliwości aby usunąć to p******** wcinanie się gry i przeskakiwanie między dwoma klatkami :(
    Ktoś może wie jak ten problem rozwiązać? Nie mam aż tak słabego sprzętu. Gra chodzi idealnie płynnie, a jedynie obecne są te irytujące do granic możliwości wcięcia. :/
    Może to wina zbyt wykokszonych tekstur budynków i otoczenia? Bo właśnie np podczas bitwy na wsi bądź zamku, muszę wychodzić na pulpit co chwila. Pobierałem też dziś ten patch z teksturami który niby miał poprawić wydajność gry, ale jakoś nie widzę zmian.
    Jest jakaś możliwość aby zamienić te obecne tekstury na domyślne z Nativa?
    I żeby nie było głupich porad: tak, próbowałem również na minimalnych ustawieniach graficznych i nic :/ Nie ma również różnicy czy jest to wersja rozszerzona moda czy gameplay.
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3466 dnia: Grudnia 23, 2012, 17:39:18 »
    Cóż zazwyczaj na to pomagał pierwszy punkt z FAQ no ale pewnie już tego próbowałeś. Co do podmiany tekstur to nie wiem ale pewnie się jakoś da w każdym razie ja zmieniałem kiedyś tylko wygląd pojedynczych zamków na te z native i działało .
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3467 dnia: Grudnia 23, 2012, 17:54:13 »
    Tak, punkt pierwszy już próbowałem, jednak gdy edytowałem plik boot.ini to komputer zaczął mi naprawdę mulić :)
    Zapewne robiłem coś źle.

Po edycji wygląda on tak:

[operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /3GB /USERVA=2990

po "=" mam wpisać coś innego czy dokładnie to samo? No i czy w tej linijce ma istnieć wpis "/usepmtimer"? W FAQ go nie ma, więc dla pewności pytam.

Offline Kik0z

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Life is too short.
    « Odpowiedź #3468 dnia: Grudnia 23, 2012, 18:43:24 »
    Mam taki problem, ponieważ dostałem zadanie od barona swadii o zaatakowanie kryjówki rozbójników, lecz nie ma jej na mapie. Pomożecie?
    "Nie jest się silnym wtedy gdy idziesz chodnikiem w pięciu, a boi się ciebie jeden, lecz wtedy gdy idziesz sam, a boi się ciebie pięciu."
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją." ~ Generał G. Patton

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3469 dnia: Grudnia 23, 2012, 20:50:16 »
    Ok wpis /usepmtimer nie ma nic do tego.
    Pogrzebałem trochę i znalazłem w tym temacie podobny problem. Jednak on został rozwiązany po tym jak użytkownik błędnie obliczył rozmiar początkowy i maksymalny pamięci wirtualnej. Prawdopodobnie to kolidowało i dlatego komputer zacinał się mu po zmianach w boot.ini. Jednak u mnie to nie działa, ponieważ próbowałem podawać różne wartości. Na kompie mam 3GB RAM więc 1.5x3072mb, 3x3072mb to nic nie dało. Potem wynalazłem że mam dokładnie 3071mb RAM więc i to wyliczyłem: dupa. Nie jestem wybitnym informatykiem i na tym nie znam się za bardzo, jednak staram się coś znaleźć na necie, lecz jak na razie żadnych sensownych wyników. Gdyby ktoś naprawdę wiedział co można zrobić niech da tu znać :) Próbował bym zmienić wartości w tym całym /USERVA=... ale nie uśmiecha mi się aż tak grzebać w boot.ini bo coś mi się wydaję że mój blaszak tego nie lubi :P

Mam taki problem, ponieważ dostałem zadanie od barona swadii o zaatakowanie kryjówki rozbójników, lecz nie ma jej na mapie. Pomożecie?

Kryjówka jest ukryta więc wydaje mi się że trzeba ją znaleźć pierw by się pojawiła na mapie. Tak przynajmniej było u mnie ;)

@EDIT: Cholera padam z sił... cały dzień siedzę nad tym by to rozgryźć. Nie wiem co robię nie tak. Dochodzę do wniosku, że mój system "nie obsługuje" triku 3GB switch :C kaszle i dusi się po zabiegu, nie ważne nawet ile pamięci wirtualnej bym nie ustawił. Masa jest takich tematów na necie, jednak nie zauważyłem aby jakikolwiek z nich brał pod uwagę to, że komp może się dziwnie zachowywać po operacji.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2012, 23:21:41 wysłana przez Haller »

Offline dziolo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3470 dnia: Grudnia 24, 2012, 03:01:01 »
    Witam wszystkich :)

Mam pytanie odnośnie podświetlania na zielono/czerwono umiejętności bohatera, własnego lub towarzysza. Z tym podświetlaniem wiąże się również wzrost lub obniżenie danej umiejętności, co trochę irytuje. Jak to zwalczyć lub jak temu zapobiec? I co powoduje te zmiany?

Offline Kik0z

• Użytkownik
    • Life is too short.
    « Odpowiedź #3471 dnia: Grudnia 24, 2012, 09:35:24 »

Mam pytanie odnośnie podświetlania na zielono/czerwono umiejętności bohatera, własnego lub towarzysza. Z tym podświetlaniem wiąże się również wzrost lub obniżenie danej umiejętności, co trochę irytuje. Jak to zwalczyć lub jak temu zapobiec? I co powoduje te zmiany?
    Jeżeli podświetlane są umiejęności na zielono to oznacza, że dana umięjętność jest na "plusie". Jeżeli na czerwono to oznacza, że jest przeciążenie zbroji lub za mała umiejętność jazdy konno itd. Jeżeli chcesz to na czerwono usuńąć to poprostu dodajesz punkty w tą umiejętność i to znika.
    "Nie jest się silnym wtedy gdy idziesz chodnikiem w pięciu, a boi się ciebie jeden, lecz wtedy gdy idziesz sam, a boi się ciebie pięciu."
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją." ~ Generał G. Patton

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3472 dnia: Grudnia 24, 2012, 13:18:54 »

Ostatecznie możesz wyłączyć kary do umiejętności w opcjach modyfikacji w menu obozu.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3473 dnia: Grudnia 24, 2012, 20:03:31 »
    Tak, punkt pierwszy już próbowałem, jednak gdy edytowałem plik boot.ini to komputer zaczął mi naprawdę mulić :)
    Zapewne robiłem coś źle.

Po edycji wygląda on tak:

[operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /3GB /USERVA=2990

po "=" mam wpisać coś innego czy dokładnie to samo? No i czy w tej linijce ma istnieć wpis "/usepmtimer"? W FAQ go nie ma, więc dla pewności pytam.
    Moja linijka w boot.ini wyglądała podobnie i nie miałem problemów ale może po prostu miałem szczęście. Wiem że nieraz coś nie działa z tym wpisem ale informatyk ze mnie marny i dlatego nie radzę zbyt wiele tam kombinować :/ A na te ścinki powinno wystarczyć sama zmiana pamięci wirtualnej no ale już w tym temacie były takie przypadki że pomimo wszelkich zmian i porad mod nadal się wieszał, cóż chyba taki już jego urok .
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3474 dnia: Grudnia 25, 2012, 02:15:55 »
    No niestety, ja jako posiadacz karty ATI nie mam szansy uruchomić /3GB switch :/ podobno bardzo często ma problem z czytaniem sterowników. Właśnie identyczne tematy znalazłem na zagranicznych forach i brak jakiegokolwiek rozwiązania. Zostaje tylko zmiana systemu na x64 by czytał bez problemu cały RAM.
    Mimo wszystko dziękuje za rady. Teraz zostaje tylko zmniejszyć wszystko na totalne minimum wraz z wielkością bitew - Curaw nadal podczas oblężenia i potrzebuje dowódcy. Nordowie w każdej chwili mogą przejść do ataku a ja tutaj marnuje czas na usuwanie migania :D

Offline dziolo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3475 dnia: Grudnia 28, 2012, 01:09:14 »
    Dzięki za podpowiedź.

Gram dopiero tydzień i jeszcze nie złożyłem hołdu lennego żadnemu władcy. I pytanie z tym związane, czy będąc wasalem istnieje możliwość posiadania ministra, który zbierałby pieniądze w miastach z uprawy ziemi? Bo jeżdżenie od miasta do miasta jest dosyć uciążliwe.

Offline czarekpiotrek2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3476 dnia: Grudnia 28, 2012, 13:04:45 »
    Witam,gram w floris mod pack expanded i mam już własne królestwo(3miasta 6 zamków) ale za h*** nie wiem gdzie jest bank(w miescie?) lub gdzie?
    Pomocy;p

Offline ggpaw

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #3477 dnia: Grudnia 28, 2012, 14:06:09 »
    Pewnie było już takie pytanie czy wiecie gdzie znaleść   spolszczenie to floris expansion pach 2.53

Edit Czarekpiotrrek2 ale ja nie mam i chce mieć
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2012, 16:09:01 wysłana przez ggpaw »

Offline czarekpiotrek2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3478 dnia: Grudnia 28, 2012, 14:14:53 »
    Pewnie było już takie pytanie czy wiecie gdzie znaleść   spolszczenie to floris expansion pach 2.53
    Hymm,czy ja piszę że nie mam spolszczenia?

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3479 dnia: Grudnia 28, 2012, 16:15:14 »
    Witam,gram w floris mod pack expanded i mam już własne królestwo(3miasta 6 zamków) ale za h*** nie wiem gdzie jest bank(w miescie?) lub gdzie?
    Pomocy;p

Patrz: FAQ

Edit Czarekpiotrrek2 ale ja nie mam i chce mieć

Na wersję 2.53 działa spolszczenie z 2.5, patrz: FAQ