Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131278 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xxValk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3120 dnia: Sierpnia 15, 2012, 14:41:04 »
    Wielki dzięki za odp. zdecydowałem, że spróbuję pograć na Expanded. Ładnie chodzi nawet menu szybko się wczytuje, mapa świata nie zamula, lecz mam 2 problemy.
    1. Otóż, wykonuję misję-samouczek  w Praven (Swadia) i jestem na etapie gdzie od grupki bandytów mam się dowiedzieć gdzie przetrzymywany jest brat zleceniodawcy. Gdy wchodzę z tą grupką bandytów w interakcję craschuje mi grę. Z normalnymi bandytami mogę walczyć
    2. Druga rzecz to brak możliwości rozegrania w turnieju. Postanowiłem olać tamto zadanie (chwilowo) i udałem się na turniej do Jelkali,  gdy wybieram w menu miasta że chce brać udział w turnieju, wyłącza się obraz, jakiś czas leci muzyczka i jest czarny ekran, a potem wywala mnie z błędem.

Czy coś się da zrobić?

Prawdopodobnie, ta wersja Florisa jest popsuta.. Też, mam ten sam problem z Turniejem ale z Bandytami działa mi równo dobrze.
    Nie wiem, może są tekstury popsute sam nie wiem.

Też się dołączam, do tego pytania. :)

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3121 dnia: Sierpnia 15, 2012, 16:56:20 »
    Cóż co do bandytów to nie mam pomysłu jedynie może coś z FAQ pomoże (1 cały punkt jeśli już) ale jak na razie radzę olać bandytów.

Błąd z turniejami jak do tej pory rozwiązuje jedynie zmiana w opcjach moda rodzaju turniejów na te z native. Opcja ta jest gdzieś w zakładce "obóz"
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #3122 dnia: Sierpnia 15, 2012, 16:59:05 »
    W takim razie oleje obydwa aspekty rozgrywki, na warbanda 1.143 i florisa 4.5 nie mam zamiaru zmieniać.
    Ale z ciekawości chciałem zapytać, na czym polegają te zaawanswowane turnieje i czym się różnią od tych z nativa?
    Polecam - http://www.youtube.com/watch?v=EEznaaNTbKQ
    Jedna z najlepszych gier ze Steama, poniżej 10 euro (bez przeceny)

Offline wincelo194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3123 dnia: Sierpnia 15, 2012, 19:13:48 »
    W takim razie oleje obydwa aspekty rozgrywki, na warbanda 1.143 i florisa 4.5 nie mam zamiaru zmieniać.
    Ale z ciekawości chciałem zapytać, na czym polegają te zaawanswowane turnieje i czym się różnią od tych z nativa?

"•   Aktualizacja turniejów do wersji 1.5.3.
      -   Przedmioty będące nagrodami będą miały teraz bardziej odpowiednie modyfikatory jakości.
      -   Kiedy towarzysze wygrają nagrodę (przedmiot) w turnieju, przekażą ją bezpośrednio do ekwipunku gracza.
      -   Gracz otrzyma +1 do relacji z lordami uczestniczącymi z nim w turnieju.
      -   Będąc w związku małżeńskim, po wygraniu turnieju, gracz nie będzie dostawał bonusu do relacji w zalotach z innymi damami.
      -   Progres/regres relacji z damami/lordami za wygraną w  turnieju został ograniczony do wartości +/-1.
      -   Wprowadzono udoskonalone decyzje AI w przypadku użycia lancy: AI analizuje teraz prędkość jazdy i jeżeli jest ona niewystarczająca do skutecznego użycia lancy, broń zostaje zmieniona.
      -   Ustawiono zdobyte nagrody pieniężne oraz doświadczenie – teraz ich wielkość powiązana jest w lepszy sposób z systemem obliczania punktacji w zależności od ustawionego stopnia trudności (zaimplementowanego przez addon Tournament Play Enhancements v1.5).
      -   Punkty życia gracza są odnawiane przed rozpoczęciem turnieju.
      -   Domyślny poziom uczestników turnieju został zmniejszony z lvl 24 do lvl 21.
      -   Bonus poziomu dla jednostek specjalnych zredukowano z +9 do +6.
      -   Dla towarzyszy oraz lordów zmniejszono redukcję otrzymanych obrażeń oraz bonus do zadawanych obrażeń o 40% w stosunku do poprzedniej wartości.
      -   Dodano limit do otrzymanych relacji ze szlachcicami/szlachciankami, jaki otrzymujemy po rozmowie w trakcie uczty po wygranym turnieju – teraz jest to +/-1 na jeden turniej.
      -   Jeśli jesteś żonaty/zamężna nie dostajesz bonusu do relacji z żoną/mężem z tytułu zalotów.
      -   Wzrost pozytywnego nastawienia danego miasta do gracza po wygraniu turnieju został ograniczony do +3 na 1 wygrany turniej."

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #3124 dnia: Sierpnia 15, 2012, 19:23:19 »
    Dzięki, wychodzi, że jestem leń, że nie sprawdziłem, czy nie ma tego w changelogu :P
    Spora rzecz mnie omija ale wychodzi że jakoś to trzeba przeboleć ;/

Offline Zero

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #3125 dnia: Sierpnia 16, 2012, 09:04:43 »
    Kurcze, z tym pierwszym questem oraz rozszerzonymi turniejami to prawdziwa plaga. Przyznam się, że również nie mam jasnego wytłumaczenia. U mnie na średnim sprzęcie śmiga. Też core 2 duo i średnia karta, tylko pamięci mam więcej bo 4GB (Windows 7 64bit). Piotr246 ma 2GB i mu wywala, Xsardas333 ma 3GB i też mu wywala ... hmmm.

Czy jest ktoś, kto ma 4GB RAMu lub więcej (i system operacyjny 64bit), a nie może zrobić pierwszego questu z bandytami i/lub nie działają mu rozszerzone turnieje? Napiszcie.

Witam!

Mam pewien problem, otóż pogrywam sobie w dodatek Floris 2.5 w Expanded Pack'u i jest pewna rzecz, która strasznie mnie irytuje. Przedstawię to na przykładzie. Jest sobie lord jakiejś frakcji i nazywa się powiedzmy "Jarl-Współpracujący Harald" czy "Jarl-Zdenerwowany Reamald" zamiast po prostu "Jarl Harald" czy "Jarl Reamald". Kiedy spojrzałem do katalogu z grą i chciałem zmienić to w którymś pliku tekstowym w katalogu "languages" to zastałem tam normalne nazwy postaci, takie które mnie zadowalają. Nie wiem w czym tkwi problem i czy da się to jakoś zmienić, usunąć te zbędne wtrącenia typu: "Współpracujący", "Życzliwy" itd.

U siebie zrobiłem tak:
    1) zainstalowałem ulepszony notatnik "Notepad++" - znajdziesz go w google;
    2) stworzyłem kopię zapasową plików game_strings.csv i troops.csv (te ze spolszczenia) znajdujących się mniej więcej w katalogu Mount&Blade Warband\Modules\Floris ***** Mod Pack 2.5\languages\pl;
    3) wprowadziłem zmiany w game_strings.csv w wierszach 2882 do 2891 w taki sposób, że zamiast pisać np. Współpracujący pokazuje się (+20). I zamiast "Jarl-Współpracujący Knudarr" mam teraz "Jarl-(+20) Knudarr". Wygląda na to, że jeśli zostawimy tam puste pola kasując jednocześnie "niby rangi", to możemy się ich całkowicie pozbyć.
    4) W pliku "troops.csv" niektórzy lordowie mają jakby na stałe przypisaną rangę. Usunąłem ją w wierszach 1757, 1769, 1773,1791, 1811, 1845, 1889, 1895, 1923, 1931, 1933, 1965, 1973, 1979, 1989 zostawiając tylko tytuł i imię.

Pamiętaj o kopii zapasowej plików!!!

Pozdrawiam

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3126 dnia: Sierpnia 16, 2012, 11:12:36 »
    Kurcze, z tym pierwszym questem oraz rozszerzonymi turniejami to prawdziwa plaga. Przyznam się, że również nie mam jasnego wytłumaczenia. U mnie na średnim sprzęcie śmiga. Też core 2 duo i średnia karta, tylko pamięci mam więcej bo 4GB (Windows 7 64bit). Piotr246 ma 2GB i mu wywala, Xsardas333 ma 3GB i też mu wywala ... hmmm.

Czy jest ktoś, kto ma 4GB RAMu lub więcej (i system operacyjny 64bit), a nie może zrobić pierwszego questu z bandytami i/lub nie działają mu rozszerzone turnieje? Napiszcie....
    Ja mam takie parametry ale mnie nie wywala do systemu (co prawda dawno we florisa nie grałem). Jednak należy pamiętać że floris różnie działa na różnych konfiguracjach sprzętowych. Mi osobiście wersja 2.4 śmigała na jednordzeniowcu przy 1,5 GB ramu i karcie 256 mb a niektórym na dużo lepszych sprzętach robiła problemy.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #3127 dnia: Sierpnia 16, 2012, 21:10:20 »
    Tu znowu ja :P
    Mod sprawuje się dobrze, nie przycina, błędów więcej nie ma, więc ogólnie jest dobrze, dzięki za wcześniejszą pomoc wszystkim.

Teraz mam pytanie, ale już nie techniczne :P
    Otóż pierwszy raz ogólnie gram w Warbanda, wcześniej grałem tylko w podstawkę no i przytłoczył mnie zdziebka ogrom dyplomacji między rodzinami, małżeństwa itd.
    Co gorsza sprawa przedkłada się też nad zdobywanie ziem. Miałem zamysł, żeby dołączyć do królestwa Swadii na jakiś czas, no i jestem wasalem Króla Harlausa, podbiłem już z nim nawet miasto i zamek, jednak nie ma wogle mowy o tym żebym mógł go przejąć. Stąd moje pytanie, jak szybko zdobyć przychylność większości Lordów polepszyć relacje z nimi, poparcie ich w takich sprawach jak przydzielenie lenna, no i jak zainteresować jakąś damę?
    Najlepiej walczyć na potęgę, robić misje od Lordów, misje od Mistrzów Gildii czy co?

Offline wincelo194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3128 dnia: Sierpnia 17, 2012, 08:47:02 »
    Jeśli chodzi o zdobywanie lenna to najlepiej spróbuj TY przejąć jakieś miasto, musisz TY zacząć oblężenie i podbić, najlepiej jak jakiś lord cię lubi i zaproponujesz mu "chodź za mną" bo sam możesz nie dać rady. Jak podbijesz to pojawia się opcja że możesz poprosić o lenno w ramach nagrody zazwyczaj się zgadza jeśli nie masz tylko wioskę czy coś. Podbijaj miasta, chyba najlepsze są, bo dają zysk i w ogóle. Jak chcesz zyskać przychylność lordów, to najlepiej wykonaj jakieś zadanie, a jak trochę cię polubi to zapytaj go czy ma jakiś pomysł na wzmocnienie pozycji w królestwie, on powie ci żebyś potępił jakiegoś lorda, publicznie wyzywając go na pojedynek lub u króla. Jak wyzwiesz go na pojedynek stracisz dużo na relacjach z nim, ale za to zyskasz dużo na relacjach z osobą która ci zleciła to zadanie. Dlatego najpierw zorientuj się kto jakiego lorda nie lubi, ja robił tak, że ze trzy osoby zleciły mi potępienie jednego lorda. Z tym jednym miałem - 100, ale za to miałem 3 innych lordów przychylnych sobie.
    Jak chodzi o damy, to najlepiej na ucztach porozmawiać z jakąś powiedzieć że dedykujesz jej zwycięstwo w turnieju czy jesteś jej wielbicielem. Później w tawernie znajdź typa który uczy wierszy, jak dama cię polubi i zaprosi do siebie to jej opowiadaj.

Moim zdaniem mod powinien jeszcze urealniać dyplomacje, bo jak przejmowałem jakąś frakcje i został jej jeden zamek, a 5 lordów i król z tej frakcji siedzieli u mnie w więzieniu chciałem zawrzeć z nią pokój. Dostawałem jedynie odpowiedz że będzie pokój jak dam 40000 denarów, a przecież to oni powinni mnie błagać o pokój ;o

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3129 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:16:29 »
    Uzupełnię powyższą wypowiedź.

Na decyzję króla w sprawie przyznania Ci zdobytego przez Ciebie zamku/miasta mają wpływ:
    - Twoja renoma i honor (wiadomo: im więcej tym lepiej)
    - relacje z królem (wykonujesz jego zlecenia i rozmawiasz po zakończeniu każdego, wspólnego oblężenia)
    - relacje z innymi lordami (wykonujesz ich zlecenia i rozmawiasz z każdym po kolei po zakończeniu każdego, wspólnego oblężenia)
    - relacje z frakcją (wiadomo: im więcej tym lepiej)
    - Twój stan posiadania (im masz mniej tym większa szansa, że dostaniesz)

Najlepiej zagadać do każdego z lordów i się przedstawić. Wtedy pojawiają Ci się w raportach z wartością liczbową relacji - masz podgląd dla kogo robić questy, a dla kogo nie.

O ile mnie pamięć nie zawodzi, to możesz sam, przed przyłączeniem się do kogokolwiek, zdobyć zamek/miasto. Inne frakcje się trochę wkurzą, że rośnie im nowy konkurent, lecz zanim ruszą do ataku, możesz przyłączyć się do jakiejś frakcji. Wtedy to, co masz zostaje przy Tobie.

Ja mam takie parametry ale mnie nie wywala do systemu (co prawda dawno we florisa nie grałem). Jednak należy pamiętać że floris różnie działa na różnych konfiguracjach sprzętowych. Mi osobiście wersja 2.4 śmigała na jednordzeniowcu przy 1,5 GB ramu i karcie 256 mb a niektórym na dużo lepszych sprzętach robiła problemy.

Pewnie masz rację, a ja dochodzę do przekonania, że chyba wszystko w tym temacie zostało wcześniej powiedziane. Reszta leży w gestii prawidłowych plików/instalacji/ustawień lub czynnika X związanego z hardwarem/softwarem poszczególnego użytkownika.

Pozdrawiam

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #3130 dnia: Sierpnia 17, 2012, 13:26:39 »
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zgodnie z tym com usłyszał, zaatakowałem miasto razem z królem Harlausem, który mnie jako tako lubi bo robiłem dla niego questy, podbiłem i faktycznie dał mi je, ale tylko miasto, 3 wioski należące do tego miasta rozdał komu innemu... no bywa.
    W każdym razie jedno miasto zdobywałem 3 razy, bo ciągle je przeciwnicy odbijali i to mi się podoba! Nareszcie gra stawia wyzwania, obrona zamku/miasta nie jest banalna, że tylko stoisz i wyrzynasz, nawet na easy na który w chwili złości przełączyłem, nie było tak, że niszczyłem przeciwnika bez strat, wspaniałe mapki oblężnicze ten mod oferuje, 2 lub więcej drabin to powinien być standard podstawki już.

Co do relacji z Lordami spróbuję tej metody, "zniesławiania jednego, przychylności trzech innych" tylko trzeba będzie wyczaić kto kogo nie lubi i tu pytanie - czy relacje między lordami, nie ze mną, a między nimi, kto kogo lubi/nie lubi jest gdzieś rozpisane in-game, czy będę musiał się wspierać starą dobrą kartką papieru i ołówkiem? :)

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3131 dnia: Sierpnia 17, 2012, 13:53:37 »
    Przed zdobyciem miasta dobrze jest oddać swoją wioskę Królowi. Trochę się obrazi, ale w zamian powinien Ci dać którąś ze świeżo zdobytych, blisko zamku/miasta. Jagoda to kiedyś opisała dokładniej.

Co do lubienia i nie lubienia - napisałem Ci w poprzednim poście, co zrobić.

Offline Tortain

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3132 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:04:56 »
    Witam.
    Mam dwie przydatne informacje do bieżącej wersji Florisa:
    1. Jak po spotkaniu bandytów w pierwszym zadaniu ci wywala błąd, to na nexus są brakujące tekstury.
    http://mountandblade.nexusmods.com/mods/3489/
    2. Jak po wchodzeniu do turnieju wywala cię do windy to najprawdopodobniej masz pirata. Wyjściem jest albo kupienie oryginału(zalecane) albo znalezienie innego crack'a(niezalecane). Najprościej mówiąc crack którego używasz jest zepsuty. :)

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3133 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:19:12 »
    Ad. 1: Te brakujące tekstury nie są odpowiedzialne za ten błąd. Mi quest śmigał pomimo, że wywalało błąd gdy spotykałem khergitów lub odwiedzałem ich sklepy. Potem uzupełniłem je z katalogu wersji Gameplay i błąd zniknął.

Offline wincelo194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3134 dnia: Sierpnia 17, 2012, 15:12:56 »
    Co do relacji z Lordami spróbuję tej metody, "zniesławiania jednego, przychylności trzech innych" tylko trzeba będzie wyczaić kto kogo nie lubi i tu pytanie - czy relacje między lordami, nie ze mną, a między nimi, kto kogo lubi/nie lubi jest gdzieś rozpisane in-game, czy będę musiał się wspierać starą dobrą kartką papieru i ołówkiem? :)
    W raportach jest dział gdzie sprawdzasz relacje wszystkich lordów danego królestwa. Jest tam wypisane jakich mają wrogów i przyjaciół.

Mam pytanie do kogoś kto zna się na modzie, czy jest możliwość zmodyfikowania tego, ile osób przyłącza się do nas z wioski? Bo zauważyłem że przyłącza się więcej niż z Native. Albo czy za pomocą kodów z natvie czy z moda da się jakoś dodać żołnierzy do nas?