Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131265 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zero

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3075 dnia: Sierpnia 06, 2012, 14:48:59 »
    Czy jest możliwość w tym modzie wyłączyć narzekania towarzyszy na siebie nawzajem I KONSEKWENCJI (bo wyłączenie "rozmów" i narzekań nic nie daje jeśli nadal towarzysze kłócą się między sobą i np. uniemożliwiają ukończenie misji zwiększającej prawo do panowania).

Czy jest sposób aby, nasi towarzysze (np. Jeremus, Marind, Klthi itd.) nie znikali z naszego oddziału po tym jak zostaniemy wzięci do niewoli?
    Nie chce po takim "wypadku" biegać po całym świecie i ich szukać...

3. jak dodać (przerobiona kopia innego już istniejącego przedmiotu - o innym id) przedmiot do listy przedmiotów w "znajdź przedmiot" w "Menu oszustw"?
    Przedmiot ten wyświetla się na liście "Wszystkie przedmioty" w Raportach - czyli gra widzi przedmiot

Ad. 1
    Nie ma takiej możliwości. Z potwierdzonego źródła wiadomo, iż pojawi się to w nowej wersji moda 2.54; bardzo możliwe, że już w tym miesiącu :)
    Co możesz zrobić:
    - zwerbować określonych 11 towarzyszy i nie mieć żadnych problemów
    - zwerbować 12 lub 13 określonych towarzyszy, z których NPC-e będący w konflikcie z jakimś innymi członkami zespołu mają także osobę przez siebie lubianą (tzw. konflikt stabilny). Należy wystrzegać się przed działaniami powodującymi nadmierny spadek morale;
    - to samo co wyżej lub nawet więcej niż 13 towarzyszy, ale jeden bądź więcej NPC-ów ma osobę, którą lubi i 2 osoby, których nie lubi (tzw. konflikt niestabilny). Osoby mające w zespole 2 wrogów trzeba poprzeć, kiedy się będą skarżyć na innych i poprzeć, kiedy inni będą się na nią skarżyć. Tu bezwzględnie należy utrzymywać wysokie morale tzn. 80-99. W razie "kaszanki" pomaga perswazja lub w ostateczności groźba powieszenia za zdradę (tu nie jestem pewien, czy na dłuższą metę wypali, bo spada morale także u innych).
    - zrobić 2 teamy po 11 towarzyszy bez żadnych konfliktów i "używać" na zmianę: jeden team z nami, a drugi team w zamku.

Jeśli coś pominąłem lub przekręciłem proszę o weryfikację bardziej doświadczonych graczy.

Ad. 2
    Pytanie chyba do modderów. Swoją drogą to szukanie nie jest takie straszne z podróżnikami w tawernach, którzy wskażą Ci, gdzie jaki towarzysz jest oraz z magicznym dopalaczem CTRL+SPACJA xP

Ad. 3
    Na tym to się kompletnie nie znam :(

Witam mam problem. Posiadam najnowszą wersję gry i moda. Nie widze wogóle kusz i bełtów i w umiejetnosciach bohatera nie ma broni palnej. Prosze o pomoc.

Kusze i bełty są w miastach Rhodocków lub po walce z bandytami z gór ewentualnie wrogimi armiami/dezerterami opartymi na jednostkach rhodockich.
    Broń palna, a co za tym idzie i umiejętności z nią związane, są w tym modzie zablokowane.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2012, 14:54:56 wysłana przez Zero »

Offline juraszka93

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3076 dnia: Sierpnia 06, 2012, 18:39:20 »
    no w tej chwili najbardziej zależy mi na tym 3. punkcie... przedmiot jest do gry dodany, ale nie mogę go zdobyć w żaden sposób

Offline Selevan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3077 dnia: Sierpnia 06, 2012, 20:51:45 »
    Witam jeszcze raz. Tym razem moje pytanie brzmi, w jaki sposób można dodać towarzyszy/npców ?

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3078 dnia: Sierpnia 07, 2012, 08:47:35 »
    Witam jeszcze raz. Tym razem moje pytanie brzmi, w jaki sposób można dodać towarzyszy/npców ?

W sensie zwerbowania w grze czy dodania do gry?

W grze poprzez ich zwerbowanie w tawernach. Normalnie jeździ się po miastach i szuka ich w tawernach. Poprzez odpowiednią rozmowę i często zapłatę dochodzą do Ciebie. Jeśli zaznaczyłeś okienko w Menu obozu -> Opcje modyfikacji, to są wszyscy w tawernie miasta, z którego startujesz.

Żeby dodać do gry trzeba pobawić się w modding.

Offline Damian86xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3079 dnia: Sierpnia 07, 2012, 13:45:55 »
    witam, moglby mi ktos powiedziec jak mianowac skarbinka. Bo ostatniego przez przypadek zwolnilem i nie wiem jak mianowac nowego.

Offline Selevan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3080 dnia: Sierpnia 07, 2012, 21:48:54 »
    Tak, chciałem drzucić dodatkowego npca. Da radę jakoś to zrobić bez używania tych pythonów, itd? Może w jakiejś okrojonej wersji, w sensie ze zmieniam tylko kwestie, wygląd, ekwipunek, i ewentualnie cenę?

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3081 dnia: Sierpnia 08, 2012, 09:07:28 »
    witam, moglby mi ktos powiedziec jak mianowac skarbinka. Bo ostatniego przez przypadek zwolnilem i nie wiem jak mianowac nowego.

Nie sprawdzałem osobiście, ale z tego, co piszą to:
    1. Jeśli masz swoje królestwo powinna być opcja dialogowa u Twojego ministra.
    2. Jeśli masz żonę, to też jak wyżej.
    3. Co ok. 13 dni powinno pokazać się okienko z propozycją zatrudnienia.

Mogli coś zmienić w kolejnych wersjach, ale w/w informacje znalazłem na forum TW.

Żeby nie dublować postów przetłumaczyłem z wiki garść newsów dotyczących nowej wersji Florisa ujawnionych przez Monnikje:

Zmiany w grze:
    •   Quest “Szkolenie wojsk” – umożliwiono etapowe przekazywanie wymaganych jednostek. Aby zakończyć quest w dalszym ciągu wymagane jest oddanie wszystkich żądanych jednostek.
    •   Rozmawiając z uczestnikami uczty, gracz zyskuje +1 do relacji nawet po przekroczeniu poziomu relacji +9 (max. limit to 50).
    •   Po wygraniu dużej bitwy z udziałem sprzymierzonych lordów zyskujesz +1 do relacji z nimi.
    •   Zaznaczenie opcji „Wyłącz potwierdzenia towarzyszy” zapobiegnie także ich odchodzeniu z drużyny.
    •   Aktualizacja turniejów do wersji 1.5.3.
      -   Przedmioty będące nagrodami będą miały teraz bardziej odpowiednie modyfikatory jakości.
      -   Kiedy towarzysze wygrają nagrodę (przedmiot) w turnieju, przekażą ją bezpośrednio do ekwipunku gracza.
      -   Gracz otrzyma +1 do relacji z lordami uczestniczącymi z nim w turnieju.
      -   Będąc w związku małżeńskim, po wygraniu turnieju, gracz nie będzie dostawał bonusu do relacji w zalotach z innymi damami.
      -   Progres/regres relacji z damami/lordami za wygraną w  turnieju został ograniczony do wartości +/-1.
      -   Wprowadzono udoskonalone decyzje AI w przypadku użycia lancy: AI analizuje teraz prędkość jazdy i jeżeli jest ona niewystarczająca do skutecznego użycia lancy, broń zostaje zmieniona.
      -   Ustawiono zdobyte nagrody pieniężne oraz doświadczenie – teraz ich wielkość powiązana jest w lepszy sposób z systemem obliczania punktacji w zależności od ustawionego stopnia trudności (zaimplementowanego przez addon Tournament Play Enhancements v1.5).
      -   Punkty życia gracza są odnawiane przed rozpoczęciem turnieju.
      -   Domyślny poziom uczestników turnieju został zmniejszony z lvl 24 do lvl 21.
      -   Bonus poziomu dla jednostek specjalnych zredukowano z +9 do +6.
      -   Dla towarzyszy oraz lordów zmniejszono redukcję otrzymanych obrażeń oraz bonus do zadawanych obrażeń o 40% w stosunku do poprzedniej wartości.
      -   Dodano limit do otrzymanych relacji ze szlachcicami/szlachciankami, jaki otrzymujemy po rozmowie w trakcie uczty po wygranym turnieju – teraz jest to +/-1 na jeden turniej.
      -   Jeśli jesteś żonaty/zamężna nie dostajesz bonusu do relacji z żoną/mężem z tytułu zalotów.
      -   Wzrost pozytywnego nastawienia danego miasta do gracza po wygraniu turnieju został ograniczony do +3 na 1 wygrany turniej.
    •   Ilość fal posiłków w oblężeniach została ograniczona do wartości ustawionej w opcjach moda.
    •   Dla drużyny gracza broniącej murów wyłączono domyślną, automatyczną szarżę (atak).
    •   Dodano kontynuację walki (po znokautowaniu gracza) w przypadku walki podczas najazdu wsi oraz obrony murów.
    •   Wprowadzono nową, ustawialna pozycja w opcjach moda: umożliwia pojawienie się okna ostrzegawczego/pauzy gry w momencie dostrzeżenia wrogiego oddziału podczas szybkiej podróży.
    •   W programie instalacyjnym zawarto opcję instalacji angielskiej, niemieckiej, francuskiej I polskiej wersji moda

Offline Damian86xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3082 dnia: Sierpnia 08, 2012, 12:03:19 »
    Dzieki :) jestes moim bohaterem stary ;d 
    PS. 3 punkt nie dziala napewno bo juz od 3 miesiecy nie mam skarbnika ;p

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3083 dnia: Sierpnia 08, 2012, 13:16:43 »
    PS. 3 punkt nie dziala napewno bo juz od 3 miesiecy nie mam skarbnika ;p

Całkiem możliwe. W poście na TW gość pisał, że nie zwolnił skarbnika lecz nie zdecydował się na jego wybór w pierwszym, pojawiającym się oknie dialogowym. Może mod Diplomacy rozróżnia te 2 sprawy, a tylko w jednym przypadku ponawia pytanie po 13 dniach.
    W innym wątku potwierdzono punkt 1 i 2 (mam nadzieję, że we Florisie nie zmodyfikowano submoda Diplomacy odpowiedzialnego za tą postać).

W każdym razie dalej masz 3 możliwości: mąż, król i .... żonaty król :)

Offline kali199333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3084 dnia: Sierpnia 08, 2012, 17:23:37 »
    Podrzuci ktoś plik thread.dds z folderu Textures?

Offline Selevan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3085 dnia: Sierpnia 08, 2012, 17:24:03 »
    Okej, już poradziłem sobie z dodaniem towarzysza.. Ale kolejny problem jest taki, że pojawia on się wyłącznie jeżeli zacznę nową rozgrywkę. W tych już poprzednio zasejwowanych, jego po prostu nie ma. Tak samo jak jakiekolwiek edycje troopsów nie mają wpływu na już zaczętą rozgrywkę.

Da się jakoś odświerzyć, czy coś ?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3086 dnia: Sierpnia 08, 2012, 18:53:56 »
    Nie, nie da się. Zazwyczaj każda tego typu zmiana wymaga rozpoczęcia nowej gry.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Damian86xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3087 dnia: Sierpnia 09, 2012, 14:03:15 »
    Gdzies kiedys przezczytalem (wydaje mi sie ze tutaj) ze jest mozliwosc odlaczenia sie od krolestwa zachowujac przy tym wszystkie swoje ziemie. Ciekawi mnie jak to zrobic :>. Korzystajac z okazji moglby mi ktos rowniez napisac co daje statek, czy warto jest go kupic za te 50k? :>

Offline Damian86xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3088 dnia: Sierpnia 09, 2012, 14:11:50 »
    Juz wiem :> by odejsc z ziemiami wystarczy przeprowadzic odpowiedni monolog z krolem. Tyle ze traci sie troche honoru :)

Offline Zero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3089 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:39:38 »
    Juz wiem :> by odejsc z ziemiami wystarczy przeprowadzic odpowiedni monolog z krolem. Tyle ze traci sie troche honoru :)

W kwestii formalnej: monolog prowadzi się samemu, z innymi prowadzi się dialog xP