Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131269 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • aka Korkoran
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2580 dnia: Marca 18, 2012, 22:03:12 »
    Adamk23 -Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko w przypadku wrogich jednostek - moje strzelają bez zarzutu.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2581 dnia: Marca 18, 2012, 23:52:36 »
    Adamk23 -Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko w przypadku wrogich jednostek - moje strzelają bez zarzutu.

Na początku : Witaj! - już dawno nie widziałem Cie na forum :] Już nie zajmujesz się spolszczeniami?;p

Miałem ten sam problem.Otóż na zachowania AI wpływa kilka czynników:
    -ukształtowanie terenu
    -ustawienia AI(zwykłe menu)
    -odległość naszych wojsk do wrogich
    - poziom zachowania AI(obóz)
    - taktyka(obóz)
    - no i co najgorsze, błędy w niedopracowanych skryptach formacji AI.
    Kwestia taka, aby dopasować ustawienia w menu głównym oraz obozu, tak aby jednostki działy poprawnie.
    Ja mam w menu głównym ustawione na dobre, a w menu obozu, na dobre, oraz formacje AI(bez native)

Ps.Nie wiem, czy piszę zrozumiale, bo....ekhm... Idę spać :D

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2582 dnia: Marca 19, 2012, 12:56:39 »
    A tak u wroga też coś takiego widziałem (po twoim opisie myślałem że to tylko twoje wojsko tak ma) ale dość szybko im to przechodziło.
    @ałtsajder mam tak ustawione zachowanie jednostek jak Ty wciąż coś takiego się przytrafia (co prawda rzadko ale zawsze). Jeśli już to się zdarza to tylko przy cofaniu się wroga gdy cofając starają się utrzymać szyk.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #2583 dnia: Marca 19, 2012, 15:05:35 »
    Na początku : Witaj! - już dawno nie widziałem Cie na forum :] Już nie zajmujesz się spolszczeniami?;p

Dawno mnie nie było bo ogólnie M&B się przestałem interesować, ale ostatnio coś mnie natchnęło, żeby pograć ;p.

Spolszczeń już dawno nie robię. Jak robiłem to chciałem zrobić jak najszybciej i często wychodziły przeróżne kwiatki, a teraz po po prostu  wszystkie ciekawsze mody zostały i tak spolszczone :).

Czyli z tymi łukami to po prostu okazjonalny błąd - no cóż może kiedyś poprawią ;p. Zauważyłem, że dzieje się to najczęściej przy w momencie kiedy ustawiam moje wojska w szyku i czekam na wroga - jeżeli oddział przeciwnika jest złożony z samych łuczników to stają przed moimi i grzecznie czekają na wystrzelanie :).

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #2584 dnia: Marca 19, 2012, 18:12:51 »
    @Up
    Ja tam bym nie czekał tak długo, wystarczy szarża z flanki a z przodu atak piechoty+wsparcie łuczników i na flanki również ewentualnie konnice strzelecką :D
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline Krygor4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2585 dnia: Marca 19, 2012, 19:46:09 »
    @adamk23 oni zmieniają na jakieś docelowe uzbrojenie np ja rolfowi kupiłem cały eq a on jak zostaje lordem mi zmienia na zbroje, hełm, boszki i rękawiczki i bronie na te, których wcześniej nie miał
    Nie wszystko jest tym, na co wygląda. Czasami trzeba siępoprostu zastanowić. Na tym polega życie

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2586 dnia: Marca 19, 2012, 22:37:18 »
    @adamk23 oni zmieniają na jakieś docelowe uzbrojenie np ja rolfowi kupiłem cały eq a on jak zostaje lordem mi zmienia na zbroje, hełm, boszki i rękawiczki i bronie na te, których wcześniej nie miał
    Jak rozmawiasz z nimi zanim zostaną wasalami to każ im oddać wszystkie przedmioty z inwentarza (to co mają na sobie nie oddadzą). Jeżeli to nie o to chodzi to możliwe że każdy NPC po zostaniu wasalem w tym modzie ma przypisany swój ekwipunek.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Krygor4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2587 dnia: Marca 20, 2012, 08:20:05 »
    I właśnie w tym pytanie, czy mogę wyłączyć to żeby on zmieniał eq?
    Nie wszystko jest tym, na co wygląda. Czasami trzeba siępoprostu zastanowić. Na tym polega życie

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2588 dnia: Marca 20, 2012, 11:27:07 »
    I właśnie w tym pytanie, czy mogę wyłączyć to żeby on zmieniał eq?
    A zabrałeś mu wszystko z inwentarza (we florisie każdy towarzysz ma tyle miejsca co my i może im się uzbierać kilkanaście przedmiotów) tak jak pisałem wcześniej? Jeżeli tak to możliwe że ich ekwipunek po zostaniu lordem jest z góry ustalony chociaż w to wątpię.

Offline dayjah69

• Użytkownik
    • Bahrid Sultanate
    « Odpowiedź #2589 dnia: Marca 20, 2012, 12:51:37 »
    Witam.
    Chciałbym dowiedzieć się czy niektórzy lordowie w pewnym momencie mogą zechcieć, buntując się przeciwko lennikowi, utworzyć własne państwo czy też odbudować upadłą frakcję?
    Czy jako władca muszę liczyć się z groźbą rebelii?

Rozumiem, że każdy z graczy zakłada sobie inne cele, przemierzając  Calradię- jeden chce być znienawidzonym przez wszystkich rzezimieszkiem, drugi sprawnym łowcą niewolników, kolejny handlarzem, a jeszcze inny wiernym wasalem. Jednakże podejrzewam, że większość dąży do dominacji nad regionem jako jedyny władca. Rozumiem, takie są i moje plany. Przy czym każdy dąży do tego inną drogą. No właśnie?

Założyłem sobie wspomagać Sułtanat do chwili zdominowania przezeń całej Calradii. Następnie wypowiadam wojnę, zabieram swoje włości. Jako postać o sporej już renomie, szerokich znajomościach (wypuszczam pojmanych po bitwie lordów) i prawie do rządzenia (wysyłam towarzyszy z misją) kompletuje grono wasali. Taki mam plan, na tą chwilę jestem wiernym wasalem (wasalką) Hakima. Czy głupotą jest próba budowania swojego państwa (jakis kalifacik;)) mając jednego ale potężnego wroga, czy lepiej wykorzystać fakt, że Hakim ma inne wojny na karku, zagrać w.... grę operacyjną?

Nie wiem czy miejsce odpowiednie na ten wątek mój offtopowy... Pozdrawiam
    „Pełen jestem strzał śmiercionośnych,
    Ból i skonanie niosę w darze.
    Poznaj po tym, co ujrzysz, że niosę,
    Żem plagą jest świata tego”
    (inskrypcja na mameluckich łukach)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2590 dnia: Marca 20, 2012, 13:48:47 »
    Witam.
    Chciałbym dowiedzieć się czy niektórzy lordowie w pewnym momencie mogą zechcieć, buntując się przeciwko lennikowi, utworzyć własne państwo czy też odbudować upadłą frakcję?
    Czy jako władca muszę liczyć się z groźbą rebelii?

Rozumiem, że każdy z graczy zakłada sobie inne cele, przemierzając  Calradię- jeden chce być znienawidzonym przez wszystkich rzezimieszkiem, drugi sprawnym łowcą niewolników, kolejny handlarzem, a jeszcze inny wiernym wasalem. Jednakże podejrzewam, że większość dąży do dominacji nad regionem jako jedyny władca. Rozumiem, takie są i moje plany. Przy czym każdy dąży do tego inną drogą. No właśnie?

Założyłem sobie wspomagać Sułtanat do chwili zdominowania przezeń całej Calradii. Następnie wypowiadam wojnę, zabieram swoje włości. Jako postać o sporej już renomie, szerokich znajomościach (wypuszczam pojmanych po bitwie lordów) i prawie do rządzenia (wysyłam towarzyszy z misją) kompletuje grono wasali. Taki mam plan, na tą chwilę jestem wiernym wasalem (wasalką) Hakima. Czy głupotą jest próba budowania swojego państwa (jakis kalifacik;)) mając jednego ale potężnego wroga, czy lepiej wykorzystać fakt, że Hakim ma inne wojny na karku, zagrać w.... grę operacyjną?

Nie wiem czy miejsce odpowiednie na ten wątek mój offtopowy... Pozdrawiam

1.)Tak, ale musisz mieć to ustawione w menu obozu.
    2.)Nic mi takiego nie wiadomo, ale musisz się liczyć z tym, że wasale mogą Ci opuścić w najbardziej potrzebnym momencie - a to jest równie groźne co rebelia...
    3.)No tak, w końcu takie są założenia gry - zjednoczyć Calradię
    4.)Istotne jest to ilu lordów Cię poprze.W przypadku ogromnego królestwa, wątpię, że będą ochoczo przechodzili do rebelianta.Poza tym, przy odejściu z królestwa siłą, będziesz traktowany jako zdrajca, co negatywnie wpływa na wiarygodność Twojej osoby.
    Za pierwszym podejściem umocniłem Swadię, przed opuszczeniem królestwa.Po odejściu, niektórzy gdybali, że jestem zdrajcą poza tym Harlus nie uznawał mnie za monarchę.Po krótkiej wojnie i kilku zwycięstwach, w końcu się zgodził do współpracy - wszystkich lordów wypuszczałem.Ale w sumie było ciężko, piętno "zdrajcy" uniemozliwiało mi rekrutację lordów z silnych rodzin.Jedyni, którzy się do mnie dołączyli, to biedacy z parszywą opinią i szeregiem wrogów.
    Za drugim , walczyłem w swadiańskiej armii u lorda, któremu chciałem podpiprzyć córkę.Po zebraniu odpowiednich funduszy na czynszach oraz łupach zdobytych podczas walk jako wojak, zebrałem grupę najemników i zdobyłem zamek.Założyłem królestw.Jest ciężko, o wiele ciężej niż w poprzedniej wersji, z tym że nie jestem zdrajcą.
    Moja kultura, to swadiańska, tak więc mając pozytywne stosunki ze Swadią, mogę bez problemu rekrutować ich obywateli.Moi rekruterzy są osłaniani przez ich armie i patrole.Prowadzę z nimi handel, zbieram czynsze i walczę po jednej stronie.Czemu tak się rozpisuję?
    Chciałem Ci naświetlić drogę prowadzenia polityki Królestwa oraz zdobywaniu terenów przy wybranej kulturze.
    Lepiej będzie gdy pozwolisz Sarranidom na wykrwawianie się w wojnach z sąsiadami.Nie pomagaj im zdobywać zamków, nie pomagaj walczyć z pojedynczymi oddziałami(no chyba, że zależy Ci na stosunkach z lordem). Wspieraj ich tylko przy walce z większymi armiami, tak abyś Ty nie miał z nimi problemu.To podejście gwarantuje Ci dostęp do sarranidzkich jednostek, bonusy na morale dla kultury,  sojusznika za sąsiada, obronę jedną z granic, koszta, bezpieczne inwestycje(jeżeli posiadasz faktorię w mieście, które właśnie zostało zdobyte przez wroga, zostaje ona przejęta przez okupanta - brak wpływów) oraz zbieranie czynszów.

Jezeli Twoje pytania dotyczą Floris, to jest to ja najbardziej odpowiedni temat.

Pozdrawiam!

Offline adrian45321

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2591 dnia: Marca 21, 2012, 16:31:44 »
    Witam,
    Od pewnego czasu gram w Floris Modpack 2.5 w wersji rozszerzonej. Gdy zacząłem grę na nowym save nie wiem dlaczego umiejętność szkolenia przestała działać chociaż mam ją wbitą na 4 poziom. Na poprzednich saves nie miałem takiego problemu. Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Offline Enternial

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2592 dnia: Marca 21, 2012, 17:23:08 »
    witam
    zainstalowałem sobie tego moda wszystko fajnie tylko nurtuje mnie jedno pytanie... po jakiego grzyba jest ten NPC "Sigmund" (chyba dobrze napisałem), wiem ze u niego mozna tam rekrutować jakies jednostki ok fajnie ale tam jest tez możliwość zapłacenia mu za jakieś szkolenie czy coś i to bodajże kosztuje 10.000 denarów miesięcznie zapłaciłem mi a on że będzie na mnie gdzieś tam czekał i nic ... o co z nim chodzi?

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2593 dnia: Marca 21, 2012, 18:24:59 »
    Witam,
    Od pewnego czasu gram w Floris Modpack 2.5 w wersji rozszerzonej. Gdy zacząłem grę na nowym save nie wiem dlaczego umiejętność szkolenia przestała działać chociaż mam ją wbitą na 4 poziom. Na poprzednich saves nie miałem takiego problemu. Byłbym wdzięczny za odpowiedź
    Już było to poruszane i prawdopodobnie jest to błąd skryptów. Zacznij grę jeszcze raz powinno pomóc.

witam
    zainstalowałem sobie tego moda wszystko fajnie tylko nurtuje mnie jedno pytanie... po jakiego grzyba jest ten NPC "Sigmund" (chyba dobrze napisałem), wiem ze u niego mozna tam rekrutować jakies jednostki ok fajnie ale tam jest tez możliwość zapłacenia mu za jakieś szkolenie czy coś i to bodajże kosztuje 10.000 denarów miesięcznie zapłaciłem mi a on że będzie na mnie gdzieś tam czekał i nic ... o co z nim chodzi?
    Ten Sigmund istotnie odpowiada za werbunek freelancer'ów. Te 10 tys. które można mu płacić są za szkolenie tych jednostek w naszych włościach ale trzeba mieć co najmniej zamek.

Offline dayjah69

• Użytkownik
    • Bahrid Sultanate
    « Odpowiedź #2594 dnia: Marca 22, 2012, 13:57:24 »
    Za pierwszym podejściem umocniłem Swadię, przed opuszczeniem królestwa.Po odejściu, niektórzy gdybali, że jestem zdrajcą poza tym Harlus nie uznawał mnie za monarchę.Po krótkiej wojnie i kilku zwycięstwach, w końcu się zgodził do współpracy - wszystkich lordów wypuszczałem.Ale w sumie było ciężko, piętno "zdrajcy" uniemozliwiało mi rekrutację lordów z silnych rodzin.Jedyni, którzy się do mnie dołączyli, to biedacy z parszywą opinią i szeregiem wrogów.
    Za drugim , walczyłem w swadiańskiej armii u lorda, któremu chciałem podpiprzyć córkę.Po zebraniu odpowiednich funduszy na czynszach oraz łupach zdobytych podczas walk jako wojak, zebrałem grupę najemników i zdobyłem zamek.Założyłem królestw.Jest ciężko, o wiele ciężej niż w poprzedniej wersji, z tym że nie jestem zdrajcą.
    Moja kultura, to swadiańska, tak więc mając pozytywne stosunki ze Swadią, mogę bez problemu rekrutować ich obywateli.Moi rekruterzy są osłaniani przez ich armie i patrole.Prowadzę z nimi handel, zbieram czynsze i walczę po jednej stronie.

Ok, w takim razie pozostaje pożegnać się w z Hakimem i oddać lenna... z całymi garnizonami. Istnieje możliwość zabrania ze sobą  garnizonów i umieszczenia ich w nowo-zdobytej  twierdzy?
    „Pełen jestem strzał śmiercionośnych,
    Ból i skonanie niosę w darze.
    Poznaj po tym, co ujrzysz, że niosę,
    Żem plagą jest świata tego”
    (inskrypcja na mameluckich łukach)