Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131357 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2355 dnia: Lutego 25, 2012, 11:29:00 »
    Mam parę pytań co do tego moda
    Co się zmieni jeśli kliknę na:
    zmiana zachowania lancy NPC
    _______________ łuczników konnych NPC
    _______________ broni drzewcowej NPC
    włącz operowanie włócznią AI
    allow drowing in missions
    włącz mgłę wojny
    włącz debug mode
    O co chodzi z poziomem seksizmu
    I czym się różni:
    wyjdź w pole od poprowadź swoich żołnierzy oraz zaatakuj wroga
    Wiedzieliście, że herszt łowców niewolników jeździ na słoniu? ;)
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2356 dnia: Lutego 25, 2012, 12:35:11 »
    Mam parę pytań co do tego moda
    Co się zmieni jeśli kliknę na:
    zmiana zachowania lancy NPC
    _______________ łuczników konnych NPC
    _______________ broni drzewcowej NPC
    włącz operowanie włócznią AI
    allow drowing in missions
    włącz mgłę wojny
    włącz debug mode
    O co chodzi z poziomem seksizmu
    I czym się różni:
    wyjdź w pole od poprowadź swoich żołnierzy oraz zaatakuj wroga
    Wiedzieliście, że herszt łowców niewolników jeździ na słoniu? ;)
    1. Zmiana zachowania wpływa na to że żołnierze wybierają broń adekwatnie do sytuacji (to znaczy np. nie będzie już takich sytuacji że po zabiciu konia lub walki w zbitej kupie rycerz cały czas uporczywie używa lancy )
    2. operowanie włócznią- przeciwnik może nastawić włócznię i gdy na taką najedziemy to po koniku i jak mamy pecha to i po nas :)
    3. allow drowing in missions - tego nie wiem
    4. mgła wojny- zakryta mapa. Widoczne są tylko te lokacje które znamy (w których byliśmy)
    5. debug mode- włącza opcje "kodów". Pojawi się nowa opcja "Cheat Menu" a tam ciekawe rzeczy
    6. seksizm - im wyższe ustawienie tym trudniej grać kobietą
    7. wyjdź w pole poprowadź i zaatakuj- jak wybierzemy wyjdź to automatycznie jednostki będą stać na początkowych pozycjach, poprowadź- będą podążać za graczem no a zaatakuj to wiadomo szarża zaraz po wejściu na pozycje
    8. Tak wiedzieliśmy. Fajnie wygląda xD
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline seba123400

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2357 dnia: Lutego 25, 2012, 12:52:36 »
    Witam mam problem z tym modem otóż mam wersje gameplay 2.5 i podczas gry włącza się komunikat "Sorry - Just talking to myself (Error - Triggered by NPC to rejoin party)" od niejakiego najemny kusznik , ten komunikat mi sie pojawia co 10 s i nie da sie grać. Wie ktoś może jak to rozwiązać ? próbowałem zagrać od nowa / przeinstalować całego m&b /  wgrac patcha . probowalem grac na expanded ale mi sie zacina w pewnym momencie i wylacza sie gra . Dodam jeszcze ze mam 1.143 wersje gry
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 12:56:22 wysłana przez seba123400 »

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2358 dnia: Lutego 25, 2012, 13:06:41 »
    Witam mam problem z tym modem otóż mam wersje gameplay 2.5 i podczas gry włącza się komunikat "Sorry - Just talking to myself (Error - Triggered by NPC to rejoin party)" od niejakiego najemny kusznik , ten komunikat mi sie pojawia co 10 s i nie da sie grać. Wie ktoś może jak to rozwiązać ? próbowałem zagrać od nowa / przeinstalować całego m&b /  wgrac patcha . probowalem grac na expanded ale mi sie zacina w pewnym momencie i wylacza sie gra . Dodam jeszcze ze mam 1.143 wersje gry
    Jako że to Twój pierwszy post to : Witam serdecznie :)

Ten błąd już u kogoś występował i z tego co pamiętam to nikt nie znalazł rozwiązania.
    Expanded Ci się zacina no to nic nie stoi na przeszkodzie aby działał dobrze. Wejdź w FAQ z mojego podpisu i zrób dokładnie to co jest tam napisane a z pewnością powinno pomóc.

Editvv
    ale to jest całkowicie inny błąd otóż gdy sobie gram np przy bitwie gra łapie całkowitego laga z ktorym nic nie mozna zrobic po 5min wychodzi do pulpitu i mam czarne tło po okolo minucie wylacza sie calkowicie

To nic nie szkodzi. Jeśli zastosujesz się do porad w FAQ to Expanded powinien działać.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 13:21:46 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline seba123400

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2359 dnia: Lutego 25, 2012, 13:16:05 »
    Jako że to Twój pierwszy post to : Witam serdecznie :)

Ten błąd już u kogoś występował i z tego co pamiętam to nikt nie znalazł rozwiązania.
    Expanded Ci się zacina no to nic nie stoi na przeszkodzie aby działał dobrze. Wejdź w FAQ z mojego podpisu i zrób dokładnie to co jest tam napisane a z pewnością powinno pomóc.

ale to jest całkowicie inny błąd otóż gdy sobie gram np przy bitwie gra łapie całkowitego laga z ktorym nic nie mozna zrobic po 5min wychodzi do pulpitu i mam czarne tło po okolo minucie wylacza sie calkowicie

To nic nie szkodzi. Jeśli zastosujesz się do porad w FAQ to Expanded powinien działać.

No to spróbuje . Sory ze pisze w nowych wiadomosciach ale jestem przyzwyczajony

edit:
    Zrobiłem wszystkie pkt w FAQ ale mam 40fps w tawernie a na gameplayu mialem 80  wiec wychodzi na to ze musze rozwiazac jakos ten błąd

oto ss
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 15:08:02 wysłana przez seba123400 »

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2360 dnia: Lutego 25, 2012, 17:43:13 »
    Jakiś czas temu zobowiązałem się że znajdę różnicę pomiędzy ustawieniem "Formation AI and Native" a "Formations AI" w opcji "Battle formations AI" oraz różnicy ustawień "Charge All" oraz "Formations AI" w opcji "Battle Continuation, Charge Afret KO" a także ustawieniami "Diplomacy AI changes" i "Diplomacy economic changes". Zacznę od ostatniego.
    Economic changes w zależności od ustawień (experimental\medium etc.) zmiania stosunek ceny produktu do jego ilości i produktywności danego dobra w wioskach otaczających miasto. Tak sądzę. Czyli jeżeli masz Browar w Praven a wioski dookoła nie produkują piwska, ziarna a w mieście samego piwa jest mało, to jest ono droższe a Twoje zyski z Browaru niższe. Jest to logiczne, bo sprowadzenie gorzały z dalszego regionu będzie droższe. (High\Experimental) Nawet możesz dostawiać ujemny przychód czyli tracić na sprzedaży. (Traciłem 900 denarów na farbiarni i musiałem sprzedać).
    Diplomacy AI. Cóż, sądzę że odpowiada ze planowanie kampanii przez lordów, ich decyzji politycznych (małżeństwa,powierzenie zwierzchnictwa nad zamkiem, wypowiedzenie lojalności władcy itp.) oraz inych spraw związanych z późniejszym kształtem świata gry.
    Battle Cont. Charge After KO. Większość z Was pewnie już wie. Charge all- wojska po utracie generała tracą głowę i wszystkie łamią formacje i rzucają się wrogowi do gardła. Formaton AI. Wojska utrzymują formacje, a po utracie swojego generała DZIAŁAJĄ W FORMACJACH SOJUSZNIKA po otrzymaniu posiłków. Ponieważ mojaa postać ma 100 renomy to nie wiem co się  dzieje jak sojusznik z mniejszą renomą działą pod Twoimi rozkazami. Czy po Twojej "śmierci" przjmuje dowodzenie nad armią. Nie rozgryzłem także sposobu w jaki ta opcja działa (i czy wogóle działa) w trybach oblężeń.
    Ostatnie i najważniejsze zostawiłem na koniec. Przepraszam Was, jednak różnica między tymi opcjami jest dla mnie tajemnicą, w czasie bitew z regularnymi armiami, z bandytami i oblężeń... nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób działa ta opcja i jaka jest różnica między "Formations AI" a "Formations AI and Native".
    Proszę użytkowników forum o pomoc w odszyfrowaniu tego, a takze sprostowanie błędów jeśli się pojawiły.
    Mam też pytanie. Czy rózni się opcja "Lancer Fix" od "Spaer\Polearm Fix"?
    MJ

Offline Pani Brenda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2361 dnia: Lutego 25, 2012, 21:22:51 »
    Witam Was Serdecznie. Mam pewien problem z modem. Zainstalowałem i po 15 minutach mi sie zacinała. Więc zmieniłem plik boot tak jak adamyk pisał. Lecz teraz w czasie trwania bitwy wyłacza mi komputer, ale wyłacza a nie wyrzuca do systemu. Zna ktoś sposób jak to naprawić??

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2362 dnia: Lutego 25, 2012, 23:42:25 »
    Sprawdź czy na pewno wszystko zrobiłeś tak jak powinno to być uczynione. Wywla system? A pokazuje moze taki niebieski ekren? Czy po prostu wywala i kropka? Nie wiem moze masz z kartą coś, albo za słaby komputer. Swoją drogą, czemu Pani Brenda, skoro piszesz zainstalwałem, zmieniłem? Rozumiesz. PANI.
    MJ

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2363 dnia: Lutego 26, 2012, 01:36:08 »
    Witam Was Serdecznie. Mam pewien problem z modem. Zainstalowałem i po 15 minutach mi sie zacinała. Więc zmieniłem plik boot tak jak adamyk pisał. Lecz teraz w czasie trwania bitwy wyłacza mi komputer, ale wyłacza a nie wyrzuca do systemu. Zna ktoś sposób jak to naprawić??
    Zmniejsz ustawienia graficzne....Za dużo wymagasz od systemu, za bardzo go obciąża  i się resetuje...Sprawdź orientacyjnie temperaturę - to może być przyczyną...

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2364 dnia: Lutego 26, 2012, 15:28:37 »
    Mam problem z niektórymi broniami i końmi. Otóż  są one niewidoczne, a ja już nie wiem co z tym zrobić. Próbowałem zmniejszyć parametry gry i zwiększyć, ale to na nic nadal są niewidoczne. Jedyne co mnie cieszy to gra się nie zacina w ogóle, bo zmniejszam na mniejszą grafikę czyli 800 : 600, potem zwiększam na 1270 : 751(czy jakoś tak) i nie tnie się w tedy. Tylko z tym błędem mam problem i co zrobić z tym?
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2365 dnia: Lutego 26, 2012, 15:52:41 »
    Chciałem się spytać czy Expanded 2.5 pójdzie na takim sprzęcie:

Karta: GeForce 9400 GT
    Procesor: AMD Phenom 9500 Quad-Core, 2.2GHz
    Ram: 3GB

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #2366 dnia: Lutego 26, 2012, 17:25:09 »
    Cytat: Hrabia Darkula  Wczoraj o 10:37:29

Mam taki problem: Przy wczytywaniu zapisów często gra mi crashuje, więc zmodyfikowałem plik stronnicowania (chyba tak to się nazywao) wedle instrukcji, to pomogło, ale gra zaczęła dużo wolniej działać, a bitwy 50+ zaczęły być niegrywalne. Z dwojga zlego wolę crashe, ale nie da sie tego jakoś naprawić?

Cytat: adamk23
    To trochę dziwne.
    A pamięć wirtualną też zwiększyłeś ? Może też jest mało miejsca na dysku.

Dokładnie. Rozszerzona wersja Florisa wymaga dobrych osiągów sprzętowych, jak zresztą zostało to już wspomniane w pierwszym poście tego wątku. Dlatego dostępne są inne wersje, które z pewnością będą lepiej działały.

Jak już pisałem mialem 2 opcje: Albo gram normalnie z częstymi crashami, albo gram bez crashów za to z dużo słabiej działającą grą.
    Miałem, bo zdążyłem to naprawić.

W ogóle to polecam szukać pomocy u źródła, na forum Taleworlds, oraz tam też zgłaszać błędy.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2367 dnia: Lutego 26, 2012, 20:00:37 »
    Mam problem z niektórymi broniami i końmi. Otóż  są one niewidoczne, a ja już nie wiem co z tym zrobić. Próbowałem zmniejszyć parametry gry i zwiększyć, ale to na nic nadal są niewidoczne. Jedyne co mnie cieszy to gra się nie zacina w ogóle, bo zmniejszam na mniejszą grafikę czyli 800 : 600, potem zwiększam na 1270 : 751(czy jakoś tak) i nie tnie się w tedy. Tylko z tym błędem mam problem i co zrobić z tym?
    Na jakiej wersji grasz? Brak tekstur występował na Gameplay co zaowocowało patchem.

Powinien chodzić ale pewności mieć nie można. Często działanie Florisa nie zależy od mocy sprzętu tylko od stanu jego utrzymania (bałagan w systemie utrudniał życie użytkownikom z teoretycznie bardzo mocnym sprzętem)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2368 dnia: Lutego 27, 2012, 00:49:44 »

Może pójdzie, ale nie oczekuj zbyt wiele...
    Ewentualnie patrz na FAQ.

Jak pisał Adamk23, wersja Gameplay, Patrz FAQ, tam jest link....
    Witam mam problem z tym modem otóż mam wersje gameplay 2.5 i podczas gry włącza się komunikat "Sorry - Just talking to myself (Error - Triggered by NPC to rejoin party)" od niejakiego najemny kusznik , ten komunikat mi sie pojawia co 10 s i nie da sie grać. Wie ktoś może jak to rozwiązać ? próbowałem zagrać od nowa / przeinstalować całego m&b /  wgrac patcha . probowalem grac na expanded ale mi sie zacina w pewnym momencie i wylacza sie gra . Dodam jeszcze ze mam 1.143 wersje gry
    Chciałem juz wcześniej napisać, ale przez moje ostatnie problemy z netem, rzadko udało coś się wydukać...
    Błąd już taki był...Jak na razie nikt nie znalazł konkretnego rozwiązania(patrzałem na Taleworlds.com, tez mają z tym problem, co niektórzy). Rada?Reinstalacja, nowa gra.Coś padło w skryptach, trudno...Eksportuj postać, towarzyszy i rozpocznij nową grę...

Jak już pisałem mialem 2 opcje: Albo gram normalnie z częstymi crashami, albo gram bez crashów za to z dużo słabiej działającą grą.
    Miałem, bo zdążyłem to naprawić.

W ogóle to polecam szukać pomocy u źródła, na forum Taleworlds, oraz tam też zgłaszać błędy.

Masz rację.My staramy się pomóc rozwiązać problemy związane z działaniem gry, gameplayu, itp.
    Zaś niektóre błędy, są po prostu związane z niedopracowaniem, które należy zgłaszać ekipie aby mod stawał się coraz lepszy.
    Należy również pamiętać o sprawdzeniu, czy taki został już raportowany, zanim napisze się na forum, oraz o wskazaniu wersji instalowanej modyfikacji...
    Jeżeli ktoś nie chce rejestrować się na TW.com, to zawsze można wysłać PW do monnikje na tym forum.Myślę, że nie będzie miał nic przeciwko ważnym zgłoszeniom....Tylko nie róbcie wioski i nie piszcie mu wiadomości, typu: "cześć mod mi nie działa, co zrobić?"
    Ostatnio jakiś "rodak" dostał orgazmu na forum jak zobaczył Czapki warszawskich piechurów w modzie L'AIGLE: Napoleonic Warfare.Jak widać, ktoś zrobił z nim porządek.

Pozdrawiam!

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2369 dnia: Lutego 27, 2012, 12:20:34 »
    Ja ostatnio założyłem swoje państewko, co prawda niewielkie ale zawsze (od Jelkali po zamek Caraf ). Cztery wojny z których każda trudniejsza od poprzedniej no ale bez wysiłku nie da się nic zyskać. W czasie mojej drugiej wojenki z rhodockami udało mi się ich całkowicie rozbić no i tu pojawił się mały problem. Mianowicie przed kulminacyjną bitwą o Jelkalę gdzie zostali wybici wszyscy lordowie miałem kilka potyczek gdzie padli ich król i chyba ze 2 innych lordów. Wszystko wyglądało całkiem dobrze, oblężenie zakończone rzezią wrogów i po republice :). Wszyscy pokonani lordowie którzy siedzieli w mieście porozchodzili się po królestwach, tylko ci rozbici w polu jakoś nie. Przechodząc w końcu do sedna to chodzi mi o to że zaczął pojawiać mi się komunikat o błędzie skryptu związany z powrotem lordów. Prawdopodobnie tyczy się on tylko tych dwóch którzy padli przed rozbiciem frakcji bo powtarzają się tylko dwie liczby. Czy ktoś miał już coś podobnego po wyeliminowaniu jakiegoś królestwa?