Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131275 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #1875 dnia: Stycznia 21, 2012, 23:21:41 »
    Ot dziwne, bo ja mam gorszy proc od niego, ramu tyle samo i jakoś mi działa :).
    Mądrym pomagać nie trzeba, głupim nie warto

Nie uciekaj przed snajperem, umrzesz zmęczony ;p

Offline jaromirjagr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1876 dnia: Stycznia 22, 2012, 00:44:41 »
    niesamowite, że w tylu umysłach jednocześnie zrodziła się wola spolszczenia! od wczoraj gramy z kumplem we florisa, ale korzystanie ze słowników psuje klimat, nie zawsze też się chce ruszać ręką co innego niż myszka i kończy się na domyślaniu o czym mówi dany lord, czy jaka jest historia nowego npc.

dwie osoby chętnie zaciągną się do ekipy spolszczającej - z angielskim nienajgorzej, czasu wolnego mnóstwo odkąd rzuciliśmy studia :D
    może żeby nie przegapić tego zrywu translatorskiego zapału i godnie uczcić premierę 2.5 zaczniemy już teraz, przynajmniej możnaby stworzyć jakiś plan, oszacować ile tekstu jest to przetłumaczenia i w jakim tempie orientacyjnie to idzie?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1877 dnia: Stycznia 22, 2012, 01:31:41 »
    Ot dziwne, bo ja mam gorszy proc od niego, ramu tyle samo i jakoś mi działa :).

No widzisz, to się ciesz, że masz na tyle rozumu, że potrafisz sam szukać i samodzielnie działać...Nie wszyscy tak potrafią, bo gdyby tak było, to ten temat nie miałby 120 stron a 50.
    Brawo!

niesamowite, że w tylu umysłach jednocześnie zrodziła się wola spolszczenia! od wczoraj gramy z kumplem we florisa, ale korzystanie ze słowników psuje klimat, nie zawsze też się chce ruszać ręką co innego niż myszka i kończy się na domyślaniu o czym mówi dany lord, czy jaka jest historia nowego npc.

dwie osoby chętnie zaciągną się do ekipy spolszczającej - z angielskim nienajgorzej, czasu wolnego mnóstwo odkąd rzuciliśmy studia :D
    może żeby nie przegapić tego zrywu translatorskiego zapału i godnie uczcić premierę 2.5 zaczniemy już teraz, przynajmniej możnaby stworzyć jakiś plan, oszacować ile tekstu jest to przetłumaczenia i w jakim tempie orientacyjnie to idzie?
    Oj nie ładnie, nie ładnie!Studia rzucać?:p
    Nie ważne...każdy ma jakieś powody...:p

Jeżeli chodzi o spolszczenie.Jak chcecie, to możecie działać.Pliki spolszczenia są w grze, i wystarczy je tylko eksportować.Aby to zrobić należy:
    -uruchomić Lancher i w w opcjach video włączyć uruchamianie w oknie.
    -załadować save'a albo rozpocząć grę
    -na pasku "view"->create language temple->default
    -ok
    -zamknąć grę
    Teraz wchodzimy w główny folder z grą i szukamy folderu "new_language", tłumaczymy w notatniku, ale ja polecam Notepada++ - jest bardziej przejrzysty, zapisujemy z użyciem kodowania  UTF-8, wrzucamy do folderu z modyfikacją/language/, zmieniamy język i cieszymy się grą w języku ojczystym... :D
    Wszystko fajnie, prosto wygląda, z tym, że tłumaczenie...troszkę zajmie :p

Jeżeli będziecie mieli problem z eksportowaniem plików, to przygotowałem dla Was paczuszkę Floris2.5.Pliki.Do.Spolszczenia.rar File size: 388.52 KB :D

UWAGA!WAŻNE!A nawet bardzo ważne, bo chyba nikt nie chce aby jego praca poszła na marne.W celu uniknięcia takiej sytuacji, proszę o zgłaszanie CO, KTO, tłumaczy, aby nie marnować czasu!
    Jeżeli dojdzie do sytuacji, iż będzie więcej osób chętnych niż plików(w co wątpię), podzielimy pracę od danej linijki.
    Jeszcze, krótka notka na temat samego tłumaczenia:
    NA przykład:

pt_mountain_bandits_r|Mountain Bandits
    pt_desert_bandits_r|Desert Bandits

Czerwony - Nie tykamy, nie ruszamy, po prostu zostawiamy na swoim miejscu!!!Bo będą problemy!
    Zielony - Jedyna rzecz, którą można ruszyć, starając się zachować, mniej więcej, tą samą ilość znaków

WAŻNE!Jeżeli w środku zdania znajdują się jakieś znaki, ich również nie należy ruszać
    NA przykład:

menu_custom_battle_end|The battle is over. {s1} Your side killed {reg5} enemies and lost {reg6} troops over the battle. You personally slew {reg7} men in the fighting.
    (oznaczeń kolorów, chyba nie muszę tłumaczyć po raz drugi, co?;p)

No więc...Życzę wszystkim chętnym cierpliwości, cierpliwości, i jeszcze 100 razy cierpliwości, dobrej zabawy, oraz satysfakcji!W razie jakikolwiek pytań, wątpliwości przy spolszczeniu, zapraszamy tutaj:
    KLIK

Zaznaczę jeszcze jedno!Pamiętajcie, że nie trzeba wszystkiego tłumaczyć.Wystarczy, że otworzycie sobie ten sam plik z native(pl), znajdziecie, to co na czerwone, sprawdzicie, czy się zgadza i skopiujecie!
    Ja w tym tygodniu odpadam, w przyszłą niedziele jeszcze wyjeżdżam, a potem mogę za coś się chwycić, tak więc zostawcie coś dla mnie :p

Aktualny postęp prac!(aktualizowane dnia 14.02.2012)
    .............

dialogs - jaromirjagr i przyjaciele ;)
    factions - ja
    game_menus - ja
    game_strings - adamk23, Johny8888
    info_pages - ja, jaromirjagr(uparty ;))
    item_kinds - ja
    item_modifiers -ja
    parties - ja
    party_templates  - ja
    quests - ja
    quick_strings - Johny8888
    skills - RairakkuRey
    skins - ja
    troops - RairakkuRey, jaromirjagr (80%)

Zielone - zrobione :p

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2012, 00:02:10 wysłana przez ałtsajder »

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1878 dnia: Stycznia 22, 2012, 12:58:13 »
    No dobra to by było 4 osoby. Plików jest 14 z czego 5 troszkę większych. Tak sobie myślę że trzeba by się dogadać co kto weźmie (dziś albo jutro) , jakoś to uczciwie podzielić i za jakieś dwa tygodnie zobaczyło by się postęp prac (dokładnego terminu raczej nie ustalimy bo wiadomo jak to jest )
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1879 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:28:51 »
    No dobra to by było 4 osoby. Plików jest 14 z czego 5 troszkę większych. Tak sobie myślę że trzeba by się dogadać co kto weźmie (dziś albo jutro) , jakoś to uczciwie podzielić i za jakieś dwa tygodnie zobaczyło by się postęp prac (dokładnego terminu raczej nie ustalimy bo wiadomo jak to jest )
    Człowieku...nie podawaj jakichkolwiek miar czasowych...
    Ja tylko wspomniałem o spolszczeniu, a już w skrzynkę dostaje wiadomości z zapytaniami o spolszczenie...

Podział prac?Najważniejsze to wziąć się za te poprzednio wymienione...
    Ja jak już wspomniałem ruszyłbym na dobre za tydzień.W tym czasie, ewentualnie w nocy bym coś potłumaczył...Powiedzmy zajmę się plikiem item_kinds(tylko ~3800wierszy;) ) i tymi pomniejszymi(factions, skins, item_modifiers, quests, party_templates, parties, skills, info_pages, game_menus - tu jest więcej kopiowania niż tłumaczenia, no...oprócz item_kinds)
    Dajcie mi tydz....trochę czasu...
    Potem się dołączę do reszty!! ;)

Aha!Pobierzcie sobie Notepada++ http://notepad-plus-plus.org/download/v5.9.8.html

Offline Avation

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1880 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:39:06 »
    Pytanie: Da się jakoś wykasować te textury z expanded i czym różni się expanded od gameplay.

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1881 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:40:26 »
    Masz napisane na pierwszej stronie. Expanded ma w sobie wiecej modów i wymaga mocnego kompa, a gameplay odwrotnie.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1882 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:45:17 »
    ...Człowieku...nie podawaj jakichkolwiek miar czasowych...
    Ja tylko wspomniałem o spolszczeniu, a już w skrzynkę dostaje wiadomości z zapytaniami o spolszczenie...
    No co ty ja tylko podałem taki przykładowy czas dla nas abyśmy mogli ogarnąć co jest zrobione a co jeszcze by trzeba dopracować.

...Podział prac?Najważniejsze to wziąć się za te poprzednio wymienione...
    Właśnie podział. A kto wpadł na pomysł ?! Z automatu dostałeś stanowisko kierownika więc dziel i rządź :)

Ja jak już wspomniałem ruszyłbym na dobre za tydzień.W tym czasie, ewentualnie w nocy bym coś potłumaczył...Powiedzmy zajmę się plikiem item_kinds(tylko ~3800wierszy;) ) i tymi pomniejszymi(factions, skins, item_modifiers, quests, party_templates, parties, skills, info_pages, game_menus - tu jest więcej kopiowania niż tłumaczenia, no...oprócz item_kinds)
    Dajcie mi tydz....trochę czasu...
    Potem się dołączę do reszty!! ;)
    Dobra ja też nic nie obiecam na ten tydzień ale mogę te 4 co zostały wziąć na siebie. Jakby się ktoś bardzo wyrywał do pracy to zawsze coś mogę odstąpić.

Edit. Ja pierdziele, jak przejrzałem ile tych "mróweczek" trzeba przekopać to normalnie szok. Musimy zebrać fundusze na środki kojące nerwy a sądząc po zainteresowaniu spolszczeniem to na parę skrzynek uzbieramy xD
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 14:18:08 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Avation

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1883 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:50:30 »
    No tylko piszesz że ten na lepszego kompa a ten na starszego ale mi chodzi np. Czy w tym sie da pływać statkiem itp I Najważniejsze to czy da się wykasować te tekstury nowe.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1884 dnia: Stycznia 22, 2012, 16:39:21 »
    Pytanie: Da się jakoś wykasować te textury z expanded i czym różni się expanded od gameplay.
    Tak, zawiera więcej modów, ale graficznych, które obciążają znacznie komputer...
    Samo Gameplay informuje o tym, że zawiera mody dotyczące gamplayu...

No co ty ja tylko podałem taki przykładowy czas dla nas abyśmy mogli ogarnąć co jest zrobione a co jeszcze by trzeba dopracować.

Właśnie podział. A kto wpadł na pomysł ?! Z automatu dostałeś stanowisko kierownika więc dziel i rządź :)

Dobra ja też nic nie obiecam na ten tydzień ale mogę te 4 co zostały wziąć na siebie. Jakby się ktoś bardzo wyrywał do pracy to zawsze coś mogę odstąpić.

Edit. Ja pierdziele, jak przejrzałem ile tych "mróweczek" trzeba przekopać to normalnie szok. Musimy zebrać fundusze na środki kojące nerwy a sądząc po zainteresowaniu spolszczeniem to na parę skrzynek uzbieramy xD
    1.)Tak, ale chodzi mi o to, że za tydzień będą posty, gdzie to spolszczenie, bo za tydzień miało być.

2.)Nie chodzi o to, żebyś brał 4.Weź jeden i zacznij go tłumaczyć... ja co prawda spałem dziś trzy godziny, ale w nocy coś porobię...mam zapał :p

4.)W notatniku otworzyłeś?hehe...W Notepadzie nie wygląda to tak źle, zwłaszcza, że zaznacza Ci całą linijkę, którą edytujesz(w notatniku można by było się pogubić) :D
    Taaa, miło by było, zwłaszcza, że na "gazie" jakoś wszyscy znają języki obce....Bo po czym się lepiej porozumieć z obcokrajowcem jak nie po alku?:p gorzej by było z ortografią:p

Offline jaromirjagr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1885 dnia: Stycznia 22, 2012, 16:52:27 »
    biorę się z kumplem za plik z dialogami - mam nadzieję, że nikt go sobie jeszcze nie upatrzył i się na niego nie nastawił.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 16:57:05 wysłana przez jaromirjagr »

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1886 dnia: Stycznia 22, 2012, 17:10:12 »
    biorę się z kumplem za plik z dialogami - mam nadzieję, że nikt go sobie jeszcze nie upatrzył i się na niego nie nastawił.
    A proszę bardzo :) Tyle, że wstrzymajcie się trochę bo @Haazheel też spolszczał Florisa (ąłtsajder napisałem Ci na pw o tym). Nabazgrałem do niego z zapytaniem co tam już zrobił więc jak odpowie to może część roboty nam odejdzie :)

1.)Tak, ale chodzi mi o to, że za tydzień będą posty, gdzie to spolszczenie, bo za tydzień miało być.

2.)Nie chodzi o to, żebyś brał 4.Weź jeden i zacznij go tłumaczyć... ja co prawda spałem dziś trzy godziny, ale w nocy coś porobię...mam zapał :p

4.)W notatniku otworzyłeś?hehe...W Notepadzie nie wygląda to tak źle, zwłaszcza, że zaznacza Ci całą linijkę, którą edytujesz(w notatniku można by było się pogubić) :D
    Taaa, miło by było, zwłaszcza, że na "gazie" jakoś wszyscy znają języki obce....Bo po czym się lepiej porozumieć z obcokrajowcem jak nie po alku?:p gorzej by było z ortografią:p
    1. Ok rozumiem już żadnej daty nie będę podawał bo rzeczywiście może być młyn z postami.

2.Dobra na pierwszy ogień jakby co pójdzie game_strings, troops też wezmę .

4. (nie wiem czemu nie 3 ale co tam xD) W notepadzie ale i tak sporo tego.
       Ortografią to bym się nie martwił, napisali byśmy adnotację że spolszczenia trzeba używać po kilku głębszych i wszyscy byli by zadowoleni :)

PS. Poczekajcie na info o prazy Haazheel'a bo może naprawdę ma już trochę zrobione w końcu zaczynał w grudniu.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 17:17:47 wysłana przez adamk23 »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1887 dnia: Stycznia 22, 2012, 17:11:51 »
    biorę się za plik z dialogami - mam nadzieję, że nie wchodzę nikomu w paradę.

Nie, wręcz odwrotnie :p

No dobra, aby było wiadomo!

dialogs - jaromirjagr i przyjaciele ;)
    factions - ja
    game_menus - ja
    game_strings - adamk23
    info_pages - ja
    item_kinds - ja
    item_modifiers -ja
    parties - ja
    party_templates  - ja
    quests - ja
    quick_strings - ..........
    skills - RairakkuRey
    skins - ja
    troops - RairakkuRey

Jeżeli będzie ktoś chętny, niech wybierze plik(jak ktoś chciałby zrobić z plików, które ja zaznaczyłem, to śmiało...ja się nie pogniewam:P), zgłosi to na forum i...do dzieła...ja listę będę odświeżał ;)

Edit!
    No racja!Właśnie zauważyłem!Ale nie wiadomo, czy coś zaczął...na jakim etapie się znajduje(oczywiście jak coś zaczął)

Miejmy nadzieję, że szybko napisze, żeby zapał nam nie osłabł :P
    Może i z tymi krótkimi się wstrzymam, bo z tego co widzę, to skills ma zrobione...Kolejna rzecz, to czy w razie czego, będzie chciał połączyc pracę
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 00:10:32 wysłana przez ałtsajder »

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1888 dnia: Stycznia 22, 2012, 17:29:52 »
    ...Edit!
    No racja!Właśnie zauważyłem!Ale nie wiadomo, czy coś zaczął...na jakim etapie się znajduje(oczywiście jak coś zaczął)

Miejmy nadzieję, że szybko napisze, żeby zapał nam nie osłabł :P
    Może i z tymi krótkimi się wstrzymam, bo z tego co widzę, to skills ma zrobione...Kolejna rzecz, to czy w razie czego, będzie chciał połączyc pracę

Właśnie o postęp prac się pytałem, także o to czy może już skończył a jeśli nie to czy nie był by chętny do współpracy (wystarczy że napisze co już ma). A w razie porzucenia spolszczenia mam nadzieje że chociaż podesłał by to co zdołał zrobić. No ale pożyjemy zobaczymy jakby co to jakoś sobie poradzimy powolutku w końcu to nie jakiś zagmatwany prawniczy żargon.

Offline jaromirjagr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1889 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:53:21 »

no to mamy już dobry początek!

czekam na jakieś wieści o tłumaczeniu Haazheela, jeśli jednak wiecie, że któregoś z plików on na pewno nie zaczął tłumaczyć, to mogę zaczynać.