Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131317 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorek32133

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
      • http://img546.imageshack.us/img546/8864/45105.gif
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #1215 dnia: Października 18, 2011, 18:51:38 »
    No nie wiem zobacze wsumie zapłacić 20 zł czy tam w wersji pudełkowej 40 to zaden wyczyn na taką grę więc zobacze jesczę ^^

A  znacie jeszcze jakeś mody "Fajne" mody ^^ ?
    WSRH

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1216 dnia: Października 18, 2011, 20:07:57 »
    Zwykle wolę gry w wersji pudełkowej, ale jak zobaczyłem jak wydany jest WB, to zrezygnowałem... Wersja M&B ma przynajmniej zajebisty render na okładce, a tu jakiś przeciętny art tylko...

A  znacie jeszcze jakeś mody "Fajne" mody ^^ ?
    No np. Prophesy of Pendor :D :D  Albo Brytenwalda :D

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1217 dnia: Października 18, 2011, 21:56:06 »
    Ciekawy jest jeszcze mod 1257 a.d. i oczywiście tak jak kolega wyżej Prophesy of Pendor jest naprawdę świetny :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Mirro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1218 dnia: Października 19, 2011, 09:03:23 »
    Jakoż, ze to pierwsze wersy moje na tym forum, na wstępie chciałbym wszelkich tutejszych użytkowników pozdrowić.
    Mając za sobą pokłony, rytuały, etykiety etc. przejdę do sedna :)

Szukam opisu/instrukcji/poradnika w zakresie funkcji „planowanie bitwy” - dla niezorientowanych mam na myśli opcje, które uaktywniają się przed bitwa jeśli mamy na postaci rozwinięte talenty taktyczne.

Próbowałem przez jakiś czas ten motyw rozgryź, ale jedynym efektem było to, że wojska robiły co innego niż „dowodzącemu” się przed bitwa wydawało że robić będą w efekcie doprowadzając do chaosu którego ogarnięcie momentami przyprawiało o ból zębów ;)  Zakładam więc, że intuicyjne próby opanowania tego modułu wykazały ponad miarę iż natura za mało punktów władowała w moją cechę „intuicja” lub też błędnie postrzegam zastosowanie tej funkcji w grze.

Uprzedzając ewentualne komentarze, uwagi, „dobre porady” etc. - Przejrzałem wątek (cały!... strona po stronie) i za wyjątkiem opisu zalet tego usprawnienia nic bardziej konkretnego (czy wręcz łopatologicznego dla rozumujących obuchowo) w tej materii nie odnalazłem. Nie udało mi się też dotrzeć do tych informacji w innych wątkach (ale ich już nie wertowałem od dechy do dechy - ograniczyłem się do wyszukiwania tematycznych „frazesów” ;) ).

W ramach rozjaśnienia mroków informacyjnych, mój staż w tej grze to klika dni czasu rzeczywistego – tak… w native spędziłem tylko dwie godziny po czym od razu przesiadłem się na tego moda ;) Mam  więc braki w ogarnianiu podstaw mechaniki gry, a biorąc pod uwagę że nie ma podczas bitwy funkcji aktywnej pauzy (chyba  ;) ) tym bardziej to pogłębia początkowy chaos… co parę razy doprowadziło do szarży łuczników na piechotę wroga (bo nie ten klawisz się wcisnął… ;) )

Zagadnienie 2:

W opcjach moda (dostępnych do ustawienia z poziomu obozu), jest możliwość „uaktywnienia” komendy "do ataku" po utracie przytomności przez bohatera.

W jaki sposób wydać polecenie ataku po powaleniu w czasie bitwy? Klawisze rozkazów wtedy nie działają i można tylko biernie obserwować jak moje ciamajdy stoją jak te du..słupy, bo wcześniej dostali rozkaz utrzymania pozycji.

Zaznaczam, że w opcjach moda funkcja jest aktywna.
    « Ostatnia zmiana: Października 19, 2011, 10:43:23 wysłana przez Mirro »

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1219 dnia: Października 19, 2011, 12:34:01 »
    Co do zagadnienia pierwszego to chodzi Ci o część pochodzącą z Pre-Battle Orders i tu jest link do tematu http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,142816.0.html po angielsku niestety ale da się ogarnąć. Szczerze mówiąc nigdy nie zagłębiałem się w te rozkazy i ograniczałem się jedynie do wstępnego rozstawienia wojska.

Zagadnienie drugie jest trochę dziwnym problemem bo osobiście nigdy nie doświadczyłem czegoś takiego mając aktywną opcję ataku po powaleniu. Możesz w takiej sytuacji spróbować wcisnąć "backspace" , ręcznie zaznaczyć wszystkie jednostki i kliknąć na "szarżę"
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1220 dnia: Października 19, 2011, 18:32:29 »
    To spolszczenie ma wiele błędów... Nieznacie jakiegoś innego ?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1221 dnia: Października 20, 2011, 00:37:06 »
    A no witaj Mirro!
    Jesteś (chyba?) jedynym  z ostatnich wielu nowych użytkowników, którzy zanim wypowiedzieli się na forum, postanowili przynajmniej spróbować samemu rozwiązać dany problem - winszuje!

1.Jeżeli chodzi o ten system wydawania rozkazów.Podobnie jak adamk, nigdy się nie zagłębiałem, tylko z przyzwyczajenia, po rozpoczęciu bitwy ustawiałem wojsko.
    Mechanika M&B nie jest ciężka, ale warto rozejrzeć się za wskazówkami.Przyznam się, że po dłuuugim czasie grania w M&B, zauważyłem taką funkcję jak "okno dowódcy"(czy jak to inaczej nazwać), które włączamy za pomocą "backspace".
    Niewiele wcześniej zauważyłem, że można kogoś zranić nachylona lancą, wiem...wioska :p A jeszcze później dowiedziałem się, że nie trzeba latać na drugi koniec mapy, aby kazać stanąć oddziałowi w wybranym miejscu - wystarczy przytrzymać F1.

2.W moda dawno nie grałem, ale jeżeli dobrze pamiętam, to zaznaczenie tej opcji powoduje to, że po Twoim upadku wszystkie Twoje jednostki otrzymają rozkaz "Do ataku". Jest to taka alternatywa dla co pozostawili jakieś wojsko na tyłach...
    To, że opcja jest aktywna poznać po podpisie Wszyscy, Do ataku w lewym dolnym rogu...

Offline Mirro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1222 dnia: Października 20, 2011, 09:12:13 »
    Ok… problem z „atakiem po zaliczeniu gleby” rozwiązany :) .
    Prawdopodobnie mod nie wgrał/ściągnął się za pierwszym razem poprawnie. Zassałem ponownie, przeinstalowałem i teraz wesoła kompanijka raźno leci na wyrżnięcie, jak sam Wódź dał im przykład chwile wcześniej :)

Z planowaniem bitwy mój Wódź nadal ma problemy (link z postu adamk23 dużo nie pomógł – mimo że dotyczy moda wprowadzającego to udogodnienie, tak naprawdę mało tam informacji o czystej mechanice obsługi tego cuda -  a przynajmniej nie udało mi się tego „wyczytać” w tym barbarzyński języku :P). Dałem sobie z tym spokój i ograniczam się tylko do automatycznego rozstawienia wojsk przed bitwą (może ktoś… kiedyś… kto ma opanowany ten aspekt skleci jakiś mały instruktaż jak się tym skutecznie posługiwać  – wtedy mój wódź wróci do zabawy w „wielkie planowanie” ;) ).

Na koniec pytanie.. raczej luźno związane z samym modem a bardziej z mechanikom gry, ale…

Czy jeśli dam rozkaz kawalerii, aby podążała za mną, to w momencie gdy wbiję się w linie wroga i zacznę tam okładać mieczem wrogie czerepy, to reszta oddziału tez automatycznie podejmie z nim walkę czy musze ich „zmotywować” rozkazem  „do ataku”?

Pytanie może trochę laickie, ale odpowiedz istotna, bo w walce ciężko obserwować co konkretnie robią kompanii (przynajmniej na tym poziomie opanowania gry, który prezentuje). Pozostawienie ich na komendzie „za mną” w teorii umożliwi sprawnie przeprowadzać ataki zaczepne – doskoczyć, chwile porąbać wrogie tusze, odskoczyć i za chwile replay ;)
    Kontrolować to przyciskami rozkazów na tym etapie mnie przerasta :)

Oczywiście cały niecny plan „prostej walki zaczepnej w moim wykonaniu” wali się jak karciany domek, gdy pozostaje dla nich priorytetem dotarcie w moje pobliże a dopiero później bicie wroga  ;P Liczę na to, że chcąc do mnie dotrzeć będą to robić na zasadzie wyrąbywania sobie drogi przez zastępy wroga a nie bezmyślnej próby przepchania się przez tłum.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1223 dnia: Października 20, 2011, 12:08:18 »
    1.Musisz ich zmotywować, bo będą ślepo za tobą podążać, powierzchownie broniąc się przed napastnikami.
    Ja przeważnie robię tak, że przed samym starciem daję kawalerii rozkaz ataku, następnie ponownie, zgrupowania, i tak w kółko.Z tym, że musisz trochę uważać, gdyż największe straty może ponieść w chwili wycofywania.

2.Wszystko zależny na jakim poziomie są...Warto, też od czasu do czasu zmienić dowódcę przed walką, aby przejąć nad nimi kontrolę i troszkę ich podszkolić...

3.Widzisz...chyba wszyscy mają ten problem.Nasi wojacy są zbyt "ułomni" aby pojąć te dwa rozkazy równocześnie...

Pozdrawiam!

Offline Mirro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1224 dnia: Października 20, 2011, 14:33:50 »
    hehehe... no i zrobiło się teraz zrozumiałe dlaczego moja jazda padała ostatnio jak muchy :) bo to tłumoki pozbawione instynktu samozachowawczego :) Proste rozwiazania idą więc w odstawke i trzeba poprawić umiejetnosci szybkiego oraz sprawnego klikania w klawisze rozkazów...

2.Wszystko zależny na jakim poziomie są...Warto, też od czasu do czasu zmienić dowódcę przed walką, aby przejąć nad nimi kontrolę i troszkę ich podszkolić...

Może laickie pytanie, ale o co chodzi z tymi dowódcami?? Czy można wyznaczac indywidualnie dowódców dla poszczególnych formacji??
    Do tej pory sądziłem, że jedynym dowódcą jest tylko gracz we własnej osobie (mówimy oczywiscie o oddziale sterowanym przez gracza - o tym że w przyszłości (bo na razie to jeszcze odległa dla mnie perspektywa) możemy mianować swoich bohaterów na lordów wasalnych i wtedy będą pomykać ze swoja armią to wiem, ale zakładam że nie to miałeś na myśli)

Wracając do spraw związanych bardziej z modem… przyjąłem propozycja zostania wasalem króla. Fajnie, tylko stary zgred w lenno oddał mi jedną zapyziałą (na dodatek spaloną ;P )wioskę. Czy aby móc korzystać z usług skarbnika, marszałka i tym podobnych biurokratów, musze zdobyć jakiś zamek, czy jest sposób aby nimi zarządzać z poziomu wiochy?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1225 dnia: Października 20, 2011, 18:38:51 »
    Zmiana dowódcy oznacza, że podczas bitwy nadal ty będziesz dowodził tylko, że sterując bohaterem a nie swoją postacią.

Widzę, że we Florisie jest Custom Commander. Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jak to cudeńko działa;]? Coś tam czytałem, że pozwala to zmieniać wyposażenie jednostkom itp. ale takiej opcji w grze nie widziałem.

Offline Gregorian997

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1226 dnia: Października 20, 2011, 19:58:46 »
    Witam jak mam taki problem i nie moge uruchomic link do Screena
    http://img441.imageshack.us/img441/1429/beztytuujpt.png
    PROSZE O POMOC

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1227 dnia: Października 20, 2011, 20:06:42 »
    Wrzucanie screena z folderem Torrenty na pulpicie. Nowy standard
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Gregorian997

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1228 dnia: Października 20, 2011, 20:42:38 »
    Wrzucanie screena z folderem Torrenty na pulpicie. Nowy standard
    no co ? warbanda mam orgynalnego..

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1229 dnia: Października 20, 2011, 20:46:27 »
    Ale piractwo jest karane tak, czy siak.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".