Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Twinfire

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #750 dnia: Lipca 12, 2011, 13:46:05 »
    @Eljah ta masz FAQ by adamk23
    A co do crashy, błędów itp. to po zwiększeniu pamięci wirtualnej i plików stronicowania, i wszystko jest ok ( tylko jeden hełm nie ma tekstury ) a sprzętu dobrego nie mam ( 1,5gb RAM; Saphire HD 3650 512mb; procek jednordzeniowy 2,01ghz, XP SP3 )
    "Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Na żadnej imprezie nie ma brzydkich kobiet, jest tylko za mało alkoholu."
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #751 dnia: Lipca 12, 2011, 18:53:51 »
    Odpaliłem moda, pograłem 2 minuty w czasie których gra się dwa razy wysypała i raczej podziękuje. A mob brzmiał bardzo zachęcająco.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #752 dnia: Lipca 12, 2011, 22:07:27 »
    Odpaliłem moda, pograłem 2 minuty w czasie których gra się dwa razy wysypała i raczej podziękuje. A mob brzmiał bardzo zachęcająco.

Przyznam się, że śmieszą mnie takie posty. Ja jakoś potrafiłam ściągnąć sobie programy, by uniknąć problemów typu RGL Error, C++ A już na pewno nie wspomnę o tym, że jak byk jest napisana informacja o HotFixie, a ludzie nadal nie wiedzą jak sobie z tym poradzić. Więc jak można oczekiwać, że modyfikacja może chodzić poprawnie, skoro pewne osoby nie potrafią czytać ze zrozumieniem tego, co inni forumowicze napisali, by zaradzić wszelkim problemom. Nie wspominając już nawet o wyszukaniu w sieci odpowiedniego oprogramowania.
    Ja ugrałam co najmniej 600 godzin na tej modyfikacji i ani razu nie wysypało mi gry do windy. Jedynie co mi pozostaje to podziękować twórcy tejże wspaniałej kompilacji modów.
    Cóż tutaj można więcej powiedzieć. Nie wystarczy umieć tylko włączyć komputer, czasem trzeba czegoś więcej :/ (niektórzy to by chcieli - Pstryk i jest światło :) )
    Pozdrawiam.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #753 dnia: Lipca 12, 2011, 22:19:51 »
    Przyznam się, że śmieszą mnie takie posty. Ja jakoś potrafiłam ściągnąć sobie programy, by uniknąć problemów typu RGL Error, C++ A już na pewno nie wspomnę o tym, że jak byk jest napisana informacja o HotFixie, a ludzie nadal nie wiedzą jak sobie z tym poradzić. Więc jak można oczekiwać, że modyfikacja może chodzić poprawnie, skoro pewne osoby nie potrafią czytać ze zrozumieniem tego, co inni forumowicze napisali, by zaradzić wszelkim problemom. Nie już nawet o wyszukaniu w sieci odpowiedniego oprogramowania.
    Ja ugrałam co najmniej 600 godzin na tej modyfikacji i ani razu nie wysypało mi gry do windy. Jedynie co mi pozostaje to podziękować twórcy tejże wspaniałej kompilacji modów.
    Cóż tutaj można więcej powiedzieć. Nie wystarczy umieć tylko włączyć komputer, czasem trzeba czegoś więcej :/ (niektórzy to by chcieli - Pstryk i jest światło :) )
    Pozdrawiam.

Racja..Co niektórzy chcieliby aby wejść im w PC i naprawić, bo najlepiej jest powiedzieć "nie umiem", "nie wiem".
    Z drugiej zaś strony istnieją przypadki wadliwego działania modyfikacji pomimo wypróbowania wszystkich możliwych opcji - niestety ja tak mam..."formatowania nadszedł czas..."...podejrzewam, że to przez system(brak porządków od 1,5 roku) ;/

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #754 dnia: Lipca 13, 2011, 01:05:48 »
    Hotfixa oczywiście miałem zainstalowanego od samego początku. Na rozwiązanie problemów z out of memory/runtime library/RGL error próbowałem wszystkich fixów dostępnych na forum oraz na paru innych stronach. Ani (jeszcze) większe stronicowanie, ani zmniejszenie detali, ani 3gb switch nie pomagają.

PS: Jagoda skoro do poprawnej działania modyfikacji potrzebne są jakieś dodatkowe programy to w tym momencie stają się jej integralną częścią i fajnie by było gdyby były w pierwszym poście.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #755 dnia: Lipca 13, 2011, 09:26:13 »
    Witam.

Żeby nie było. Ja nie wyśmiewam się z ciebie. Ale prawda jest taka, że bez przerwy ludzie psioczą i narzekają na Florisa - Że jest do bani, że stwarza tylko same problemy, że nie nadaje się do niczego innego jak tylko do wywalenia do śmietnika. A spójrz na mnie. A raczej na top, co ja piszę. Ja mam tego moda od lutego i w ogóle nie miałam z nim problemów. Owszem pamięć mam dużą 6GB i to tą raczej z górnej pułki, ale nie piszę tego po to, jak niektórzy uważają, by się tym chwalić. Piszę to po to, że wybrałam sobie florisa, bo spełniał moim wymaganiom. Nie chodzi tylko o wymagania względem modów i skryptów jakie w sobie zawiera, ale wymagania systemowe. Ja też mam RGL Error, ale tylko w tedy, gdy w trakcie głównego wczytywania modyfikacji chcę zminimalizować grę. Ale tak to w ogóle żadnych problemów i powiem otwarcie, że modyfikacja jest boska. Granie w Florisa sprawia mi wiele frajdy. Owszem, są modyfikacje które mnie wkurzają, jak na przykład zamki, a raczej faza ich zdobywania. Wolałabym ich nie mieć, bardziej preferuję zamki z Native. No ale cóż, przełknę to jakoś, ja nic nie będę kasowała. A ludzie ciągle piszą, że coś kasują, a potem płacz, że to, czy tamto nie działa. Jeżeli Floris Expanded Mod Pack jest dla kogoś za "mocny", czyli ma za duże wymagania sprzętowe to jest jeszcze wersja Floris Basic Mod Pack, która też ma sporo do zaoferowania. Nie można oczekiwać, że słoń będzie tańczył jak baletnica - Proste.
    Jeżeli chodzi o programy to za wiele nie trzeba myśleć żeby wiedzieć co ściągnąć. Ja ściągając sobie modyfikację Florisa, które de facto nie była jeszcze na tym forum znana, a przynajmniej nie była opisana to sama sobie ściągnęłam Microsoft Visual C++ 2008, a potem 2010. Po zainstalowaniu Florisa ściągnęłam wszelkie sterowniki do mojej maszyn. Zrobiłam defragmentacje dysku i skandisk, a jeszcze przed tym przeskanowałam Florisa w poszukiwaniu wirusów. Nawet odinstalowałam M&B Warband i zainstalowałam Florisa na świeżutką instalację. Zawsze tak robię z każdą grą. Za przykład może posłużyć gra w którą grałam ponad dwa lata X3 Konflikt Terrański gdzie mam ponad 8GB samych modów i skryptów i bez przerwy coś tam doinstaluje lub odinstaluje i wszystko śmiga jak należy. Za kolejny przykład może posłużyć Oblivion lub Fallout 3 do każdej z gier mam około 15GB modów, skryptów i kompilacji.  Ja takich problemów nie mam, bo nauczyłam się tak postępować z każdą grą i wiesz co?.... Może nie uwierzysz, ale to naprawdę działa.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #756 dnia: Lipca 13, 2011, 12:27:53 »
    Oj tam zaraz za mocny mod co dla niektórych:) Ja tam na swoim śmietniku jakoś w niego gram, co prawda nie od razu było cacy ale dało się to wszystko poprawić i śmigam bez problemowo. Fakt, że zaczęło mi wywalać do pulpitu przy ponad 500 dniu gry ale to raczej save się coś zkaszanił bo po zaczęciu nowej gry wszystko chodzi jak w zegarku. Więc jak to mówią: "dla chcącego nie ma nic trudnego"

PS Jagoda jeśli wkurzają Cię zamki to można je podmienić na te z "Native". Zrobiłem tak z paroma najbardziej działającymi mi na nerwy i żadnych problemów przy obronie czy szturmie nie było.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Satia

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #757 dnia: Lipca 13, 2011, 13:22:23 »
    PS Jagoda jeśli wkurzają Cię zamki to można je podmienić na te z "Native". Zrobiłem tak z paroma najbardziej działającymi mi na nerwy i żadnych problemów przy obronie czy szturmie nie było.

Ja natomiast polecam własne przeróbki "upośledzonych" nowych zamków, daje to wiele możliwości i troche zabawy (jak ktoś np. lubił się bawić klockami lego)  :)

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #758 dnia: Lipca 13, 2011, 14:25:32 »
    Visual studio mam aktualny, 2010. Wymagań moda nie znam, może niech ktoś napisze kto gra bez crashy jaki ma sprzęt to będę miał porównanie (np. Jagoda). W każdym razie zdziwiłbym się gdyby ten mod miał większe wymagania niż wiedźmin drugi lub drugi crysis które chodzą bez zarzutów, a wyglądają cudnie,

Jedyna ingerencja w warbanda jaką zrobiłem do tej pory to zainstalowanie spolszczenia na native.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #759 dnia: Lipca 13, 2011, 16:26:55 »
    Oj tam zaraz za mocny mod co dla niektórych:) Ja tam na swoim śmietniku jakoś w niego gram, co prawda nie od razu było cacy ale dało się to wszystko poprawić i śmigam bez problemowo. Fakt, że zaczęło mi wywalać do pulpitu przy ponad 500 dniu gry ale to raczej save się coś zkaszanił bo po zaczęciu nowej gry wszystko chodzi jak w zegarku. Więc jak to mówią: "dla chcącego nie ma nic trudnego"

Może nie za mocny, ale przyczyna jakaś musi być ;)

Piszesz, że po 500 dniu coś zaczęło się walić.Pamiętam, że w jakimś modzie(chyba PoP), też coś takiego było.Winą obarczono, wszystko co się dało(Jagodo, nie tylko floris był za takie rzeczy zaniżany do zera.Bo jak wszyscy wiemy, najlepiej krytykować, że robią coś za darmo i jeszcze nie działa...)Nie pamiętam jakie na to było lekarstwo, ale winą była zbyt duża ilość oddziałów na mapie.

Visual C++!
    Podczas ostatniej rozmowy ze znajomym serwisantem, wspomniałem mu o moich problemach z kartą(czasami strzela mi obraz, padają sterowniki - brak lekarstwa).Na to on wspomniał o właśnie tym programie.Visual C++ potrafi troszkę spitolić działanie naszego komputera, jeżeli kiedykolwiek wystąpił problem z instalacją, aktualizacją(błędne wgranie plików).Lekarstwo?Podobno CAŁKOWITE wykasowanie i ponowne zainstalowanie potrafi coś poprawić, choć gwarancji nie ma...A jak nie działa to reinstalacja systemu.
    Nie wiem na ile w tym prawdy, ale chwytam się wszystkiego(jeszcze czarcich sztuczek nie próbowałem ;)), Wieczorkiem spróbuje, i dam znać.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #760 dnia: Lipca 13, 2011, 17:56:05 »
    Z Visualem C++ właśnie tak zrobiłem że wyczyściłem do czysta a potem instalowałem świeżo ściągnięte sterowniki i wszyściutko jest ok :)

Co do moich problemów ze starym savem to rzeczywiście takie coś było w PoP i ponoć przyczyną była za duża ilość oddziałów na mapie. A przyznam się szczerze że przez około roku warbandowego nie zajmowałem się bandytami i innym dziadostwem
    (potem to i nie mogłem ich dogonić przez rozmiar armii) i uzbierało się ich cała masa (jak przemierzałem mapę to było ich jak mrówków w co niektórych miejscach xD ). Tak więc prawdopodobnie było to za dużo jak dla mojego sprzętu a poza tym na tym zapisie były realizowane wszystkie przeróbki i możliwe, że coś mogło spowodować pewne zgrzyty. Zacząłem nową grę i jest wszystko dobrze, znowu mogę bić wroga ku chwale Królestwa Swadii :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #761 dnia: Lipca 14, 2011, 00:33:57 »
    Ja zacząłem robić porzadek, gdy do głowy wpadł mi pomysł reinstalacji systemu(po dwóch latach)...Czy zadziała, to dam znać!
    Sterowniki - najnowsze
    MV C++ 2010 - zainstalowany bez problemowo
    Wszelkie zmiany z plikami, itp. - dokonane

Efekt:
    Brytenwalda na max detalach z PL i BS na 250 - FPS w bitwie 60-80:D

Offline Wojdal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #762 dnia: Lipca 14, 2011, 12:06:48 »
    Znowu mam problem po formacie chciałem zainstalować Florisa więc robiłem wszystko jak za pierwszym razem. Zainstalowałem Florisa ,spolszczenie, hotfixa ,Virsual++. No i włączam dobra działa zrobiłem pierwszą misje z kupcem i się wyłączyło i wyskoczył jakiś błąd ,nie wiem jaki ponieważ tylko było słychać ten odgłos od błędu i momentalnie zaciął się komputer. Więc co z restartowałem i próbuje włączyć jeszcze raz Florisa i przy wczytywaniu ustawień wyskakuje błąd RGL Error. Próbowałem różnych rzeczy i nie działa to tego reszta modów też tak ma ,że wyskakuje ten błąd tylko Native działa poprawnie.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #763 dnia: Lipca 14, 2011, 14:47:20 »
    Czy opcja "Wyłącz skargi towarzyszy" rzeczywiście je wyłącza czy po prostu nie są one wyświetlane(tak było, w którymś modzie)? Dzięki tej opcji możemy biegać ze wszystkimi bohaterami bez ryzyka, że któryś nas opuści?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #764 dnia: Lipca 14, 2011, 15:01:47 »
    Znowu mam problem po formacie chciałem zainstalować Florisa więc robiłem wszystko jak za pierwszym razem. Zainstalowałem Florisa ,spolszczenie, hotfixa ,Virsual++. No i włączam dobra działa zrobiłem pierwszą misje z kupcem i się wyłączyło i wyskoczył jakiś błąd ,nie wiem jaki ponieważ tylko było słychać ten odgłos od błędu i momentalnie zaciął się komputer. Więc co z restartowałem i próbuje włączyć jeszcze raz Florisa i przy wczytywaniu ustawień wyskakuje błąd RGL Error. Próbowałem różnych rzeczy i nie działa to tego reszta modów też tak ma ,że wyskakuje ten błąd tylko Native działa poprawnie.
    To raczej nie jest normalne żeby każdy mod wywalało. Albo masz za mało pamięci, albo masz poważny problem.

Czy opcja "Wyłącz skargi towarzyszy" rzeczywiście je wyłącza czy po prostu nie są one wyświetlane(tak było, w którymś modzie)? Dzięki tej opcji możemy biegać ze wszystkimi bohaterami bez ryzyka, że któryś nas opuści?

Tak, ta opcja wyłącza skargi. To znaczy, że możesz rekrutować tyle NPC ile dusza zapragnie bez ryzyka, że któryś z naszych NPC postanowi odejść z naszej kompanii.  Ich nastawienie względem siebie będzie zawsze przyjazne i nigdy nie spadnie. No chyba że jednemu NPC dasz ziemie a innemu nie - ale to chyba też wyklucza niezadowolenie - nie pamiętam jak to dokładnie było z tym wasalstem u naszych NPC.
    Pozdrawiam.