Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131272 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ardiss

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #300 dnia: Kwietnia 25, 2011, 02:25:11 »
    Moi drodzy:D
    Zaintrygował mnie temat spolszczonka, poczyniłem pewne kroki, żeby chociaż ambitnie spróbować, a że nigdy tego nie robiłem, licze że chociaz troszkę mi pomożecie;)
    Na starcie mam dwa problemy, które są chyba najpoważniejszymi, otóż:
    Stworzyłem folder "new language", znajdują się w nim wszystkie, najpotrzebniejsze pliki od "dialogs", przez "faction", na "troops" kończąc. Edytuje je plikiem Notepad++, jak polecił któryś z kolegów, i wygląda to mniejwiecej tak:
    menu_start_game_1|Select your character's gender.
    mno_start_male|{***}
    mno_start_female|{***}
    mno_go_back|{***}
    menu_start_character_1|{***}
    mno_start_noble|An impoverished noble.{***}
    mno_start_merchant|A travelling merchant.{***}

I pytanie moje brzmi, jak to w tym momencie powinienem zmienić, czy tak?:

menu_start_game_1|Select your character's gender.
     menu_start_game_1|Select your character's gender.| Wybierz płeć bohatera.
    ??

Jeśli już uporam się z tym problemem, co dalej? Czy, i gdzie skopiować te pliki z folderu "new language", żeby spolszczony fragment pojawił się w grze?

Offline adam1.1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #301 dnia: Kwietnia 25, 2011, 11:22:42 »
    Powinno być tak:
    menu_start_game_1|Wybierz płeć bohatera.
    Po prostu w miejsce angielskiego tekstu wstawiasz polski.

Gdy skończysz spolszczenie to wchodzisz w folder:
    Mount & Blade|modules|Floris Expanded Mod Pack 2.4|languages|
    i wklejasz tam przetłumaczony folder pod nazwą "En"

Offline zanstaszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #302 dnia: Kwietnia 25, 2011, 12:03:44 »
    Witam, mam problem z tym modem. Otóż jest on strasznie nie stabilny na moim komputerze. Podczas ładowania mam RGL Error, a jak nie to podczas gry mam problem z warband.exe. Ściągnąłem moda w wersji 2.4, wypakowałem do Modules, więc chyba dobrze. Mam Warbanda 1.134. Zrobiłem też zalecenia stąd: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.html, ale tylko punkt 1 bo drugiego nie rozumiem. Mój komputer to:
    Windows XP Home Edition 32 bit;
    GeForce 7300 LE (komp z przed 4 lat :D)
    2x Intel Core 2 CPU 2.13GHz
    1 GB RAM'u.
    Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #303 dnia: Kwietnia 25, 2011, 13:01:12 »
    Co od tłumaczenia, to Ardiss powinieneś jeszcze wiedzieć, że w każdą spację powinieneś wstawić znak "_" W innym przypadku gra będzie kraszowałą sie do windy w trakcie wczytywania :/ Między innymi, dlatego ja porzuciłam polonizację tej modyfikacji. Przykładowo przetłumaczony tekst powinien wyglądać tak :

menu_start_game_1|Wybierz_płeć_bohatera.

Tak jak to jest zrobione w menu_start_game_1 jak widzisz tam każda spacja jest zastąpiona znakiem "_".
    Pozdrawiam i życzę wieleeeeeeee cierpliwości :D JA tłumaczyłam plik tekstowy 4 godziny i gdzieś zapomniałam tego znaku wstawić. Potem spędziłam drugie 4 na odnalezienie zagubionego/zapomnianego znaku :D

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #304 dnia: Kwietnia 25, 2011, 14:05:24 »
    Skoro wszystkie spacje trzeba zastąpić podłogami wystarczyło użyć Ctr+h i zamienić wszelakie " " na "_".

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #305 dnia: Kwietnia 25, 2011, 15:52:27 »
    No nie bardzo, ponieważ spacje w tekstach muszą być zastąpione znakiem "_" jak już wspomniałam wcześniej. I raczej nie da się tego zastąpić klawiszem Crtr+h ponieważ w tedy zastąpimy wszystkie spacje jakie są w danym pliku :/ Dlatego jest ten niesmak. Nie wiem jak to zrobił polski dystrybutor, ponieważ w jego plikach tekstowych są zwykłe spacje bez "_". Dlatego mówię, dla mnie to za wiele zabawy. Wiele skryptów i modów przetłumaczyłam do innych gier i w żadnej nie było takich cyrków jak w trackie tłumaczenia plików w WB.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #306 dnia: Kwietnia 25, 2011, 20:21:26 »
    Coś mi tu nie pasuje, chyba jednak robisz coś źle. Właśnie patrzę na spolszczenie jakie w czasie skrajnego znudzenia motam do FB i zauważyłem że o ile w identyfikatorze linijki (generowanym przez grę) potrzebne są podłogi, o tyle w części wyświetlanej normalnie działają spacje. Taki przykład.
    itm_mosinb|Mosin Nagant z Bagnetem
    (click to show/hide)

Offline zanstaszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #307 dnia: Kwietnia 25, 2011, 20:26:37 »
    Ktoś mi pomoże z uruchomieniem moda czy jak zawsze :działaj na własną rękę za tydzień napiszę bo mi się nie chce"?

Offline Gas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Kwietnia 25, 2011, 21:04:40 »
    Co do samego banku - ja nie dokonuje tam żadnych wpłat - w końcu wiem, że nie wyszedł żaden hotFix dla tego skryptu. Tak więc opcje banku na razie zostawiam, do czasu wyjaśnienia problemu. Niby zostało wyjaśnione - podane, jak rozwiązać problem z bankiem. Ale osobiście tego nie próbowałam, tak więc ten temat nadal jest dla mnie wielką tajemnicą
    No to wielka szkoda:) POmiajjąc już to, że grę trzeba zacząć od nowa i przepadaj 130000 denarów, to gra będzie dużo cięższa bez banku (nie chodzi nawet o %, ale o to, że można bezpiecznie przechowywać pieniądze) No ale radziłem sobie tyle czasu bez, więc i teraz sobie poradzę.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #309 dnia: Kwietnia 25, 2011, 21:43:17 »
    Witam Wszystkich po dość długiej przerwie.

Odnosząc się do wypowiedzi Jagody, chciałbym powiedzieć, że modyfikacji nie porzuciłem, lecz czekałem na wydanie kompatybilnej wersji TweakM&B z najnowszą wersją Floris.
    A więc, kiedy takowa wersja została wydana, postanowiłem powrócić do moda.
    Jednocześnie chciałbym poinformować o kilku dodatkach, które zostały umieszczone w temacie Floris Mod Pack, na http://forums.taleworlds.com/index.php/board,197.0.html
    Przez ostatnią stronę w tym temacie, kilkoro z was ciąży problem kiepsko działającego banku.A czy ktoś z Was pokwapił się zajrzeć tu?http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,154327.0.html - Jagoda!Dobrze by było, umieścić, ten link na pierwszej stronie...najlepiej na czerwono ;)

Ktoś mi pomoże z uruchomieniem moda czy jak zawsze :działaj na własną rękę za tydzień napiszę bo mi się nie chce"?

Co do Stabilności....korzystałeś z tego? http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.msg125846;topicseen#msg125846
    Kolejna rzecz...nie wymagaj od sprzętu zbyt wiele...ten mod naprawdę zżera blaszaka

Pozdrawiam!

Offline zanstaszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #310 dnia: Kwietnia 25, 2011, 22:22:20 »
    @ałtsajder - próbowałem. Pobierałem nawet hotfix A i B, a i tak RGL albo inne błędy. Coś mi się zdaje, ze w ten mod nie pogram.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Kwietnia 25, 2011, 22:32:02 »
    @ałtsajder - próbowałem. Pobierałem nawet hotfix A i B, a i tak RGL albo inne błędy. Coś mi się zdaje, ze w ten mod nie pogram.

Kiedyś jak wszystko mi się zaczęło sypać postanowyłem skasować folder z grą, zainstalować na nowo, patch, potem modyfikację.Jak ręka odjął.
    Ostatnio zauważyłem poprawę w stabilności po defragmentacji dysku.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #312 dnia: Kwietnia 25, 2011, 22:32:42 »
    Ok ałtsajder. Zamieszczę go na pierwszej stronie, ale najpierw muszę się temu przyjrzeć żebym wiedziała co to w ogóle jest i do czego to jest. Oczywiście bee chciała to opisać, dlatego muszę wiedzieć co zamieszczam w swoich postach. Tak więc za parę dni link wyląduje w pierwszym poście tego wątku.
    Co do samego Banku - no cóż, niby koś na forum producenta podawał rozwiązanie, ale ja osobiście nie wiem jak się do tego zastosować. Może od tamtego czasu wyszły jakieś hotfixy, aczkolwiek mi nic nie wiadomo na ten temat. Ostatnio nie mam czasu na WB :(
    Pozdrawiam.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Kwietnia 26, 2011, 01:40:34 »
    Ok ałtsajder. Zamieszczę go na pierwszej stronie, ale najpierw muszę się temu przyjrzeć żebym wiedziała co to w ogóle jest i do czego to jest. Oczywiście bee chciała to opisać, dlatego muszę wiedzieć co zamieszczam w swoich postach. Tak więc za parę dni link wyląduje w pierwszym poście tego wątku.
    Co do samego Banku - no cóż, niby koś na forum producenta podawał rozwiązanie, ale ja osobiście nie wiem jak się do tego zastosować. Może od tamtego czasu wyszły jakieś hotfixy, aczkolwiek mi nic nie wiadomo na ten temat. Ostatnio nie mam czasu na WB :(
    Pozdrawiam.

Wybacz...Oprócz podanych linków miał być jeszcze tenhttp://forums.taleworlds.com/index.php/topic,166388.0.html(niechcący musiał się skasować)

Jest to mały bugfix oznaczony 2.41a, a zawiera:

* Bank Overview Screen pop up and exiting
        * Companion overview exiting
        * Custom Camera in Tournaments
        * "No Loot"/No Renown fixed
        * Proper scaling of party strength to terrain
        * Banner selection now limited to those already having a banner
        * Items should now be edit-able with Morgh's tools
        * Custom Vassal Titles now persistent with save and work correctly
        * Patrols disband now with messenger
        * Reinforcement parties of size 0 removed
        * Bank debt/town fire errors fixed
        * Town menu recruitment fits custom kingdom culture
        * Scrolling "deposit money in chest" messages no longer interfere with conversations
        * ...possibly some other small minutiae
    Tłumaczyć chyba nie trzeba ;)

Offline Gas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #314 dnia: Kwietnia 26, 2011, 09:27:10 »
    Ałtsajder, jesteś wielki - bank działa! :)
    Wystarczyło podmienić linijki, tak jak jest to tutaj opisane:
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,162354.msg3928055.html#msg3928055