Co do taktyki, to nim przystąpimy do walki musimy stworzyć podgrupy naszej armii. Jak nam powszechnie wiadomo w grze mamy trzy grupy Piechota, Strzelcy i Kawaleria. W opcji oddziału możemy przypisać kilka innych i musimy zrobić to przed bitwą.
Zawsze staram się tworzyć armie samowystarczalną, zwłaszcza ma początku gry. Musimy dysponować oddziałami, które stawią czoła każdej armii. W opcjach oddziału wystarczy miejsca na lekką i cieżką piechotę, łuczników lub kuszników, halabardnicy i kawaleria lekka i ciężka.
Gdy dysponuje takim oddziałem przystępuję do walki.
Jeżeli wrogowie nie posiadają kawalerii w ustawieniach Planowanie Bitwy wysuwam na czele łuczników tuż za nimi halabardników lub oddziały z wielkimi tarczami, najlepiej pawęż. Oddziały te rozstawiam z opcją Spread Out z Hold Position, Foward x1 lub 2. Kawalerię zawsze rozmieszczam na obu flankach, dlatego daję im nazwę Kawaleria lewa i kawaleria Prawa. Kawalerię rozmieszczam od razu gdy pojawi się ekran bitwy. Naciskam Backspace i na ekranie wybieram kawalerię, a następnie najeżdżam kursorem na minimapkę i klikam na obu flankach mojej formacji. W tej samej chwili pojawiają się małe flagi. Oznacza to, że kawaleria przystępuje do zajmowania wyznaczonej pozycji. Piechote rozmieszczam z tyłu, za łucznikami i halabardnikami. Jak napisałam wcześniej, jeżeli wroga armia nie posiada kawalerii halabardników, to odsyłam na tyłu. Chyba, że wroga armia posiada nad wyraz ciężka piechotę, to halabardnicy rozniosą ich w mig. Nie rzucajcie do ataku piechoty przeciwko zbrojnym, ciężko uzbrojonej piechocie chyba, że też takową posiadacie.
Generalnie bardzooo łatwo jest rozplanować sobie taką armię. Osobiście uważam że brakuje tylko dwóch opcji jeżeli mamy Foward x1 lub Backx1 to powinno być Lewax1 i Prawa2 od razu ułatwiło by to rozmieszczenie kawalerii. Jeżeli nasi łucznicy osłabili wrogą armię wydajemy rozkaz Ataku naszej piechocie i halabardnikom. Gdy te jednostki będą w połowie drogi od wroga, wydaje rozkaz przemieszczenia kawalerii. Kawalerie przemieszczam tak samo jak na początku. Zaznaczam kawalerię na tabeli którą wywołuję przyciskiem Backspace, a następnie przesuwam ja do przodu, nie atakuję. Kawalerią zawsze atakuję od flanki chwilę przed tym jak moja piechota zetrze się z pierwszą linią wrogiej formacji.
Wroga armia walczy z kilku stron na raz po obu stronach i z przodu.
Innym ciekawym manewrem jest rozdzielenie wrogiej armii na połowę. Posiadając kawalerię i piechotę jedziemy inny róg mapy, armia wroga zawsze rozdzieli się w tedy na połowę, co za tym idzie jest słabsza.
Jak pisałam we wcześniejszych postach rozmieszczenie naszych oddziałów musimy sobie poćwiczyć byśmy wiedzieli ile należy dać i jakiej jednostce odpowiednie rozkazy.
Tyle ode mnie na temat rozmieszczania wojsk. Opcja jest bardzo przydatna i raczej nie wyobrażam sobie teraz gry bez niej. Najciekawsze jest to, że nie musimy wykonywać Planowania za każdym razem.
Pozdrawiam.