Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131292 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #75 dnia: Lutego 20, 2011, 11:50:52 »
    Skoro ten mod zawiera w sobie opcje z PoPa to czy wypłaty dla najemnika też są takie jak w PoPie? Lubię grać najemnikiem ale jak do tej pory tylko w Pendorze jest to opłacalne.

No niestety pensja najemnika przynajmniej w moim przypadku nie była zbyt okazała (zaledwie 1000 złota przy żołdzie ponad 3000) gdyby nie faktorie to straty każdego tygodnia były by zbyt duże aby utrzymać 100 osobowy odział najemników.

Kontynuując ciąg pytań:
    1) Jeśli poślubię wybrankę serca, bądź rozumu (polityka), to po stworzeniu własnego państwa, zostanie przy mnie? Czy mogę przekonywać do siebie całe rodziny lordów? Dajmy na to, Lord ze Swadii ma siostrę. Czy jeśli wyperswaduję mu, że moje królestwo jest jedynym i prawdziwym, to jego siostra też odejdzie od Swadii?
    2) Swadianie podbili zamek Rhodoków (konkretnie Ergellon). Jednak z wioski nieopodal, dalej można było rekrutować tylko Rhodoków. Natomiast, po odbiciu przeze mnie tegoż zamku, mogę rekrutować tam Swadian. Czyli, jeśli odbijam wieś od danego narodu, to mogę tam rekrutować jego jednostki? Czyli jak podpowiem Nordom, żeby zdobyli zamek obok, po czym ja go zdobędę, to wyszkolę tam Nordów?
    1.Tak żona zmieni frakcje. Jeśli przekonasz lorda do siebie to i jego siostra musi przejść na twoją stronę ot taki plus "męskich rządów" :)
    2.No nie wiem jak to będzie. Zazwyczaj jeśli się nie mylę to w wioskach są rekruci frakcji która miała ją w posiadaniu, a co do takiego przechodzenia z rąk do rąk to kto to wie :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #76 dnia: Lutego 20, 2011, 13:56:49 »
    @Dravic!Kuszników jest mało, ale szczerze polecam łuczników(Sarranidzi, Khanat), szczególnie tych pancernych :)

@Caell!Na przełomie ponad 150 dni Vaergirowie weszli w posiadanie Tulgi, która pierwotnie należała do Khanatu.Ja zaś korzystając z sytuacji wszedłem w posiadanie tego miasta, oraz okolicznych wsi.(przewodniczę Swadiańskie rebelii).Na chłopski rozum, powinienem rekrutować  plemieńców(khanat), albo (zmiana kultury - Swadiańskich rekrutów).Sytuacja jest odwrotna.Poborowymi w okolicznych wsiach są Vaergirami.Nie wiem jak to się stało, ale prawdopodobnie mamy do czynienia z asymilacją regionu, po jakimś tam czasie panowania.Czy mógłby to ktoś jakoś sprawdzić?Może to jakiś błąd ? ;)No chyba, że się mylę i opcja ta jest od dawna użyta w Native(tu zaś jestem usprawiedliwiony...dawno już w native nie grałem ;))

Ta sprawa z urzędnikami, wygląda tak, jak wspomniała Jagoda.Ciekawi mnie tylko, czy otrzymam trzecią opcję Dyplomaty(użyte w Brytewaldzie).Dzięki niemu mamy możliwość wysyłania prezentów(łapówek) do poszczególnych Lordów, Królów, Dam, wypowiedzenia wojny, zawiązanie sojuszu, itp.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #77 dnia: Lutego 20, 2011, 14:10:15 »
    Skoro ten mod zawiera w sobie opcje z PoPa to czy wypłaty dla najemnika też są takie jak w PoPie? Lubię grać najemnikiem ale jak do tej pory tylko w Pendorze jest to opłacalne.

Przyznam się, że nie grałam za wiele jako najemnik. Więc chyba jest tak jak mówi adamk23. Ale jeżeli chodzi o same jednostki najemników, to tylko one znajdują się w moich szeregach i.... rządzą niepodzielnie na polu bitwy. Ostatnio stoczyłam bitwę posiadając zaledwie 105 wojaków przeciwko Królestwu Swadii, które toczyło wojnę w sojuszu z Sarranidami przeciwko Khanatowi. Przeciwnicy mieli 350 wojaków i przegrali z kretesem.

Proszę się nie czepiać, że pytam : Jak postępy nad spolszczeniem?

Prace ruszyły, ale za wiele nie zostało zrobione, ponieważ nie miałam  czasu w weekend. Drugą sprawą jest to, że w struktura plików jest tak głupia, że pomiędzy każdym słowem musi być taki znak "_". Jeżeli go pominę, gra w trakcie ładowania wysypuje się do "windy". To zdecydowanie spowalnia pracę. Postaram się to szybko zrobić, ale minie kilka tygodni nim spolszczenie wyjdzie.  Ale staram się, naprawę :D

@Caell
    2) Swadianie podbili zamek Rhodoków (konkretnie Ergellon). Jednak z wioski nieopodal, dalej można było rekrutować tylko Rhodoków. Natomiast, po odbiciu przeze mnie tegoż zamku, mogę rekrutować tam Swadian. Czyli, jeśli odbijam wieś od danego narodu, to mogę tam rekrutować jego jednostki? Czyli jak podpowiem Nordom, żeby zdobyli zamek obok, po czym ja go zdobędę, to wyszkolę tam Nordów?

Tak i nie. Jak pisałam wcześniej, gdy podbiłam zamek Uhhun po kilku tygodniach na dworze pojawił się człowiek (a raczej otrzymałam wiadomość, że mogę powołać marszałka) który zajmie się rekrutacją i szkoleniem moich jednostek. Wiem, że jak mamy własne królestwo, to występuje opcja, dzięki której możemy zdecydować ku jakiej frakcji kultura naszego królestwa ma zmierzać. Dzięki temu, w naszych wioskach będziemy rekrutowali takie właśnie jednostki, jaką kulturę obierzemy. Dzięki Marszałkowi możemy również werbować jednostki z innych królestw. Czyli: Swadiańską kawalerię, Rhodockich Kuszników i Nordyckich piechurów. Następnego dnia przybędą liczne karawany ( o ile dotrą :D). Więc to czy można werbować jednostki z wiosek, czy też nie, jest to mało istotne. Marszałek odwali całą robotę za nas. Mało tego, nasz kochany marszałek będzie mógł sam szkolić nasze jednostki, które znajdują się w twierdzy :D. Nie musimy martwić się tym, że jak zostawimy oddział w zamku, to on nie będzie się już rozwijał. Jedynym mankamentem jest to, że nasz marszałek może tylko jedną z dwóch klas szkolić:
    • Range - czyli broń dystansowa. W skład jednostek będą wchodzi li łucznicy,kusznicy,siekiery, jednostki posługujące się włóczniami i każdą inną bronią dystansową .
    • Male - czyli broń kontaktowa. W jej skład wchodzą, miecze, topory, halabardy i każda inna broń, która ma zdecydowanie ograniczony zasięg.

Zawsze można ćwiczyć jednostki na przemian. Przydatną opcją Marszałka jest też to, że daje nam komplety raport o składzie wszystkich wojaków jakich posiadamy jako wasal, czy jako król. Piękna sprawa.

Ciekawą opcja jest też to, że po zwerbowaniu skarbnika będziemy mogli z zamku lub miasta decydować o tym czy i gdzie mają być nasze patrole. Możemy tez wysyłać patrole do naszych wiosek, dzięki temu nie musimy się martwić, że bandyci będą wyzyskiwali naszych "wieśmaków".
    Z zamku będziemy mogli też decydować o tym, co ma być budowane w naszych włościach. Jest to wygodna opcja, gdy mamy rozległe królestwo, w skład którego wchodzi wiele zamków, miast i wiosek. Więc nawet będąc czyimś wasalem podejmujemy wiele decyzji, które mają na celu dobro naszych włości.
    Ciekawą opcją jest też dawanie i oddawanie lenna. Jak nam powszechnie wiadomo, gdy zostajemy Wasalem otrzymujemy lenno, nie zawsze te, które byśmy chcieli. Gdy zostałam wasalem "Khanatu Khegirów" otrzymałam Dusturil. Z początku było mi to obojętne, ale gdy kilka tygodni później zdobyłam zamek Uhhun i przynależną do niego wioskę  Uhhun, nie otrzymała bym tej wioski, ponieważ jedną już miałam. Więc udałam się do mego pana, i oddałam mu lenno Dusturil. Oczywiście straciłam 3 punktu relacji z nim, ale przynajmniej mam wioskę tuż obok mojego zamku. A nie jak ma to miejsce w grze, że lordowie mają na przeciwległych krańcach królestwa swoje włości, co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem.

PS. Fajnie by było jakby w opcjach polityki królestwa było by więcej opcji między innymi  Primae noctis (prawo pierwszej nocy)

Ta sprawa z urzędnikami, wygląda tak, jak wspomniała Jagoda.Ciekawi mnie tylko, czy otrzymam trzecią opcję Dyplomaty(użyte w Brytewaldzie).Dzięki niemu mamy możliwość wysyłania prezentów(łapówek) do poszczególnych Lordów, Królów, Dam, wypowiedzenia wojny, zawiązanie sojuszu, itp.

Myślę, że raczej nie. A jak już, to na pewno będzie zdecydowanie okrojona. Ponieważ jako wasal, nie możesz decydować o wielu aspektach opcji, jakie daje właśnie dyplomacja. Więc raczej wątpię. Jako król, tak owszem będziesz miał dyplomatę na swoim dworze, gdzie zadecydujesz jaką kulturę ma mieć twoje królestwo, będziesz wysyłał  szpiegów, dyplomatów jak i darowizny dla ukochanej, lordów lub króla. Bo jako wasal, nie możesz decydować o formowaniu sojuszy i temu podobnych.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 14:28:46 wysłana przez Jagoda »

Offline matex1200

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #78 dnia: Lutego 20, 2011, 15:19:01 »
    Witam otóż pobrałem tego moda i z chęcią chciałem zagrać,ale mam problem.Gdy właczą moda pokazuje się okno z ładowaniem i wywala z błędem Unable  to open file:CommonRes\fur_armors_a.brf

Wie ktoś co można zrobić.Pobrałem z kilku żródeł i nic.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lutego 20, 2011, 15:33:41 »
    Witam otóż pobrałem tego moda i z chęcią chciałem zagrać,ale mam problem.Gdy właczą moda pokazuje się okno z ładowaniem i wywala z błędem Unable  to open file:CommonRes\fur_armors_a.brf

Wie ktoś co można zrobić.Pobrałem z kilku żródeł i nic.

Ja pobierałam w piątek moda i przyznam się, że wszystko było ok.

PS. Właśnie sprawdziłam folder z grą i folder CommonRes nie jest częścią modu Floris Expanded Mod Pack 2.3. Ten folder znajduje się głównym katalogu z grą. Czyli masz coś skopane w swoim folderze CommonRes modyfikacja jest OK.

Jeżeli chcesz, to mogę CI przesłać plik fur_armors_a.brf, który znajduje się w CommonRes, ale tylko wtedy, jeżeli Administrator wyrazi takową zgodę. Nie chcę dostać bana lub "warna". W końcu plik fur_armors_a.brf nie jest plikiem modyfikacji, który można rozpowszechniać za "free"

Opcjonalnym rozwiązaniem jest byś sprawdził czy posiadasz takowy plik (fur_armors_a.brf) w folderze CommonRes. Jeżeli nie, to kłania się reinstalka, lub dobrodziejstwo któregoś z forumowiczów i przesłaniem go "by" @. 

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 15:39:51 wysłana przez Jagoda »

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Lutego 20, 2011, 16:29:27 »
    Ale jeżeli chodzi o same jednostki najemników, to tylko one znajdują się w moich szeregach i.... rządzą niepodzielnie na polu bitwy.

Prace ruszyły, ale za wiele nie zostało zrobione, ponieważ nie miałam  czasu w weekend. Drugą sprawą jest to, że w struktura plików jest tak głupia, że pomiędzy każdym słowem musi być taki znak "_". Jeżeli go pominę, gra w trakcie ładowania wysypuje się do "windy".

• Range - czyli broń dystansowa. W skład jednostek będą wchodzi li łucznicy,kusznicy,siekiery, jednostki posługujące się włóczniami i każdą inną bronią dystansową .
    • Male - czyli broń kontaktowa. W jej skład wchodzą, miecze, topory, halabardy i każda inna broń, która ma zdecydowanie ograniczony zasięg.

1) Tak, najemnicy z oburęcznymi mieczami (Zweihandler-po niemiecku dwuręczny [miecz]) rządzą w moich szeregach. Tani, nie awansują i są skuteczni.
    2) Microsoft Word 2007 posiada opcję "zamień". W pierwsze pole wpisujesz <SPACJĘ> naciśniętą raz, w drugie <_> (oczywiście bez <>). Wszystkie odstępy zostaną zamienione. To częsty wymóg, gdyż dajmy na to w języku php, wyraz ze spacją i bez spacji to dwie różne komendy, więc używa się <_>
    3) Gdybym nie znał tych słów, to bym się nie zgłaszał do spolszczenia, ale dzięki :)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Lutego 20, 2011, 16:39:19 »
    @Jagoda!
    W sprawie z dyplomatą, to wasal to wiem!Zastanawia mnie tylko rozwiązanie sprawy z Rebelią...(może wcześniej źle sprecyzowałem pytanie)

@matex!
    Kiedyś miałem podobny błąd(dotyczący tego samego pliku;)), i zapewniam Cię, że to nie problem z instalką, ale z bałaganem w folderze z grą.Mi akurat pomogła reinstalacja, M&B, oraz modyfikacji, których używałem.
    Nie chcę, wprowadzać zamieszania, ale bardzo możliwe że błędy zawiera plik module.ini(może sprawdź informacje w rgl_log), i podczas wczytywania modyfikacji próbuje wczytać pliki z innego folderu(sprawdź w native, albo innym modzie czy masz ten plik - na 99,9% będzie).
    Ja dość często mam problem z muzyką, otóż przez chwilę miałem zainstalowane PoP, 1257, Brytenwalde.Podczas włączenia był "sajgon".Muzyka z Brytenwaldy była odtwarzana Native, z PoP w Brytenwaldzie, a z natiwe w 1257AD.Wierz mi!Tylko reinstalacja pomogła!

Co do najemników, to popieram! :D
    Awansujcie kawalerią, do 6tego poziomu :]

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #82 dnia: Lutego 20, 2011, 16:55:52 »
    Jagoda czy mogła byś wrzucić obrazki z pierwszego posta (drzewka rozwoju) w lepszej jakości? Dopiero zaczynam grać w tego moda i nie mam pojęcia jak jednostki rozwijać a na tych ss niewiele widać.

edit:
    dlaczego w tym modzie nie można edytować item_kinds??? Bez względu na to jaką zmianę bym wprowadził przy uruchamianiu gry wyskakują mi błędy z warband.exe. Jak już raz ten błąd wyskoczy to nawet podmienienie na oryginalny plik nic nie daje i trzeba od początku moda instalować:/
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 17:19:14 wysłana przez michal3588 »

Offline matex1200

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Lutego 20, 2011, 18:54:54 »
    A więc zrobiłem reinstalacje i nic się nie zmieniło.Przeglądając ten folder CommonRes zauważyłem że pliku fur_armors_A wogóle go niemam.Mógłłby ktoś mi podesłac ten pliczek?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Lutego 20, 2011, 19:18:24 »
    A więc zrobiłem reinstalacje i nic się nie zmieniło.Przeglądając ten folder CommonRes zauważyłem że pliku fur_armors_A wogóle go niemam.Mógłłby ktoś mi podesłac ten pliczek?

No wiesz....Napisałam tobie żebyś najpierw zobaczył czy masz ten plik, a dopiero potem reinstalke zrobił. NO cóż. Napisz do Administratora( to chyba ten pan z nickiem na RED) i zapytaj się, czy jest w ogóle taka opcja przesłania przez @. Ponieważ ten plik jest plikiem gry, a nie modyfikacji. Żeby nie było, że na forum panuje Piractwo ;)

@michal3588 Fotki na życzenie rozdzielczość 1920x1080 ;)

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 19:21:47 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Lutego 20, 2011, 19:38:13 »
    Wielkie dzięki;]
    A co do mojego pytania to wie ktoś może czemu w tym modzie nie można edytować pliku item_kinds?

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Lutego 20, 2011, 21:18:55 »
    A co do mojego pytania to wie ktoś może czemu w tym modzie nie można edytować pliku item_kinds?

Bo masz zaznaczoną opcję "Tylko do odczytu"?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Lutego 20, 2011, 21:52:57 »
    Nie nie mam. Bez względu ma to czy edytuję programem "Mount & Blade Warband Mod Tools" czy ręcznie to po zapisaniu zmian nie mogę odpalić moda. Mam w zwyczaju sam balansować sobie przedmioty w modach i jak do tej pory nigdy nie miałem takiego problemu.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Lutego 20, 2011, 22:46:35 »
    Mam w zwyczaju sam balansować sobie przedmioty w modach i jak do tej pory nigdy nie miałem takiego problemu.

Myślę, że w takim przypadku najlepiej jest spytać się autora modu, dlaczego tak się dzieje. Ja raczej nie grzebałam w plikach, więc nie pomogę w tej kwestii.

Pozdrawiam.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Lutego 21, 2011, 00:28:40 »
    @ Michał!
    Nie wiem jak to Ci się dzieje!Ja edytowałem aby zwiększyć ilość strzał i nie mam  żadnego problemu...Musisz coś, źle robić.
    Aha!Edytowałem za pomocą TeakMB!

@ matex!
    Może to pozostałość po jakimś modzie(coś ostatnio odinstalowywałeś?)Co do pliku, to myliłem się...jest w folderze z native ;] - we wcześniejszej sytuacji był, ale w innym folderze....Takie jeszcze pytanko!Czy przed reinstalacją, kasowałeś cały folder M&B warband?(zalecam)
    takie pytanie....jaką masz wersję?Wiesz, że gra działa pod 1.134?

(click to show/hide)

Tutaj masz mój module.ini i porównaj, może coś się "nechcący", schrzaniło...
    Jak znajdę jakiś sposób, to dam znać na PW, żeby już tutaj nie zaśmiecać ;-)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 00:42:09 wysłana przez ałtsajder »