Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131272 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #60 dnia: Lutego 18, 2011, 22:43:55 »
    @ałtsajder NO ja jestem ciekawa jak zamki się zdobywa :D Wiem że są inne, a w trakcie oblężeń mamy do kilku drabin i warstw murów :D. A co do koalicji, to faktycznie, ciężko jest kogokolwiek teraz "ugryźć".
    Łatwiej zdobyć niż obronić...
    Przy zwiększonych oddziałach, standardowe oblężenie liczy ok.1000, najazd, sięga nawet 2000, także nie jest aż tak łatwo.Zwiększenie ilość drabin, itp., wyklucza starą taktykę(chowanie się z dwuręcznym pod wejściem, i trzaskanie, każdego kto pojawił się na murze)

Edit!
    Po długiej przerwie nie grania, dziś postanowiłem coś ruszyć...
    Pierwsze co, to odłożyłem obronę Malayurg, na chwilę, zostawiając tam jednocześnie całe wojsko i wyruszyłem na pobór...Było to zgubne bo w między czasie do oblężenia dołączyło 800 sarranidów i z 1500 zrobiło się 2300 ;/
    No cóż!Trzeba walczyć...podczas walki nawet nie czekałem na podjazd wieży, ponieważ ilość lecących na nas strzał była miażdżąca...A więc.Ekipę łuczników wysłałem na najwyższy poziom warowni, jednocześnie ubezpieczając schody piechotą, ja wraz z kawalerią i bohaterami weszliśmy do takiego korytarzyku... Kiedy wróg zajął przyczółek, i gromadził się na dziedzińcu, moi łucznicy wzięli się do roboty - wielu padło.Następny ruch - wróg wprowadza łuczników na mury, lecz w odpowiedzi na to wystartowałem z kawalerią  kasując jednego po drugim, nawrót, na miejsce startu :) Co następne podejście było usłane trupami, po obu stronach, także, musiałem w pewnym momencie zrezygnować z ataków na mur.Przeszedłem do defensywy.Ustawiając ciasno kawalerię, w pomieszczeniu, zmusiłem wroga do korzystania tylko z dziedzińca(narażenie na strzały, oraz bardzo ciężkie podejście na tarasy).Od czasu do czasu wysyłał z kilkudziesięciu na  mur (drogę okrężną-na kawalerie), ale za każdym razem kończyło się to stosem pod wejściem.I tak aż do momentu wycofania wszystkich na warownię, i obrona do ostatniego.Może do ostatniego to nie było(została dwunastka ;)), zaś po stronie wroga....eh...2355 zabitych, rannych 100 :D
    W pewnym sensie była to mała zmiana, bo Vaergirowie, ponieśli ogromne straty, co osłabiło ich obronę na tak obszernym terenie.Pierwsze co, to postanowiłem wyruszyć do Khanatu, aby sprawdzić jak tam u nich kondycja.Fakt armii nie mają ale przeciętny oddział liczy 90, co w przypadku osłabionych Sarranidów może stanowić zagrożenie.Kiedy wraz z jednym z wasali maszerowałem do Tulgi, zauważyłem, że garnizon liczy zaledwie 140 obrońców - łatwy cel ;), tak więc go zdobyłem.Zostawiłem wasala, piechotę, i ruszyłem do Rhodoków. - w końcu szczęście.Pierwsze zadanie jakie dostałem od jednego z nich to atakowanie karawany Sarranidów - już wykonane, tylko czekać, czy będzie odwet.Wyjeżdżając z Veluki udałem się na ziemie Nordów(bez piechoty mogłem zaryzykować)...całe szczęście...:]
    Pod Jeblegi(?) toczyła się bitwa z Swadią.(<200vs 750).Nie wiem co tam się wcześniej stało, ale z tych 750 było 8 Lordów i Król :O.Oczywiście i tutaj szczęście się uśmiechnęło, ponieważ, tylko dwóch z nich zbiegło, reszka w łańcuchy na czele z Królem Harlusem(?)Oczywiście na działania Nordów długo czekać nie musiałem.Po zwolnieniu ich Lordów z niewoli nasze stosunki polepszyły się do 30pkt., a reakcją na słabnącą koalicję była kampania na Curaw.Jak się dalej to potoczy, kto wie...Duże znaczenie będzie miała odpowiedź Szeika na zaatakowane karawany...Przy Wypowiedzeniu wojny republice, Swadia, podczas zbierania zębów po ostatnim ciosie może zapomnieć o sojusznikach, co doprowadziło by do rozpadu koalicji i jednocześnie powstania nowej (Rhodok, Nordowie, Khanat), wspieranej przez Rebelię.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2011, 12:12:28 wysłana przez ałtsajder »

Offline Caell

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #61 dnia: Lutego 19, 2011, 14:02:21 »
    Z opowieści jak powyżej, wynika, że zapowiada się ciekawie. Tylko wie ktoś może, jak usunąć te durne oznaczenia "l1" "A3" sprzed nazw jednostek? Ni cholery da się z tym wczuć w klimat.

A po drugie-lepiej jest najpierw stworzyć własne królestwo, potem namawiać lordów (poprawiać stosunki), czy może być czyimś wasalem? Stosunki lepiej poprawiać przed czy po?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Lutego 19, 2011, 14:28:44 »
    Z opowieści jak powyżej, wynika, że zapowiada się ciekawie. Tylko wie ktoś może, jak usunąć te durne oznaczenia "l1" "A3" sprzed nazw jednostek? Ni cholery da się z tym wczuć w klimat.

A po drugie-lepiej jest najpierw stworzyć własne królestwo, potem namawiać lordów (poprawiać stosunki), czy może być czyimś wasalem? Stosunki lepiej poprawiać przed czy po?

1.Może i na początku jest to dziwne, ale potem nie będziesz zwracał uwagi - a nawet dziękował.Oznaczenia te zostały dodane aby ułatwić graczowi awans jednostek, których jest naprawdę dużo.Patrz strona 1.Jagoda zamieściła tam drzewa awansu jednostek - trochę tego dużo.

2.Jeżeli potrzebujesz "hardcorowej" gry, to możesz spróbować założyć królestwo na początku, ale nie licz, że ktoś do Ciebie dołączy praktycznie Cię nie znając...
    Zostań wasalem albo najemnikiem.
    W przypadku wasalstwa, możesz zdobywać ziemie a potem szukać pretekstu do odłączenia się od Królestwa zakładając tym samym własne mając na starcie zdobyte wcześniej ziemie.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Lutego 19, 2011, 15:22:59 »
    Hmm, właśnie w tawernie w Yalen natknąłem się na niejakiego Graafa Florisa z Holandii. Swojego uslugi wycenia na 20000 ^^
    Cóż to za typek? Czyżby jakiś nowy NPC? Czy może działa on na tej samej zasadzie co Najemnicy i inny możliwi do zatrudnienia w Tawernie żołnierz?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #64 dnia: Lutego 19, 2011, 15:54:48 »
    Hmm, właśnie w tawernie w Yalen natknąłem się na niejakiego Graafa Florisa z Holandii. Swojego uslugi wycenia na 20000 ^^
    Cóż to za typek? Czyżby jakiś nowy NPC? Czy może działa on na tej samej zasadzie co Najemnicy i inny możliwi do zatrudnienia w Tawernie żołnierz?

Graaf Floris to nowy NPC dodany przez twórce moda. Tani nie jest to prawda ale całkiem dobry z niego wojownik i warto wydać te 20 000 na jego usługi :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Lutego 19, 2011, 15:58:43 »
    Jeszcze trzeba je mieć :P
    A jak nazłość trafiłem go już na początku, a kasy nie ma :/

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #66 dnia: Lutego 19, 2011, 16:10:02 »
    Najtrudniej znaleźć właśnie ostatnich 3 herosów. Ja za Katrin przejechałam Calradie wszerz i wzdłuż, ale w końcu ją znalazłam.

Co do tego ustawiania w menu czy naci NPC mają się gryźć czy nie, to powinna mieć na to wpływ umiejętność Perswazja. 

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lutego 19, 2011, 17:37:04 »
    2.Jeżeli potrzebujesz "hardcorowej" gry, to możesz spróbować założyć królestwo na początku, ale nie licz, że ktoś do Ciebie dołączy praktycznie Cię nie znając...
    Zostań wasalem albo najemnikiem.
    W przypadku wasalstwa, możesz zdobywać ziemie a potem szukać pretekstu do odłączenia się od Królestwa zakładając tym samym własne mając na starcie zdobyte wcześniej ziemie.

No tak, tylko iż:
    a) chciałbym mieć ziemie skupione, dajmy na to zamek + przyległą wieś, a nie dwa zamki na przeciwległych końcach królestwa
    b) rzadko kiedy ktoś chce za mną podążać-sam zamku nie zdobędę
    c) czy jeśli doradzę lordom, żeby zaatakowali dany zamek, ale ich uprzedzę z oblężeniem, to dołączą się do mnie (np. jeśli staną blisko zamku)

Czy jak zdobędę zamek, nie dostanę go i "zdewasaluję  się", to zdobędę ten zamek?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Lutego 19, 2011, 19:06:26 »
    No tak, tylko iż:
    a) chciałbym mieć ziemie skupione, dajmy na to zamek + przyległą wieś, a nie dwa zamki na przeciwległych końcach królestwa
    b) rzadko kiedy ktoś chce za mną podążać-sam zamku nie zdobędę
    c) czy jeśli doradzę lordom, żeby zaatakowali dany zamek, ale ich uprzedzę z oblężeniem, to dołączą się do mnie (np. jeśli staną blisko zamku)

Czy jak zdobędę zamek, nie dostanę go i "zdewasaluję  się", to zdobędę ten zamek?

a)Zależy to od tego, jaki zamek dostaniesz.Możesz oczywiście zrezygnować z nagrody ale jest to równoznaczne z nieotrzymywaniem nagród w najbliższym czasie(nie wiem na jak długo.)
    Jeżeli chcesz wpłynąć na to jaki zamek możesz dostać, to:
    - musisz mieć przyjazne relacje z Królem - jest bardzie przychylny do oddania zamku.
    - musisz być głównym dowodzącym oblężenia(Ty je musisz rozpocząć)
    - przekonywać jak najwięcej lordów do zmiany zdania(tutaj ważne są relacje)
    b)Aby jakikolwiek lord mógłby Ci zaufać, musisz mieć z nim pozytywne relacje(powyżej 15pkt. powinni współpracować)
    c)Wszystko zależy od relacji i od sił.Jeżeli lordowie uznają(tzn. komputer obliczy siły) i zwątpią w powodzenie akcji, może się nie przyłączyć.
    Aby poradzić sobie ze wsparciem, dobrze jest nie zlecać atakowania zamku ale zasugerowanie podążanie za Tobą.Istnieje większe prawdopodobieństwo, że się przyłączy, a po zwycięstwie, poparcie Ciebie jako prawowitego namiestnika zdobytych ziem.Nie mówię tutaj już o tekście"Dzięki Twoim działaniom znacznie się wzbogaciłem.Dzięki"(przyp.) + naście do reputacji :)

Ziemie otrzymasz, jeżeli uznasz, że zostałeś pokrzywdzony przez Króla i wywiązujesz się z przysięgi - równoznaczne z wojną
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2011, 19:12:19 wysłana przez ałtsajder »

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #69 dnia: Lutego 19, 2011, 22:56:58 »
    Brzmi fajnie, pobieram, mam jednak jedno pytanie.

Czy w jakimkolwiek państwie (nie pomniejszych frakcjach typu najemnicy) są jednostki typu konny kusznik?

Jeśli nie, to muszę włączyć edytor jednostek i sobie takowe dorobić, bo uwielbiam grać konnym kusznikiem.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #70 dnia: Lutego 20, 2011, 00:18:17 »
    Witam.

Po raz kolejny mod mile mnie zaskoczył :D A mianowicie w końcu zdobyłam zamek Uhhun. Obrońców było zaledwie 33 :D więc zdobycz przyszła całkiem łatwo. Z czasem po kilkudziesięciu dniach otrzymałam wiadomość, że mogę nająć człowieka który zajmował by się sprawami finansowymi mojego zamku. Po kilku tygodniach otrzymałam kolejną wiadomość, że mogę nająć marszałka, który będzie rekrutował wojsko i je szkolił :D. Myślałam, że doradców będę miała tylko w tedy, gdy jesteśmy królem lub królową. A tu  taka miła niespodzianka :D

@Dravic - Tak jest. Niestety tylko jedna jednostka, która wchodzi w skład Republiki Rhodoków.

(click to show/hide)

@AdrianC jak pisał adamk23 Graaf Floris, jest to bohater którym grał sobie twórca tego modu. Dodatkowy NPC, dlatego tyle kosztuje, bo na starcie posiada poziom 22. Naprawdę warto go mieć w swoich szeregach.

@Caell co do nazewnictwa jednostek, to przyznam się że z początku mnie to też drażniło, ale z czasem uświadomiłam sobie, że to jest bardzo pomocne. 1 w trakcie szkolenia. 2 w trakcie pojmowania jeńców po bitwie. W grze jest tyle jednostek że cieżko z czaić, która jest mniej lub bardziej rozwinięta. A te oznaczenia ułatwiają właśnie rozpoznanie tych jednostek. Bardzo mądre rozwiązanie i jak bardzo przydatne :D

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #71 dnia: Lutego 20, 2011, 04:33:47 »
    Skoro ten mod zawiera w sobie opcje z PoPa to czy wypłaty dla najemnika też są takie jak w PoPie? Lubię grać najemnikiem ale jak do tej pory tylko w Pendorze jest to opłacalne.

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #72 dnia: Lutego 20, 2011, 08:05:51 »
    Proszę się nie czepiać, że pytam : Jak postępy nad spolszczeniem?
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #73 dnia: Lutego 20, 2011, 10:00:37 »
    Dzięki Jagoda, już się tym brakiem zająłem.

Teraz odpalam.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Lutego 20, 2011, 10:56:36 »
    Kontynuując ciąg pytań:
    1) Jeśli poślubię wybrankę serca, bądź rozumu (polityka), to po stworzeniu własnego państwa, zostanie przy mnie? Czy mogę przekonywać do siebie całe rodziny lordów? Dajmy na to, Lord ze Swadii ma siostrę. Czy jeśli wyperswaduję mu, że moje królestwo jest jedynym i prawdziwym, to jego siostra też odejdzie od Swadii?
    2) Swadianie podbili zamek Rhodoków (konkretnie Ergellon). Jednak z wioski nieopodal, dalej można było rekrutować tylko Rhodoków. Natomiast, po odbiciu przeze mnie tegoż zamku, mogę rekrutować tam Swadian. Czyli, jeśli odbijam wieś od danego narodu, to mogę tam rekrutować jego jednostki? Czyli jak podpowiem Nordom, żeby zdobyli zamek obok, po czym ja go zdobędę, to wyszkolę tam Nordów?