Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów  (Przeczytany 34600 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « Odpowiedź #240 dnia: Lutego 27, 2012, 09:49:59 »
    W sumie zacząłem grać w Deluge wczoraj, ale nasunęło mi się parę wniosków odnośnie invasion. Boty jakie są każdy wie, a dokładniej jakie są ich słabe strony i jak to wykorzystać. Sądzę, że robiąc mapki do tego trybu trzeba starać się unikać tworzenia sytuacji, w której gracze mogę korzystać z glitchów. Raz, że to głupie gdy gracze wygrywają, bo 30 przeciwników nie wie jak wejść po schodach, a po drugie niektórzy potrafią przetrzymać resztę graczy przez pół godziny, bo muszą koniecznie pokonać sami tych 30 botów korzystając z ich głupoty. Myślę, że warto by stworzyć listę takich sytuacji gdy boty "dają ciała" i poprawić mapki tak by AI radziło sobie lepiej oraz brać to pod uwagę tworząc nowe.

Z mojej obserwacji boty głupieją przy:

-> schodach, a najbardziej przy schodach pod które można wejść. Wydaje mi się, że lepiej też unikać sytuacji, gdy schody są przy "skrzyżowaniu" tzn. lepiej gdy schody są w ślepym korytarzu lub niszy, a nie gdy AI może pójść prosto lub skręcić i wejść na schody. W ogóle lepiej nie ograniczać AI do tylko jednej drogi na piętro.

-> Barierkach tj. prostych płotach. Boty nie skaczą, więc powinno się unikać sytuacji gdy mamy 30-metrowy płot, który muszą obejść (o ile w ogóle wpadną na to by go obejść). Wystarczy, bo zrobić w nim parę przerw (uszkodzeń) tak by nie było odcinka dłuższego niż 5 metrów. To naprawdę idiotycznie wygląda, gdy gracz spokojnie przeładowuje stojąc dwa metry od płotu za którym pół tuzina botów dostaje ataku szału.

-> Głazach. Parę dużych głazów u podstawy poprawia wygląd skalnej ściany, ale gracze wskakują na nie i powtarza się sytuacja jak z barierką - gość stoi na głazie, a boty szaleją pod nim nie mogąc go dosięgnąć. Trzeba zwracać uwagę na to czy bot stojący obok głazu może dosięgnąć gracza stojącego na nim, czyli po prostu używać mniejszych kamyczków. Ogólnie odnosi się to do wszystkich przedmiotów na które można wskoczyć.

-> Cienkich ścianach w sąsiedztwie drzwi. Na przykład wejście do keep'a z native'a (tego do którego można wejść). Boty z bronią palną stoją, bo czują że przeciwnik jest blisko zamiast starać się do niego zbliżyć

Zdaje sobie sprawę, że nie da się uniknąć całkiem takich sytuacji, a gracze zawsze znajdą jakiś exploit, ale sądzę, że warto zwracać na to uwagę.

Offline K0z4cz3nk0

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #241 dnia: Lutego 29, 2012, 14:50:04 »
    Witojcie! Podczas grania w CoD: WaW (XboX Live :]) wpadl mi do glowy pewien pomysl - czy daloby sie wprowadzic system perkow podobny do tego w CoD?
    Dosc pan, wstydu oszczedz.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #242 dnia: Lutego 29, 2012, 14:53:35 »
    Nie, błagam tylko nie to. Nie zabijajcie realizmu tego moda koniem husarskim spadającym na przeciwnika po zabiciu trzech wrogów.
    A tak w ogóle to chyba w złym temacie napisałeś.

Offline K0z4cz3nk0

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #243 dnia: Lutego 29, 2012, 15:14:40 »
    Chyba kpisz wasc, ze w zlym ehe - Mapy/POMYSLY/uwagi oraz zglaszanie bledow - to raz. A dwa system perkow z CoDa jest calkiem w porzo i nie zaburza rozgrywki (tuningujesz delikatnie swoja postac). Moim zdaniem pasowaloby to do tego moda, ale to tylko moje zdanie (z zastrzezeniem, ze moja racja jest mojsza od twojszej hehe).
    Dosc pan, wstydu oszczedz.

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #244 dnia: Lutego 29, 2012, 15:16:53 »
    Tutaj chodzi oto że to temat z mapami i tutaj zgłaszamy błędy dotyczące map itp . Taki "perk" by nie pasował ponieważ serwery nie są ze sobą połączone nie ma tu expa ani nic , tylko czysta walka jak to było za czasów 17 wieku ;p .
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #245 dnia: Lutego 29, 2012, 15:20:39 »
    Chyba kpisz wasc, ze w zlym ehe - Mapy/POMYSLY/uwagi oraz zglaszanie bledow - to raz. A dwa system perkow z CoDa jest calkiem w porzo i nie zaburza rozgrywki (tuningujesz delikatnie swoja postac). Moim zdaniem pasowaloby to do tego moda, ale to tylko moje zdanie (z zastrzezeniem, ze moja racja jest mojsza od twojszej hehe).
    Nie zrozumiałeś waść, że pomysły mają dotyczyć MAP...?
    Po za tym, według mnie takie perki całkowicie nie pasują do moda i ogólnie do Warbanda. Po pierwsze: niby jakie by były? Nie, żadne z CoDa. Nie zaburza rozgrywki? Nie jestem przekonany...
    Warband nigdy nie miał być CoDem, a to, że w The Deluge jest broń palna nic nie zmienia. Dla mnie okropny pomysł.
    Do tego, wątpię by perki można by po prostu dodać. Choć pewności nie mam, już wiele razy nas zaskoczyli.
    Przy okazji: naucz się waść pisać...
    No i skubany mnie uprzedził ;)

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Marca 01, 2012, 20:33:25 »
    Oto mój pomysł na mapkę. Ogólnie rzecz biorąc jest to temat już poruszany wiele razy czyli przeprawa.
    (click to show/hide)

Tło może być takie: królestwo "niebieskich" rozpoczęło kampanię wkraczając na terytorium królestwa "czerwonych". Nieliczne oddziały czerwonych strzegące pogranicza wycofały się za rzekę wysadzając kamienny most. Opóźniło to trochę niebieskich, ale skołowali oni kilka łodzi i cumując je w rzece stworzyli "most pontonowy". Następnie, zostawiając niewielki oddział chroniący przeprawy i dostaw zaopatrzenia, ruszyli dalej. Nieco dalej wpadli w zasadzkę sił czerwonych, którzy wykorzystali opóźnienie i zgromadzili większe siły. Armia niebieskich w rozsypce i bliska paniki wycofuje się ku przeprawie, ale dowódca czerwonych już posłał szybkie i niezmęczone walką oddziały, które mają zdobyć przeprawę i odciąć uciekinierom drogę ucieczki.

Mapa jest raczej do bitwy, chociaż można pewnie zrobić z tego siege, a może nawet i inwazję.

Ważniejsze punkty na mapie to:

Obóz sił strzegących przeprawy (prawa strona rzeki) - namioty otoczone jakimiś lekkimi umocnieniami.
    Przeprawa - ze trzy łodzie na rzece na których ułożona jest kładka. Nieco szańców na prawym brzegu. Może być też jakaś pojedyncza "pływająca" łódź
    Działo na wzgórzu - dominuje nad przeprawą i stanowi dobry punkt obserwacyjny.
    Zarwany kamienny most - gruz z środkowej części mostu opadł na dno spłycając rzekę tak, że skacząc i idąc można się (lekko podtopiwszy) dostać na drugą stronę (raczej niemożliwe konno). Dobrze byłoby żeby mimo gruzu dało się przepłynąć łódką w dół mapy (można ją też tam ustawić aby ułatwić przeprawę).
    Gospodarstwo (na lewym brzegu) - Położone na lekkim wzniesieniu u stóp którego mogą być pola uprawne. Kilka budynków i jakiś murek. Samo wzgórze częściowo zalesione. Można dodać jakieś działo dla równowagi. Poza tym to spawn dla czerwonych.
    Chatka rybacka (lewy brzeg u góry) - koło niej kilka łodzi w kanale utworzonym przez wysepkę (można na nią przejść). Można nimi pożeglować prosto w dół rzeki, ale wtedy nici z zaskoczenia. Druga opcja to opłynąć wysepkę od góry i korzystając z osłony lasu na drugim brzegu, skrycie wylądować. Możliwa opcja trzecia to tak ustawić łódki żeby skacząc z jednej na drugą przedostać się z wyspy na prawy brzeg.

Rzeka jest nie do przejścia poza wspomnianymi miejscami (ma jakieś 10 metrów szerokości). Na górze mapy jej prawy brzeg może przechodzić w płycizny zarośnięte zielskiem.

Oczywiście rysunek nie jest czymś zobowiązującym jeśli chodzi o dokładne rozmieszczenie obiektów i ukształtowanie terenu. Właściwie gospodarstwo przydałoby się przesunąć bliżej zarwanego mostu albo samą przeprawę przesunąć w górę mapy. Chodzi o samą ideę.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #247 dnia: Marca 03, 2012, 20:03:31 »
    A dałoby się usunąć tą "ławę" z mapy dworek w tym właśnie dworku?Bo grając dziś rano na tej mapie pewna trójka koleżków była tak wkurzająca,że stanęła za tym i ostrzeliwała cały czas boty...
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Marca 04, 2012, 16:46:42 »
    A i jeszcze jedno,dlaczego pojawia się takie kręcące "coś nad głowami Turków?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #249 dnia: Marca 04, 2012, 16:48:46 »
    Jeśli myślisz o tej samej ławie co ja, to po to ona jest, jakie kręcące?
    P.S. Edytuj posty.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #250 dnia: Marca 04, 2012, 18:39:16 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:28:59 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #251 dnia: Marca 04, 2012, 19:02:12 »
    Najpewniej tak. Mnie też to irytuje.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Marca 04, 2012, 21:08:15 »
    O właśnie,bardzo mnie to denerwuje,jak się cały czas tak kręcą wokół głowy.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #253 dnia: Marca 04, 2012, 22:45:37 »
    Pobierzcie patcha ponownie, a problem zniknie. ;)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #254 dnia: Marca 04, 2012, 22:54:36 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:30:56 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ