Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów  (Przeczytany 34467 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 31, 2012, 22:26:41 »
    Rozmawiałem z Oktawianem i Olewsk prawdopodobnie przerobimy na dwie mapy(oczywiście sam Olewsk też zostanie na jakieś większe imprezy.).
    Z mapkami jest o tyle łatwiej że wystarczy wrzucić je na serwer i gracze też ją będą mieli...

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 31, 2012, 22:42:39 »
    Jest około 10-11 nowych map, nie wiem czy potrafię wymienić je wszystkie, ale...:

1.Ruiny Leśne- dość gęsty las obsadzony ruinami. Battle, DM, TDM, duel.
    2.Zamek w górach- ten, który przez jakiś czas był podmieniony za manor. Invasion
    3.Ostatni bastion- obrona małego fortu/palisad- invasion
    4.Miasteczko/wioska- robiona na podstawie village z native.
    5.Przełęcz/dolina- ivasion.
    6.Wioska z rzeką- battle
    7.Wioska ze zbożem-battle
    8.Kopalnia-battle
    9.Cmentarz- battle/invaion. Jakoś jednak nie jestem przekonany do tej mapy.
    10. Kircholm
    11. Zamek od Irgena/ battle i siege.

Pewnie o czymś zapomniałem...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2012, 22:53:09 wysłana przez Oktawian »

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 31, 2012, 22:58:00 »
    Fajnie nazwałeś moje mapki:
    6.Wioska z rzeką- battle
    7.Wioska ze zbożem-battle
    8.Kopalnia-battle
    11. Zamek od Irgena/ battle i siege.

Ja też popieram tą selekcję mapek.

Jak będzie podzielony Olewsk?
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #213 dnia: Lutego 01, 2012, 01:01:37 »
    Ja bym dał olewsk na Duel/Pojedynek :)

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #214 dnia: Lutego 01, 2012, 13:23:04 »
    Ja bym dał olewsk na Duel/Pojedynek :)
    Po co taka duża mapa na pojedynki?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #215 dnia: Lutego 01, 2012, 13:28:11 »
    Do pojedynków można by przygotować nową "nację", uzbrojoną w krótkie pistolety, koszule, szable itd itp... Na duele może by się przydało.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #216 dnia: Lutego 01, 2012, 16:08:39 »
    Do pojedynków można by przygotować nową "nację", uzbrojoną w krótkie pistolety, koszule, szable itd itp... Na duele może by się przydało.
    Niewiem czemu taki pomysł??? Do pojedynków stare frakcję mogą zostać, dodać tylko domyślny pancerz koszulinę i zablokować możliwość wybierania broni pozaz szablami i pistolami (pojedynki na puffery na przykład)....
    Mam tylko jedno zastrzeżenie?: w tym tempie pomysłow nie zdążycie tej łatki wydać przed wakacjami, a nie feriami (ja mam ferie dopiero 10)... :/

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Lutego 01, 2012, 17:25:07 »
    Wolferze, pomysł Bartka uważam za dobry - a takiego czegoś jak ty mówisz nie da się zrobić.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #218 dnia: Lutego 01, 2012, 17:31:18 »
    Wolferze, pomysł Bartka uważam za dobry - a takiego czegoś jak ty mówisz nie da się zrobić.

Że niby czego nie da się zrobić? Domyślnie ustawionej koszuli, czy zablokowanej długiej broni palnej? Bez żartów. ;p Za to jako mapę do dueli ja bym dał jakąś karczmę, czy cuś.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Lutego 01, 2012, 17:43:13 »
    I nie tylko koszule. Szlachta zapewne lubiła też i w żupanach cię ciachać ;) To że w filmie zdjęli, nie znaczy że to był jakiś obyczaj czy mus :P
    Sława!

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Lutego 01, 2012, 18:02:29 »
    Bardzo ciekawe uwagi odnośnie pojedynków Tomasza M z http://valkiria.net/index.php?p=showtopic&toid=2472&fid=22&area=8

Co do pojedynków... Po pierwsze w Polsce nie było żadnego kodeksu tyczącego pojedynków, po drugie wbrew mitom rzadko dochodziło do typowych, zachodnioeuropejskich pojedynków - częściej do zwykłych bijatyk czy napaści (ktoś komuś w gniewie dał szablą po łbie - ot i pojedynek staropolski), po trzecie wcale pojedynki nie były mile widziane przez prawo (na Litwie w teorii za udział w pojedynku groziła kara śmierci - naturalnie nikt nigdy nie został skazany za to - prawo w Polsce było zwykle martwe bo mało który szlachcic go w ogóle przestrzegał - z naszego punktu widzenia szlachecka Rzeczpospolita była państwem chaosu i bezprawia wprost nieogarnialnego dla człowieka z 2011 roku; co nie zmienia faktu że pojedynki nie były mile widziane), po czwarte pojedynki polskie były mniej krwawe niż zachodnioeuropejskie - rzadko kończyły się śmiercią (szabla była mniej śmiercionośną bronią niż rapier - rany cięte są znacznie mniej groźne od kłutych; zainteresowanych odsyłam do opisów pojedynków w staropolskich pamiętnikach - jest tam sporo i o jakimkolwiek braku zasad i o tym, że zwykle kończyło się na ranach)...
    Pojedynek między plebejuszem - wojskowym a szlachcicem - wojskowym wyglądałby tak, że jeden na drugiego by się rzucił i by się szablami okładali - naturalnie szlachcic by zwymyślał plebejusza, ale do walki by doszło - inna sprawa, że pojedynki w obozie między wojskowymi zdarzały się, ale bywało ze co bardziej srogi hetman karał to np. wytrąbieniem w cholerę z obozu, czyli wypędzeniem z armii - w teorii można było też stracić za to życie - tak naprawdę jednak obwieszono by co najwyżej plebejusza - ze szlachcicem by uważano...

Co do skutków pojedynków...
    Weźmy zwady Odlanickiego:
    "...przyszło mi się z towarzyszem Snarskim pociąć, któremum palec uciął..."
    "...zwadziłem się z panem Floyanem Strawińskim...którego przy wielkiej burdzie w pocięciu zaciąłem trzy razy w obie ręce, w jedna raz, w drugą dwa razy..."
    itd, itp...
    Żadnej finezji, raczej rany i okaleczenia niż śmierć, często walka chaotyczna i przypominająca bardziej burdę niż znany nam z filmów o 3 muszkieterach pojedynek - tu jeszcze inna uwaga - sienkiewiczowski Wołodyjowski to fikcja - szlachta polska nie mając żadnych szkół szermierczych była zwykle dość marna jeżeli chodzi o szermierkę - naturalnie żołnierze jako praktycy radzili sobie z szablami nieźle, ale nie ma mowy by pokonali jakiegokolwiek dobrze wyszkolonego zachodniego fechtmistrza walczącego rapierem w walce pojedynkowej (takiej uczciwej i normalnej) - jeszcze raz podkreślam przy okazji, że w walce pojedynkowej rapier kontra szabla szablista jest zwykle na przegranej pozycji - udowodnił to w walkach pokazowych Imć Twardoch niedowiarkom z tego co pamiętam...
    Najstarszy polski traktat szermierczy to traktat J.Starzewskiego z 1830 r... W XVII w. polska szermierka rozwijała się w oparciu o praktykę bojową - co naturalnie rzutowało na samą specyfikę walki i na poziom umiejętności szermierczych przeciętnego pana szlachcica - typowy Mazur, wbrew temu co napisano w podręczniku do DP, w żaden sposób nie mógłby nauczyć zachodnioeuropejskiego, szkolonego przez wybornych mistrzów w specjalnych szkołach szermierza szacunku do "sztuki krzyżowej", bo po pierwszym skrzyżowaniu ostrzy byłby martwy. Wiele z tego co zawiera podręcznik to mity. Tak jak twórczość Sienkiewicza czy Komudy - w dużej mierze powielająca stereotypy lub wręcz kreująca bzdurne mity najróżniejszego rodzaju...  

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Lutego 01, 2012, 18:12:41 »
    Ano, czyli tak jak u mnie, w odtwarzaniu wczesnego średniowiecza. Z braku traktatów walczy się w pojedynkach głównie z doświadczenia bitewnego. A walka w bitwie to typowa naparzanka. W filmie mogą sobie pozwolić na jakieś bajery, ale rzeczywistość to uderzenie, zasłona, uderzenie, zasłona + popchnięcia. Pojedynki więc polegają głównie na skradaniu się i szukaniu "dziury" żeby trzasnąć. Żadna to sztuka, raczej kwestia szybkiej ręki. No i prawda, takie ciosy idą raczej na ręce, ew. korpus. Dodać do tego lekką nietrzeźwość i pryska mit o jakiś super pojedynkach. Świetnie walczyli zapewne sprawdzeni wojacy, a tacy byli przy kasie i niezbyt mieli powody do okładania się szablami. Awanturnictwo to domena biedniejszej szlachty, co sławy i kasy szukała w każdy sposób :p
    Sława!

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #222 dnia: Lutego 11, 2012, 01:00:03 »
    - Powiększyć czcionkę (i ustawić kolor szary kiedy ktoś wchodzi/wychodzi na serwer)
    - Skacząca flora
    - Wytrzymywanie strzału z krócicy (pomimo małej odległości, trafiło w mostek)
    - Bardzo wolny garłacz
    - Większy procent zdobywanego złota?

>> Czy to aby na pewno właściwy temat?

« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2012, 17:25:41 wysłana przez podest6 »
    (klik) (klik)

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #223 dnia: Lutego 11, 2012, 13:09:14 »
    Zbugowana mapa zlote lany bodaj

Dokumentacja ze zdjęciami: http://steamcommunity.com/profiles/76561198018384214/screenshots/ 11 luty oczywiście. Zdjęcia osób jakie bugowały + pokazane miejsce itd.
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #224 dnia: Lutego 11, 2012, 17:47:41 »
    Potwierdzam. Mama "Złote Łany" pozwala drużynie respiącej się w polu na zbugowanie i wyjście za mapę. Prym wiodła w tym Chorągiew Wolontarska jak gdyby w ogóle nie przejmując się tym że oszukują i psują zabawę reszcie graczy...a potem dziw że na zachodzie nikt nie chce grać z bugującymi Polakami;((

Tym już się zająłem i przepraszam za ich zachowanie. Następnym razem nie będzie litości...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2012, 17:50:23 wysłana przez sir Luca »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012