Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów  (Przeczytany 34445 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « Odpowiedź #60 dnia: Lipca 07, 2011, 12:30:55 »
    Przeprawa przez rzekę w wersji dla kilku graczy. Ogólnie mapa powinna być nieco mniejsza od Manor.
    Oto mój wspaniały rysunek przedstawiający taką mapkę:)
    (click to show/hide)
    Uwagi:
    Działo zastąpił bym działem na wozie lub kilkoma małymi armatkami/granatnikami przymocowanymi do wozów(ale to w przyszłości) skrypty trzeba by napisać do tego.
    Woda chyba musi być płytsza niż napisałem na rysunku.
    Wzniesienie po stronie ataku musi osłaniać ich przed ostrzałem armat.
    Co wy na to, nadal za duża?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #61 dnia: Lipca 07, 2011, 17:52:54 »
    To zależy, mapa musi być na tyle mała, by atakujący dość sprawnie mogli podejść do obozu obrońców.
    Mam też wątpliwości czy połączenie działa, obozu oraz rzeki nie da obrońcom trochę za dużej przewagi nad atakującymi.

Ponieważ to jest bolączka części map WfaS, jedna grupa w większości ma handicap od samego początku, który trzeba zneutralizować.
    Ewentualnie, jeśli to możliwe, to ustawić, że obrońcy(grupa 1) zawsze muszą mieć mniej ludzi niż atakujący(grupa 2).

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #62 dnia: Lipca 07, 2011, 19:07:02 »
    Ewentualnie, jeśli to możliwe, to ustawić, że obrońcy(grupa 1) zawsze muszą mieć mniej ludzi niż atakujący(grupa 2).
    To po pierwsze(+ mapa będzie dobrze przystosowana do używania botów dla atakujących).
    Po drugie podejrzewam że obrońcy będą chować się za taborem, bo przecież mają za czym i mają armatę. A tak naprawdę armata wystrzeli ze dwa razy, a obrońcy skryci za taborem będą łatwym celem dla kawalerii atakujących(Tatarów, Rajtarów i Arkebuzerów Szwedzkich, Polskiej lekkiej kawalerii, Moskiewskiej lekkiej jazdy).
    Jak dla mnie będzie to całkiem wyrównana walka.
    Zresztą pogramy to zobaczymy.

Co do znacznej przewagi obrońców to moje propozycje na temat Zbaraża już podesłałem.
    Mam też pomysł na Manor, tam też jest znaczna przewaga obrońców. Myślę że można ją zniwelować dodając tam tarcze budowane przez inżynierów, ale najlepiej już postawione bo raczej nie będzie czasu ich zbudować, albo dodać jakieś śmieci(coś w stylu opuszczonych wozów przed wjazdem co by wskazywało że obrońcy w pośpiechu zmierzali do "twierdzy".
    Pozdrawiam.
    Bartek

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 07, 2011, 21:38:50 »
    [...]Arkebuzerów Szwedzkich, [...]Moskiewskiej lekkiej jazdy[...]
    Wspomniałeś Szwedów i Moskali. Jak wygląda ich sprawa? Ponoć Szwedzi mają być w następnym patchu(Jeszcze ten tydzień, cze jednak następny?)

Co do znacznej przewagi obrońców to moje propozycje na temat Zbaraża już podesłałem.
    Mam też pomysł na Manor, tam też jest znaczna przewaga obrońców. Myślę że można ją zniwelować dodając tam tarcze budowane przez inżynierów, ale najlepiej już postawione bo raczej nie będzie czasu ich zbudować, albo dodać jakieś śmieci(coś w stylu opuszczonych wozów przed wjazdem co by wskazywało że obrońcy w pośpiechu zmierzali do "twierdzy".
    Pozdrawiam.
    Bartek
    W przypadku Zbaraża będą mi. kilofy do niszczenia murów, nieprawdaż?
    A co sądzi o tym, by topór, który inżynier ma domyślnie, a który nie spełnia żadnej funkcji zadawał wielkie obrażenia i nie miał opcji bloku przez co służyłby do niszczenia drewnianych palisad oraz płotów właśnie takich, jakie są na mapie Manor? To dałoby szansę by zrobić kilka wyłomów jednocześnie w sensownym czasie, bo trzaskanie szabelkami jest irytujące.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 07, 2011, 22:38:44 »
    Do tego one służą i dobrze się tu spisują, ale zawsze można lepiej:
    uderzanie tylko z góry(od boku nie spisuje się jako atak na barykady, a i do ataku na graczy będzie gorszy)
    brak blokowania
    Obrażeń jednak bym nie podnosił z tego co pamiętam w tej chwili brama jest na 5/6 uderzeń toporem w Manor.
    Palisady dłużej stawiają opór, ale dwóch inżynierów szybko dało by sobie z tym radę.

Szwedzi są skończeni, moskale ledwie tknięci.
    Nowa wersja: jeszcze nie wiem, okaże się jutro.

Pozdrawiam.

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 10, 2011, 04:44:52 »
    Kłaniam się waszmościom.

BŁĘDY:

Na mapie "twierdza", kiedy moja drużyna wygrała szybko użyłem armaty, aby oddać salwę na znak zwycięstwa (wystrzał się udał :D).
    Jednak od następnej rundy nie przeniosło mnie do nowo "spawnionej" postaci, na początku mapy, tylko zostałem przy tej armacie.
    Mogłem kierować postacią (konny), właściwie działał tylko WSAD i rolka, kamera się nie zmieniła. Na szczęście wszystko nagrałem przez xfire:
    http://www.xfire.com/video/4a0e25/ 

POMYSŁY:

Na jednej z map jest kawałek pola ze stogami siana, bardzo fajnie można się w nich ukryć i przyszykować zasadzkę.
    Mam prośbę do twórców: dodajcie więcej takiego siana na mapach, gra stałaby się ciekawsza :D
    video motywujące moją prośbę: http://www.xfire.com/video/4a0e61/

Pozdrawiam.
    (klik) (klik)

Offline Satia

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 10, 2011, 10:52:16 »
    Na jednej z map jest kawałek pola ze stogami siana, bardzo fajnie można się w nich ukryć i przyszykować zasadzkę.
    Mam prośbę do twórców: dodajcie więcej takiego siana na mapach, gra stałaby się ciekawsza :D
    Jak cię całkowicie nie widać to jest to bez sensu, równie dobrze mógłbyś wejść w budynek i z niego strzelać...
    Zresztą na manorze w tych stogach siana lubili ostatnio afk-erzy siedzieć... (a potem trzeba szukać kogoś takiego po mapie :( )
    Ew. nie pozwolić kucać w takim sianie...

Na Olewsku ten dom jest źle wyskalowany na wyższych piętrach i dzieją się dziwne rzeczy podczas walki (ludzie sięklinują, dziwne skoki, zacięcia nagłe loty w dół w miejscu).
    Poza tym z schodami jest coś nie tak ponieważ jak się podchodzi do ich bocznego progu to nagle jest animacja spadania w dół ?! (stawiam na to że jest tam minimalna luka)
    Dalej trzeba poprawić tekstury stworzonych nowych budynków bo przez nie bronie lubią przechodzić (zabijanie bronią przez ścianę)

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 10, 2011, 11:42:54 »
    Nie mówię o całym regimencie stogów, tylko o pojedynczych, rozmieszczonych w strategicznych miejscach.
    (klik) (klik)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 10, 2011, 12:19:07 »
    POMYSŁY:
    Już kiedyś był poruszany taki temat i więcej głosów było za tym by takich kop siana, ani innych takich miejsc w których w całości można się schować nie było.
    Ludzie nie lubią camperów, a już na pewno camperów których na dodatek nie widać.
    Pozdrawiam.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 10, 2011, 12:59:09 »
    A ja mam co do siana ciekawy pomysł. Ustalić mu częściową przeźroczystość w niektórych miejscach oraz zdublować faces, tak aby nie dało się widzieć przez nie od środka. Wtedy gracz chowający się widziałby tyle samo co atakujący a dalej miałby element zaskoczenia.

Offline Satia

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lipca 10, 2011, 13:38:36 »
    A ja mam co do siana ciekawy pomysł. Ustalić mu częściową przeźroczystość w niektórych miejscach oraz zdublować faces, tak aby nie dało się widzieć przez nie od środka. Wtedy gracz chowający się widziałby tyle samo co atakujący a dalej miałby element zaskoczenia.

kamera i tak wystaje poza gracza więc będzie widać tak czy siak... (chyba że jest na to jakiś magiczny sposób ? hm ? )

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Lipca 10, 2011, 14:20:04 »
    Może dopóki postać jest pod sianem, to gracz widzi czarny ekran jak przy wybuchu granatu, ale wszystko słyszy. Oczywiście w kamerze tpp. Co o tym myślicie?
    Nie wiem czy nie powieliłem tego samego co napisał Mat.
    (klik) (klik)

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    « Odpowiedź #72 dnia: Lipca 11, 2011, 02:29:25 »
    Ja podrzucę pomysł mapy. Częstochowa chodzi mi żeby przygotować ja na event ze specjalnie zrobionym do tego scenariuszem. Żeby naprawdę wyglądało to jak pisało w książce. Nie będę wam chyba mówił co macie zrobić by było dobrze ale jeśli chodzi o robienie scenariusza i jakieś ewntualne pomysły względem tej mapy mogę zawsze pomóc,właściwie to nie tylko ja. Zawsze można spotkać się na TS i obgadać

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #73 dnia: Lipca 11, 2011, 12:26:32 »
    Ja podrzucę pomysł mapy. Częstochowa chodzi mi żeby przygotować ja na event ze specjalnie zrobionym do tego scenariuszem. Żeby naprawdę wyglądało to jak pisało w książce. Nie będę wam chyba mówił co macie zrobić by było dobrze ale jeśli chodzi o robienie scenariusza i jakieś ewntualne pomysły względem tej mapy mogę zawsze pomóc,właściwie to nie tylko ja. Zawsze można spotkać się na TS i obgadać
    Zdaje się że gdzieś miałem jakieś ryciny z tej bitwy.
    Teraz tylko pytanie, czy przebieg ma być podobny do tego z filmu, czy do tego jak było naprawdę.
    Różnice:
    W realu nie było Kmicica wśród obrońców, Samuel Kmicic był wtedy na Litwie.
    Szwedzi nie mieli wielkiego działa
    To obrońcy klasztoru mieli znacznie więcej dział i przewagę w tej bitwie.

Według mnie filmowa wersja jest fajna, ale czy chcemy czyjeś wymysły powielać?

Co do map dotyczących jakiegoś większego ewentu to ja też mam mapę z przeprawą przez rzekę, czyli:
    Mapa pokazuje moment kiedy to wojska polskie zebrane w siłę chciały uderzyć na wojska Szwedzkie, Ci drudzy odgrodzili się rzeką i spalonym mostem, oraz skierowali działa na brud.
    Obrońcy(np Szwedzi:
    3/2 mapki to strona rzeki na której się bronią
    Posiadają od 5 do 8 armat i płaski teren, delikanie schodzący w dół przy rzece.
    Spalony most i 3 lub 4 miejsca w których atakujący mogą się przeprawić.
    Dalej w głąb obóz obrońców, namioty wozy itd.
    Atakujący:
    Zaraz przy rzece wzniesienie, dzięki któremu atakujący mogą maskować swoje ruchy.

Pozdrawiam
    Bartek.

« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2011, 12:34:00 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #74 dnia: Lipca 11, 2011, 12:59:12 »
    Zawsze można stworzyć dwie wersje mapy:)
    Dużych map jest już sporo, ale nadal brakuje małych.