Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komendy głosowe/ propozycje  (Przeczytany 9160 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Komendy głosowe/ propozycje
    « dnia: Stycznia 23, 2011, 03:10:03 »
    Istnieje możliwość dodania komend, które będą wypowiadane przez gracza( znalazła się osoba, która nagra potrzebne dźwięki). Potrzeba wiąże się z stworzeniem praktycznej listy komend i okrzyków, które będą wykorzystane w WFaS. O jakie komendy chodzi? W praktyce będzie wyglądało to tak, że gracze będą mogli ze sobą wymieniać proste informacje i tym samym organizować się na serwerach.  Poniżej podam przykład i zobrazuje cały zamysł:

Kombinacja klawiszy i zastosowanie:

1.Komendy ruchu
       1.1 Zostańcie tutaj
       1.2 Idźcie za mną
       1.3 Ukryjcie się
       1.4 Uciekajmy!
       1.5 Walczmy wspólnie
       1.6 Czekaj na mnie
       1.7 Idź w tamto miejsce

2. Komendy działania (np. tutaj można dodać kilka okrzyków bitewnych)
       2.1 Atak!  
       2.2 Wstrzymaj się!
       2.3 Zerznąć ich!( :P)
       2.4 Poddaje się!

3. Komendy odpowiedzi:
       3.1 Dobrze, zrobię to.
       3.2 Nie zrobię tego.
       3.3 Mam lepszy pomysł...
       3.4

4.  Obelgi/przekleństwa staropolskie
       4.1 Giń psi synu
       4.2 Psia krew
       4.3

System może być dużo bardziej złożony, dlatego nie sugerujcie się moim zestawieniem, które jest tylko i wyłącznie przykładem jak ma to wyglądać. Waszym zadaniem  jest wybranie najbardziej przydatnych i klimatycznych komend, które będę wypowiadane w staropolskim języku.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 04:08:13 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    Odp: Komendy głosowe/ propozycje
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2011, 08:55:59 »
    [...]
    4.  Obelgi/przekleństwa staropolskie
       4.1 Giń psi synu
       4.2 Psia krew
       4.3
    [...]

Mam jeszcze jedną: "Bić psubratów!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2011, 10:23:47 »
    Dopóki nie zostanie wprowadzony pomysł jak te komendy w grze wykorzystać, to uważam że nie ma sensu ich dodawać. Wydawanie rozkazów na randomerskiej bitwie mija się z celem.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2011, 10:31:20 »
    Dopóki nie zostanie wprowadzony pomysł jak te komendy w grze wykorzystać, to uważam że nie ma sensu ich dodawać. Wydawanie rozkazów na randomerskiej bitwie mija się z celem.

Może można by było dodać, plus do tego opcje w panelu admina włącz/wyłącz komendy głosowe.
    Bo na randomie mogło by to przeszkadzać jakby każdy tam coś pieprzył jakąś komende.
    Na vikingu widać jak ludzie spamują mając do wyboru jedną opcje głosową o_O
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2011, 11:20:59 »
    Z "Trylogi", to pewnie każdy zna:
    "Za widły i do gnoju chamy"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2011, 11:58:53 »
    Zrobiłem już testową wersję takich komend głosowych i pojawi się to w następnym patchu (dzięki dźwiękom, które podesłał mi Ensis). Podpiąłem je pod menu kołowe, dodając mu również "czytanie" klawiszy 1-8, by przy odrobinie wprawy można się nim było błyskawicznie posługiwać.

Też się trochę boję spamowania komendami czy okrzykami, więc trzeba będzie pomyśleć na opcjami "wyciszania" graczy, czy nawet nowej opcji głosowania, by jakiegoś natręta całkiem wyciszyć.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:33:39 »
    @Ive: Mija się z celem, gdy próbujesz ogarnąć 30 randomerów pisząc na czacie :P Jeżeli trafi się na odpowiednich ludzi, to aż sami będą chcieli, żeby ktoś ich zorganizował. Tak się zdarza na ww. Vikingrze, na początku rundy ludzie bardzo często pytają się, kto jest Jarlem. Gdyby dowódca (mógłby być tylko jeden!!) miał możliwość ,,komunikacji głosowej'' z randomerami, byłby to milowy krok w rozwoju kooperacji w WB ^^ Byłaby to namiastka tego, co jest w innych grach, gdzie gracze po prostu ze sobą rozmawiają, a czatu w ogóle się nie używa, bo nie ma na to czasu. W WB czasu jest więcej, ale nie narzekam na nadmiar ;d
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2011, 14:23:22 »
    Piszecie, że boicie się spamowania komendami, ale przecież w większości gier multiplayer opierających się o podobny system rozgrywki taka komunikacja działa i ma się dobrze. Oczywistym jest, że na początku, kiedy mod będzie czymś świeżym a system komunikacji nowością ( nie spotkałem się jeszcze w warbandzie) to niektórym odbije. Z czasem jednak wszystko powinno się uspokoić a spamerzy będą rzadkością- tak jak było to chociażby w battefield 1942( grałem zaraz po premierze).  Możne udałoby się założyć blokadę na daną komendę. 3 krotne użycie komendy w ciągu X sekund=zablokowanie jej na Y minut.

Chciałbym jednak podkreślić, że temat jest do wpisywania swoich propozycji komend.

Zastanówmy się ile będzie typów komend i jak będą wyglądały, oto moja propozycja:

1. Komendy ruchu/ poruszanie się po mapie,
    2. Komendy działania/ atakowanie, obrona,
    3. Komendy odpowiedzi/ czyli, proste uniwersalne odpowiedzi np. tak jest!
    4. Okrzyki bojowe/ ...
    5. Obelgi i przekleństwa/
    doda to smaczku i odda smak tamtych czasów.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 14:54:26 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2011, 15:39:45 »
    Mimo iż wieść o rezygnacji z SP mnie załamała (teraz muszę kupić DP), to jednak się wypowiem ;)

Wydaje mi się, że komendy powinny być bardziej powiązane z realiami Trylogii. Np "poddaje się!" może brzmieć wręcz śmiesznie. Może lepiej coś w stylu "Spasijta ludy!". No i komendy musiałyby być wystarczająco głośne, żeby inni gracze dali radę je usłyszeć z dystansu. Dochodzi też problem z graczami obcojęzycznymi. Bo prawdopodobnie jeśli opublikujecie moda na TW, to wielu obcokrajowców skusi się choćby ze względu na bajery typu grafika, czy dobre opinie (przecież polacy grają w Vikingr, a jakoś Polski tam nie znajdziesz). Może niezłym sposobem byłoby wyświetlanie w kolorze na czacie przetłumaczonej odpowiednio komendy. Wprawdzie po chwili zasypałby go grad różnych komend, ale to chyba jedyna w miarę logiczna metoda.

Kalsiver, tyle że w Vikingr owe okrzyki nie mają żadnego większego znaczenia, poza nadaniem grze odpowiedniego klimatu. Więc spamowanie nimi jest tam chyba całkowicie na miejscu. Sam lubię po trudnym pojedynku stanąć nad ciałem wroga i trochę pokrzyczeć ;)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2011, 15:44:02 wysłana przez raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2011, 15:45:50 »
    No albo po prostu komendu dla każdej frakcji były by w jej ojczystym języku. A w czacie przetłumaczała by się na angielski lub polski.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2011, 16:08:23 »
    No albo po prostu komendu dla każdej frakcji były by w jej ojczystym języku. A w czacie przetłumaczała by się na angielski lub polski.
    Czy ja wiem. Jeśli to było wykrzykiwane z odpowiedni akcentem, to może. Ale jak nie, to głupio tak by było, gdy taki Turczyn mówił jak jakiś pochodzący z zachodniej polski gość. :/

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2011, 16:41:41 »
    A ja natomiast jestem przeciw robieniu komend w innych językach.
    Jak se angole będą chcieli posłuchać to niech sobie sami coś nagrają...

Polskie komendy będą wporzo, reszta niema znaczenia.

raddeo , spamowanie "dźwiękami" a klimatyczne dźwięki to dwie różne rzeczy ty ich najwyraźniej nie rozróżniasz.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2011, 17:36:00 »
    Może niech ktoś weźmie pod uwagę przydatność tej opcji i czy warto się takim czymś przejmować. W MM Modzie dla przykładu, komendy znudziły się po tygodniu, i ludzie używają tylko krzyków podpisanych pod jeden klawisz (Dwa okrzyki bitewne) Sądzę że są ważniejsze rzeczy, ale jak ktoś się chcę bawić takim elementem, który i tak dla mnie będzie mało przydatny to droga wolna.

Offline Hetman W.K.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 25, 2011, 21:58:08 »
    Czołem

Chciałbym się przywitać po raz pierwszy.

CZOŁEM MOŚCI PANOWIE

To ja jestem odpowiedzialny głosowo za te skrzeki tekstowe ;) komendy itp.

Mam nadzieję że uda się nam jakoś wspólnie podjąc tą rękawice.

A jako iż siedzę toszku w XVIIw może uda mi sie dopomóc i w innych tematach ;)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2011, 22:01:17 wysłana przez Hetman W.K. »

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 25, 2011, 22:05:36 »
    To może coś Ci się uda dla MM Poland pokrzyczeć? :)

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-