Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polska wersja a patche.  (Przeczytany 1717 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daray

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    Polska wersja a patche.
    « dnia: Stycznia 17, 2011, 16:27:15 »
    Witam.

Na forum zarejestrowany jestem co prawda, dopiero od paru chwil, ale mimo to ośmielę się zadać parę pytań. Mam tylko nadzieję, że nie zjecie mnie z tego powodu.

Zanim jednak przejdę do sedna, muszę się przyznać do czegoś, za co zapewne większość z Was rzuciła by się na mnie niczym fanatyczny Krzyżowiec na Saracena. Otóż ładnych parę miesięcy znajomy polecił mi M&B a że akurat wyszła wersja Warband, postanowiłem to sprawdzić. Jednak zanim kupiłem grę, postanowiłem ściągnąć grę, żeby ją przetestować. (Robię tak od czasu zmarnowanych pieniędzy na MOH:Airborne <--- Długa historia). Niby wszystko pięknie (Multi nie sprawdzałem, bo wtedy jeszcze nie było na to cracka) ale wtedy wyszło to całe jajo z patchami, że niby 1.111 to ostatni, który zmieniał coś w Polskiej wersji, a następne nie zmieniały nic prócz screena z nr wersji. Wtedy to z tego co wiem, społeczność postanowiła przerzucić się na Ang (łeh...) wersje i tworzyć własne spolszczenie. Teraz po paru mc-ach zainteresowałem się ponownie tą grą, ale przez parę ciekawych modów które tu zobaczyłem. (Zwłaszcza te z polakami w tle :P )

Moje pytanie więc brzmi: Czy vPL jest ponownie wspierana nowymi łatkami? Czy też powinienem zakupić wersje angielską (Gdzie taką kupić?) i korzystać ze spolszczenia? Sprawa jest o tyle dla mnie ważna, że wszystkie mody, na które bym nie spojrzał, wymagają v1.134 a ja nawet nie wiem, czy jak wgram go na PL wersje, to mod ruszy.

Pozdrawiam
    Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Polska wersja a patche.
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 17, 2011, 16:30:45 »
    Mody zawsze działają na każdej wersji językowej. Polska wersja jest tak samo kompatybilna z modami jak każda inna, w tym oryginalna. Jedyne czym się różni to oczywiście językiem, który po wgraniu ang. moda będzie trochę inny, tzn. niektóre fragmenty pozostaną po polsku, dodane zaś po angielsku.

Aha, mody które wymagają starszej wersji najczęściej nie są warte zachodu, a jeśli jednak to pozostaje tylko wywalić grę ze Steama (poradnik znajdziesz na forum) który sam pobiera patche, i zainstalować od nowa interesującą nas wersję.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 16:59:06 wysłana przez MikiBar »

Offline Daray

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 17, 2011, 16:39:53 »
    Ale mnie nie chodziło o mody same w sobie, ale o patche. A dokładniej

TaleWorlds wycofało się z polskiej wersji językowej Warbanda, to fakt.
    Faktem jest również to, że ostatnią wersją, która zawiera język polski jest 1.111.
    Zawarte tam spolszczenie jest fatalne.
    Ponadto od czasu 1.111 w plikach gry sporo się zmieniło, doszły nowe linijki tekstu itd.

Postanowiłem wyjść naprzeciw polskim graczom.
    Chcesz mieć Warbanda po polsku?
    1. Zainstaluj najnowszą wersję gry
    2. Zainstaluj najnowszą wersję mojego spolszczenia
    To aż tak proste.

Najnowsza wersja spolszczenia wraz z opisem
    i wszelkimi potrzebnymi informacjami zawsze dostępna tutaj:
    http://www.mbrepository.com/file.php?id=2466
    Starsze wersje spolszczenia można pobrać stąd:
    http://www.mediafire.com/?t53faer1zgsr8

Taką informacje znalazłem przynajmniej na internecie. Dlatego pytam czy opłaca się kupować polską wersje (Czy patche coś jej w ogóle dają) czy też może lepiej już angielską ze spolszczeniem.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 17, 2011, 17:00:53 »
    Nie wiem gdzie te bzdury wyczytałeś. Nowe patche są kompatybilne, wspierane, i wszystko z nimi jest cacy również w wersji polskiej... Różnica - z modami czy bez, ze Steamem czy bez itd. - polega jedynie na innym języku gry. Wszystko inne działa tak samo. Wszystko co jest w wersji ang jest również w polskiej, tylko oczywiście w naszym języku.

Żeby nie było nieporozumień - kupuj polską wersję gry o ile chcesz grać po polsku. Spolszczenia na ogół są słabe, tymbardziej że trzeba je aktualizować z każdym nowym patchem. O inne sprawy nie ma się co martwić, TW nie wycofało się z polskiej wersji.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 17:04:32 wysłana przez MikiBar »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 17, 2011, 17:28:27 »
    Nie wiem gdzie te bzdury wyczytałeś. Nowe patche są kompatybilne, wspierane, i wszystko z nimi jest cacy również w wersji polskiej... Różnica - z modami czy bez, ze Steamem czy bez itd. - polega jedynie na innym języku gry. Wszystko inne działa tak samo. Wszystko co jest w wersji ang jest również w polskiej, tylko oczywiście w naszym języku.
    Ściągnij sobie najnowszy build ze strony TaleWorlds, to zrozumiesz, o co chodzi z "niewspieraniem polskiej wersji".
    Te pliki spolszczenia, które umieścił Daray, można znaleźć na mbrepository. Są to wyciągnięte, oraz (jak autor wspomina) lekko zmodyfikowane pliki polonizacyjne z wersji Steam, by osoby, które nie przepadają za tą platformą, mogli cieszyć się pełną polską wersją gry.
    Co do praw autorskich... Cóż...

Pozdrawiam!