Mogę zdradzić (wiadomość z pierwszej ręki, bo dość dobrze znam się z ludźmi obecnie grzebiącymi przy Vikingrze), że powoli dobiegają końca prace przenoszenia moda na patch 1.161. Co prawda nie ma jeszcze plików serwera dedykowanego pod WB 1.161 i do czasu, aż oficjalnie nie zostaną wydane, to mod zostaje na starej wersji i WSE... ale wszystko ponoć idzie w dobrym kierunku.
Inna dobra wiadomość jest taka, że udało mi się przekonać twórców, iż w modzie przydałaby się jakaś frakcja słowiańska. Nie jakaś tam Ruś, jak jest obecnie, ale tacy prawdziwi Słowianie z naszych terenów. Jeśli uda nam się przygotować taką frakcję - odpowiednie jednostki, odzienie i uzbrojenie stworzone na podstawie jakichś opracowań historycznych mówiących o wiekach 9-11 - to frakcja zostanie dodana do nadchodzącej się wersji.
Szukam zatem osób chętnych i zdolnych do pomocy, chodzi o przygotowanie tak podstaw historycznych, jak i samych modeli i tekstur. Sam z braku czasu niestety zająć się tym nie mogę (mogę ewentualnie pomóc nieco przy modelach), ale skoro jest szansa na zaistnienie naszej kultury w dość popularnym modzie, to liczę, że są osoby, które tę szansę dadzą radę wykorzystać. ;)