Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Fabryki- czyli co i jak  (Przeczytany 26084 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Syrjan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Fabryki- czyli co i jak
    « dnia: Stycznia 14, 2011, 21:04:27 »
    Witam wszystkich! Proszę o pomoc, a dokładniej wyjaśnienie pewnych kwestii w sprawie fabryk.
    1. Czy wystarczy wpłacić pieniądze dla mistrza gildii i reszta będzie się robić sama?
    2. Czym kierować się wybierając fabrykę do budowy?
    3. Które fabryki przynoszą największy przychód?
    4. Ostanie i najważniejsze: w pewnym mieście w Sułtanacie (zapomniałem którym) chciałem na początek założyć jakąkolwiek fabrykę tak na początek. Jednak kiedy przeczytałem słowa mistrza gildii ręce mi opadły. Maksymalny dochód z którejś z fabryk (bodajże produkcja barwniku) wynosił 156 denarów, i był to największy dochód ze wszystkich fabryk do wyboru. Do tego mistrz gildii mówił że jest to dochód miesięczny. Czy fabryki rzeczywiście dostarczają dochód co miesiąc, a nie co tydzień? I czy dochody te są aż tak małe? Jeśli tak, nie widzę sensu ładowania pieniędzy w coś takiego. A może z czasem dochód zmienia się?

Proszę bardzo o wyjaśnienia. Dawno nie grałem w Warbanda, a widzę że po najnowyszch patchach sporo się zmieniło.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    Odp: Fabryki- czyli co i jak
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2011, 22:27:33 »
    Witam Cię i ja, a wiec:
    1. Wpłacisz kasę, odczekasz tydzień i manufaktura rozpocznie produkcje (tydzień to czas potrzebny komputerowi na znalezienie pracowników), produkcja będzie się robić sama.
    2. Wysokością przychodu i kosztami placówki, oraz wskazówkami mistrza gildii (kiedyś się zwróci)
    3. W większości miast Calradii najlepszy przychód dają Deyworks's (farbarnie), zazwyczaj 500-600 denarów, są jednak bardzo drogie, bodajże 10.000 denarów od jednej placówki, ale się z czasem zwróci. Ewentualnie ciekawy zysk daje też kowal (około 200-400 denarów zwykle) i jest stosunkowo tani (tylko 3500 denarów). Najlepiej będzie jak będziesz przeglądał wszystkie placówki w każdym mieście i patrzył na zyski jakie tam przynoszą a później zdecyduj.
    4. Dochód z manufaktur jest CO TYGODNIOWY.

Miło mi, że mogłem pomóc ;).
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2011, 12:24:29 wysłana przez Shiroken995 »

Offline Syrjan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2011, 22:58:34 »
    To na co liczyłem- szybka i konkretna odpowiedź. Dzięki wielkie Shiroken995 . Oby było jak najwięcej takich użytkowników;)

Oczywiście jak ktoś ma jeszcze coś do dodania w w/w temacie to chętnie przeczytam.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2011, 01:08:10 »
    A ja jeszcze dodam pytanie od siebie.

Czy ma znaczenie politycznie w jakim mieście mamy fabrykę? Przykładowo, jeśli mamy ujemne stosunki z daną frakcją lub miastem to czy wpływa to na manufakturę? Czy handel jest totalnie niezależny od polityki? Czy można w jakiś nieszczęśliwy sposób stracić fabrykę czy jest to coś stałego i niezmiennego?

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2011, 01:40:09 »
    Jeśli mamy na minusie z miastem, to nie założymy fabryki. Jeśli z daną frakcją, to wszystkie fabryki, które mamy na jej terytorium, zostają skonfiskowane do czasu unormowania stosunków (czyli końca wojny).

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2011, 09:43:45 »
    a ja mam takie pytanko mam.

Mam fabryke w Veluca i jestem wasalem Rhodoków ale chce odejsc i załozyc własne królestwo co sie stanie z moja fabryka czy ze złości zamkna mi ja?:)

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:18:06 »
    Nic, będzie skonfiskowana na czas wojny (bo jak tworzysz Królestwo to automatycznie masz wojnę z Królestwem od którego odszedłeś...)
    Pozdro!

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:26:53 »
    aha czyli po wojnie znow bd przynosic zyski...

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:46:23 »
    I jeszcze jedno. To czy będziemy mogli w ogóle zbudować fabrykę zależy od lorda, który włada miastem. Czyli? Czyli, jeśli mamy choć -1 relacji (lub 0 chyba też) z lordem to Mistrz Gildii nam nie pozwoli wybudować manufaktury, ale wystarczy +1 relacji i już możemy. I dam jeszcze taką sytuację: jeśli miałeś dobre stosunki z lordem i zbudowałeś manufakturę, ale później np: zostałeś królem i masz tego gościa u którego ją kupiłeś teraz ujemne relacje (będąc królem bardzo łatwo je sobie popsuć) to, jeśli będziesz chciał zmienić np: winiarnie na kowala to już Ci Mistrz Gildii nie da. Stara manufaktura dalej będzie pracować i przynosić zyski oraz możesz ją "zwinąć", ale nie będziesz mógł jej zmienić dopóty, dopóki nie poprawisz swoich relacji z tym lordem na co najmniej +1 (mimo, że ten lord jest twoim wasalem i ty mu dałeś ziemie).

Pozdrawiam!

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:08:35 »
    Jeśli mamy na minusie z miastem, to nie założymy fabryki. Jeśli z daną frakcją, to wszystkie fabryki, które mamy na jej terytorium, zostają skonfiskowane do czasu unormowania stosunków (czyli końca wojny).

A co jeśli zejdziesz na minus z miastem już po wybudowaniu fabryki?

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:27:02 »
    Nic :P Zyski płyną ;D

Offline cothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2011, 20:57:46 »
    ja tylko dodam że fabryki są bez sensu
    A motywuje to tym , że później:
    a)masz nieefektywne zarządzanie (własnie mi wyskoczyło - 23k. denarów)
    b)jak chcesz oddać wasalowi ziemie to stosunki na minus i w efekcie po jakimś czasie odchodzi , wieć jedyne co pozostaje to zostawiać sobie ziemie samemu.
    A nie można mieć za dużego przychodu bo nieefektywne zarządzanie
    i tak w koło macieju

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2011, 21:49:30 »
    Mam manufaktury w 22 (z 22) miast w kranie (głównie farbarnie) i zysk mam na +. Nieefektywne zarządzanie jest za posiadanie wiosek/zamków/miast.

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 16, 2011, 00:04:02 »
    No właśnie chyba nieefektywne zarządzanie nie dotyczy fabryk?

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2011, 09:28:13 »
    Ja w ogóle nie mam tej opcji w rozmowie z mistrzem, a nie gram w zwyklaka MB