Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Panel admina, opcje głosowania, funkcje menu  (Przeczytany 3423 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Panel admina, opcje głosowania, funkcje menu
    « dnia: Stycznia 14, 2011, 11:12:35 »
    Przerobiłem nieco panel administratora do ustawień mapy, zrobiłem też nowy panel z opcjami administratorskimi, do którego przeniosłem funkcje typu "kick" czy "ban", dodając to, czego mi w Native brakowało.

Zmianom też uległ sam system głosowania. Tutaj skorzystałem z paczki od Vornne - http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,118243.0.html

Obecnie panel mapy ma wszystkie funkcje z Native z patcha 1.134, plus:

- wyłączanie koni
        - ustawienie progu łamliwości kopii husarskich

Nowy panel z opcjami admina posiada takie funkcje:

- wyślij wiadomość do gracza/wszystkich graczy (wyświetla się na środku ekranu)
        - zamroź gracza/wszystkich graczy poza adminami
        - zabij gracza/wszystkich graczy poza adminami
        - przerzuć gracza do drugiej drużyny
        - przerzuć gracza na tryb obserwatora
        - wyrzuć gracza/wszystkich graczy poza adminami
        - zbanuj gracza na określony czas/na zawsze

Czekam na propozycje co jeszcze Waszym zdaniem powinno się w panelu administratora, mapy, opcjach głosowania czy też w menu dla zwykłego użytkownika znaleźć, co byłoby bardzo przydatne, a o tym zapomniano.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    Odp: Panel admina, opcje głosowania, funkcje menu
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2011, 11:33:25 »
    Pamiętam, że przez krótki czas korzystaliśmy z tej paczki Vornne na serwerze REF, jednak właśnie z opcją wysyłania wiadomości do graczy był problem, nie zawsze wysyłana wiadomość się wyświetlała, czasem to wymagało wpisania komunikatu kilkukrotnie zanim faktycznie został on wyświetlony u gracza. Spotkałeś się z czymś takim w trakcie testów tej funkcji? Czy może sam pisałeś tą część kodu i działa poprawnie? :)

Wiem, że jeszcze w paczce Vornne był coś takiego jak podawanie powodu dla głosowania na wyrzucenie/zbanowanie gracza (z dostępnej puli, było kilka opcji), to nie działało u osób które nie miały tej paczki zainstalowanej, tutaj ten problem zostaje wyeliminowany jak się zdaje.
    W innej paczce jest też ciekawa opcja resetu mapy, to znaczy wszystkie wartości statystyk k/d, punkty drużyny, oraz bonusy pieniężne (choć nie wszystko działa) zostają przywracane do zera, nie wymaga to wczytywania ponownie mapy, a pod warunkiem, że działa poprawnie jest to przydatna opcja.

@edit. Hmm no właśnie był problem z innymi graczami, ale to wyjdzie w praniu jak sądzę. Możliwe też, że przeszkoda był brak tego dodatku u innych klientów.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2011, 11:48:00 wysłana przez Dalhi »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2011, 11:42:29 »
    Nie sprawdzałem, bo nie miałem możliwości. Zerknę jednak do kodu, czy wszystko tam ok. Zresztą już niedługo będzie okazja szerzej to przetestować. ;)

Testowałem to na "wszystkich graczach", a że byłem sam, to tylko ja dostawałem informację. ;) Za każdym razem działało.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2011, 10:10:54 »
    Po ostatnim meczu BN wpadl mi rowniez do glowy stworzenia opcji, ktora by przerzucala wszystkich graczy z jednej druzyny do drugiej.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2011, 11:13:40 »
    Po ostatnim meczu BN wpadl mi rowniez do glowy stworzenia opcji, ktora by przerzucala wszystkich graczy z jednej druzyny do drugiej.
    czytaj ze zrozumieniem:
    - przerzuć gracza do drugiej drużyny
    Czyli opcja przerzuć wszystkich też musi być...
    Tyle że to niema sensu w praktyce, bo kasa zostaje i walka może być nierówna wtedy.
    Dlatego lepiej jest resetować. Ta opcja to ew. dobra jest do DM i TDM bo tam to tylko głupia nawalanka jest.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2011, 12:01:08 »
    Gdzie tu liczba mnoga? Czytaj ze zrozumieniem: "- przerzuć graczA do drugiej drużyny". Nie znam moda i nie wiem czy ta opcja dziala rowniez w kontekscie calej druzyny i wielu uzytkownikow.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2011, 12:03:27 »
    Każda z tych opcji: zamroź gracza, przerzuć do innej drużyny, slay... ma podopcję ,,*** all''.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2011, 01:03:21 »
    Zamroź gracza jest bardzo ciekawą funkcją, niestety traci dużo na użyteczności kiedy nie ma opcji "odmroź gracza". Jeżeli nie da się tego zrobić w jakiś banalny sposob, że po prostu odmraża - to można dać funkcję "kopnij/uderz gracza" która po zastosowaniu jej by zadawała minimalne obrażenia jednocześnie odblokowując gracza (W Nativie w paczce Admin Moda Vincenzo zadanie jakiegokolwiek ataku potrafi odmrozić gracza - więc stąd wnioskuje, że taki kopniak/uderzenie przez panel admina by odblokowalo graczy)

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2011, 19:15:12 »
    No właśnie jeśli chodzi o Adminmoda to może zastosować ten mod.
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 28, 2011, 06:20:01 »
    Temat tak stary, że aż dostałem powiadomienie antyarcheologiczne, ale przecież nie będę zakładał nowego.

Moje wonty:

a) Admin może zamrozić gracza. Ale odmrozić już nie.

b) Admin może zbanować na godzinę, albo na zawsze. To błąd, bo jeżeli mamy np. do czynienia z kimś, kto, powiedzmy, teamkilluje z zemsty (to znaczy nie atakuje sam z siebie niewinnych graczy), to należy mu się ban, jak za każde celowe tk. Ale przecież nie perm, to jest kara zarezerwowana dla recydywistów i wyjątkowych złamasów, za przeproszeniem, ale niektórych graczy inaczej się nie da nazwać. A z kolei godzina za celowe tk to za mało, nieważne, dlaczego zostało popełnione. W tym przypadku należało by zostawić dla administratora pole z liczbą godzin bana do wpisania (domyślne 0, to znaczy perm).

c) Nie wiem czy to jest celowe, ale nie można zmieniać balansu drużyn. Moja pomyłka, nie można zmieniać balansu tylko na inwazji. Bug nieszkodliwy, wystarczy zmienić balans przed zmianą trybu.

d) Admini nie mogą głosować w ankietach. To znaczy, że albo dyktatorsko sobie sam zmieniam mapę, albo wynik polla jest zafałszowany, bo nie wszyscy oddali głos.

e) Przyszło mi do głowy dopiero teraz, a jest w sumie najważniejsze: nie da się kickować graczy. Po kliknięciu nicku skazańca nic się nie dzieje.

Na razie zauważyłem tyle, w przypadku a,b i d to zdaje się, prosta sprawa, więc gdybyście byli tak mili i naprawili to w nadchodzącym paczu....
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2011, 12:22:54 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 28, 2011, 17:22:20 »
    c) Nie wiem czy to jest celowe, ale nie można zmieniać balansu drużyn. Moja pomyłka, nie można zmieniać balansu tylko na inwazji. Bug nieszkodliwy, wystarczy zmienić balans przed zmianą trybu. - Oktawian zmieniał po zmianie trybu, i osobnicy wchodzili do frakcji. Jest to możliwe, musisz poszperać tam w tych tools'ach admina, czy zapytać innego administratora o komendę.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:18:32 »
    a) tu Daedalus niech się wypowie
    b) godzina i perm chyba wystarczy nie widzę tu problemu...
    d)taka rola admina, jeśli głosowanie jest według ciebie ok to nie interweniuj jeśli ktoś daje co chwilę polle to łatwo możesz takie polle anulować.
    e) niechcący sie to usunęli, w następnej wersji będzie ok.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:35:55 »
    Jeszcze jeden bug na panelu admina, który znalazłem: freeze działa niepoprawnie. Częściowo tak, ponieważ uniemożliwia graczowi posługiwanie się bronią palną i miotaną, jednak białą wciąż można walczyć, co więcej - gracz nadal może się ruszać, a w takiej pozycji bardzo trudno go trafić, czy zranić. Także dość istotny bug, do usunięcia razem z innymi w patchu 0.5.

EDIT: Kolejna rzecz: przydałaby się bardzo możliwość ,,heal player''. Kilkukrotnie dzisiaj miałem okazję stwierdzić użyteczność tej opcji, gdy miałem styczność ze steamhitowanymi graczami. Moglibyście dodać coś takiego?

EDIT DOWN: Daedalus, you're my master. ^^
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2011, 11:48:58 wysłana przez Hofiko »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2011, 11:46:20 »
    - freeze został poprawiony
    - dodałem unfreeze (na liście pojawią się tylko zamrożeni gracze)
    - admini będą mogli normalnie głosować w ankietach (pierwsze wciśnięcie f8 lub f9 liczy się jako oddany głos, zaś drugie wciśnięcie tego samego klawisza automatycznie akceptuje/odrzuca ankietę)
    - kickowanie i banowanie z panelu admina poprawione
    - na Inwazji balans drużyn nie będzie już w ogóle brany pod uwagę
    - do panelu admina dodałem nowe opcje:
        - teleport (przenosi wybranego gracza na punkt spawnu drużyny)
        - heal (leczy wybranego gracza lub wszystkich graczy - na liście pojawią się tylko ci gracze, którzy nie mają pełnego zdrowia)
        - kill stray horses (zabija wszystkie bezpańskie wierzchowce)
        - slay all bots (zabija wszystkie boty, wraz z ich wierzchowcami)

- wszystkie czynności administratorskie będą zapisywane do logów, więc nadużycia praw admina będą bardzo dobrze widoczne
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2011, 13:32:59 wysłana przez Daedalus »