Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Okupy  (Przeczytany 9373 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darkfault

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Okupy
    « dnia: Stycznia 11, 2011, 15:47:40 »
    Witajcie.

Ostatnio zastanawiałem się, jaki byłby najefektywniejszy sposób zdobywania gotówki w warbandzie - do tej pory okradałem wrogie wioski [tych frakcji, których jednostek nie zbieram], dobry dochód niestety strasznie spada w nich poparcie [to chyba uhm... niedobrze jak będę chciał je przejmować?]

No i dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby może chwytać lordów i brać za nich okupy.
    Za swojego króla, Vaegirowie zaoferowali mi 17.800 złotych orzechów :|

Wcześniej zwykle więźniów puszczałem wolno, co dawało mi niezłe kontakty z nimi, ale myślę że wolę zarobić na nich monetę.

Pytanie:
    Co jaki czas oferują okup za więźnia, oraz od czego zależy to kogo chcą odzyskać i ile za niego dadzą?
    Czy są jakieś minusy takiego zbierania monet? [poza ujemnymi punktami w kontaktach z danym lordem]
    A może jest jakiś jeszcze inny sposób na szybką monetę? [szybką, tzn. nie będę biegał i sprzedawał śmieci zarabiając po 100g :|]

Offline milicja

• Użytkownik
    Odp: Okupy
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2011, 15:55:12 »
    to od kogo zalezy chyba od racji w panstwie za krola dostaniesz napewno duzo wiecej niz za Lorda

Oprócz ujemnej stosunek z lordem i frakcja nic wiecej nie tracisz

Ograbywanie wiosek nie jest dobry sposem na kase raz mozna Cie zatakowac a ty nie mozesz uciekac dwa nie bd mogl pozniej brac rekrutów z tej wioski a kto wie moze akurat bd potrzebowac tych jednostek

Szybka kasa to jazda po mapie i wygrywaniu turniejow ale takze mozna ladnie sie dorobic zbierajac jencow z walk i sprzedajac ich z takich najlepszych lucznizkow i wojakow to juz 200 golda a liczac ze masz z dana frakcje wojna i masz 2-3 bitki dzienie to naprawde ladna sumke mozna uzbierac

Offline Darkfault

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:04:34 »
    Rozumiem.
    A co do ataków na mnie kiedy rabuję wioskę - ja nie mam innej możliwości walki, bo wszyscy ode mnie uciekają na mapie i nikogo nie mogę dogonić [chowają się w zamkach co BARDZO mnie irytuje ...] Tylko król jak ma 200~ jednostek czasem wyjdzie do walki, a tak to ciężko, ciągle tylko proszą o pokój :/

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:07:38 »
    Co jaki czas oferują okup za więźnia, oraz od czego zależy to kogo chcą odzyskać i ile za niego dadzą?
    Nie jestem pewien, ale od kwoty zależna jest renoma danego lorda.
    Czy są jakieś minusy takiego zbierania monet? [poza ujemnymi punktami w kontaktach z danym lordem
    Jak dla mnie zbyt rzadko proponują okup i korzystam z tego jako "dodatek" do budżetu.
    A może jest jakiś jeszcze inny sposób na szybką monetę? [szybką, tzn. nie będę biegał i sprzedawał śmieci zarabiając po 100g
    Turnieje są najbardziej opłacalne, kiedy stawiasz na siebie, a do tego rośnie Ci renoma (ofc. jeśli wygrasz)

Offline marcin20000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2011, 17:25:39 »
    Rozumiem.
    A co do ataków na mnie kiedy rabuję wioskę - ja nie mam innej możliwości walki, bo wszyscy ode mnie uciekają na mapie i nikogo nie mogę dogonić [chowają się w zamkach co BARDZO mnie irytuje ...] Tylko król jak ma 200~ jednostek czasem wyjdzie do walki, a tak to ciężko, ciągle tylko proszą o pokój :/

To sie zgódzić mozesz, odpoczna , odtworzą armie i będą sie bić;-)
    A skoro Ci uciekają to:
    1. wyal całą piechotę z oddziału,
    2. stan ;liczebny pozostaw jako 50% tego co masz obecnie
    3. popraw morale jadłem itp.
    4. zainwestowac możesz w skile

ale żeby nie uciekali/dogonić najważniejsze sa 2 pierwsze;-)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:08:42 »
    Dziwi mnie że nie możesz dogonić wrogiej armii Darkfault. Ja jednemu z członków mojej drużyny inwestuje punkty umiejętności w orientacje w terenie. Uważam, że to jest podstawa by inwestować te punkty w npc, bo w siebie to szkoda, lepiej wykorzystać te punkty w coś innego.

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:24:18 »
    Czy bohaterowie liczą się jako piechota czy kawaleria?

Offline piti_112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:35:15 »
    FTR to zależy czy dasz im konia czy też nie oraz,bo sam miałem ten problem, musisz przestawić w okienku twojego NPC jakim rodzajem jednostki jest piechur/kawalerzysta/łucznik/lub własne ustawienie

Offline Darkfault

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:46:06 »
    Dziwi mnie że nie możesz dogonić wrogiej armii Darkfault. Ja jednemu z członków mojej drużyny inwestuje punkty umiejętności w orientacje w terenie. Uważam, że to jest podstawa by inwestować te punkty w npc, bo w siebie to szkoda, lepiej wykorzystać te punkty w coś innego.

O to chodzi Jagodo... !

Zainwestowałem te punkty ... w Nizara. I ten sk****papier mi ZWIAŁ w pewnym momencie ... [nie wiedziałem, że ucieka jak jestem zbyt znany] ;'(

Offline piti_112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:50:15 »
    Dark oni uciekają z twojego oddziału a w zasadzie odchodzą jak nie dogadują się z innymi członkami w drużynie albo z innych czynników ale jest jakiś temat gdzie ta sprawa została omówiona. Z resztą popytaj w tawernach podróżników gdzie on może być jeżeli już jakiś dłuższy czas minął od jego nieobecności. W końcu się znajdzie i znów będziesz mógł dołączyć go do drużyny.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2011, 13:46:09 »
    Najlepsze sposoby na zarobek:
    - walcz w turniejach i obstawiaj na siebie zawsze 100 kasztanów( zyskujesz renomę, reputacje w mieście i doświadczenie)
    - handluj wybranymi towarami, które są najbardziej opłacalne( więc warto poszerzać sobie skill ekwipunek), najlepiej przy okazji jak gdzieś jedziesz
    - w okolicach Rivacheg ładnie można się wzbogacić walcząc z piratami sprzedając jeńców i dość drogi ich ekwipunek
    - niektóre misje głównie od lordów są dobrze płatne

Jeśli chodzi o jeńców to szkoda, że w Warband każdy jeniec kosztuje tyle samo, bo 5 dych. W MB im lepszy tym więcej wart.

Offline Darkfault

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2011, 14:12:00 »
    Dark oni uciekają z twojego oddziału a w zasadzie odchodzą jak nie dogadują się z innymi członkami w drużynie albo z innych czynników ale jest jakiś temat gdzie ta sprawa została omówiona. Z resztą popytaj w tawernach podróżników gdzie on może być jeżeli już jakiś dłuższy czas minął od jego nieobecności. W końcu się znajdzie i znów będziesz mógł dołączyć go do drużyny.

Chodzi mi o Nizara - on ucieka jak stajesz się zbyt sławny, o czym nie wiedziałem ... nie jak się z kimś nie dogaduje.

Najlepsze sposoby na zarobek:
    - walcz w turniejach i obstawiaj na siebie zawsze 100 kasztanów( zyskujesz renomę, reputacje w mieście i doświadczenie)
    - handluj wybranymi towarami, które są najbardziej opłacalne( więc warto poszerzać sobie skill ekwipunek), najlepiej przy okazji jak gdzieś jedziesz
    - w okolicach Rivacheg ładnie można się wzbogacić walcząc z piratami sprzedając jeńców i dość drogi ich ekwipunek
    - niektóre misje głównie od lordów są dobrze płatne

Jeśli chodzi o jeńców to szkoda, że w Warband każdy jeniec kosztuje tyle samo, bo 5 dych. W MB im lepszy tym więcej wart.

Dzięki stary, obudziłem się dziś z taką chęcią śmierci że głowa mała, a Ty mi właśnie tymi kasztanami przywróciłeś wiarę w ludzkość :|

Co do okupów - nieprawda! Pośrednik okupu daje nawet po 200 w zależności od klasy jednostki, a handlarz niewolników daje za każdego tyle samo - dwóch różnych npc :)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 12, 2011, 14:34:38 »

Chodzi mi o Nizara - on ucieka jak stajesz się zbyt sławny, o czym nie wiedziałem ... nie jak się z kimś nie dogaduje.

Tja ? A to ile musisz posiadać tych punktów "sławy" by od ciebie uciekł ? Bo u mnie jakoś jest cały czas, mimo iż mam bardzo wysoką repkę i honor. No ale ja też gram na modzie Custome Commander :/

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 12, 2011, 14:35:56 »
    Aha czyli mam buga...? Jeden i drugi dają mi tyle samo, czyli 5 dych.

Co do Nizara to on wraca póżniej i wtedy mówi że słyszał o naszych czynach i pragnie wrócić. Chyba nawet każdy wraca

Offline Darkfault

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:02:01 »
    @Jagoda:

Tyle mam ja, nie wiem - może to zależy od tego ile się walczy, albo z jaką ilością wojsk bo ja muszę sporo walczyć, żeby utrzymać morale w drużynie... :(

@up:
    Jeśli to prawda, to wkurzę się jeszcze bardziej, bo już zacząłem kogo innego szkolić w przyśpieszaniu drużyny... :P

Nie wiesz może, czy sam wróci? Czy muszę go szukać po karczmach i zagadać?
    Jak sam wróci to wezmę go do drużyny, zabiję kilka razy a potem dam kopa w zad i każę wracać tam skąd przyszedł, głupi murzyn ;|