Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108357 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mały Rycerz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #615 dnia: Maja 11, 2012, 07:25:42 »
    Nie gorsze od gry 0_0
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor
    No kaman powiedz(tj. napisz) co się stanie//Mały Rycerz
    [/UR

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #616 dnia: Maja 11, 2012, 17:38:06 »
    To co myślicie o tej wieży?
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #617 dnia: Maja 11, 2012, 19:12:57 »
    Póki nie pogrzebiesz w książkach i internecie nie ma szans. Jak znajdziesz gdzieś wzmianki, rysunki czegoś takiego, nie widziałbym problemu. :P
    Sława!

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #618 dnia: Maja 12, 2012, 11:09:25 »
    Haha.. 1 godzina w internecie! ZNALAZŁEM! "Hulajgród".. Nazwa późnego odmianu wieży oblężniczej, używanej przez Kozaków zwłaszcza w XVI i XVII wieku. Nie wiemy ile ich było, bo ich liczba podawana przez kronikarzy waha się od kilku do kilkudziesięciu. Silny szturm połączony z atakiem Hulajgrodów o mało nie zakończył dziejów oblężenia Zbaraża. Jednak w obliczu klęski zdarzyło się coś, co wszyscy odczytali, jako opatrzność niebios - spadł deszcz. Hulajgrody ugrzęzły, a opady ochłodziły temperament atakujących, którzy wycofali się. Czyli w razie deszczu trzeba by było dodać, a raczej uniemożliwić ruch danej wieży...

http://www.wisniowiecki.com/1649.htm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hulajgr%C3%B3d
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2012, 11:13:30 wysłana przez SantaClaus »

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #619 dnia: Maja 12, 2012, 12:44:55 »
    Generalnie hulagorodem nazywano coś innego - powszechnie używaną przez siły moskiewskie 'ścianę' zbudowaną z drewna, którą osłaniano na polu bitwy strzelców. O ile określenie 'hulajgorody' faktycznie występuje w źródłach dotyczących oblężenia Zbaraża, w tych do których mam dostęp nigdzie nie ma wzmianki że chodzi o jakąkolwiek formę wieży.
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2012, 13:30:02 wysłana przez Kadrinazi »

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #620 dnia: Maja 12, 2012, 16:10:11 »
    Wikipedia czasem kłamie. ;d

Offline matiflo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • O RLY?
    « Odpowiedź #621 dnia: Maja 16, 2012, 09:42:51 »
    Czy myśleliście o dodaniu dekapitacji? Na pewno urozmaiciło by to rozgrywkę szczególnie po dodaniu Moskali walczących berdyszami.

Poza tym co powiecie na dodanie wykrwawień (coś na wzór tych z 1866 na podstawkę - nie wiem, czy w wersji na WB występują...). Zwiększyłoby się znaczenie broni palnej i urzeczywistniłoby rozgrywkę.

A ty mi jaraj te baranki na Eli na grzanki.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #622 dnia: Maja 16, 2012, 13:55:15 »
    Czy myśleliście o dodaniu dekapitacji? Na pewno urozmaiciło by to rozgrywkę szczególnie po dodaniu Moskali walczących berdyszami.

Nie pasuje do klimatu moda. Za dużo Roku 1612 i kartaczy przeciwhusarskich...

Poza tym co powiecie na dodanie wykrwawień (coś na wzór tych z 1866 na podstawkę - nie wiem, czy w wersji na WB występują...). Zwiększyłoby się znaczenie broni palnej i urzeczywistniłoby rozgrywkę.

Krwawienie następowało tam po każdej ranie, nie tylko od broni palnej (nie miałoby to żadnego sensu). A w rozgrywce multiplayer byłby to istny wrzód na dupie. Po otrzymaniu trafienia masz ileśtam procent szansy na to, że w ciągu kolejnych kilku sekund umrzesz, nie ważne czy po trafieniu miałeś 90, 60 czy 10 HP. Coś takiego sprawdza się na botach w singlu, ale na multi spotkałoby się z wielką falą niezadowolenia graczy (sam bym czegoś takiego nie chciał...).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #623 dnia: Maja 16, 2012, 14:02:43 »
    O ile się da można to dodać i dać adminom możliwość wyłączenia tego na serwerze...
    Vivat Pomerania!

Offline matiflo

• Użytkownik
    • O RLY?
    « Odpowiedź #624 dnia: Maja 16, 2012, 17:23:27 »
    Nie pasuje do klimatu moda. Za dużo Roku 1612 i kartaczy przeciwhusarskich...

Hehe, mój ulubiony film :D. Żartuję. Mam na myśli drobne urozmaicenie po ciosie np. szablą w czernia a nie masakrowanie husarzy przez obdartusów z tępymi kozikami.

DOWN: Nie jestem ekspertem, pomyślałem, że miło by było, ale nie to nie ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 16, 2012, 17:34:20 wysłana przez matiflo »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #625 dnia: Maja 16, 2012, 17:33:19 »
    Bez sensu. Nie ma jakiś przesłanek mówiących o częstym odpadaniu głów wtedy. A też przy walce toporami i innego tego typu bronią częstsze były rozsiekania korpusu, niż ucięcie głowy. Bo do tego trzeba ciosu pod kątem, co w przypadku takiej broni nie jest łatwe.
    Sława!

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #626 dnia: Maja 16, 2012, 17:39:24 »
    Moskiewska piechota ze swoimi berdyszami zawsze zadawała w walce wręcz duże straty, mamy częste o tym wzmianki w źródłach, ale przypadku odcięcia głowy nie kojarzę. Może dlatego że trochę trudno było sięgnąć tak wysoko jak walczyło się przeciw polskiej i litewskiej jeździe ;) A znając naszych pamiętnikarzy (przeciw wojskom moskiewskim walczyli wszak Łoś, Pasek, Poczobut Odlanicki, Holsten i Gordon) tak specyficzny wypadek na pewno by wspomnieli. Aż przejrzę jeszcze raz z ciekawości ich wspomnienia, jestem jednak praktycznie pewien że nic takiego tam nie ma.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #627 dnia: Maja 17, 2012, 12:30:24 »
    Wg. mnie nie ma się co skupiać na realizmie walki w grze, ale ja tego moda nie tworzę. Co nie zmienia faktu, że bardzo szanuje takie rady eskpertów są one na pewno bardzo pomocne, na wszelkich frontach w modzie od wyglądu uzbrojenia do opisu jednostek. Walka w warbandzie jednak i tak jest skopana, a więc realistycznie i tak nigdy nie będzie; co odcinania głów  Np. takie nieskończone losowe ucinanie głowy w Vikingru swego czasu przyciągało sporo graczy tylko dla tego elementu ;O. Jak kto woli, mnie to tam średnio bawi.
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2012, 12:35:09 wysłana przez ^IvE »

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #628 dnia: Maja 17, 2012, 13:00:13 »
    Walka w warbandzie jednak i tak jest skopana, a więc realistycznie i tak nigdy nie będzie.
    Dla mnie walka w warbandzie pomimo tego, że nie jest realistyczna, to i tak jest jednym z najlepszych systemów walk jakie widziałem. Potrzeba refleksu i umiejętności, chociaż nie od tego jest temat :p Co do tego ucinania głów, to może lepiej zapytać o zgodę i wprowadzić Blood enhancement tweak? http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=143179.0
    @matiflo dlaczego bajkowa?
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2012, 13:17:40 wysłana przez White-Wolf »

Offline matiflo

• Użytkownik
    • O RLY?
    « Odpowiedź #629 dnia: Maja 17, 2012, 13:04:09 »
    Albo mnie się wydaje, albo to było już proponowane. Społeczność uznała, że taka "bajkowa" krew nie pasuje do klimatu historycznego moda. Ja zresztą też tak uważam.