Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108245 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #540 dnia: Kwietnia 22, 2012, 22:42:51 »
    Nie dodawajcie, za dużo roboty. Chyba, że chcecie płatne DLC wydać :D

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #541 dnia: Kwietnia 22, 2012, 23:23:19 »
    White-Wolf, jesteś moim nowym mistrzem. Może od razu usunąć większość ficzerów, bo ich wykonanie było zbyt trudne?
    Wolfer, pomysł składa się jedynie z nowej animacji, więc nie można jej pominąć :) A co do trudności zrealizowania, to nie jest chyba aż tak źle. Trochę roboty jest, ale zrobienie jednej animacji (tym bardziej takiej, na którą gracz nie ma wpływu) nie jest chyba wybitnie trudne.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #542 dnia: Kwietnia 22, 2012, 23:32:27 »
    Ja to jednak wolałbym bitwy morskie i Rosje....

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #543 dnia: Kwietnia 22, 2012, 23:36:15 »
    zrobienie jednej animacji nie jest chyba wybitnie trudne.

Wątpię. W Deluge nie ma chyba żadnej animacji szkieletowej zrobionej od zera przez twórców, są OSPy (pochylanie piki, ładowanie broni długiej) i animacje już wcześniej zawarte w grze (nabijanie pistoletu, pchnięcie piką znad głowy), albo zwyczajnie z native. Teoretycznie dałoby się poskładać taką animację z innych (jak jest w NW, o ile dobrze widziałem na trailerach), ale to na pewno nie jest kwestia pięciu minut. Ale gdyby była znośna dla oka... byłoby super taką mieć. :P

White-Wolf, jesteś moim nowym mistrzem. Może od razu usunąć większość ficzerów, bo ich wykonanie było zbyt trudne?

Chyba chodziło mu o to, że praca i czas włożone w stworzenie takiej animacji są niewspółmiernie małe od jej znaczenia w rzeczywistości - i dwa pacze temu miałby rację. Ale obecnie chyba Deluge dobił do takiego poziomu, że należałoby zacząć stopniowo wprowadzać takie smaczki. Ale jeżeli okaże się, że to z jakiegoś niemożliwe, nikt chyba nie będzie rozpaczał.

Ja to jednak wolałbym bitwy morskie i Rosje....

Rosja to rzecz Bartka, a animacje - jeżeli już - Daedalusa. Trzeba myśleć długofalowo. :D
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #544 dnia: Kwietnia 23, 2012, 00:18:49 »
    Wolfer, pomysł składa się jedynie z nowej animacji, więc nie można jej pominąć :) A co do trudności zrealizowania, to nie jest chyba aż tak źle. Trochę roboty jest, ale zrobienie jednej animacji (tym bardziej takiej, na którą gracz nie ma wpływu) nie jest chyba wybitnie trudne.
    Wyrzucenie zrobionej już pracy? Ciekawy tok myślenia. Dodanie takiej animacji jest zbyt czasochłonne, lecz jeśli twórcy mają aż tyle wolnego czasu - czemu nie? Oczywiście po zrobieniu innej, ważniejszej części moda, bo ta animacja powinna być tylko "wisienką na torcie" :P

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #545 dnia: Kwietnia 23, 2012, 11:45:35 »
    Rosja to rzecz Bartka, a animacje - jeżeli już - Daedalusa. Trzeba myśleć długofalowo. :D
    Rosja =Lisek, Ja tylko nadzoruje od strony historycznej. Mam odpowiednią wiedzę by animacje przygotować jednak są bardziej priorytetowe rzeczy do zrobienia. Może kiedyś. Jak do tej pory tylko Daedal robił pewne animacje do moda.

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #546 dnia: Kwietnia 23, 2012, 21:07:13 »
    U nas nie ma nikogo, kto przejawiałby jakiekolwiek zdolności w zakresie animacji, ani nikogo chcącego poświęcić czas na naukę tej umiejętności. Ja próbowałem się za to brać kilkukrotnie, poległem. Animacja wymaga pokładów poczucia przestrzeni, czasu, proporcji i wyczucia artystycznego, których jako programista nie jestem w stanie z siebie wykrzesać. Inna sprawa, że nawet mając odpowiednie animacje niespecjalnie widzę satysfakcjonujące rozwiązanie problemu. O wiele prościej byłoby rozłożyć ładowanie na etapy, jak w NW.

PS
    Jeżeli czyta to jakiś animator, to zapraszam do nas :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #547 dnia: Kwietnia 23, 2012, 22:04:02 »
    W Deluge nie ma chyba żadnej animacji szkieletowej zrobionej od zera przez twórców

Kopanie, naprawianie/budowa, sztandar, sygnał szarży... Fakt, dobrymi animacjami tego nazwać nie można. Ale SĄ. :P Ba, po zerknięciu do plików NW doszedłem do wniosku, że wcale nie muszę się za nie wstydzić. Tym bardziej, że animacjami się nie zajmuję. ;)

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #548 dnia: Kwietnia 23, 2012, 22:23:37 »
    Ostatnio zagrałem sobie w Assasin's Creed: Brotherhood i gdy tak jeździłem tam sobie konno moją uwagę zwróciły dwie rzeczy:
    Tam konie wydają się być naprawdę znacznie większe niż w warbandzie...
    Ezio podczas jazdy konnej podskakuje.. W Warbandzie to wygląda, jakby postać miała dupę przyklejoną do siodła...
    Ta druga rzecz jest moim zdaniem warta uwagi, ponieważ podskakujący celownik podczas jazdy konnej byłby dobrym i realistycznym sposobem na ograniczenie celności jeźdźców. Dzięki temu na powrót można by leciutko podreperować celność pistoletów/łuków, a za to "faktyczna" celność zależałaby bardziej od gracza, niż gry. Gracz, który lepiej zsynchronizuje strzały z podskokami powinien mieć większe szanse trafienia, niż nowicjusz.

Co sądzicie?

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #549 dnia: Kwietnia 23, 2012, 22:25:25 »
    Kopanie, naprawianie/budowa, sztandar, sygnał szarży

Przejrzałem w głowie animacje Deluge i nie pomyślałem o żadnej z nich... Stupid brain. :P

Kuroi, ja bym się nie skłaniał ku podskakującym jeźdźcom, ale sam celownik to dobry pomysł.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #550 dnia: Kwietnia 24, 2012, 09:13:20 »
    Co do sygnału szarży, to jest to uniesienie miecza? :D Przydałoby się jeszcze takie "machnięcie" ręką do przodu.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #551 dnia: Kwietnia 24, 2012, 10:39:15 »
    Uniesienie szabli jest pod klawiszem x, i wg. mnie to wystarczy, ręką wtedy nie machano :P .

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #552 dnia: Kwietnia 24, 2012, 14:25:01 »
    Jeśli już się czepiać, to mam wątpliwość, czy obecna animacja szarży z szablą jest prawidłowa. Całość zawiera się w TYM filmiku.

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #553 dnia: Kwietnia 24, 2012, 15:19:01 »
    Eh Kuroi znowu jedziesz z tym historykiem od greków, nie wiem z kąd on wziął tą obróconą szablę... Tzn oprócz nadgarstka itd, czy ma jakies ryciny, opisy  :D

Animacja szarży z szablą jest git :)

Animacja sztandaru jest lepsza niż w NW :)

Co do podskakującego celownika jest to świeeeeetny pomysł :) Ba, podobno Tatarzy mieli sposób na zsynchronizowanie skoków konia ze strzelaniem jeźdźca :D

Nurtuje mnie jeszcze jedna, mała rzecz... A mianowicie strzał z armaty nie zostawia śladów w rodzaju rozbryzganej ziemi albo walających się kawałków drewna... Może dałoby się to zrobić :D

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #554 dnia: Kwietnia 24, 2012, 17:05:09 »
    Tatarzy stali w strzemionach podczas galopu, dlatego im nie trzęsło. Mieli taki sposób jazdy, że strzemiona wysoko regulowali, w przeciwieństwie do zachodu. Polska natomiast wykształciła własny sposób, który jest połączeniem obu technik.

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Pozdrawiam.
    (klik) (klik)